Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Oλοταχώς προς μετωπική: «Δεν θα υποχωρήσουμε σε Αιγαίο και Κύπρο»


H Άγκυρα είναι αποφασισμένη για όλα πλέον και απειλεί τον Ελληνισμό όπου σταθεί και όπου βρεθεί.

Είναι πλέον στριμωγμένος με τα ενεργειακά και θα φθάσει στα άκρα για να περάσει το δικό του.

Η Τουρκία δεν θα απεμπολήσει ποτέ τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και την Μεσόγειο, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην Άγκυρα σε συγκέντρωση των στελεχών του κόμματός του.

Στην ομιλία του ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι το νομικό δίκαιο αποτελεί επιλογή του ιδιοκτήτη του. “Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να το προστατεύσουμε αυτό. Αν δεν συμπεριφερόμασταν με αυτό τον τρόπο από παλιά, δεν θα επιδεικνύαμε την στάση η οποία σήμερα προσδίδει κύρος στη χώρα μας στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό πεδίο.

Αυτή την στάση την πετύχαμε όχι μόνο εστιάζοντας σε κάποιους στην χώρα μας αλλά ταυτόχρονα με κόστος ήρθαμε αντιμέτωποι με τις πιο ισχυρές οικονομικά και στρατιωτικά χώρες του κόσμου” ανέφερε.

Γι’ αυτό, πρόσθεσε, «και στην Παλαιστίνη, τη Βοσνία, την Κύπρο, το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη και σε πολλά άλλα ζητήματα κάναμε την επιλογή μας υπέρ της αρετής, της ηθικής, της συνείδησης και του δικαίου”, υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Είμαστε υποχρεωμένοι και σήμερα και αύριο να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο. Για τα ζητήματα που έρχονται στην ατζέντα μας δεν θα λάβουμε βιαστικές αποφάσεις χωρίς να κοιτάξουμε πρώτα την συνείδησή μας”, κατέληξε.

Εξελίξεις και σε άλλες στρατιωτικές περιοχές στα κατεχόμενα, δηλώνει ο Οζερσάι

Εάν η απάντηση των ΗΕ για την μετακίνηση του στρατοπέδου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Αμμόχωστο είναι αρνητική, τότε το θέμα δεν θα κλείσει εδώ, δήλωσε ο «υπουργός εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι λέγοντας πως το αίτημα της τ/κ πλευράς δεν αφορά μετακίνηση της ειρηνευτικής δύναμης από την νεκρή ζώνη αλλά από εδάφη της «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος.

Σε συνέντευξή του στην Γενί Ντουζέν, ο κ. Οζερσάι εξήγησε ότι είχε θέσει το θέμα της μετακίνησης του εν λόγω στρατοπέδου τόσο στην Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, όσο και σε άλλους αξιωματούχους του ΟΗΕ για τις ειρηνευτικές δυνάμεις που είχαν έρθει στην Κύπρο και τώρα που πήγε στην Νέα Υόρκη, ανέλυσε με λεπτομέρεια το αίτημά τους στον βοηθό ΓΓ, αρμόδιο για τις ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ.

Ερωτηθείς εάν το αίτημα για μετακίνηση είναι κοινό για τους «κυβερνητικούς εταίρους», ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι το θέμα δεν αποτέλεσε πρόβλημα για την «συγκυβέρνηση», δεν υπήρξε αντίρρηση στο να θέσει αυτό το ζήτημα στην Νέα Υόρκη και πως ο ίδιος ως «υπουργός εξωτερικών» είναι φυσικό να μπορεί να παίρνει αποφάσεις για τέτοια θέματα.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι παρόμοια βήματα θα κάνουν και για άλλες στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται εντός κατοικημένων περιοχών και ήδη, πριν μεταβεί στην Νέα Υόρκη, είχε συζητήσει το θέμα με τον «διοικητή των δυνάμεων ασφαλείας».

«Γιατί το θέμα δεν είναι περί ποιας στρατιωτικές μονάδας πρόκειται αλλά το να μπορείς να διευρύνεις το αστικό μέρος μιας πόλης και εάν εκείνο το μέρος που βρίσκεται η μονάδα δεν είναι στρατηγικής σημασίας, να την μετακινήσεις αλλού. Αυτό είναι μια σύγχρονη προσέγγιση του 21ου αιώνα».

Στην συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν τουριστικές εγκαταστάσεις που μπορεί να αναπτυχθούν, συνέχισε ο κ. Οζερσάι. «Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν εξελίξεις και για άλλες στρατιωτικές περιοχές που θα μετατραπούν σε σύγχρονα μοντέλα αστικής διαχείρισης και όχι πολιτικής εκμετάλλευσης».

Στην ερώτηση πως είναι η Κύπρος που ονειρεύεται, ποια Κύπρο θα ήθελε να δει στο μέλλον, ο κ. Οζερσάι είπε ότι θα ήθελε μια Κύπρο με ένα συγκεκριμένο επίπεδο οικονομικής ευημερίας, που θα έχει φτάσει σε ένα επίπεδο των σύγχρονων αξιών με τις δύο κοινότητες, ό,τι κι αν γίνει, να μπορούν να συνεργάζονται σε πολλά θέματα, να έχουν πολιτισμένες σχέσεις, ένα μέλλον «όχι με εχθρότητα αλλά με συνεργασία για την Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο».

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο οι απόψεις του γενικότερα στο Κυπριακό είναι ίδιες με τον Τ/κ ηγέτη ή την «κυβέρνηση», ο Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε ότι με τον κ. Ακιντζί έχει σημεία που συμφωνούν αλλά και που διαφωνούν για τα οποία στο παρελθόν ο ίδιος άσκησε κριτική στον Τ/κ ηγέτη.

Το ίδιο, είπε, υπάρχει και εντός της «συγκυβέρνησης» προσθέτοντας ότι υπάρχει μια λεπτή ισορροπία που προσπαθούν να μην την χαλάσουν για να μην μειώσουν την θέση της τ/κ πλευράς.

Οι «κυβερνητικοί» εταίροι, είπε, συμφωνούν στο ότι πρέπει να κάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που κάναμε εδώ και 50 χρόνια στο Κυπριακό και είναι επικεντρωμένο στη λύση. Θεωρεί δε, πρόσθεσε, ότι στο Κυπριακό δεν υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην τετρακομματική «κυβέρνηση».

πηγη

national-pride

Δεν υπάρχουν σχόλια: