Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Η φιλοσοφική σημασία της διάκρισης «κτιστό-άκτιστο»

Παύλος Κλιματσάκης
Τα ενδιαφέροντα σχόλια κάποιων αναγνωστών του Αντιφώνου σε ένα προηγούμενο κείμενό μου, μού δίνουν αφορμή να αναφέρω κάποιες σκέψεις σχετικά με την φιλοσοφική, δηλαδή λογική, σημασία της διάκρισης κτιστό-άκτιστο. Η εν λόγω διάκριση έχει πολλαπλές συνέπειες για διάφορα φιλοσοφικά και θεολογικά ερωτήματα. Θα περιορισθώ εν προκειμένω σε δύο πλευρές αυτού του θέματος, ώστε αφενός να μην κουράσω τους αναγνώστες και αφετέρου να δημιουργήσω τις προϋποθέσεις για περαιτέρω αναπτύξεις αυτού του θέματος. Οι δύο πλευρές στις οποίες θα ήθελα να αναφερθώ είναι οι εξής: α. ποια είναι η λογική αναγκαιότητα δια της οποίας προκύπτει αυτή η διάκριση, και β. πώς πρέπει αυτή να γίνει κατανοητή ώστε να προκύψουν ενδιαφέροντα φιλοσοφικά και γνωσιολογικά συμπεράσματα.

Δύο προεισαγωγικές παρατηρήσεις: 1. Χρησιμοποιώ τους όρους «κτιστό» και «άκτιστο» συμμορφούμενος προς την ήδη υπάρχουσα θεολογική μας παράδοση και επειδή είναι ευρύτερα γνωστοί και παράλληλοι σε σημασία προς τους όρους «δημιουργημένο και αδημιούργητο όν». Ωστόσο, στο πλαίσιο μιας φιλοσοφικής πραγματείας θα χρησιμοποιούσα διαφορετική ορολογία. Για λόγους που δεν μπορώ να εξηγήσω εν συντομία, θεωρώ ότι σωστότερος φιλοσοφικός όρος σε σχέση με το άκτιστο ον είναι το «υπερούσιον». Επομένως, και σε αντιδιαστολή με τον όρο αυτό, «κτιστό» είναι το «ενούσιο» ον. Τη πλήρη σημασία αυτων των όρων ευελπιστώ να καταδείξω σε μία υπό ετοιμασία εργασία μου που επιδιώκει τη θεμελίωση μιας επιστήμης του υπερουσίου όντος. 2. Οι τελευταίες αυτές λέξεις καθιστούν αναγκαία την παρατήρηση ότι η συνήθης θεολογική αντίληψη, κατά την οποία δεν είναι δυνατή η φιλοσοφική, με άλλα λόγια λογική προσέγγιση της έννοιας του ακτίστου όντος, εφόσον τουλάχιστον αυτή οφείλει να έχει και κάποιο θετικό περιεχόμενο και δεν περιορίζεται σε μια αρνητική αποφατικότητα, δεν είναι ικανοποιητική. Την απόδειξη, πάντως, της δυνατότητας σχηματισμού της έννοιας του ακτίστου ή υπερουσίου όντος οφείλει να δώσει η αναφερθείσα επιστήμη του υπερουσίου.

Επιστρέφω τώρα στο πρώτο ερώτημα με το οποίο θέλω να ασχοληθώ στο παρόν κείμενο. Οι αναγνώστες παρατήρησαν ότι η εν λόγω διάκριση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή στο πλαίσιο της αρχαιοελληνικής οντολογίας, και νομίζω ότι όλοι συμφωνήσαμε σε αυτό. Η διάκριση αυτή έρχεται στο ιστορικό προσκήνιο με τον χριστιανισμό και στο πέρασμα των αιώνων βαθμηδόν αποκρυσταλλώνεται δογματικά, εκτός των άλλων και σε αντιδιαστολή προς την ύστερη ελληνική φιλοσοφία. Δεν με ενδιαφέρει να ανασυγκροτήσω την πορεία σχηματισμού του εν λόγω ζεύγους εννοιών, αλλά την χρησιμοποιώ εδώ ως δεδομένη και ως έχει. Το ερώτημα που θέτω είναι εάν στη διάκριση αυτή μπορεί να αποδοθεί κάποιο λογικό νόημα, με άλλα λόγια, εννοιακό περιεχόμενο. Το εν λόγω περιεχόμενο προκύπτει από τη διαδικασία δια της οποίας κατανοούμε ότι πρέπει να εισάγουμε αυτήν την διάκριση. Άρα, το πρώτο και το δεύτερο ερώτημα συμπλέκονται.

Πώς οδηγούμαστε στην έννοια του ακτίστου όντος

Η διάκριση κτιστό-άκτιστο χρησιμοποιήθηκε στο πλαίσιο του αναφερθέντος προηγούμενου άρθρου με αφορμή τη σημασία της θεωρίας της Μεγάλης Έκρηξης. Ας ξεκαθαρίσουμε ακόμα μία φορά ότι η Μεγάλη Έκρηξη ως φυσικοεπιστημονική θεωρία δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως απόδειξη της ύπαρξης του ακτίστου. Αυτό δεν θα είχε νόημα, διότι η ίδια η θεωρία δεν είναι σε θέση να επιτρέπει φιλοσοφικές κρίσεις. Αυτό που υπονοήσαμε ως απόδειξη, παραπέμποντας σε ένα βιβλίο μας, στο οποίο εκφέρεται η η απόδειξη αυτή καθ’ εαυτή, ήταν η έννοια της «αρχής του σύμπαντος». Υπαινιχθήκαμε ότι η θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης συνεπαγεται μια τέτοια αρχή του σύμπαντος και υποστηρίζει επομένως την κοσμολογική απόδειξη. Άρα, η διάκριση κτιστού-ακτίστου βασίζεται επί της κοσμολογικής αποδείξεως, διότι αυτή συνεπάγεται ότι το Είναι της φύσεως προκύπτει από το Είναι ενός ετέρου μη-φυσικού όντος.

Η λογική αναγκαιότητα της ύπαρξης του ακτίστου όντος, δηλαδή του Θεού, μπορεί να γίνει κατανοητή και εντελώς ανεξάρτητα από τη θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης μέσα από την έννοια της αρχής του σύμπαντος. Ο αναγνώστης ας προσέξει ότι δεν κάνω λόγο περί αρχής του χρόνου, αλλά περί αρχής του σύμπαντος ή της φυσικής πραγματικότητας. Υπαινισσόμαστε δηλαδή ότι η φύση έχει κάποιου είδους αρχή. (Ο χρόνος είναι αφαίρεση από την έννοια της μεταβολής και της κίνησης και δεν υπάρχει καθ’ εαυτός. Όταν εκλαμβάνεται ως αυτόνομα υπαρκτός, προκύπτουν οι γνωστές αντινομίες, τις οποίες εξέθεσε ο Καντ στην Κριτική του Καθαρού Λόγου. Αντιστοίχως, αντινομίες προκύπτουν και από την άλλη αφαίρεση, τον χώρο, όταν αυτός εκλαμβάνεται ως καθαρή έκταση κενή ύλης.) Η έκφραση «η φύση έχει αρχή» έχει ένα συγκεκριμένο νόημα, με βάση το οποίο εύκολα προκύπτει η ανάγκη να την νοήσουμε ως δημιουργημένη. Πώς πρέπει λοιπόν να γίνει κατανοητή η αρχή του σύμπαντος ή της φύσεως;

Παρότι χώρος και χρόνος δεν υπάρχουν καθ’ εαυτοί και χωριστά από αυτό που ονομάζουμε ύλη, η φύση είναι χωροχρονική πραγματικότητα. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει αυτό το οποίο όλοι γνωρίζουμε, ότι δηλαδή η φυσική πραγματικότητα είναι αφενός εκτατή και αφετέρου υπόκειται στην μεταβολή. Έτσι συναντάμε την φυσική πραγματικότητα. Τα φυσικά όντα καταλαμβάνουν ορισμένο χώρο, αριστοτελικά μιλώντας συνιστούν «τόπο», και επίσης μεταβάλλονται, δεν είναι αιώνια. Τα εκάστοτε φυσικά όντα ανάγονται σε προηγούμενά τους φυσικά όντα, τα οποία νοούνται ως αιτίες τους. Τα φυσικά όντα έχουν αιτίες· αυτή η έκφραση είναι ισοδύναμη με εκείνη που προαναφέρθηκε, ότι δηλαδή τα φυσικά όντα συνιστούν χωροχρονικές οντότητες. Τα φυσικά όντα ανάγονται λοιπόν πάντα σε προηγούμενά τους, στις αιτίες τους, από τις οποίες λαμβάνουν την ύπαρξή τους. Υπάρχει κάτι πιο αυτονόητο από το αναφερθέν;

Το επόμενο βήμα είναι ωστόσο κάπως δυσκολότερο να το συλλάβει ο κοινός νους. Αυτό έχει να κάνει με την έννοια του απείρου· όπως έδειξε πρώτος ο Αριστοτέλης, το άπειρο είναι πάντα μόνο δυνάμει και ποτέ ενεργεία ον. Το ενεργεία ον είναι πάντοτε συγκεκριμένο και πεπερασμένο. Αυτό σημαίνει ότι η ακολουθία και η διαδοχή των φυσικών όντων δεν μπορεί να λαμβάνει χώρα, όπως λέγεται, «επ’ άπειρον», αλλά πρέπει να έχει μία συγκεκριμένη αρχή. Επειδή οι αναγνώστες μπορεί να μη γνωρίζουν τις σχετικές διατυπώσεις του Αριστοτέλη, τους καλώ να σκεφθούν ότι μια άπειρη αλληλοδιαδοχή απλά δεν έχει κανένα νόημα. Ο Καντ έδειξε στις αντινομίες του περί χώρου και χρόνου, ότι, επί παραδείγματι, ο χρόνος μπορεί εξίσου καλά να αποδειχθεί ότι έχει αρχή, όπως και το αντίθετο, ότι δηλαδή δεν έχει καμία αρχή. Αυτό οφείλεται στο ότι ο χρόνος δεν υπάρχει καθ’ εαυτός. Η φύση όμως είναι πραγματική, και εκδηλώνεται ως χρόνος δια της μεταβολής, της κίνησης. Εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε ότι εάν η μεταβολή δεν είχε αρχή, δεν θα είχε ποτέ προκύψει τίποτε συγκεκριμένο· η παρούσα κατάσταση του φυσικού όντος δεν θα είχε προκύψει ποτέ εάν προϋποτίθεντο άπειρες, χωρίς τέλος, προηγούμενες καταστάσεις. Με άλλα λόγια, η μεταβολή πρέπει να έχει αρχή, διότι αλλιώς δεν είναι καθόλου δυνατή. Αυτό νομίζω ότι μπορούμε να το καταλάβουμε εύκολα όλοι. (Ο έμπειρος αναγνώστης θα διακρίνει εν προκειμένω την ομοιότητα του επιχειρήματος με τον «πενταπλό τρόπο» του Ακινάτη. Ωστόσο, υπάρχουν και ουσιαστικότεροι λόγοι για τους οποίους η μεταβολή πρέπει να έχει αρχή, αλλά θα χρειαζόταν πολύ μεγαλύτερη ανάλυση για να τους αναφέρουμε, και εξ ανάγκης παραπέμπω ξανά στο αναφερθέν βιβλίο μου. Περαιτέρω ο Ακινάτης και η νεώτερη φιλοσοφία δεν εκμεταλεύτηκαν σωστά τις συνέπειες της κοσμολογικής απόδειξης, διότι δεν είχαν έννοια περί του ακτίστου.)

Το φυσικό σύμπαν ως χωροχρονική πραγματικότητα υπόκειται λοιπόν στη μεταβολή, και αυτή πρέπει να έχει αρχή. Αυτό το σημείο το ονομάζουμε αρχή του σύμπαντος, όχι αρχή του χρόνου. Πρέπει περαιτέρω να κατανοήσουμε το εξής: Η αναφερθείσα αρχή είναι η άμεση κατάσταση του φυσικού κόσμου. Προκύπτει τώρα το ερώτημα: Αυτή η άμεση κατάσταση είναι αφ’ εαυτής ή πρέπει να θεωρηθεί ότι προέρχεται, δηλαδή παράγεται εξ ετέρου μη-φυσικού όντος; Πώς μπορεί να απαντηθεί αυτό το ερώτημα; Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε εν προκειμένω είναι ότι τα φυσικά όντα δεν μπορούν να είναι αφ’ εαυτών, διότι τότε θα έπρεπε να προηγούνται και να έπονται του εαυτού τους, επομένως να μην είναι φυσικά όντα· με άλλα λόγια, τα φυσικά όντα δεν μπορούν να είναι άμεσα, μπορούν να είναι μόνον έμμεσα. Τα φυσικά όντα νοούνται κατ’ ανάγκη ως παραγόμενα εξ άλλων φυσικών όντων, είναι με άλλα λόγια μεταβλητά (τρεπτά). Επομένως, η αρχή των φυσικών όντων, της φυσικής πραγματικότητας, δεν μπορεί να είναι αφ’ εαυτής, αλλά ούτε και από άλλα φυσικό ον, διότι τότε δεν θα ήταν η αρχή του φυσικού κόσμου. Φτάνουμε λοιπόν εύκολα στο συμπέρασμα ότι η αρχή των φυσικών όντων πρέπει να προέρχεται από έτερο ον, μη-φυσικό.

Το υπερούσιο ον

Βλέπουμε ότι η ανάγκη της δημιουργίας του φυσικού κόσμου είναι αποτέλεσμα της ίδιας της έννοιας της φύσεως, όπως την αντιλαμβανόμαστε όλοι οι άνθρωποι. Η ίδια η φύση αποτελεί λοιπόν την απόδειξη της ύπαρξης του Θεού. Η κοσμολογική απόδειξη καταδεικνύει επομένως ότι δεν υπάρχει μόνο το φυσικό ον αλλά και άλλου είδους ον, μη-φυσικό, το οποίο προάγει την φύση στο ον. Πώς πρέπει όμως να νοηθεί το μη-φυσικό ον; Αυτό είναι το δεύτερο ερώτημα το οποίο θα μας απασχολήσει. Η κοσμολογική απόδειξη συνεπάγεται ότι η φύση, η ύλη δεν είναι η μοναδική πραγματικότητα. Βεβαίως, όποιος έχει διαβάσει κλασικούς φιλοσόφους γνωρίζει ότι η υλική παγματικότητα διακρίνεται από το πνεύμα, τον νου. Ωστόσο η μη φυσική πραγματικότητα, η οποία προκύπτει από την κοσμολογική απόδειξη, δεν είναι το πνεύμα, ο νους. Τουλάχιστον όχι υπό την υποκειμενική σημασία κατά την οποία εμείς οι άνθρωποι είμαστε πνεύματα, νόες. Η κοσμολογική απόδειξη οδηγεί στην έννοια ενός όντος, το οποίο εν αντιθέσει προς την φύση νοείται ως θέτον τον εαυτό του. Είναι, δηλαδή, προφανές ότι εφόσον η φύση τίθεται εξ ετέρου όντος, το ον που τη θέτει δεν είναι δυνατόν εκ νέου να τίθεται εξ ετέρου όντος, διότι τότε θα ήταν και το ίδιο φύση. Το ον που θέτει τη φύση πρέπει επομένως να θέτει τον εαυτό του. Αυτό το ον καλείται άκτιστο ή υπερούσιο.

Είδαμε λοιπόν ότι εφόσον πρέπει να νοήσουμε ότι η φύση τίθεται εξ ετέρου όντος, αυτό το έτερο ον πρέπει να θέτει τον εαυτό του. Επειδή δε η κοσμολογική απόδειξη απαιτεί η φύση να έχει τεθεί, απαιτεί επίσης, το ον που θέτει τη φύση, να θέτει τον εαυτό του. Με άλλα λόγια, το άκτιστο είναι το ον που θέτει τον εαυτό του. Θα δούμε παρακάτω για ποιους λόγους το άκτιστο είναι σωστότερο να καλείται υπερούσιο ον. Καταλαβαίνω ότι πολλοί θα έχουν δυσκολία να αποδεχθούν την έννοια ενός όντος που θέτει τον εαυτό του. Είναι, ας πούμε, προφανές ότι περί αυτού του όντος μπορούν να λεχθούν πράγματα τα οποία εκ πρώτης όψεως μοιάζουν αντιφατικά, π.χ. ότι το ον που θέτει τον εαυτό του προηγείται και έπεται του εαυτού του. Εν προκειμένω πρέπει να γίνει κατανοητό ότι εισαγόμεθα σε έννοιες των οποίων τη σημασία μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε εφόσον κατανοούμε τι είναι η διαλεκτική και η ενότητα των αντιθέτων. Σε σχέση με την αντίφαση που αναφέραμε, ότι δηλαδή ο Θεός προηγείται και έπεται εαυτού, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όχι μόνο αυτό δεν είναι αδύνατο, αλλά αυτό ακριβώς είναι το νόημα της αιωνιότητας. Η αληθής αιωνιότητα δεν είναι ατελεύτητος χρόνος, αλλά ο χρόνος που υπερβαίνει τον εαυτό του διατηρώντας τον. Επίσης, θα μπορούσαμε να πούμε σε σχέση με το ον που θέτει τον εαυτό του, ότι είναι εντός και εκτός του εαυτού του, και ότι αυτό συνιστά άλλη μία αντίφαση. Κάθε άλλο, αυτό όχι μόνο δεν αποτελεί μια αδύνατη έννοια, αλλά συνιστά και το νόημα της έννοιας της απανταχού παρουσίας.

Θα μπορούσε βέβαια να ερωτήσει κάποιος σχετικά με το λόγο για τον οποίο θα έπρεπε να αποδεχθεί τη δυνατότητα τέτοιων εννοιών, οι οποίες νοούνται ως ενότητες αντιτιθέμενων προσδιορισμών. Σε σχέση με αυτό το ζήτημα ανέφερα κάποια πράγματα σε ένα άλλο άρθρο μου στο Αντίφωνο με θέμα τη διαλεκτική, το οποίο μπορεί να χρησιμεύσει ως αφετηρία σε όποιον ανδιαφέρεται. Ο κοινός νους αλλά και πολλοί φιλόσοφοι έχουν πολλά προβλήματα κατανόησης της διαλεκτικής. Αυτό οφείλεται στο ότι οι περισσότεροι άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε έναν αφελή εμπειρισμό, σύμφωνα με τον οποίο οι έννοιες είναι αφαιρέσεις από τα αισθητηριακά δεδομένα. Ήδη από την αρχαιότητα ο Πλάτων κατέδειξε ότι οι ιδέες όχι μόνο δεν είναι αφαιρέσεις, αλλά αντιθέτως δι’ αυτών και μόνο καθίσταται δυνατή η γνώση των αισθητών όντων. Στος νεώτερους χρόνους ο αναφερθείς εμπειρισμός εκφράσθηκε από τον Λοκ και ξεπεράσθηκε με αφορμή την κριτική του Χιουμ στην φιλοσοφία του Καντ. Οι επίγονοι του Καντ, Φίχτε Σέλλινγκ και κυρίως ο Χέγκελ έδειξαν ότι οι έννοιες είναι συγκεκριμένες, έχουν περιεχόμενο, επειδή συνιστούν ενότητες αντιτιθέμενων προσδιορισμών. Τι σημαίνει αυτό για το ζήτημα που μας απασχολεί; Όπως θα δούμε στη συνέχεια, σημαίνει κάτι που μάλλον αποτελεί έκπληξη όχι μόνον για εκείνους οι οποίοι δεν αποδέχονται την έννοια του ακτίστου όντος, αλλά και για εκείνους που την αποδέχονται μεν, αλλά μόνο λόγω πίστεως, αρνούμενοι όμως την λογική αναγκαιότητά της.

Είδαμε ότι στο άκτιστο ον πρέπει να αποδοθούν προσδιορισμοί οι οποίοι μοιάζουν να δηλώνουν αντιφάσεις. Οι υποτιθέμενες όμως αντιφάσεις σημαίνουν καταρχήν ότι το ον που θέτει τον εαυτό του δεν πρέπει να νοείται, όπως νοούνται τα όντα που είναι δημιουργημένα. Εξ αιτίας τούτου το άκτιστο ον πρέπει να ονομάζεται και να νοείται ως υπερούσιο. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι το ον που θέτει τον εαυτό του είναι όντως διαφορετικό από τα όντα, όπως συνήθως τα αντιλαμβανόμαστε, και τα οποία είναι ενούσια, δηλαδή νοούνται ότι έχουν κάποια ουσία, είναι δηλαδή συγκεκριμένα. Τα φυσικά όντα, επί παραδείγματι, τα κατανοούμε, δημιουργώντας έννοιες που δηλώνουν την ουσία τους. Αυτό κάνει ακόμα και η λεγόμενη εμπειρική επιστήμη, η οποία βέβαια επουδενί περιορίζεται στα λεγόμενα αισθητηριακά δεδομένα, τα δεδομένα της παρατήρησης, το πείραμα και τα σχετικά. Το υπερούσιο ον δεν υπόκειται σε κανενός είδους περιορισμούς ή, πράγμα που είναι το ίδιο, αυτός ακριβώς είναι ο περιορισμός του, να μην υπόκειται σε περιορισμό. Υπό αυτό το πρίσμα το υπερούσιο ον έχει επίσης κληθεί ακατανόητο, ακατάληπτο και απερινόητο, άρρητο κλπ. από την παραδοσιακή θεολογία, και αυτό είναι από μία άποψη σωστό. Όταν όμως η άρρητη πλευρά του υπερουσίου απολυτοποιείται, τότε περιπίπτουμε σε μια εσφαλμένη αντίληψή του, ένα σύνηθες λάθος στις σύγχρονες θεολογικές αναζητήσεις. Αυτό που ισχυρίζομαι εδώ, και συνιστά την έκπληξη που προανέφερα, είναι ότι όχι μόνο το υπερούσιο δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως ακατανόητο με απόλυτο τρόπο, αλλά αντιθέτως μόνο δια του υπερουσίου μπορούμε να κατανοήσουμε και το κτιστό ή δημιουργημένο ον.

Η γνωσιολογική σημασία του υπερουσίου

Είπαμε ότι το δημιουργημένο ον μπορεί να καλείται ενούσιο, διότι η κατανόησή του προέρχεται από τον σχηματισμό της έννοιας της ουσίας του. Ωστόσο, η αληθής ουσία προσεγγίζεται μόνο μέσω της διαλεκτικής, διότι το ενούσιο ον είναι συγκεκριμένο, και το συγκεκριμένο έχει περιεχόμενο, με άλλα λόγια, συγκροτείται μέσω ενοποιήσεως έτερων προσδιορισμών. Το συγκεκριμένο, π.χ. το χρώμα, είναι ενότητα φωτός και σκότους (βλ. θεωρία των χρωμάτων του Γκαίτε), είναι, με άλλα λόγια, αυτό που είναι, επειδή μετέχει, ελλειπτικά βεβαίως, στη φύση του υπερουσίου! Επομένως όχι μόνο το υπερούσιο δεν μας είναι άγνωστο και ακατανόητο, αλλά συνιστά τον τρόπο κατανόησης και του ίδιου του ενουσίου ή δημιουργημένου όντος. Όλα τα όντα αντανακλούν τη φύση του υπερουσίου και έτσι μόνο είναι ενούσια ή εν γένει μπορούν να είναι. Το υπερούσιο, αν και είναι επίσης διαφορετικό από τα ίδια τα φυσικά όντα και εκτός τους, είναι επίσης και το θεμέλιό τους, και τα κτιστά όντα, αν και είναι εκτός του υπερουσίου και της αιωνιότητας, είναι επίσης ελλειπείς αντανακλάσεις της υπερουσιότητάς του. Μόνο έτσι μπορούν τα φυσικά όντα να είναι.

Μπορούν να ειπωθούν ακόμα πολλά σε σχέση με τον τρόπο που τα δημιουργημένα όντα αντανακλούν τη φύση του υπερουσίου. Δεν θα είχε μικρή σημασία να δούμε ότι ακόμα και οι φυσικές επιστήμες έχουν διαμορφώσει έννοιες, οι οποίες αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό την φύση του υπερουσίου, με άλλα λόγια παρουσιάζονται ως ενότητες αντιθέτων (σηματιότατο παράδειγμα η έννοια της συμμετρίας στις φυσικές επιστήμες). Περαιτέρω ότι η περαιτέρω ανάπτυξη των εμπειρικών επιστημών υποκρύπτει την ανάγκη διαμόρφωσης προσεγγίσεων μέσα από εννοιολογικά σχήματα πολύ διαφορετικά από τα συνήθη. Επί παραδειγματι, πώς θα μπορέσουμε ποτέ να καταλάβουμε τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου, εάν δεν τον αντιληφθούμε ως το κατ’ εξοχήν φυσικό ον που προσεγγίζει τον τρόπο ύπαρξης του υπερουσίου όντος; Ο εγκέφαλος είναι το όργανο στο οποίο η φύση υπερβαίνει την εκτατότητα, την χωρικότητα, αφού εκεί καθίσταται παρούσα στον εαυτό της ή «για τον εαυτό της», αποκτώντας αντίληψη. Πώς μπορεί να γίνει αντιληπτή αυτή η ικανότητα της φύσης, χωρίς να νοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο αντανακλά, έστω και ελλειπτικά, το υπερούσιο ον;

πηγή: Αντίφωνο, antifono.gr

Σχόλιο: Ένα πολύ καλό παράδειγμα του φαινομένου που ο Μπουλγκάκοφ καταγγέλει σαν τραγωδία της φιλοσοφίας, δηλαδή την ταύτιση της φιλοσοφίας με την λογική και την ασυνείδητη ταύτιση της λογικής με το Εγώ. Την ίδια καταγγελία περιέχουν και οι εργασίες του Φλωρένσκι.

Δείτε εδώ ένα πιο εκτεταμένο σχόλιο του Αμέθυστου στο παραπάνω κείμενο.

Αμέθυστος

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ, ΕΧΕΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΑΛΛΑ ΘΑΥΜΑΣΤΑ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟ
ΑΠΟ ΤΟΝ Π. ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΑΨΑΝΗ ΤΟΝ ΗΓΟΥΜΕΝΟ,ΜΕ ΤΙΤΛΟ "ΘΕΩΣΙΣ"
Ή ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ...

ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ, ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΗΛΙΘΙΕΣ ΚΑΡΓΙΕΣ, ΟΠΩΣ Η ΑΦΕΝΤΙΑ ΜΟΥ...

ΤΟ ΕΧΩ ΧΑΡΙΣΕΙ ΣΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΙΣΤΩ ΕΝΘΕΡΜΩΣ, ΠΡΟΣ ΠΑΝΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ
ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΓΡΉΓΟΡΑ ΚΑΙ ΕΎΚΟΛΑ
ΝΑ ΚΑΤΑΛΆΒΕΙ , ΤΟΝ ΑΓΊΟ ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΤΟΝ ΠΑΛΑΜΑ ΚΑΙ ΟΛΟΥς ΤΟΥ ΗΣΥΧΑΣΤΕς ΠΑΤΕΡΕΣ,ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗς ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΠΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ
Α Λ Η Θ Η Σ, ΚΑΙ Μ Ο Ν Η ΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ, ΑΞΙΖΕΙ
ΝΑ ΤΗΝ Β Ι Ω Σ Ο Υ Μ Ε, ΜΕ ΚΆΘΕ ΚΟΣΤΟΣ...
Σ.

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά, ΤΕΛΟΣ η ΟΡΘοδοξια!

Ως τώρα λεγαμε "Τελος η Ελλαδα", που να ξεραμε τι μας ξημερώνει;

ΤΕΛΟΣ η ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ!

Αρα, λογικα, καπου εδω κοντα, αρχίζουνε τα Εσχατα!

********************************

Οταν σας λεω, οσο ζει ακομα η γενιά του 1930-40-50...να κανουμε κατι, γιατι μετα ΑΒΥΣΣΟΣ επι της γής...δεν με 'ακουτε'!

*******************************

Θα μιλησω παλι ΑΣΧΗΜΑ - (δεν ταιριαζει με την ανάρτηση το θεμα μου) για την Σελιδα του Βατοπαιδιου!

********************************
Αφιέρωμα...στην Μοναχή Πορφυρία, την πρώην οδηγο ταξί!

Ιδου η σελιδα:

http://vatopaidi.wordpress.com/2011/02/07/

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Απολαύστε "ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ" της κυρίας Μοναχής - Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ!

1. "Ανθρωποι που ερχονται και μου μιλανε για τα προβληματα τους, τους λεω:

"Μα, εσυ εισαι ο Θεός του εαυτου σου...βοηθα τον εαυτο σου. Θα βοηθησει και ο Θεός, αλλα πρεπει και εσυ να βοηθησεις τον εαυτο σου...'σαν θεος που εισαι'"!

Στον συγχρονο ανθρωπο, που ζει μεσα στον Εγωισμο του ...αυτα να ακουει απο τους μοναχους:

"Μα δεν ξερεις οτι εισαι θεος;"!
********************************

2. "Ανθρωποι που δεν εχουνε παιδια, τους λεω να πανε για υιοθεσια! Το σημαντικο δεν ειναι μονο να κανεις παιδιά, το σημαντικό ειναι να υιοθετεις"!

Δυο δικες μου σκεψεις:

α) Αυτα ακουνε οι φεμινιστριες και τρελαινονται απο την χαρα τους!

"Ποτέ δεν θα παντρευτω, ειμαι κατα του γάμου, χαζή ειμαι να περασω την ζωή μου με εναν αντρα μονο;

Οσο για τα παιδιά - παντα σκεφτομουνα να υιοθετησω, οπως κανουνε οι επώνυμες τραγουδιστριες.

ΑΦου τωρα το λεει και η Μοναχή...αρα ειναι σωστό"!

β) ο Γερ. Παίσιος, αν θυμαμαι καλα, συμβούλευε, οποιος δεν μπορει να αποκτησει παιδια, ας ΜΗΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙ καλυτερα!

Απο πότε η κυρία μοναχή αυτή, ειναι ανώτερη του Γερ. Παισίου;

Και εν πασι περιπτωση: ας το αποφασισει μια Συνοδος. Οχι ομως μια απλη καλογρια!
*********************************

3. Ναι μεν γραψαμε κατα του "κληρικαλισμου", και εχει δικαιο ο Αμέθυστος οταν λεει οτι άλλο ο Κληρικαλισμος και άλλο η Εκκλησια.

Ομως, θαυμαστε τι λεει η κυρια ταξιτζου:

"Δεν πρεπει μονο ο Πνευματικος μας Πατερας να συγχωρει εμας, πρεπει και εμεις να συγχωρουμε τον Εξομολογο μας. Δεν εχουμε μαθει να συγχωρουμε τον Γεροντα μας"!

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ - ΕΛΕΗΣΟΝ!
Ιησους Χριστός Νικά!

Συγχωρεσαμε ολους τους άλλους, και ηρθε η σειρα τωρα να συγχωρεσουμε και τον Εξομολογο μας;

ΚΑΙ ΞΕΡΕΤΕ γιατι το λεει αυτο;

Προφανως, δεν της αρεσουνε αυτα που της λεει ο Πνευματικος!
Δεν ταιριάζουνε στην 'αυταρεσκεια' της και στον εγωισμο της!

Οπότε, αντι να προσαρμοστει εκεινη στα λογια του Πνευματικου - τον βγαζει οτι φταιει, και οτι τον συγχωρει απο πανω!

Ο ΤΕΛΕΙΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ αυτοάμυνας - να μην ακους ποτε τι σου λεει ο Εξομολογος!
ΔΙοτι οτι δεν σε συμφερει, θα λες μεσα σου:

"κανει λαθος...τον καημενο, αλλα εγω ειμαι μεγαλοψυχη, τον συγχωρω απο πανω"!

Μας διδαξε τετοια πραματα ο άγιος Γεροντας Πορφύριος;
Τον οποιον Γεροντα επικαλειται, και του οποιου το ονομα εχει - ταχα μου με ταπεινωση και αγαπη;

Ανώνυμος είπε...

4. Οταν ειχε ενα ατύχημα με την μηχανη...εκφραζεται με 'απαιτήσεις'!

"Γεροντα Πορφυριε κανε αυτο.
Αν κανεις αυτο, μετα εγω θα κανω εκεινο.
Δειξε οτι θα κανεις αυτο, και εγω μετα θα αποφασισω αναλογα".

ΜΙΛΟΥΣΕ ποτε ετσι καποιος Αγιος της Εκκλησιας μας;

Ποια νομιζει οτι ειναι;

*********************************

5. Αφιέρωμα..σε Μοναχη...που ειναι μολις 2 μηνες στο μοναστηρι;

Τηλεοπτικο αφιέρωμα σε μοναχή, που μολις εχει κλεισει 3 χρονια;

Απο οτι ξερω, 3 χρονια ειναι μονο τα ετη της δοκιμασιας, πριν σε χειροτονησουνε καλογερο!

********************************

6. Το καλυτερο ομως το αφησα για το τελος!

Ρωτηστε τον Επισκοπο ΓΟρτυνιας (αν θυμαμαι καλα)...ο ανθρωπος εξαιτιας της επαθε εγκεφαλικο!

Η κυρια αυτη ειχε βγει ζωντανα στην Ζουγκλα του Τριανταφυλοπουλου (πριν 2 χρονια)...κανοντας παραπονα οτι ο Επισκοπος δεν της δινει το 'χαρτί' να παει στο μοναστηρι που ηθελε η ίδια.

Αφου κατηγορησε, ειπε, αφου ελεγε κυριολεκτικα ανοησιες...
...καποια στιγμη, παιρνουνε τηλεφωνο απο την Μητροπολη -

- 'να περασει η Μοναχη, οποτε θελει, να παρει το χαρτι και να παει στο μοναστηρι που επιθυμει".

"ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΕΓΩ" ητανε η απαντηση της κυριας ταξιτζου!

Με αποτελεσμα;

Ακομα και ο Τριανταφυλοπουλος να σχολιασει:

"Τελικα, εσεις οι γυναικες, ειτε μοναχες, ειτε κοσμικες...το ιδιο ειστε! Δυο ωρες κανουμε εκπομπή για να εισακουστει το αιτημα σας στον Δεσποτη, και τωρα που συμφωνει ο ανθρωπος, τωρα δεν θελετε εσεις;"!

*********************************

ΘΑΥΜΑΣΤΕ την Επισημη ιστοσελιδα της Ι.Μ. Βατοπαιδιου!

Απο την μια γκαφα στην αλλην πεφτει!!! Στις προαλλες θαύμαζε τον Αρχιεπισκοπο μας για την συνεντευξη του, τωρα 'δοξαζει' την Πορφυρια!!!
********************************

ΤΕΛΟΣ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ!!!!

ΤΕΛΟΣ Η ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ!

Απο εδω και περα...οποιος θα σωζει τον εαυτο σου....ΑΤΟΜΙΚΑ!

Το οτι θα ξεκινουσε η Εκπληρωση των Εσχατολογικων Γραφων...στην εποχη μας.. δεν το ΦΑΝΤΑΖΟΜΟΥΝΑ ΠΟΤΕ!

Υ.Γ. θα ενημερωσω και την ιστοσελιδα του Βατοπαιδιου για το σχολιο μου αυτο!

Μυρμιδόνας

Παύλος Κλιματσάκης είπε...

αγαπητέ Αμέθυστε,
σας στέλνω αυτό το μήνυμα, προκειμένου να επικοινωνήσουμε και όχι ως σχόλιο. Με λυπεί το σχόλιό σας, διότι μοιάζει να εγράφη χωρίς τη παραμικρή σπουδή του κειμένου μου Εν πάση περιπτώσει, και επειδή πάνω από όλα με ενδιαφέρει να μην περιπέσω σε αιρέσεις, σας καλώ να μου πείτε ως προς τι δεν συμφωνούν τα λεγόμενά μου με την ορθοδοξία στην πιο αυστηρή της μορφή.Επίσης, γιατί τα λεγόμενα του Μπουλγκάκοφ ισχύουν για το κείμενο μου.
Σας ευχαριστώ για την ανάρτηση, αλλά ελπίζω να γίνεται με πνεύμα αγάπης και διάθεσης κοινωνίας. Το ότι είμαστε όλοι αμαρτωλοί είναι μάλλον σαφές, και επομένως δεν μπορούμε να κατέχουμε όλη την αλήθεια. Νομίζω ότι επιβάλλεται να προσπαθούμε αν προσδιορίσουμε πρώτα το θετικό περιεχόμενο των λεγομένων των άλλων προτού διαφωνήσουμε. Όταν μάλιστα επιδιώκεται μια απολογητική υπέρ της ορθοδοξίας, τότε θα πρέπει να την απορρίπτουμε απλά και μόνο εκκινεί από το αίτημα να είναι φιλοσοφική και λογική; Σας ερωτώ ξανά, σε τί αποκλίνω από την Ορθοδοξία;
Με ευχές για ειρήνη και καταλλαγή

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε

μπορω να απαντησω και εγω στον κύριο Παύλος Κλιματσάκης...παρόλο που δεν γνωριζω φιλοσοφια;

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Αγαπητέ μας κ.Κλιματσάκη, είστε ένας συμπαθέστατος άνθρωπος και αυτό ειλικρινά μας φέρνει σε δύσκολη θέση. Δέν θα μπορούσαμε δηλαδή να σας υποδείξουμε πράγματα. Όμως υπάρχει και το πνεύμα της εποχής, η συγχρονότης, η πρόνοια τα οποία μας ενώνουν ζητώντας μας καθαρότητα και ελευθερία. Γι'αυτό θα προσπαθήσουμε να ξεκινήσουμε κάτι.
Νομίζουμε λοιπόν πώς με την έννοια του υπερουσίου δέν ξεπερνάται το κτιστό και το υπερούσιο που εννοείται είναι και αυτό κτιστό. Είναι πολύ κοντά στο ΕΝΑ της αρχαίας φιλοσοφίας. Στο άπειρο και το αιώνιο, τον Θεό του Πλωτίνου και του Πλάτωνος. Οι Πατέρες διδάσκουν πώς το άπειρο και το αιώνιο δέν είναι, δέν ανήκουν στον Θεό. Είναι παρά τω θεώ. Είναι ένεκεν του Θεού. Όπως το μηδέν είναι ένεκεν της Δημιουργίας.
Συνεχίζοντας μπορούμε να υπενθυμήσουμε την διάκριση ακτίστων ενεργειών της ουσίας απο την ουσία, Οι οποίες άκτιστες ενέργειες και μόνον μετέχονται. Με αυτη τη διάκριση αποφεύγεται οποιαδήποτε αντίθεση ή διαλεκτική σχέση κτιστού και ακτίστου. Εφόσον δέ, δέν μπορεί να υπάρξει αντίθεση ή ομοιότης, δέν μπορεί ούτε η έννοια να σημάνη το άκτιστο. Όπως ακριβώς δέν μπορεί και η ιδέα διότι καί αυτή περιέχει αντιθέσεις, δημιουργεί κακέκτυπα, βρίσκεται μέσα στον κύκλο του καλού και του κακού.
Ο αποφατισμός αφορά την οδό πρός το θείο στοιχείο μέσα στον άνθρωπο. Ο σχολαστικισμός έντυσε αυτό το θείο στοιχείο με την αποκάλυψη του Θεού, την οικονομία της σωτηρίας και απέτυχε θεολογικά. Η ορθοδοξία γνωρίζει πολύ καλά την διάκριση οικονομίας και θεολογίας, η οποία αγνοείται απο τη Δύση. Τέλος θα μπορούσαμε να σας πληροφορήσουμε ότι προσπαθήσαμε να αποδώσουμε στη νεοελληνική το τελευταίο κείμενο ορθοδόξου θεολογίας, την κριτική του Κάλλιστου Αγγελικούδη στον Ακινάτη και το κείμενο αυτό υπάρχει ολόκληρο στο blog μας. Χαρήκαμε πολύ για την καινούργια επαφή.

amethystos είπε...

Φυσικά Μυρμιδόνα. Είναι τόσο ανοιχτός και καθαρός που εμείς ωφελούμαστε συζητώντας μαζί του.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Κλιματσάκη,

πολυ στεναχωριέμαι με κατι κείμενα σαν το συγκεκριμένο!

Τί θέλετε να αποδείξετε, και που θέλετε να καταλήξετε;

Τα 'μονα' θετικα στοιχεια ειναι οτι παραδεχεστε οτι ολοι ειμαστε αμαρτωλοι, και οτι θελετε να αποφυγεται την Αιρεση!

********************************

Ητανε ενας Φυσικος στην παρρεα. Μιλουσαμε για την Φύση.
Κτιστό-άκτιστο, Αρχη της Δημιουργιας...

"Στην αρχή ήτανε..." ο καθενας ελεγε την αποψη του!
"Ο χρονος"! "Η ενέργεια"! "Το φως"! "Η μάζα"! "Ο χώρος", "Η ταχύτητα".

Μεχρι που ήρθε η σειρα του Φυσικού να μιλησει..και μας εξέπληξε όλους!

"Εν αρχή ην ο Λόγος, και ο Λόγος ην προς τον Θεόν, και Θεός ην ο Λόγος. Ούτος ην εν αρχή προς τον Θεόν. πάντα δι' αυτού εγένετο, και χωρίς αυτού εγένετο ...".

*********************************

Μια άλλη φορα θυμαμαι, εναν καθηγητή Θεολογιας-Φιλοσοφίας που ηρθε να μας μιλησει στο Κατηχητικο...εγω τότε πηγαινα Γυμνάσιο.

Μιλησε..ανέλυσε..βαθυστόχαστες έννοιες της φιλοσοφικης...
μοντέρνες αποψεις (ητανε σπουδαγμένος στην Ελβετία) - Καντ, Μάντ, Θωμας Ακινάτης, Θωμας Αμινάτης..και παει λεγοντας...

...καποια στιγμη, αφου τελειωσε, και ολοι χειροκροτουσανε...αυτος που καθοτανε διπλα μου, ενας σεβάσμιος γέροντας...δεν εκανε την παραμικρή κίνηση.

Τρελαθηκε ο καθηγητης!
Σκεφτηκε: "Αν δεν χειροκροτησει ο τάδε...τότε τσάμπα εκανα την ομιλια μου"...ερχεται προς το μερος του, εγω ετυχε να καθομαι διπλα του, και ετσι ακουσα τον διαλογο που μου ΤΥΠΩΘΗΚΕ στην μνήμη:

Καθηγητης: "Κυριε ταδε..πως σας φανηκε η ομιλια μου; το Κειμενο μου;" και περιμενε να ακουσει 'μπράβο' και 'εύγε'!

Απάντηση: "Ακου να σου πω παλληκαρι μου. Η ομιλία σου μου αρεσε, ωραια ητανε...μονο που δεν ητανε ΟΡΘΟΔΟΞΗ"!

********************************

Κύριε Κλιματσάκη,

τι σας βασανίζει, ωστε αναγκαστήκατε να γραψετε το παραπανο κειμενο;

Που επιδιώκεται;

Ποιο προβλημα θελετε να λυσετε;

Πειτε το εδω στο Ιστολογιο - πιστευω, ολο και καποιος χριστιανος θα βρεθει να σας βοηθήσει!

Μυρμιδόνας

Παύλος Κλιματσάκης είπε...

αγαπητέ Αμέθυστε
ευχαριστώ για την αγαπητική σας διάθεση. Αυτά ακριβώς, και απαρέγκλιτα, που ισχυρίζεσθε, στο σχόλιό σας, προσπαθώ να θεμελιώσω και εγώ φιλοσοφικά, και δη και στο συγκεκριμένο κείμενο.
Λυπάμαι εάν δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό. Είναι δύσκολο να εκφρασθούμε με τρόπο άμεσα κατανοητό για όλους, διότι όλοι προϋποθέτουμε κάποια προσωπική πορεία στη σκέψη και στη ζωή.
Ελπίζω σταδιακά να συντονιστούμε.
Καλή δύναμη

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Παύλο Κλιματσάκη

εγραψα ενα σχόλιο, με ερωτησεις...ουτε που καταδεχτήκατε να μου απαντησετε!

Αυτη ειναι η Φιλοσοφια που πρεσβεύετε;

Η τέλεια περιφρόνηση στο προσωπο του πλησιον σας;

Και με αυτα τα 'προσόντα' αναζητάτε την Αρχή του Σύμπαντος;
Το άκτιστο και το υπερουσιο του Θεού;

Μαλιστα!
*********************************

Γραφετε:

"Είναι δύσκολο να εκφρασθούμε με τρόπο άμεσα κατανοητό για όλους, διότι όλοι προϋποθέτουμε κάποια προσωπική πορεία στη σκέψη και στη ζωή."

Δηλ εσεις εκφραζεστε κατανοητά, το προβλημα ειναι σε μενα;

Δηλ εσεις εχετε 'προσωπικη πορεία στην σκεψη και στην ζωή' - ενω σε μενα απουσιάζει;

Μαλιστα!
Να το δεχτω και αυτό!

Θα κανω υπακοή και ταπεινωση!

*********************************

Αφου δεν απαντάτε στις ερωτησεις μου, δεν θα ξανα-σχολιασω κειμενα σας!

Απλα θα παρακολουθω στο εξης στον συντονισμο σας με τον φίλο μου τον Αμέθυστο!

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Παύλο Κλιματσάκη

εσεις που εισαγετε νεους ορισμους εις την ελληνικη φιλοσοφια, και αν σταθείτε και λιγο τυχερος ισως και στην παγκόσμια....

...ειμαι σίγουρος οτι οι επομενες γενιές θα σας αναφέρουνε εις τα Lexika τους....

...μπορειτε σας παρακαλω λιγο να μου εξηγησετε τι ηθελε να πει ο Κύριος μας οταν ελεγε την παρακατω προταση;

Ματθ. 11,25: "ἐξομολογοῦμαί σοι, πάτερ, κύριε τοῦ οὐρανοῦ καὶ τῆς γῆς, ὅτι ἀπέκρυψας ταῦτα ἀπὸ σοφῶν καὶ συνετῶν, καὶ ἀπεκάλυψας αὐτὰ νηπίοις"

********************************
Διχως άλλο κύριε Κλιματσάκη, εσεις που μπορειτε με άνεση να μας εξηγησετε τι σημαινει το ΥΠερουσιο του Θεου και το Ακτιστο...

...διχως άλλο δεν θα εχετε προβλημα να δωσετε μια ερμηνεια στο ανω εδάφιο;

Αναμενω λοιπον...

ο ελάχιστος των συναθρώπων σας

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Aγαπητέ Μυρμιδόνα ο κ.Κλιματσάκης έχει απαντήσει τό κατά δύναμιν, αλλα΄στά σχόλια τού κειμένου του στό Αντίφωνο :
http://www.antifono.gr/portal/Πρόσωπα/Κλιματσάκης-Παύλος/Αρθογραφία/2644-Η-φιλοσοφική-σημασία-της-διάκρισης-c2abκτιστό-άκτιστοc2bb.html

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε

εριξα μια ματιά στο 'ΑΝτίφωνο'...

...δεν μπορω να πω οτι εγινα 'σοφότερος'.

Οπότε το προβλημα προφανως ειναι σε μενα!

:((((

********************************

Ωραία λοιπον!

Δεν ανακαταεύομαι άλλο στις φιλοσοφικες σας συζητήσεις - σε αυτην την ανάρτηση θα ειμαι απλος θεατής - αναγνώστης!

:)))))

Μυρμιδόνας