Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Σκρίπαλ και Κασόγκι :Το Εναλλασσόμενο Προσωπείο Διεστραμμένης και Ετοιμόρροπης «Διεθνούς Τάξης»

«Ασφαλώς και είναι μετριοπαθής ο διάδοχός μας. Επέτρεψε στις γυναίκες να οδηγούν»
Finian CunninghamStrategic Culture, 18-10-2018
[ Η επιλογή προβολής του πιο κάτω άρθρου, πεπειραμένου παρατηρητή και αναλυτή της τρέχουσας ανθρώπινης ιστορίας, οφείλεται στο ότι μόνος αυτός διέγνωσε την ανάγκη να προσφέρει μια πολύτιμη υπηρεσία αφύπνισης και συνειδητοποίησης ευρύτατου τμήματος του διεθνούς κοινού.  Κοινού το οποίο, σε κατάσταση πνιγμού αναγκών, εθισμού στον περιβάλλοντα εξωφρενισμό και  υπό συνεχή πλύση εγκεφάλου, ακούει και βλέπει εικονογραφημένο το ελεγχόμενο αφήγημα της εξουσίας, με ίσως κάποιον διαφεύγοντα αντίλογο, χωρίς να καταγράφει, να επεξεργάζεται και να διαμορφώνει προσωπική κρίση και στάση απέναντι σε διαφαινόμενα «τέρατα και σημεία». Όπως, από την μια πλευρά, η «ανθρωπιστική» ισοπέδωση της Σερβίας με καρκινογόνες βόμβες με στοιχεία Ουρανίου, οι εκατόμβες πειρατικών «ανθρωπιστικών» πολέμων σε Ιράκ, Λιβύη, Συρία, Αφγανιστάν, η τριετής γενοκτονία στην Υεμένη, η εβδομαδιαία σφαγή Παλαιστινίων στην Γάζα, οι τηλεκατευθυνόμενες δολοφονίες με «drones” κ.ο.κ . Και από την άλλη, το δακρύβρεκτο προπαγανδιστικό θέατρο πληρωμένων δουλεμπορικών ΜΚΟ του συστήματος Σόρος και Σια, για «πνιγόμενους πρόσφυγες» η για τα  «θύματα χημικών βομβαρδισμών του Άσαντ στην Συρία», ή για την καταπίεση σεξουαλικών μειονοτήτων κ.λ.π. Σημεία και τέρατα προκλητικής εγκληματικότητας και υποκρισίας, που σε προηγούμενες εποχές θα επέφεραν συγκλονισμούς και ανατροπές. 

Η θεραπευτική προσφορά του άρθρου συνίσταται στην παραστατική ανάδειξη και εντύπωση στην συνείδηση του αναγνώστη της εξελισσόμενης πλήρους ανατροπής πανάρχαιων αξιών, αρχών δικαίου και ηθικής και κανόνων συνύπαρξης των εθνών και του κοινωνικού συμβολαίου συμβίωσης και την βίαιη υποκατάσταση τους, με την επιβολή, ως του αυτονόητου φυσιολογικού πλαισίου ανθρώπινης διαβίωσης, του ενός και μοναδικού κανόνα και νόμου, του  Δικαίου του Ισχυροτέρου, στον νέο κόσμο της Ζούγκλας. Εκ των πραγμάτων, το παρόν κείμενο προβάλλει στον αναγνώστη το προαιώνιο δίλημμα της θεμελιακής επιλογής.]

Παρουσίαση : Μιχαήλ Στυλιανού

Δυο εξαφανίσεις και δυο πολύ διαφορετικές αντιδράσεις από Δυτικές κυβερνήσεις, που εξεικονίζουν το μέτρο της υποκρισίας τους.
Όταν ο πρώην Ρώσος κατάσκοπος Σεργκέι Σκρίπαλ εξαφανίστηκε (μετά την θαυματουργή νοσηλεία του) στην Βρετανία, επιβλήθηκαν αμέσως ποινικά μέτρα σε βάρος της Ρωσίας από την βρετανική κυβέρνηση και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ. Αντίθετα οι Δυτικές κυβερνήσεις εξαντλούνται σε αυτοσυγκράτηση έναντι της Σαουδικής Αραβίας για την αποτρόπαιη και τεκμηριωμένη υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.
Η κατακραυγή των Δυτικών κυβερνήσεων και ΜΜΕ για την υπόθεση Σκρίπαλ ήταν εκκωφαντική και οδήγησε στην απέλαση πολλών δεκάδων Ρώσων διπλωματών από τις ΗΠΑ και 28 άλλες χώρες, στηριζόμενη σε αναπόδεικτους βρετανικούς ισχυρισμούς, ότι το Κρεμλίνο αποπειράθηκε να δηλητηριάσει έναν εξόριστο κατάσκοπο με  ένα θανατηφόρο χημικό παρασκεύασμα. Η κυβέρνηση Τραμπ επιδείνωσε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας επικαλούμενη την υπόθεση Σκρίπαλ.

Οι κατηγορίες του Λονδίνου σε  βάρος της Μόσχας διακρίνονταν για την αχαλίνωτη εικοτολογία (« είναι υψηλά πιθανό ότι…») και τους τραβηγμένους υπαινιγμούς. Κανένα επαληθεύσιμο στοιχείο για το τι συνέβη στον Σεργκέι Σκρίπαλ και την θυγατέρα του  Τζούλια δεν παρουσιάστηκε από τις βρετανικές αρχές. Ο ισχυρισμός τους ότι ο Πρόεδρος Πούτιν ενέκρινε την αποστολή εκτελεστών, εφοδιασμένων με νευροτοξική ουσία, στηρίζεται σε απλή εικασία.

Το μόνο που ξέρουμε με βεβαιότητα είναι ότι οι βρετανικές αρχές εξαφάνισαν τους Σκρίπαλ από την κοινή θέα και επαφή, εδώ και επτά μήνες, μετά το επεισόδιο της υποτιθέμενης δηλητηρίασης στο Σώλσμπερυ στις 4 Μαΐου.
Οι ρωσικές αρχές και συγγενείς της οικογένειας συνάντησαν συστηματική άρνηση για οποιαδήποτε επαφή στο Λονδίνο με τους Σκρίπαλ, πατέρα και κόρη, σε πείσμα περισσότερων από 60 διαβημάτων της Μόσχας, σύμφωνων με το Διεθνές Δίκαιο και του γεγονότος ότι η Τζούλια Σκρίπαλ είναι υπήκοος της Ρωσικής Ομοσπονδίας με προξενικά δικαιώματα.

Αποτελεί καταισχύνη ότι, στην βάση ενός τόσο ισχνού στρώματος πάγου «στοιχείων», οι Βρετανοί όρθωσαν ένα ποινικό οικοδόμημα  σε βάρος της Μόσχας, επαναπαυόμενοι σε μια διεθνή εκστρατεία κυρώσεων και διπλωματικών απελάσεων.

Συγκρίνετε τώρα αυτήν την βεβιασμένη αντίδραση, την βιαία   υπέρ-αντίδραση μάλιστα, με το πώς οι ΗΠΑ, η Γαλλία, ο Καναδάς και άλλες Δυτικές κυβερνήσεις βραδυπορούν και διστάζουν να αντιδράσουν έναντι της Σαουδικής Αραβίας για την υπόθεση Κασόγκι.


΄Υστερα από δύο σχεδόν εβδομάδες μετά την είσοδο του Τζαμάλ Κασόγκι στο Σαουδικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, το Σαουδικό καθεστώς τελικά αυτήν την εβδομάδα ομολογεί ότι σκοτώθηκε μέσα στο οίκημα –αλλά, ισχυρίζονται, «σε μιαν ανάκριση που πήγε στραβά».

Τουρκικές και αμερικανικές υπηρεσίες είχαν υποστηρίξει νωρίτερα ότι ο Κασόγκι βασανίστηκε και δολοφονήθηκε μέσα στο Σαουδικό προξενείο από δεκαπενταμελή ομάδα εκτελεστών, σταλμένη από την Ριάντ.

Ακόμη πιο παραστατικά, υποστηρίζεται πως το σώμα του Κασόγκι κατακρεουργήθηκε από τους δολοφόνους με χασαποπρίονο και τα τεμάχια μεταφέρθηκαν, μέσα σε κιβώτια, από το προξενείο στην Σαουδική Αραβία, με δύο ιδιωτικά αεριωθούμενα της Σαουδικής  βασιλικής οικογένειας.

Και επιπλέον, Τούρκοι και Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι το όλο βάρβαρο σχέδιο για την δολοφονία του Κασόγκι είχε καταστρωθεί με διαταγή των κορυφαίων Σαουδαράβων ιθυνόντων, εννοώντας τον Διάδοχο Μωχαμέντ Μπιν Σαλμάν. Η τελευταία επινόηση από την Ριάντ είναι να ενοχοποιήσουν «ανεξέλεγκτους δολοφόνους» και να απαλλάξουν το παλάτι από κάθε ενοχή.
Στο γεγονός ότι ο 59χρονος Κασόγκι ήταν νόμιμος κάτοικος ΗΠΑ και σχολιογράφος της Ουάσιγκτον Ποστ οφείλεται αναμφίβολα το γεγονός ότι η υπόθεσή του έτυχε τόσο ευρείας προβολής στα Δυτικά ΜΜΕ. Χιλιάδες άλλων θυμάτων της Σαουδικής εκδικητικότητας εξαφανίζονται στην ρουτίνα της Δυτικής αδιαφορίας.

Ωστόσο, παρά τη φρικιαστική και καταδικαστική της Σαουδικής Μοναρχίας υπόθεση Κασόγκι, η αντίδραση της αμερικανικής, της βρετανικής και άλλων κυβερνήσεων ήταν επαίσχυντη.

Ο Πρόεδρος Τραμπ εκραύγασε ότι «θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες» για το Σαουδικό καθεστώς εάν αποδειχτεί ένοχο για την δολοφονία του Κασόγκι. Αλλά γρήγορα κατέβασε τους τόνους, λέγοντας ότι τα συμβόλαια δισεκατομμυρίων (110 δις) δολαρίων για όπλα με το πετρελαιοφόρο βασίλειο δεν θα ακυρωθούν. Τώρα ο Τραμπ φαίνεται να πηγαίνει για συγκάλυψη, προβάλλοντας το μύθευμα ότι η δολοφονία του Κασόγκι ήταν έργο «ασύδοτων δολοφόνων».

Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση συνιστώντας «μιαν αξιόπιστη έρευνα» της εξαφάνισης Κασόγκι. Αλλά πέραν της σκληρά ηχούσας ρητορικής κανένα από τα ευρωπαϊκά κράτη δεν έκανε νύξη για οποιεσδήποτε συγκεκριμένες κυρώσεις, όπως ακυρώσεις συμβολαίων πώλησης όπλων, ή για απελάσεις διπλωματών.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντώ δήλωσε πως είναι «περίφροντις» για τους φρικτούς ισχυρισμούς  περί τον φόνο του Κασόγκι, αλλά επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του δεν θα ακυρώσει το συμβόλαιο 15 δισεκατομμυρίων για την πώληση οχημάτων μάχης στην Ριάντ.
Οι κυβερνώντες στη Σαουδαραβία απείλησαν μάλιστα με  αντίποινα σε κυρώσεις των Δυτικών κυβερνήσεων.

Οι Σαουδικές διαψεύσεις της επίσημης ενοχής εμφανίζονται σαν θρασύτατη περιφρόνηση κάθε λογικής και αποχρωσών ενδείξεων ότι ο Κασόγκι πράγματι δολοφονήθηκε μέσα στο κτίριο του προξενείου με διαταγή κορυφαίων Σαουδαράβων ιθυνόντων.

Μια πολυτελής  διεθνής διάσκεψη επενδυτών στην Ριάντ αυτήν την εβδομάδα μποϋκοτάρεται από κορυφαίες επιχειρηματικές προσωπικότητες, από την Παγκόσμια Τράπεζα, την Τζ. Μπι. Μόργκαν, Βρετανικών Επενδύσεων και παγκόσμιες φίρμες, όπως η Φορντ και η Uber και μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ.

Παρ’ όλα αυτά, ο Τραμπ έχει αποκρούσει συστάσεις για μέτρα τιμωρίας. ΄Εχει δηλώσει πως αμερικανικές θέσεις εργασίας και κέρδη εξαρτώνται από την Σαουδική αγορά όπλων. Περί τα 20% όλων των αμερικανικών πωλήσεων όπλων υπολογίζεται πως πηγαίνουν στον Οίκο των Σαούδ. Τίτλος των Τάϊμς της Νέας Υόρκης διαλαλούσε αυτή την εβδομάδα : «Αυτό που προέχει περήφανα είναι το Σαουδικό παζάρι του Τραμπ».

Ο Λευκός Οίκος του Τραμπ θα εκπροσωπηθεί αυτή την εβδομάδα στην επενδυτική διάσκεψη της Σαουδαραβίας –που βαφτίστηκε «Το Νταβός της Ερήμου»- από τον υπουργό των Οικονομικών Στήβεν Μνούχιν. Εδήλωσε πως συμμετέχει παρά τους βαρείς ισχυρισμούς σε βάρος των ιθυνόντων.
Ασφαλώς το ζήτημα στην προκείμενη περίπτωση είναι η ανοχή των Δυτικών κυβερνήσεων απέναντι στην Σαουδική Αραβία και τον λεγόμενο «μεταρρυθμιστή» διάδοχο του θρόνου της. Είναι εντυπωσιακό πόση ανεξάντλητη ευπιστία η Ουάσιγκτον, το Λονδίνο, το Παρίσι, η Οτάβα και άλλοι διαθέτουν για τους δεσπότες της Σαουδικής Αραβίας, που όπως φαίνεται έχουν συλληφθεί επ’ αυτοφώρω σε μιαν θηριώδη δολοφονία.
Όταν όμως πρόκειται για την Ρωσία και για σουρεαλιστικούς και αναπόδεικτους ισχυρισμούς ότι το Κρεμλίνο ενέχεται για μιαν αλλόκοτη συνωμοσία δολοφονίας με δηλητήριο, όλες οι ίδιες Δυτικές κυβερνήσεις παραμερίζουν κάθε λογική και ευπρέπεια και εξαπολύουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας, βασιζόμενες σε φανταχτερές, κούφιες εικασίες. Η κραυγαλέα υποκρισία αυτής της συμπεριφοράς κατεδαφίζει κάθε προσποίηση ακεραιότητας η προσήλωσης σε αρχές.

Και εδώ έχουμε μιαν άλλη σχέση μεταξύ των υποθέσεων Σκρίπαλ και Κασόγκι: Οι Σαουδάραβες αναμφίβολα έλαβαν υπό σημείωση πως η κυβέρνηση της Βρετανίας έδειξε απόλυτη αδιαφορία και περιφρόνηση για το Διεθνές Δίκαιο  με την ντε φάκτο απαγωγή του Σεργκέι και της Τζούλιας Σκρίπαλ. Εάν οι Εγγλέζοι μπορούν να διαπράττουν ατιμωρητί μιαν τόσο βαριά παρανομία, τότε – προφανώς σκέφτηκαν οι Σαουδάραβες- κανείς δεν θα νοιαστεί ιδιαίτερα  εάν εξαφανίσουμε τον Κασόγκι.

2 σχόλια:

Μαρία Π. είπε...

Σε αυτή τη συζήτηση:Βαλκάνια & Ανατολική Μεσόγειος τα Γεωπολιτικά Παίγνια
https://www.youtube.com/watch?v=NzCvkHw6Qu4&t=1331s
o κ. Μάζης από το 9ο λεπτό λέει:

Μάζης:To περίεργο ξέρετε ποιο είναι, το οποίο περνάμε έτσι αδιαμαρτύρητα;
Οι Ρώσοι λέει, κάνουν μυστικές παρεμβάσεις στα Σκόπια.
Εγώ να το δεχτώ!
Μα η Δύση κάνει ΦΑΝΕΡΕΣ παρεμβάσεις στα Σκόπια.
Γιατί δεν μιλάει κανείς για τις Δυτικές παρεμβάσεις στα Σκόπια;
Εαν είχαμε εμείς εδώ στην Ελλάδα ένα Δημοψήφισμα και παρήλαυναν όλοι αυτοί οι επίσημοι της Δύσεως...
Σαχίνης: Είχαμε Δημοψήφισμα. Νομίζετε ότι δεν παρέλασαν;
Mάζης:Nαι, αλλά κανένας δεν ήρθε να πει «ναι μεν, αλλά, αυτό, εκείνο, το άλλο..», γιατί τότε θα μιλούσαμε για ωμές παρεμβάσεις, στα εσωτερικά της χώρας.
Εδώ δεν μίλησε κανένας για ωμές παρεμβάσεις.

Σαχίνης:O κ. Χαν επανήλθε σήμερα με δηλώσεις του λέγοντας ότι:
«Συνιστώ στον κ. Ζάεφ να μην κάνει πρόωρες εκλογές, μπορεί να βρει τους βουλευτές, και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να λαμβάνεται ως αρνητική η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, και η συζήτηση των Δυτικών Αμερικανικών και Ευρωπαϊκών οργάνων προς τα Σκόπια, ίσα ίσα είναι δημιουργική αυτή η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, γιατί τα Σκόπια, βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος Ε.Ε. ΚΑΙ ΗΠΑ».

Μάζης:Ωραία λοιπόν, τα Σκόπια μέχρι σήμερα δεν ανήκαν ούτε στην Ε.Ε. ούτε στο ΝΑΤΟ.
Ήταν κάτω από ρωσική επιρροή.
Δεν έχουν το δικαίωμα οι Ρώσοι να κρατάνε την σφαίρα επιρροής τους στην περιοχή, όπως το ΝΑΤΟ επίσης θέλει να κρατάει την δική του σφαίρα επιρροής και να την αυξάνει;
Ενώ είχαν υποσχεθεί και η κ. Θάτσερ και ο Μιτεράν, στον κ. Γκορμπατσώφ, ότι μόλις βάλει την υπογραφή του για τη διάλυση της Ε.Σ.Σ.Δ., δεν θα προεκταθεί το ΝΑΤΟ προς ανατολάς, απεναντίας μόλις την έβαλε την υπογραφή του και διέλυσε την Σοβιετική Ένωση, κάπου 13 κράτη προσχώρησαν στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ;;
Δεν έχουν δικαίωμα οι Ρώσοι να θεωρούν ως ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ αυτές τις ενέργειες;
Έχουν.
Το ΝΑΤΟ έχει κάθε λόγο να ζητάει να κλείσει αυτή η ζώνη του Rimland, ο αναχωματικός δακτύλιος δηλαδή, ούτως ώστε η ρωσική επιρροή να μην κατεβαίνει στη Μεσόγειο.
Τι είπε ο Θουκυδίδης;
Ότι ο ισχυρός προχωρεί κατά το μέγεθος της δυνάμεώς του, ο δε αδύνατος υποχωρεί κατά το μέγεθος της αδυναμίας του.
Μετά τη ρήση αυτή του Θουκυδίδη δεν υπήρξε καμία θεωρία διεθνών σχέσεων που να πει κάτι καινούργιο. Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει τίποτα.
Έχουμε ΠΑΝΤΑ έναν ανταγωνισμό μεταξύ ΙΣΧΥΟΣ και ΔΙΚΑΙΟΥ.
Στους φοιτητές μου λέω πάντα ότι: «Διεθνές Δίκαιο καλείται το συμφέρον μας, εφοδιασμένο με Στρατό, Ναυτικό και Αεροπορία»
[....]

Μαρία Π. είπε...

Eδώ έχουμε μια κλασική περίπτωση γεωπολιτικών ανταγωνισμών. Κλασικότατη.
Αν δείτε το χάρτη η Ευρώπη φυσιολογικά, από απόψεως αποστάσεων, προσβάσεων, και κόστους μεταφορών, με ποιο χώρο έχει φυσική δυνατότητα, αβίαστη, να συνεργάζεται;; Με την Ρωσία.
Οι σιδηροδρομικές μεταφορές με τεράστιες ποσότητες προϊόντων, έχουν πολύ μικρότερο κόστος από τις υπεραντλαντικές.
«Δεν πρέπει» όμως να συνεργαστεί η Ευρώπη με τη Ρωσία.

Η Ευρώπη αποτελεί το Αμερικανικό προπύργιο από τη μία μεριά, που κλείνει με την Ιαπωνία από την άλλη.
Έχουμε μία 'ημισέληνο', Ιαπωνία-ΗΠΑ-Ευρώπη, και από κει και μετά, περισσεύει ένα κομμάτι, μέσα στο οποίο κλείνεται η Ρωσία.
Αυτό το κομμάτι που αρχίζει από την Τουρκία, (που συνδέεται μέσω Αιγαίου με την Ελλάδα), που προχωρεί κάτω από την Κεντρική Ασία, και φτάνει περνώντας την Κίνα μέχρι την Ιαπωνία, είναι το κομμάτι στο οποίο γίνονται όλοι οι proxy wars.
Όλοι οι πόλεμοι 'δια αντιπροσώπων', οι επαναστάσεις-αντεπαναστάσεις...κτλ.., όπου τα δύο μέτωπα, Ναυτική δύναμη (άξονας Λονδίνου-Ουάσιγκτον) και Χερσαία δύναμη (Ρωσία), ανταγωνίζονται ποιος θα μπορέσει να κρατήσει αυτό το κομμάτι της Rimland.
Μέσα σε αυτή την Rimland είναι και τα Βαλκάνια.
Τα Βαλκάνια θα είναι ή Αγγλοσαξωνικά, ή σλαβικής επιρροής.
Αν είναι σλαβικής επιρροής τότε αυτή η τεράστια χερσαία μάζα που λέγεται Ρωσική Ομοσπονδία, αποκτάει πλήρη και ελεύθερη διέλευση στην Μεσόγειο.
Αν αποκτήσει αυτή την πλήρη και ελεύθερη διέλευση στην Μεσόγειο τότε το παιχνίδι για την Δύση έχει τελειώσει.
Άρα πάση θυσία η Ρωσία ΔΕΝ πρέπει να αποκτήσει πλήρη και ελεύθερη διέλευση στην Μεσόγειο.»