Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Διεπιστημονική Έρευνα, Διεπιστήμονες και Ανάπτυξη



Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη
Στην Ελλάδα πολύς κόσμος δεν είναι ενημερωμένος σε θέματα της έρευνας και αυτό το εκμεταλλεύονται οι κάθε λογής “ειδικοί “ της κακιάς ώρας για να τον ενημερώνουν μέσα απο τα ΜΜΕ είτε κατά παραγγελία του πολιτικού συστήματος (οι γνωστοί Ερμήδες) είτε για να οικονομάνε απο δουλίτσες που στήνουν με το γνωστό κάλυμμα του Ελληνισμού. Η προπαγάνδα στην υπηρεσία της διαφήμισης…
Οι περισσότεροι απο τους Ελληνόφωνους δημοσιογράφους και όχι μόνον, δυστυχώς δεν αναγνωρίζουν με την ίδια “ευκολία” τους επιστημονικούς τίτλους όλων. Απώτερος σκοπός της “πρακτικής” τους είναι η εξίσωση των “καλών” με τους “κακούς”, για να μη έχει ή να μη μπορεί να δεί ο κόσμος την ελπίδα σε κανένα απο αυτούς που ακούει. Mε το χρόνο ο λαός εθίζεται στο ανόητο και γίνεται δύσπιστος.
Γιατί να πιστεύσει εμένα ας πούμε ο κόσμος αν του παρουσιάσω ένα σχέδιο ανάπτυξης, όταν οι πολιτικοί και οι κλακαδόροι τους, τους έχουν μπουχτίσει με ασχετοσύνες και παραμύθια;
Διεπιστημονική έρευνα (Interdisciplinary Research) είναι η έρευνα που γίνεται με τη συνεργασία διαφορετικών ειδικοτήτων επιστημονικών ομάδων σε ένα μεγάλο project.
Διεπιστήμων (Ιnterdiscipliary Researcher) είναι ένας επιστήμων που μπορεί να κάνει “μόνος” του την έρευνα σε αυτό το project ή εμπάσει περιπτώσει να έχει τις περισσότερες απο τις ειδικότητες απο αυτές που χρειάζονται για τη μελέτη του θέματος.
Για να “κτισθεί” ένας πραγματικός διεπιστήμονας απαιτούνται πολλά χρόνια, κούραση και έξοδα. Εμένα μου πήρε πάνω απο είκοσι χρόνια για να αισθάνομαι ότι μπορώ να “μιλάω” άνετα επι πολλών θεμάτων με πιο σφαιρικό τρόπο, σε σύντομο χρόνο και χωρίς λάθη.

Ετσι εξηγούνται,

1> oι συνεντεύξεις που έδωσα σε ΜΜΕ για τα Χημικά της Συρίας (ΑΟΖ – Διεθνή ϋδατα, εξομοιώσεις κίνησης θαλασσίων ρευμάτων, Χημεία Τοξικών Όπλων, μέθοδοι μέτρησης τοξικότητας δειγμάτων, θέματα ασφάλειας κλπ).
2>  οι συνεντεύξεις που έδωσα σε ΜΜΕ για τα κοιτάσματα υδρογοναθράκων (ΑΟΖ, Νόμος Θάλασσας, Τεχνητά νησιά, Διεθνή ϋδατα, αναλύσεις MAD και πρώτος χάρτης κοιτασμάτων υδρογοναθράκων για όλη την Ελλάδα, αναλύσεις σεισμικών δεδομένων. αναλύσεις υλικών κλπ). Το 90% των θεμάτων που αντιμετωπίζει ένας μηχανικός πετρελαίου άπτονται της Φυσικής, των Μαθηματικών και της Επιστήμης των Υλικών, τα οποία γνωρίχω πολύ καλά. Η Γεωλογία είναι μόνο ένα μάθημα σε αυτή την ειδικότητα, που χρειάζεται ένας μηχανικός πετρελαίου και στη κατάσταση που είναι σήμερα τα πράγματα το ποσοστό  παρουσίας τόσων απλών γεωλόγων στην επιτροπή του ΥΠΕΚΑ για τους υδρογονάθρακες είναι υπερβολικό.
H Κύπρος “έχει ΑΟΖ” λένε κάθε τόσο τα παπαγαλάκια  και οι εγκάθετοι του συστήματος με παρωχημένους τίτλους ή τίτλους για συλλόγους κυριών και δεν γυρνάει ένας απόφοιτος δημοτικού να τους πεί ότι “ένα τετράγωνο ορίζεται απο 4 πλευρές και όχι από 2”! Aυτό είναι το χάλι της χώρας.
3> οι εξηγήσεις που έχω δώσει για το ζεόλιθο, με τον οποίο δηλητηριάζουν τους αγρούς και τους πολίτες (δεν υπάρχει σοβαρή χημική ανάλυση) και πολλά άλλα που μπορείτε να διαβάσετε στο ιστολόγιο μου διαβάζοντας το προς τα πίσω. Στις περιοχές της Ελλάδας που χρησιμοποιείται ζεόλιθος έχει γίνει επιδημιακή μελέτη για αύξηση των καρκίνων;

Στο εξωτερικό ο όρος “διεπιστήμων” είναι γνωστός!

Αρκεί να βάλλετε τη φράση “Interdisciplinary PhD” (σημαίνει Διεπιστημονικό Διδακτορικό Δίπλωμα) στο Google και θα βρείτε αρκετά links. Ακουλουθεί μια φωτογραφία που παρουσιάζει τα αποτελέσματα μιας τέτοιας αναζήτησης. Ερευνείστε τα. Μια μέρα μπορεί κάποιοι απο εσάς να γίνουν διεπιστήμονες όπως εγώ, αντί να παραμείνουν τσουλίτσες “Πυργιώτικες” σε bars σαν την Ελλάδα ή άλλα μικρότερα...

Παρατηρείστε ότι Interdisciplinary PhD  δεν γίνονται μόνο σε θετικές επιστήμες αλλά και σε άλλες ερευνητικές περιοχές ευρέος ενδιαφέροντος. Μετά απο ένα αιώνα αν υπάρχει η Ελλάδα, θα τα ακούσετε. Προς το παρόν η ενημέρωση που σας κάνω αφιλοκερδώς είναι απαγορευμένη στα κεντρικά ΜΜΕ. Δεν θέλουν να υπάρχει σύγκριση με ότι υπάρχει. Θέλουν να βγαίνει πάντα προς τα έξω, ότι όλα βαίνουν καλώς.
Mια εικοσαριά δημοσιογράφοι παίζουν τη μπάλα στα ΜΜΕ μαζί με 5-6 επιστήμονες, όλοι με 2-3 διαβατήρια ο καθένας.
Kαι μη νομίζετε, ότι χαλάνε πολλά λεφτά απο το εξωτερικό και τη ντόπια ολιγαρχία για αυτά τα scraps…

Κανείς δεν ξέρει στην Ελλάδα τί σημαίνει “ειδικός” στην ανάπτυξη

Δεν έχω ακούσει κανένα να εξηγεί τί είναι ανάπτυξη. Μη φοβάστε  από τώρα που το έγραψα, θα σχοληθούν, για να βάλουν στις “πόρτες” τα δικά τους “παιδιά”. Κάποιος όμως πρέπει να δουλέψει για να υπάρξει ανάπτυξη και τα δικά τους “παιδιά” είναι ελαττωματικά απο κατασκευή ή άχρηστα κοπρόσκυλα.
Για τους Ελληνόφωνους δημοσιογράφους, το ποιός είναι “ειδικός” έχει να κάνει με το αν πρόκειται να ακούσουν αυτό που θέλεις να τους πείς.
Μερικά παραδείγματα δημοσιογραφικής “δημοκρατίας”:
  1. για τα Χημικά της Συρίας τα κεντρικά ΜΜΕ δεν ήθελαν να ακούσουν τίποτα, έτσι εγώ δεν ακούστηκα ποτέ
  2. για τα Διεθνή ύδατα στα οποία προκηρύσσονται οικόπεδα απο το ΥΠΕΚΑ δεν θέλει το πολιτικό σύστημα να κυκλοφορήσει η αλήθεια. Εϊναι πολλά τα λεφτά.
  3. την άποψή μου, ότι στο τέλος θα μείνει ή θα πρέπει να μείνει μια μόνο τράπεζα στην Ελλάδα (ακυρώθηκε απο το γράσο του συστήματος η δημοσίευση μιας συνέντευξης που είχα δώσει σε δημοσιογράφο πρίν πολλούς μήνες) αφού όλες είναι για τα μπάζα. Αυτό αποτελεί πρόβλεψη.
Στην Ελλάδα το ποιός είναι “ειδικός” σε κάτι και ποιός όχι, θα χρειασθεί πολλές δεκαετίες για να γίνει αντιληπτό. Η αδιαφορία και η επιπεδοποίηση των πάντων παρασύρει μαζι με τα ξηρά και τα χλωρά.

H άγνοια του Ελληνάρα, που κατάντησε κόμπλεξ και βαρύδι

Η λέξη “διεπιστήμων” ξενίζει πολύ κόσμο. Δεν είναι τυχαίο, αφού η Ελλάδα είναι ένα αιώνα πίσω στη τεχνολογία και ακούει στα ΜΜΕ τον κάθε ηλίθιο να του μιλάει για σοβαρά θέματα επειδή έχει υψηλό IQ, που το έχει μετρήσει ο ίδιος ή το κάθε δημοσιογράφο-γράσο του συστήματος να θέλει να επιβάλει τις απόψεις του για να τον ταίζει το σύστημα μέχρι να λειώσει η καρέκλα του απο το άχρηστο σκατό του.
Η Ελλάδα διεπιστήμονες δεν παράγει. Eίναι ένα είδος σε πλήρη ανεπάρκεια. Στην Ελλάδα όλοι σπρώχνουν για μια θεσούλα στα ΑΕΙ με ότι μέσο έχουν. Aυτά θα κοιτάξουν; Ποιός ας πούμε ξέρει ότι υπάρχουν Καθηγητές ΑΕΙ στο εξωτερικό χωρίς διδακτορικό; Πολύ λίγοι. ¨Ενας κομπλεξικός επαρχιώτης δημοσιογράφος που να το ξέρει. Στην ΕΥΠ δεν τα μαθαίνουν αυτά. Eκτός απο Google, ξέρουν κάτι άλλο στην ΕΥΠ; Γιαυτό είχαμε τα ΝΕΑ  ΙΜΙΑ και θα έλθουν και άλλα χειρότερα. Θα μου πείτε, τί σχέση έχουν αυτά με τους διεπιστήμονες. Φυσικά και έχουν, γιατί το περιβάλλον καθορίζει τις λύσεις.
Οι διεπιστήμονες δεν διαθέτουν το αλάθητο αλλά σίγουρα διαθέτουν το πιο έγκυρο και το πιο γρήγορο στο θέμα πληροφόρηση, απόφαση και αποτέλεσμα. Η Ελλάδα τους χρειάζεται σε επίπεδο ηγεσίας.
  • Οι οικονομολόγοι μπορούν να βελτιώνουν και να διαχειρίζονται συμπληρωματικά τα αποτελέσματα της ανάπτυξης. Δεν είναι ειδικοί στο πως αυτή γίνεται.
  • Η τεχνολογία είναι το κλειδί της ανάπτυξης και αυτή δεν παρέχεται δωρεάν ούτε μεταφέρεται.
  • Στην Ελλάδα ο κόσμος δεν θέλει να μάθει. Έχει φόβο να παραδεχθει ότι δεν γνωρίζει. Όσο ισχύει αυτό κανένας κύκλος της ανάπτυξης δεν πρόκειται να ξεκινήσει. Η χώρα θα σβύσσει.
Έχουν κυνηγηθεί απο το σύστημα άνθρωποι όπως εγώ που επιθυμούσαν την ανάπτυξη. Για το λόγο αυτό έφυγα μετανάστης. Σκεφτείτε τί είχα δεί και πόσα γνωριζω για το θέμα…
Από χρόνια κάποιοι οργανωμένοι σβύννουν στην Ελλάδα όσες φλόγες πάνε να ανάψουν. Κατά σύμπτωση είναι αυτοί που τη θέλουν χώρα – προτεκτοράτο και δεν εννοώ της Γερμανίας αλλά άλλων χωρών.
Δεν ψάχνω για “δουλειά” στην Eλλάδα αλλά είναι δικαίωμα μου να με ενδιαφέρει η πολτική.
Στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία δεν θα χρειαζόταν να εξηγήσω τί σημαίνει διεπιστήμονας και κόμπλεξ. Εκτός αυτού στις χώρες αυτές υπάρχει παραγωγή. Στην Ελλάδα απο του χρόνου οι πολίτες θα κάνουν το σκατό τους παξιμάδι για να επιβιώσουν. Ενώ όμως υπάρχουν λύσεις, όλοι επιμένουν στην επιλογή διαχειρήσιμων προσωπικοτήτων. Θα το πληρώσουν και αυτοί και η χώρα.
Ξέρετε, στις προβλέψεις μου είμαι δυνατός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: