Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

AOZ ή υφαλοκρηπίδα πρέπει να ανακηρύξει πρώτα η Ελλάδα και γιατί


Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη
Η ΑΟΖ μιας χώρας είναι μια επιφάνεια που παράγεται με την παράλληλη μετατόπιση των  παρακτίων γραμμών στα 200 νμ, Αν οι ΑΟΖ δύο χωρών επικαλύπτονται τότε το σύνορο καθορίζεται με την αρχή της μέσης γραμμής.
Η υφαλοκρηπίδα καθορίζεται με τον ίδιο τρόπο μέχρι τα 200 νμ. Αυτή  όμως μπορεί να φτάσει το μεγιστο τα 350 νμ ή τα 100 νμ μετά το ισοβαθές των 2500μ, όπως φαίνεται στο σχήμα  στη συνέχεια αν το κρατος το ανακοινώσει στον ΟΗΕ μια πενταετία αφου στη Βουλη του επικυρώσει το Νόμο. Η Ελλαδα δεν μπορεί να το κάνει πλέον γιατί ήδη έχει κάνει επικύρωση του νόμου πριν περισσότερο απο πέντε χρόνια. H Ελλάδα βέβαια έχει και κάποια άλλα εμπόδια που θα σας τα πώ σε μελλοντικό άρθρο.

Η Ελλάδα θα ανακηρύξει την ΑΟΖ της ή θα στηρίξει τη μη φορολόγηση των πολυεθνικών;

image7%255B1%255D
Νησί είναι καθε τι που 24 ωρες είναι πάνω απο τη θάλασσα ανεξάρτητα μεγέθους.
Μόνο ένα νησί που έχει οικονομική ζώη μπορεί να συνεισφέρει στην ΑΟΖ.
Καθε νησί και κάθε ακτή έχουν υφαλοκρηπίδα.
Η Τουρκία, αν “αύριο” υπογράψει το νόμο της θάλασσας, τότε τα πράγματα θα μπορεί να στραφούν κατά της Ελλάδας δεδομένου ότι η Τουρκία μπορεί να φτάσει την υφαλοκρηπίδα της κάτω από τη Κρήτη, γιατί η πενταετία για αυτή δεν έχει περάσει και έχει περιθώρια να την εφαρμόσει!!!
Στη περιπτωση αυτή θα πρέπει να εφαρμοσθεί ο νόμος της μέσης γραμμής και το Αιγαίο να χωρισθεί στα δύο.
Για το λόγο αυτό, η Ελλάδα πρέπει να προκηρυξει το γρηγορότερο ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στα 200 νμ και να πιασει τη Τουρκία στον ύπνο…
Αν δεν γίνει αυτό… τότε μετά τα 6νμ η Ελλάδα θα έχει αυτό που έχει τώρα δηλαδή τα διεθνή ύδατα. Σε αυτά οικόπεδα δεν μπορεί να προκηρύσσει γιατί σε διεθνή ύδατα δεν έχει κυριαρχικά δικαιώματα.
Η μη οριοθέτηση της ΑΟΖ ευνοεί με το τρόπο αυτό τη μη φορολόγηση στην Ελλάδα πολυεθνικών εταιρειών. Η Κύπρος δεν πρόκειται να φορολογεί όπως ελπίζω να ξέρετε το εξαγόμενο φυσικό αέριο αλλά θα παίρνει ένα μηδαμινό κέρδος στη τιμή του. Η Ελλάδα προτιμάει να έχει κέρδη μόνο απο φορολόγηση και θα πάρει απο τα τρία το μ….ρο.
Αυτή κυβέρνηση και αυτή η αντιπολίτευση στην Ελλάδα, τί ρόλο παίζει;
Στο video που ακολουθεί, ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού επιβεβαιώνει το γεγονός ότι το φυσικό αέριο που θα εξάγεται στη Κύπρο δεν θα φορολογείται.  Πηγαίνετε στο 30’.
.
ΥΓ. ¨Εχω χιούμορ;

zcode-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: