Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ SOS!

πηγή : olympia.gr
Ανησυχητικές πληροφορίες
* Η ελληνική κυβέρνηση ξεπούλησε οριστικά την αρχέγονη γη των Ελλήνων…
* «Αρμαγεδώνας» έρχεται στη Βόρεια Ήπειρο!
* Θα σώσουν τον ελληνισμό της Αλβανίας οι ΗΠΑ; του Δρα Ησαΐα Κωνσταντινίδη

Συναγερμό πρέπει να σημάνουν για τον ελληνισμό τα όσα «διοχετεύτηκαν» από το παρασκήνιο αναφορικά με την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας!

«Βαθιοί» κύκλοι της πολιτικής, που είναι σοβαροί και ξέρουν καλά τι λένε, μας ενημέρωσαν για τα όσα πρόκειται να λάβουν χώρα κατά το επόμενο χρονικό διάστημα στη Βόρεια Ήπειρο με εξαιρετικά μεγάλη πιθανότητα υλοποίησης. Πρόκειται για σχεδιασμό που, αν τελικά εφαρμοστεί, θα ξερριζώσει οριστικά τους εναπομείναντες Έλληνες από τη γη, όπου επί χιλιετίες άνθισε ο ελληνικός πολιτισμός, μια γη η οποία ανήκει σήμερα στην Αλβανία…

Το πρώτο σκέλος της πληροφόρησής μας έχει να κάνει με τη στάση της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στον ελληνικό πληθυσμό της γειτονικής χώρας και, κατ’ επέκταση, απέναντι στο αλβανικό κράτος. Να σημειωθεί εξ αρχής ότι η «πηγή» μας κάθε άλλο παρά διάκειται εχθρικά κατά του σημερινού πρωθυπουργού της Ελλάδας, Γιώργου Παπανδρέου, συνεπώς τα όσα αναφέρθηκαν δεν μπορούν να θεωρηθούν μη αντικειμενικά.

Η κυβέρνηση λοιπόν της χώρας μας προχώρησε σε μυστική συμφωνία με την αντίστοιχή της αλβανική, η οποία προβλέπει την «μη ανάμειξη» της Ελλάδας στα εσωτερικά θέματα της Αλβανίας στην υποθετική περίπτωση μελλοντικών ένοπλων συγκρούσεων επί αλβανικού εδάφους.

Η δέσμευση αυτή έγινε στο πλέον υψηλό κυβερνητικό επίπεδο και θεωρείται οριστική.

Το δεύτερο σκέλος της ενημέρωσής μας εξηγεί πλήρως τα παραπάνω, αν ιδωθεί υπό το πρίσμα των επερχόμενων εξελίξεων στον αλβανικό νότο.

Σύμφωνα μ’ αυτό, ο ελληνικός πληθυσμός που παραμένει εγκλωβισμένος στην αλβανική επικράτεια αναπόφευκτα θα τεθεί αντιμέτωπος με το εχθρικό κύμα των Κοσοβάρων που εισβάλλουν σιγά σιγά στην εν λόγω περιοχή.

Πραγματικά, την τελευταία διετία όλο και περισσότερο διαφαίνονται παρόμοιες κινήσεις (από το Κοσσυφοπέδιο στη Βόρεια Ήπειρο), που εξηγούνται με την «εκτόνωση» της αλβανικής ενέργειας στην άλλοτε σερβική επαρχία – που κηρύχθηκε ανεξάρτητη το 2008 – και τη μεταφορά της επιθετικότητας αυτής προς δυσμάς, δηλ. στο σημείο όπου ζει η ελληνική μειονότητα.

Τι σημαίνουν όλα αυτά με απλούς γεωπολιτικούς όρους; Ότι το πιο δυναμικό τμήμα της περίφημης «αλβανικής διασποράς», δηλ. οι Κοσοβάροι, έχουν αναλάβει να εκκαθαρίσουν μια και καλή τη νότια Αλβανία απ’ οτιδήποτε το ξένο και να δημιουργήσουν μια εθνοτικά «καθαρή» Αλβανία, που ενδεχομένως να θελήσει να επεκταθεί αργότερα και προς άλλες κατευθύνσεις: προς βορρά στο Μαυροβούνιο, ανατολικά προς το κομμάτι της FYROM, που οι Αλβανοί αποκαλούν «Ιλλυρίδα» και προς νότο (ελληνική Ήπειρος ή αλλιώς «Τσαμουριά»). Έτσι δεν αποκλείεται τα επόμενα χρόνια να αναζωπυρωθεί έντονα το όραμα της «μεγάλης Αλβανίας», κυρίαρχης στα δυτικά Βαλκάνια…

Όλα αυτά έχουν να κάνουν με γνώσεις που έρχονται απευθείας από τα άδυτα των πλέον ανώτερων διεθνών παρασκηνίων και μέρος των οποίων αποφασίσαμε να δημοσιοποιήσουμε.

Σύμφωνα λοιπόν με «μυστικές» παραδόσεις του παρελθόντος η βορειοηπειρωτική γη είναι από την ίδια τη μοίρα ταγμένη να αποτελέσει το θέατρο της σφοδρότατης σύγκρουσης του εγγύς μέλλοντος ανάμεσα στις δυνάμεις του ελληνισμού (Δύση) και της Ασίας (Ανατολή).

Πρόκειται για άκρως προωθημένη σοφία, η οποία θέλει ούτε λίγο ούτε πολύ στον αλβανικό νότο να κρίνονται πολλά, πάρα πολλά!

Άλλωστε στη μυητική διαδικασία της απόκρυφης γεωπολιτικής «Αρμαγεδών» (Αρ-Μακεδών), που σημαίνει «γη των Μακεδόνων», είναι η κεκαλυμμένη-κωδική ονομασία της – κατά Αριστοτέλη – «αρχέγονης Ελλάδας», της Ελλοπίας γης, γεννήτορα του ελληνικού έθνους, με δυο λόγια της σημερινής Βορείου Ηπείρου… [πρόσφατα Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ότι το τελευταίο κομμάτι του ελληνισμού που θα απελευθερωθεί θα είναι... η Βόρεια Ήπειρος!!!]

Ώστε στη Βόρεια Ήπειρο θα παιχτεί το τελευταίο δράμα του ελληνισμού και, ευρύτερα, το αποκορύφωμα της σύγκρουσης των ευρωατλαντικών δυνάμεων με τις δυνάμεις του ευρασιατικού άξονα (υπό την συνηγεμονία Μόσχας και Πεκίνου).

Σ’ αυτό το πλαίσιο κύκλοι του απόδημου ελληνισμού (της μόνης άγρυπνης ελληνικής δύναμης αυτή τη στιγμή, αφού ο ελλαδικός πληθυσμός «ζει στον κόσμο του», απομονωμένος απόλυτα από τις ραγδαίες πλανητικές εξελίξεις) κινητοποιούνται παρασκηνιακά, για να σώσουν ό,τι μπορούν από τη σύγχρονη ελληνική τραγωδία (λέγεται ότι σε επαφή με τους συγκεκριμένους κύκλους βρίσκεται γνωστός Ελληνοαμερικανός δημοσιογράφος, που ζει στις ΗΠΑ και κατάγεται από τη Βόρεια Ήπειρο).

Η λογική των Ελλήνων του εξωτερικού κινείται εξ ορισμού σε ανώτερο επίπεδο απ’ αυτή των Ελλαδιτών. Δεν είναι η φτηνότατη λογική του κυρίαρχου στην Ελλάδα πνευματικού ρεύματος του αριστερισμού (:κομμουνισμού), που με έναν άρρωστο αντιαμερικανισμό και αντιδυτικισμό απομονώνει εντελώς τη χώρα από τους φυσικούς της συμμάχους, χωρίς όμως να εξασφαλίζει τη στήριξη των ευρασιατικών υπερδυνάμεων. Έτσι, στον βωμό του «προοδευτισμού» και της αντιδυτικής υστερίας, στο παρελθόν χάθηκαν για τον ελληνισμό τόσο η Βόρεια Ήπειρος το 1946, όσο και η Κύπρος το 1974, αλλά και το όνομα της Μακεδονίας τη δεκαετία του 1990 από τα Σκόπια… Γι’ αυτόν τον λόγο οι Έλληνες της ομογένειας επιμένουν: κινητοποίηση των – ευρισκόμενων επίσης σε παρακμή – συμμάχων της Βόρειας Αμερικής και της Δυτικής Ευρώπης, προκειμένου να ανακοπεί το (ανατολικών συμφερόντων) κοσοβαρικό ρεύμα προς δυσμάς και να αποτραπεί έτσι η σφαγή των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου!…

Ήδη νέες δυνάμεις του ελληνισμού ενεργοποιούνται στην παραπάνω βάση. Μια «άγνωστη δύναμη» προσπαθεί να πείσει τις ΗΠΑ να επέμβουν προς όφελος του ελληνισμού της Αλβανίας και να μην τους ξεπουλήσει όπως έκανε το 1987 (μέσω της μονομερούς άρσης της εμπόλεμης κατάστασης Ελλάδας-Αλβανίας από την κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου). Εξάλλου οι ΗΠΑ είχαν υποστηρίξει δυναμικά στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ το 1946 την απόδοση της Βορείου Ηπείρου στην Ελλάδα, κάτι που η τελευταία δικαιούταν, εφόσον ήταν μεταξύ των νικητών του 2ου παγκοσμίου πολέμου, ενώ η Αλβανία μεταξύ των ηττημένων. Έθεσε όμως βέτο (ποιος άλλος;) η ευρασιατική Ανατολή, μέσω της Σοβιετικής Ένωσης, κι έτσι η περιοχή παρέμεινε – προσωρινά πάντως, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο – στα αλβανικά εθνικά όρια.

Η αμερικανική πιθανή επέμβαση υπέρ του ελληνισμού θα συνδέεται και με την αλβανική επιθετικότητα στη δυτική FYROM (που επίσης θα βγει στη φόρα, μια δεκαετία και κάτι μετά την εξέγερση των Αλβανών του σκοπιανού κρατιδίου το 2001). Σε μια τέτοια περίπτωση διπλωματικοί κύκλοι του κόσμου θεωρούν ότι η Ελλάδα θα επέμβει για τη σωτηρία της Βορείου Ηπείρου, ενώ η Βουλγαρία υπέρ των Σκοπίων (αμφότερες με την υποστήριξη των ΗΠΑ).

Ρόλο-κλειδί θα παίξει τότε η Τουρκία: υπέρ ή κατά των ελληνικών (άρα και των δυτικών) συμφερόντων;

Οι φοβερές εξελίξεις που έρχονται και στη χώρα αυτή θα σηματοδοτήσουν τη στροφή της ανάλογα με την έκβαση της εσωτερικής σύγκρουσης ανάμεσα στη συμμαχία φιλοδυτικών ισλαμιστών και αλεβήδων (φιλελεύθερων) απ’ τη μια και τη συμμαχία νεοκεμαλιστών κρατικιστών και φιλοϊρανών ισλαμιστών απ’ την άλλη.

Έρχονται σίγουρα σπουδαία γεγονότα στην πολύπαθη περιοχή μας.

Στο σάπιο εσωτερικό ελλαδικό πολιτικό σύστημα που καταρρέει απαντά ο πλανητικός ελληνισμός με τις παγκόσμιας κλίμακας διασυνδέσεις και τη δυναμική του.

«Έχουν γνώση οι φύλακες»…

Ε.Μ.ΠΡΟ.Σ. για Ανάπτυξη


ΣΧΟΛΙΟ: Η τωρινή κυβέρνηση τής χώρας ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ νά κάνει ο,τιδήποτε από αυτά πού κάνει. Είναι μιά ψευτοκυβέρνηση η οποία έχει αντικαταστήσει όλους τούς Έλληνες. Εννοεί τήν διακυβέρνηση τής χώρας σάν ιδιοκτησία της επί τής χώρας. Μόνον δεσποτικές μογγολικές νοοτροπίες εννοούσαν έτσι την διακυβέρνηση.
Αμέθυστος

21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχως που οι Αλβανοί αυτο το διαστημα εχουνε τα δικα τους 'εσωτερικα' προβληματα - και δεν ασχολουνται με μας....

Μυρμιδόνας

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Tου έθνους η οδύνη
θα τους καταπνίξη μες 'στη γη▪
αργεί μα δεν αφήνει
άλλη ευκαιρία να χαθή.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Νήσοι Ώλαντ
Ένα μοντέλο για την Βόρειο Ήπειρο


Γράφει ο Δημήτρης Περδίκης

Στην Φινλανδία ζει μία σουηδική μειονότητα η οποία πληθυσμιακά είναι το 5.5% του συνολικού πληθυσμού της Φινλανδίας. Οι Σουηδοί κατοικούν κυρίως στις παράκτιες περιοχές. Στα νησιά Ώλαντ στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Φινλανδία και την Σουηδία οι Σουηδοί είναι η συντριπτική πλειοψηφία. Παρά το ότι οι Σουηδοί αποτελούν ένα μικρό μόνο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού της Φινλανδίας η σουηδική είναι ισότιμη επίσημη με τα φινλανδικά γλώσσα. Στους δήμους όπου κατοικεί σουηδικό στοιχείο σε ποσοστό 6% και άνω, ο δήμος θεωρείται δίγλωσσος και όλα (πινακίδες, έγγραφα κλπ) γράφονται και στις δυο γλώσσες. Στα νησιά ¨Ωλαντ όμως όπου κατοικεί συμπαγής σουηδικός πληθυσμός η επίσημη γλώσσα είναι τα σουηδικά και μόνο.
Τα νησιά αυτά λοιπόν που επίσημα είναι ένα τμήμα της φινλανδικής επικράτειας με ευρεία αυτονομία και ουσιαστικά μια ανεξάρτητη χώρα.
Σε ένα πρόσφατο ταξίδι μου στα νησιά αυτά μπόρεσα να μελετήσω από κοντά τι σημαίνει πραγματικός σεβασμός των μειονοτικών δικαιωμάτων. Ένα υπερσύγχρονο πορθμείο με μετέφερε με ένα ελάχιστο αντίτιμο σε έξη περίπου ώρες από το φινλανδικό λιμάνι του Τουρκού στην πρωτεύουσα των Ώλαντ, το Μαρίεχαμν. Αν αντιστοιχίσουμε το Τουρκού με τον Πειραιά, τα νησιά είναι όπου περίπου σε μας είναι οι Κυκλάδες. Το εισιτήριο για δυο άτομα και ένα αυτοκίνητο ήταν μόλις 27 ευρώ, σε μια χώρα θεωρούμενη ακριβή όπως η Φινλανδία! Πάνω από 6500 νησιά και νησίδες, όλα καταπράσινα, ένας πραγματικός παράδεισος το καλοκαίρι και ένας κυριολεκτικά παγωμένος τόπος τον χειμώνα (13.517 km2, 27.000 κάτοικοι).

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Το κοινοβούλιο των Ώλαντ αριθμεί 30 μέλη που εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία. Στην εξουσία βρίσκεται το κόμμα των φιλελευθέρων (τα κόμματα εδώ δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τα φινλανδικά κόμματα) με πρωθυπουργό την κυρία Βιβέκα Έρικσον, η οποία προεδρεύει ενός 8μελούς υπουργικού συμβουλίου.
Στα υπουργεία του νησιού είναι κατανεμημένες οι εξής αρμοδιότητες: Υγεία και ιατρική περίθαλψη, προστασία περιβάλλοντος, βιομηχανία, μεταφορές, τοπική αυτοδιοίκηση, χάραξη πολιτικής, ταχυδρομείο, επικοινωνίες, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Στην Φινλανδική κυβέρνηση έχουν εκχωρηθεί οι εξής αρμοδιότητες: Διεθνείς σχέσεις, το μεγαλύτερο μέρος του δικαστικού συστήματος, οι φυλακές και τα τελωνεία.. Ένα τμήμα των κρατικών εσόδων των νησιών παραδίδεται στην κυβέρνηση του Ελσίνκι ως συμμετοχή των νησιών στις εκχωρημένες αρμοδιότητες,. Από αυτά τα χρήματα ένα μεγάλο τμήμα επιστρέφει πάλι στα νησιά από τον φινλανδικό προϋπολογισμό. (περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ ετησίως). Αν κάποιος νόμος της φινλανδικής βουλής έχει επίπτωση στα νησιά Ώλαντ, δεν μπορεί να ισχύσει αν δεν εγκριθεί και από το κοινοβούλιο των νησιών.
Εδώ όλα είναι διαφορετικά από την Φινλανδία, τα νησιά έχουν δική τους σημαία, θυρεό, εθνικό ύμνο, ταχυδρομείο, γραμματόσημα, πινακίδες αυτοκινήτων, κωδικό στο διαδίκτυο. Ακόμα και οι δρόμοι διαφέρουν, είναι κόκκινοι χάρη στους κόκκινους βράχους των νησιών από τους οποίους χαλίκι χρησιμοποιείται για την κατασκευή του ασφαλτοτάπητα.
Τα νησιά Ώλαντ είναι αποστρατιωτικοποιημένα, έχουν χαραγμένα θαλάσσια σύνορα τόσο με την Φινλανδία όσο και με την Σουηδία, Συγκεκριμένοι νόμοι δεν επιτρέπουν την αγορά ακινήτων στα νησιά σε Φινλανδούς και σε άλλους ξένους, ώστε να μην μπορεί να γίνει δημογραφική αλλοίωση. Δεν επιτρέπεται η ύπαρξη φινλανδικών σχολείων. Τα Ώλαντ είναι μέλος του συμβουλίου σκανδιναβικών χωρών (Nordic council). Στην συνθήκη προσχώρησης της Φινλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα νησιά μνημονεύονται ως «τρίτη περιοχή» και σε χωριστό τμήμα της συνθήκης αναφέρονται οι ειδικές συνθήκες στα νησιά όπως η μη ελεύθερη αγορά ακινήτων από κοινοτικούς πολίτες και η μη ύπαρξης δυνατότητας επιχειρήσεων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναπτύξουν εμπορικές δραστηριότητες στα νησιά.
Οι νησιώτες αυτοί φαίνεται πως προτιμούν τις διάφορες εκδηλώσεις, αγώνες, φεστιβάλ, φολκλόρ να διαδέχονται η μία την άλλη ώστε να προσελκύουν πλήθος επισκεπτών (δυο σουηδικές ναυτιλιακές εταιρείες, η Viking και η Seal lines συνδέουν το Μαρίεχαμν με το Τουρκού, το Ελσίνκι και την Στοκχόλμη), έτσι οι νησιώτες εξασφαλίζουν ένα υψηλό εισόδημα.
Σκέφτομαι την κατάσταση που επικρατεί στην Βόρειο Ήπειρο με τις συνεχείς προσπάθειες της Αλβανίας, σε κάθε τομέα, να στραγγαλίσουν, να αλβανοποιήσουν, να αφελληνίσουν, να φυμώσουν, να… τον βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Σίγουρα η Φιλανδία σέβεται τα δίκαια των μειονοτήτων όμως και η Σουηδία όταν το 1921 λίγο μετά την ανεξαρτησία της Φινλανδίας από την Ρωσία, δημιουργήθηκε η κρίση των Ώλαντ, προσέφυγε τότε στην Κοινωνία των Εθνών και προσπάθησε, και πέτυχε τότε να βγει μια απόφαση, ίσως όχι της ενσωμάτωσης των νησιών στην Σουηδία όπως θα ήθελε, αλλά μιας απόφασης βάσει της οποίας οι νησιώτες των Ώλαντ, αυτόνομοι, κύριοι της περιοχής τους μπορούν εν ειρήνη και ευημερία να ζήσουν στον τόπο τους.
Και συνεχίζω να σκέφτομαι… Βόρειος Ήπειρος, Ίμβρος, Τένεδος, Κύπρος, γιατί όχι και σε μας τα ίδια; Μας λείπει τίποτα;

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Subject: ΟΜΟΝΟΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 9.2.2013

Δ.Ε.Ε.Ε.Μ «ΟΜΟΝΟΙΑ»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ. «ΟΜΟΝΟΙΑ» στην Αθήνα, συνάντηση ανάμεσα σε στελέχη της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Γεώργιο Τζομάκα και την Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιούχων Βορείου Ηπείρου όπου εξετάσθηκε η κατάσταση μετά την διακοπή της συνταξιοδότησης των ομογενών εκ Βορείου Ηπείρου και εκ των χωρών της τέως Σοβιετικής Ένωσης
Κοινή διαπίστωση υπήρξε πως η στέρηση των συντάξεων από τους υπερήλικες Βορειοηπειρώτες θα οδηγήσει σε αφανισμό και σε πρόωρη απώλεια ζωών καθώς τους στερεί τα στοιχειώδη μέσα διατροφής, προμήθειας φαρμάκων και επιβίωσης.
Επίσης εκτιμήθηκε πως η στέρηση των συντάξεων θα έχει μοιραίες συνέπειες στο εθνικό ζήτημα της Βορείου Ηπείρου και στην παραμονή των Βορειοηπειρωτών στις πατρογονικές τους εστίες μετά από χιλιετίες παρουσίας σε πανάρχαια ελληνικά εδάφη. Ακόμα επιβεβαιώθηκε η συμπόρευση στον αγώνα με τους ομογενείς από την τέως Σοβιετική Ένωση αλλά και η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών γνωρισμάτων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού
Μετά από εκτενή ανάλυση της κατάστασης συμφωνήθηκε ομόφωνα η δυναμική συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας, Σταδίου 29 την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου και ώρα 13.00 καθώς και η συνέχιση του αγώνα με σειρά άλλων ενεργειών.

Από την Δ.Ε.Ε.Ε.Μ. «Ομόνοια», 9 Φεβρουαρίου 2013

Περισσότερες πληροφορίες:
Γεώργιος Τζομάκας
Γενικός Αντιπρόεδρος της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ «Ομάνμοια»
Τηλ. 6944927385

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Αποκομμένη από τον εθνικό κορμό η Βόρειος Ήπειρος χωρίς λεωφορεία
Άγνοια, ανευθυνότητα ή τι άλλο;

Τα χωριά και οι πόλεις της Βορείου Ηπείρου είχαν εδώ και πολλά χρόνια τα δικά τους λεωφορεία που μετέφεραν τους Βορειοηπειρώτες στην Αθήνα αλλά και σε άλλα αστικά κέντρα της Ελλάδας. Κάθε πόλη αλλά και αρκετά χωριά είχαν τις ιδιαίτερες, τις δικές τους λεωφορειακές γραμμές. Ιδιοκτήτες στις περισσότερες των περιπτώσεων ήσαν Έλληνες Βορειοηπειρώτες και όχι Αλβανοί όπως με μεγάλη δόση παραπληροφόρησης και λαϊκισμού κάποιοι έσπευσαν να γράψουν.
Τα λεωφορεία κατά κανόνα ξεκινούσαν βράδυ από την Αθήνα και έφταναν στο χωριό το πρωί. Έτσι δεν χανόταν το μεροκάματο. Μετέφεραν τους ΒΗπειρώτες που πήγαιναν στο χωριό, κάποιους Ελλαδίτες επισκέπτες και προσκυνητές στην πανέμορφη γη της Ηπείρου, την γιαγιά που είχε έλθει να κάνει τις ιατρικές της εξετάσεις, τα παιδιά το καλοκαίρι στην ελληνική κατασκήνωση. Ακόμα έφερναν τα βιβλία για το ελληνικό σχολείο, τα φάρμακα του παππού, κάποιο ανταλλακτικό ή κάποιο δώρο του ξενιτεμένου στην οικογένεια κλπ κλπ. Τα λεωφορεία αυτά λοιπόν ήσαν μικρές επιχειρήσεις που συντηρούσαν κάποιες οικογένειες και έδιναν ζωή στο χωριό στην Βόρειο Ήπειρο. Πάνω από όλα όμως πραγματοποιούσαν ένα εθνικό λειτούργημα για την επιβίωση κάποιων Ελλήνων σε ένα χωριό πέρα από τα σύνορα.
Έρχεται τώρα το ελληνικό υπουργείο μεταφορών να καταργήσει, να απαγορεύσει τα δρομολόγια αυτά. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου μεταφορών Νίκος Σταθόπουλος είχε ενημερωθεί επανειλημμένα, όμως σύμφωνα με τις πληροφορίες μου ήταν ανένδοτος στις απόψεις του. Προσπάθησε και πέτυχε την υπογραφή ενός πρωτοκόλλου της μικτής επιτροπής οδικών μεταφορών Ελλάδος - Αλβανίας. Σύμφωνα με αυτό καθώς και με τον νόμο 4070/2012 άρθρο 185, παρ.15
η Αθήνα συνδέεται απευθείας με τα Τίρανα και μόνο με μια ελληνική λεωφορειακή γραμμή η οποία δίδεται στο ΚΤΕΛ Ιωαννίνων και μια αντίστοιχη αλβανική για την οποία οι Αλβανοί ζήτησαν να δοθεί στην αλβανική εταιρεία Albatrans, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι ιδιοκτησίας Τσάμηδων ανθελλήνων πολιτικών.
Επίσης σύμφωνα με την συμφωνία και η Θεσσαλονίκη συνδέεται μόνο με τα Τίρανα.
Ακόμα παραμεθόριες πρωτεύουσες νομών και περιφερειών θα μπορούν να συνδέονται μόνο με την αντίστοιχη πρωτεύουσα νομού ή περιφέρειας της Αλβανίας.
Έτσι με την νέα πραγματικότητα κάποιος από ένα χωριό της Βορείου Ηπείρου θα πρέπει να πάρει το λεωφορείο για την πρωτεύουσα του νομού του, πχ Άγιοι Σαράντα, στην συνέχεια να πάρει από εκεί το λεωφορείο για την Ηγουμενίτσα και στην συνέχεια το ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας για την Αθήνα. Αποτελέσματα, αφάνταστη ταλαιπωρία, τα έξοδα μετάβασης από 20 ευρώ γίνονται 50 ως 70. Οι ώρες διαδρομής και αναμονής υπερδιπλασιάζονται και αν η γιαγιά μας πεθάνει στον δρόμο, δεν πειράζει. Πάντως κάποιοι μέτοχοι του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων τρίβουν τα χέρια τους από την μονοπωλιακή κατάσταση και τα προσδοκώμενα κέρδη.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Είναι ντροπή όμως, ο Αλβανός ομόλογος κατά τις συνομιλίες παρατήρησε πως ο χώρος της νοτιοδυτικής και νοτιοανατολικής Αλβανίας (δηλαδή η Βόρειος Ήπειρος) μένει ακάλυπτος συγκοινωνιακά. Ο Έλληνας γενικός γραμματέας δεν είχε καταλάβει ούτε είχε αισθανθεί τίποτα.
Κάποιοι ανευθυνο'υ'πεύθυνοι κρατικοί λειτουργοί χωρίς πραγματικό αίσθημα της εθνικής διάστασης του θέματος αδυνατούν να καταλάβουν πως ουσιαστικά τα χωριά και οι πόλεις της Βορείου Ηπείρου είναι μια συνέχεια του ελληνικού εθνικού κορμού και μια συνέχεια του ελληνικού οικονομικού χώρου. Κάποιοι στο παρελθόν τράβηξαν με μια μολυβιά σε έναν χάρτη μία γραμμή και χώρισαν την μια ενιαία και αδιαίρετη Ήπειρο στα δυο, παρόλα αυτά οι εκτός συνόρων Έλληνες μπόρεσαν για τόσες δεκαετίες και επιβίωσαν, δεν εξαλβανίστηκαν. Είναι ντροπή να έρχονται τώρα Έλληνες κρατικοί λειτουργοί να τους δίνουν την χαριστική βολή. Την δεύτερη στην σειρά σε λίγες μέρες μετά την κατάργηση των συντάξεων προς του Βορειοηπειρώτες αλλά και τους ομογενείς από την τέως Σοβιετική Ένωση.
Πρέπει λοιπόν άμεσα να βρεθεί λύση, σύντομα, αύριο, τώρα, για να ανατραπεί το απαράδεκτο συμφωνηθέν πλαίσιο με δυο βασικούς όρους. Οι επιχειρήσεις των λεωφορείων να λειτουργούν νόμιμα και νομότυπα στην Ελλάδα και να αναγράφουν τους προορισμούς και κάθε τι άλλο, στα ελληνικά ή και στα ελληνικά. Γιατί είναι επίσης ντροπή που βλέπουμε τα πάντα γραμμένα, από ραγιαδισμό, πιστεύω, στα αλβανικά.

Επίσκεψη δημοσιογράφων στην Βόρειο Ήπειρο

Ομάδα από 16 δημοσιογράφους από την Φινλανδία έφθασε στην Χιμάρα στις 28 Μαρτίου, στα πλαίσια μιας περιοδείας τους στην Βόρειο Ήπειρο. Οι περισσότεροι ήσαν μέλη της σουηδικής κοινότητας στην Φινλανδία και ο σκοπός της επίσκεψής τους ήταν η έρευνα σχετικά με τα μειονοτικά και ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και οι συνθήκες διαβίωσης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.
Αφορμή για το ταξίδι τους στάθηκε ένα άρθρο που αναρτήθηκε σε πολλούς χώρους στο διαδίκτυο με τίτλο «Νήσοι Ώλαντ, ένα μοντέλο για την Βόρειο Ήπειρο». Το άρθρο αυτό έφτασε στον διακεκριμένο δημοσιογράφο Nils Erik Friis, της μεγαλύτερης εφημερίδας της Φινλανδίας στη σουηδική γλώσσα «Hufvudstadsbladet»
Στην Φινλανδία κατοικεί μια σημαντική σουηδική μειονότητα που χαίρει όλων των δικαιωμάτων σε σημείο να είναι ισότιμο στοιχείο της Φινλανδίας. H σουηδική γλώσσα ισότιμη επίσημη γλώσσα της Φινλανδίας, τα δε νησιά Ώλαντ που κατοικούνται κατά 92% από σουηδικό πληθυσμό έχουν καθεστώς σχεδόν ανεξαρτήτου χώρας. Το ενδιαφέρον λοιπόν των μελών της αποστολής για τα μειονοτικά δικαιώματα στην Αλβανία ήταν πρόδηλο.
Στην Χιμάρα, ο γενικός πρόεδρος της «Ομόνοιας» Βασίλης Μπολάνος παραχώρησε συνέντευξη τύπου μέσα από την οποία τους εξέθεσε αναλυτικά τα ζητήματα και τα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική εθνική μειονότητα. Στην συνέχεια η αποστολή επισκέφθηκε τον νυν δήμαρχο της Χιμάρας Γ. Γκόρο με τον οποίο είχαν συνάντηση 45 περίπου λεπτών. Στην συνέχεια ξεναγήθηκαν από τον Δημήτρη Περδίκη και την νηπιαγωγό Στέλλα Πάνου στο Ελληνικό Σχολείο και στο Κάστρο της Χιμάρας. Αναφέρω μερικές χαρακτηριστικές δηλώσεις τους: «Είναι απίστευτο στην σημερινή εποχή να υπάρχει μειονότητα που να διαβιεί έτσι», «Το θέμα μας ενδιαφέρει πολύ, θα ξαναρθούμε πάλι τον Οκτώβριο», «Ο τόπος αυτός είναι πραγματικά πολύ όμορφος». Στην συνέχεια η ομάδα αναχώρησε για τους Αγίους Σαράντα, δεύτερο σταθμό της περιοδείας τους.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Μοναστήρια στην Βόρειο Ήπειρο

Η Βόρειος Ήπειρος είναι γεμάτη με μοναστήρια, κέντρα κάποτε μοναχισμού και προσκυνήματος. Κάποια από αυτά μάλιστα σημαδεμένα από την ιστορία η οποία μέσα στον χώρο τους έγραψε κάποιες λαμπρές της σελίδες. Όλα αυτά στα μαύρα χρόνια του αθεϊστικού καθεστώτος έπαψαν να είναι τόποι μοναχισμού και προσευχής. Οι μοναχοί διώχθηκαν και οι μονές άλλαξαν χρήση, έγιναν αποθήκες. Κάποια μοναστήρια έμειναν κλειστά και ερείπωναν από τον χρόνο και τις λεηλασίες. Στην περιοχή της Χιμάρας, στο βάθος μιας κοιλάδας υπάρχει η μονή Ζωοδόχου Πηγής ή Σταυρίδι. Στα χρόνια του Χότζα κατάντησε ένας σωρός από ερείπια. Όμως να που έχει ο καιρός γυρίσματα, η μονή ξανακατοικήθηκε εδώ και λίγα χρόνια. Ο Ιερομόναχος Ξενοφών από τους Δρυμάδες της Χιμάρας έχει επιτελέσει ένα σημαντικό έργο μέσα σε τόσο λίγο χρόνο. Με λιθοδομές και λιθοστρώσεις, με αναπαλαιώσεις και επισκευές έχει δώσει μια τόσο όμορφη όψη στο μοναστήρι που σε τίποτα δεν θυμίζει τον ερειπιώνα που έβλεπε κάποιος πριν λίγα χρόνια.
Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα στέκει η μονή του Αγίου Θεοδώρου. Βρίσκεται πάνω από το φαράγγι της Γυπαίας (Αζουπαίας) σε μία δασώδη περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Τελευταία κατασκευάστηκε ασφαλτοστρωμένος δρόμος, στο μοναστήρι επισκευάσθηκε το καθολικό και έγιναν τα θυρανοίξια ώστε να μπορεί να είναι επισκέψιμο και τόπος προσκυνήματος. Όμως με λύπη είδαμε το δάσος να γεμίζει με συρματοπλεγμένες ιδιοκτησίες και τα πρώτα αυθαίρετα μπετά να εμφανίζονται. Η περιοχή αυτή είναι μνημείο της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Χιμάρας και είναι απαράδεκτο να βλέπει κάποιος την οικοπεδοποίησή της. Πριν να είναι πολύ αργά, Χιμαριώτες προστατέψτε τον τόπο σας και μην αφήσετε να γίνει αυτό που ήδη άρχισε. Η ευθύνη απέναντι στα παιδιά και στα εγγόνια σας είναι όλη δικιά σας.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Βορειοηπειρώτες δεν μπορούν να έλθουν στην Ελλάδα

Τέλη Μαρτίου, νέος Βορειοηπειρώτης, φοιτητής πανεπιστημίου στην Αθήνα και γιος γνωστού στελέχους της Ομόνοιας περνά την συνοριακή διάβαση της Κακαβιάς για μια επίσκεψη λίγων ημερών στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Χιμάρα. Ο αστυνομικός που ελέγχει τα διαβατήρια του λέει: Στην Ελλάδα δεν μπορείς να ξαναμπείς, αποχαιρέτα την Ελλάδα!!!
Ο λόγος: Το διαβατήριο που έχει λάβει από το αλβανικό κράτος αναφέρει, τόπος γέννησης KORFUZ GREQI δηλαδή ΚΕΡKΥΡΑ ΕΛΛΑΣ. Αργότερα συναντώ δασκάλα ελληνικών σε χωριό της Βορείου Ηπείρου, η οποία μου εκμυστηρεύεται: Η κόρη μου δεν μπορεί να έλθει μαζί μου στην Ελλάδα, γεννήθηκε στην Αθήνα και το διαβατήριο της γράφει, τόπος γέννησης
ATHINE GREQI, δηλαδή ΑΘΗΝΑ ΕΛΛΑΣ.
Το θέμα ξεκίνησε όταν κάποιος προσπάθησε να εισέλθει στην Ελλάδα με αλβανικό διαβατήριο που έγραφε ως τόπο γέννησης MAGELLICI CAMERI, δηλαδή ΜΑΡΓΑΡΙΤΙ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑΣ (Θεσπρωτίας). Ο αρμόδιος υπάλληλος τον είχε στείλει από εκεί που είχε έλθει λέγοντάς του πως χώρα με το όνομα CAMERIA δεν υπάρχει. Οι Αλβανοί και ιδιαίτερα τα ΜΜΕ πρόβαλαν το θέμα και το έκαναν μέγα ζήτημα. Ίσως το όλο ζήτημα να ήταν στημένο.
Εδώ αρχίζει η ανοησία και το χάσιμο του μέτρου. Η Ελλάδα απαίτησε οι τόποι γέννησης να αναγράφονται με τον ορθό τρόπο, διαφορετικά δεν θα επιτρεπόταν η είσοδος, όσων είχαν τέτοια διαβατήρια, στην Ελλάδα. Ποιος είναι ο σωστός τρόπος είναι ένα άλλο θέμο.
Το 1992 όταν άνοιξαν τα σύνορα, οι περισσότεροι Βορειοηπειρώτες ήλθαν στην Ελλάδα, και τότε χιλιάδες παιδιά ομογενών Βορειοηπειρωτών με αλβανικά διαβατήρια γεννήθηκαν εντός συνόρων. Αυτά τα παιδιά τώρα είναι εγκλωβισμένα σε έναν παραλογισμό και δεν μπορούν να διέλθουν τα σύνορα. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να θεωρείται απαράδεκτο το ΑΤΗINE και να μην θεωρείται το ΑΤΗΕΝS, γιατί να είναι αποδεκτό το GREECE και να μην είναι το GREQIA.
Να αναφέρω με την ευκαιρία πως η Ελλάδα μόνη της απεμπόλησε τον όρο ΑΤΗΙΝΑ, όταν ζήτησε και οργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 με την ονομασία ATHENS 2004 αντί του ορθού ΑΤΗΙΝΑ 2004. Πράγματι όλοι οι Ολυμπιακοί Αγώνες φέρουν το όνομα της διοργανώτριας πόλης στην γλώσσα τους με το λατινικό αλφάβητο. Έτσι έχουμε BEIJING 2008, MOCKBA 1980, MUNCHEN 1972 κλπ. Η Αθήνα υπήρξε η μοναδική που τέλεσε τους αγώνες το 2004 χρησιμοποιώντας μια ξένη γλώσσα, τα αγγλικά και απεμπολώντας το δικαίωμά της στην χρήση της γλώσσας της.
Επανερχόμενος στο θέμα μας, δυστυχώς βλέπω πως η ζημιά μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη γιατί δίνουμε την ευκαιρία στους Αλβανούς να μην αποδέχονται τα τοπωνύμια
ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ, ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ, ΚΟΡΥΤΣΑ κλπ, αλλά να μας αναγκάσουν να τα αναγράφουμε SARANDE, GJIROCASTER, KORCE κλπ. Και το ερώτημα είναι αν η Τουρκία, η οποία παρακολουθεί τα ελληνοαλβανικά από πολύ κοντά, μας ζητήσει με την σειρά της για τους Έλληνες που έχουν γεννηθεί στην πόλη να γράφουμε ISTANBUL TURKIYE και για τους Ιμβρίους να γράφουμε GOKCEADA TURKIYE κ.ο.κ., τότε εμείς τι θα πράξουμε;
Ζητείται απλή ευφυΐα και αίσθηση του μέτρου.


Υπεύθυνος ύλης: Το Δ.Σ. της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ
Ομάδα από 16 δημοσιογράφους από την Φινλανδία έφθασε στην Χιμάρα στις 28 Μαρτίου, στα πλαίσια μιας περιοδείας τους στην Βόρειο Ήπειρο. Οι περισσότεροι ήσαν μέλη της Σουηδικής κοινότητας στην Φινλανδία και ο σκοπός της επίσκεψής τους ήταν η έρευνα σχετικά με τα μειονοτικά και ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και οι συνθήκες διαβίωσης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.
Αφορμή για το ταξίδι τους στάθηκε ένα άρθρο που αναρτήθηκε σε πολλούς χώρους στο διαδίκτυο με τίτλο «Νήσοι Ώλαντ, ένα μοντέλο για την Βόρειο Ήπειρο». Το άρθρο αυτό έφτασε στον διακεκριμένο δημοσιογράφο Nils Erik Friis, της μεγαλύτερης εφημερίδας της Φινλανδίας στη σουηδική γλώσσα «Hufvudstadsbladet»
Στην Φινλανδία κατοικεί μια σημαντική σουηδική μειονότητα που χαίρει όλων των δικαιωμάτων σε σημείο να είναι ισότιμο στοιχείο της Φινλανδίας, η δε σουηδική γλώσσα ισότιμη επίσημη γλώσσα της Φινλανδίας. Τα δε νησιά Ώλαντ που κατοικούνται κατά 92% από σουηδικό πληθυσμό έχουν καθεστώς σχεδόν ανεξαρτήτου χώρας. Το ενδιαφέρον λοιπόν των μελών της αποστολής για τα μειονοτικά δικαιώματα στην Αλβανία ήταν πρόδηλο.
Στην Χιμάρα, ο γενικός πρόεδρος της «Ομόνοιας» Βασίλης Μπολάνος παραχώρησε συνέντευξη τύπου μέσα από την οποία τους εξέθεσε αναλυτικά τα ζητήματα και τα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική εθνική μειονότητα. Στην συνέχεια η αποστολή επισκέφθηκε τον νυν δήμαρχο της Χιμάρας Γ. Γκόρο με τον οποίο είχαν συνάντηση 45 περίπου λεπτών. Στην συνέχεια ξεναγήθηκαν από τον υποφαινόμενο και την νηπιαγωγό Στέλλα Πάνου στο Ελληνικό Σχολείο και στο Κάστρο της Χιμάρας. Αναφέρω μερικές χαρακτηριστικές δηλώσεις τους: «Είναι απίστευτο στην σημερινή εποχή να υπάρχει μειονότητα που να διαβιεί έτσι», «Το θέμα μας ενδιαφέρει πολύ, θα ξαναρθούμε πάλι τον Οκτώβριο», «Ο τόπος αυτός είναι πραγματικά πολύ όμορφος». Στην συνέχεια η ομάδα αναχώρησε για τους Αγίους Σαράντα, δεύτερο σταθμό της περιοδείας τους.
Δημήτρης Περδίκης



ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Όλες οι πινακίδες στα αλβανικά και μόνο!!

Γράφει ο Δημήτρης Περδίκης

O οδικός άξονας Μαυρομάτι - Γέφυρα Κρανιάς* είναι εδώ και καιρό έτοιμος. Άργησε λίγα χρόνια να τελειώσει, όμως τώρα οι οδηγοί χαίρονται έναν σύγχρονο οδικό άξονα (Νο. 97) ο οποίος αφού διασχίσει την περιοχή του Βούρκου με τα χωριά της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, συναντά την οδό Αγίων Σαράντα - Γεωργουτσάτων (Νο.99).
Η κατασκευή του δρόμου αυτού έγινε με ελληνικά κεφάλαια και με εργασίες ελληνικής τεχνικής εταιρείας. Ένα έργο υποδομής μεγάλης σημασίας για την δυνατότητα επιβίωσης και παραμονής των Βορειοηπειρωτών στις πατρογονικές τους εστίες. Ο οδικός αυτός άξονας διασχίζει σχεδόν στο σύνολο του μήκους του μια ελληνική μειονοτική ζώνη, αναγνωρισμένη και από το αλβανικό κράτος ως μειονοτική. Θα περίμενε λοιπόν κάποιος στην περίπτωση αυτή, ιδανική θα έλεγα για τον Ελληνισμό (αναγνωρισμένη μειονοτική ζώνη, ελληνική χρηματοδότηση, ελληνική κατασκευαστική εταιρεία) πως εδώ τουλάχιστον θα υπήρχε σεβασμός της συμφωνίας περί μειονοτικών δικαιωμάτων, την οποία η Αλβανία έχει αποδεχθεί και έχει υπογράψει. Όμως, φευ, ούτε εδώ υπάρχει εφαρμογή της συνθήκης που αναφέρει πως στις περιοχές όπου διαβιεί η μειονότητα οι οδικές πινακίδες πρέπει να είναι γραμμένες και στην γλώσσα της μειονότητας. Σε όλο το μήκος του οδικού άξονα δεν υπάρχει ούτε μια λέξη γραμμένη στα ελληνικά. Όλες οι πινακίδες είναι γραμμένες στα αλβανικά και μόνο. Θα ήταν ενδιαφέρον να ακούσουμε και κάτι από τους επάρχους της περιοχής που διασχίζει ο δρόμος, οι οποίοι σαν τοπικοί άρχοντες και εκπρόσωποι του Ελληνισμού της περιοχής έχουν κάθε θεσμικό δικαίωμα προάσπισης των μειονοτικών δικαιωμάτων. Σημαντικό όμως είναι και το ότι το Ελληνικό κράτος, η επιβλέπουσα αρχή, η κατασκευαστική εταιρεία, κανείς δεν φρόντισε για την εφαρμογή της αναγραφής των πινακίδων και στα Ελληνικά. Οι Αλβανοί, ξέρουμε πως θέλουν να κρύψουν οτιδήποτε το ελληνικό, κατά παράβαση των σχετικών συνθηκών. Εμείς όμως τι κάνουμε, τους αφήνουμε έτσι;

*Λόγω αδυναμίας αντιγραφής της απεσταλμένης μου εικόνας,αξίζει,κρίνεται άξιο να σημειωθή και επισημανθή εδώ πως 'στο συγκεκριμένο οδικό άξονα διακρίνονται η χιλιομετρική απόσταση(250m)με τους προορισμούς την...''Konispol'',το...''Qafe Bote'',όπως και το...''Dhiver''('στην πρώτη),ενώ από την άλλη το...''Krane''('στη δεύτερη φωτογραφία και της δεύτερης φωτογραφίας)κατ'αποκλειστικότητα και μόνον,όμως,'στην...('')αλβανική(;!)('')!

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΑΧΡΩΜΗ και ΑΟΣΜΗ πολιτικά, με μόνη επιδίωξη ,την προσφορά στον αγώνα για τα δίκαια της Βορείου Ηπείρου

Γ΄Σεπτεμβρίου 13, 5ος Όροφος, 104 32 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.: 2103815376 -- Fax: 2103832341 email: perdikis.dim@cyta.gr & arvan@hol.gr
ΙΟΥΛΙΟΣ 2013


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ – 64

Επίσκεψη στην Βόρειο Ήπειρο

Στα τέλη Ιουνίου η «Αναγέννηση» πραγματοποίησε μια ακόμα επίσκεψη στην Βόρειο Ήπειρο. Οι Δημήτρης Περδίκης και Νίκος Παπαδημητρίου επισκέφθηκαν τα διδασκαλεία που διατηρούμε στην Νίβιτσα των Αγίων Σαράντα και στην Άρτα της Αυλώνας. Παρακολούθησαν τις σχολικές παρουσιάσεις του τέλους της χρονιάς. Οι μαθητές παρέλαβαν τα ενδεικτικά τους και κάποια «Κλασσικά Εικονογραφημένα» με θέματα από την ελληνική ιστορία, μυθολογία και λογοτεχνία. Οι μαθητές είχαν ετοιμάσει εργασίες τόσο σε παιδικό σχέδιο όσο και σε κείμενο έκθεσης με θέμα «το χωριό μας». Παραλάβαμε τις εργασίες αυτές τις οποίες θα βαθμολογήσουμε και οι καλλίτεροι θα κερδίσουν βιβλία και άλλα δώρα. Σημειώσαμε την σημαντική πρόοδο στην επίδοση των μαθητών που βλέπουμε να σημειώνεται. Επισκεφθήκαμε ακόμα την Χιμάρα, τους Αγίους Σαράντα, την Λειβαδιά, αρκετά χωριά, το μοναστήρι «Σταυρίδι» στους Δρυμάδες. Καταγράψαμε προβλήματα και ικανοποιήσαμε κάποια αιτήματα.

Δικαίωση του χωριού Σβερνέτσι στον αγώνα του

Σε προηγούμενο δελτίο μας, είχαμε αναφερθεί σε απόφαση αλβανικού δικαστηρίου που επιδίκασε την παραθαλάσσια ζώνη του χωριού Σβερνέτσι σε Αλβανό μεγαλοεπιχειρηματία, ο οποίος είχε ισχυρισθεί πως η έκταση αυτή ανήκε σε προπάππου του, αγά. Είχε δε προσκομίσει ένα χαρτί με γραφή σε παλαιά τουρκική (αραβική) το οποίο κανείς δεν μπορούσε να διαβάσει!! Οι κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι είναι όλοι Έλληνες Βορειοηπειρώτες, είχαν ξεσηκωθεί και είχαν ξεκινήσει αγώνα κατά της κατάφορα άδικης απόφασης, με επικεφαλής τον δημογέροντα του χωριού Γιώργο Σούμπαση. Η υπόθεση τελικά κερδίθηκε και αυτό δείχνει τον δρόμο και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, δείχνει ακόμα πως τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα του διαπλεκόμενου αλβανικού κράτους και παρακράτους δεν είναι ανίκητα.

Ένας δρόμος για το χωριό

Βρισκόμαστε στο σωτήριο έτος 2013 και πάμπολλα χωριά της Βορείου Ηπείρου έχουν οδική πρόσβαση που είναι η πλέον κατάλληλη για να καταστρέψετε ανεπανόρθωτα το ωραίο σας αυτοκίνητο. Ακόμα και τα 4Χ4 υποφέρουν σε αυτούς τους μόνο κατ’ όνομα δρόμους. Ολόκληρο το πέραν των συνόρων Πωγώνι, τα περισσότερα χωριά των Ριζών, τα χωριά της Ζαγοριάς είναι κάποιες μόνο περιοχές. Το ερώτημα είναι γιατί το αλβανικό κράτος δεν κάνει κάτι. Μήπως περιμένει πότε οι λίγοι εναπομείναντες κάτοικοι αυτών των χωριών αποφασίσουν να τα εγκαταλείψουν αναζητώντας καλλίτερες συνθήκες στην Αθήνα;;

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Η Αλβανική παραχάραξη της ιστορίας

Κάθε μέρα εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες τουρίστες από όλες τις χώρες της υφηλίου περνούν από την Κέρκυρα στους Αγίους Σαράντα. Οι περισσότεροι έρχονται με οργανωμένες μονοήμερες εκδρομές. Μεταφέρονται και ξεναγούνται στον αρχαιολογικό χώρο του Βουθρωτού όπου ακούνε την αλβανική… εκδοχή της ιστορίας. Οι Αλβανοί ξεναγοί τους σερβίρουν πως το Βουθρωτό ήταν μια αρχαία ιλλυρική (δηλαδή Αλβανική) πόλη, άντε και με κάποια ρωμαϊκά μνημεία. Ούτε λέξη περί Ελληνισμού, Χαονίας κλπ. Οι περισσότεροι τουρίστες δεν είναι ούτε ιστορικοί, ούτε αρχαιολόγοι, είναι απλοί και ανίδεοι, έτσι δέχονται ότι με πάσα σοβαροφάνεια τους λένε. Αν δε υπάρξει και κάποιος που μπορέσει να διακρίνει και ρωτήσει γιατί όλες οι επιγραφές που βλέπει είναι γραμμένες στα ελληνικά, τότε έχουν έτοιμη και την απάντηση. Εκείνη την εποχή, του λένε, τα ελληνικά ήταν διεθνής γλώσσα και όλοι γράφανε στα ελληνικά, να όπως τώρα στα Αγγλικά. Να σημειώσουμε πως ο αρχαιολογικός χώρος του Βουθρωτού βρίσκεται κάτω από την αιγίδα ενός βρετανικού ιδρύματος http://www.butrintfoundation.co.uk . Στο κάστρο του Λυκουρσίου, οι επισκέπτες ακούνε πως η επανάσταση του 1878 για την απελευθέρωση από τον Οθωμανικό ζυγό δεν ήταν τίποτα άλλο από μια αλβανοελληνική σύρραξη και πως οι Αλβανοί με την βοήθεια των Τούρκων πέταξαν τους Έλληνες στην θάλασσα. Ακόμα στις αρχαιότητες του αρχαίου Ογχήσμου που βρίσκονται δίπλα στην κεντρική πλατεία των Αγίων Σαράντα οι ξένοι μαθαίνουν πως ότι βλέπουν είναι ερείπια εβραϊκής συναγωγής. Τελικά οι περισσότεροι ξένοι τουρίστες φεύγουν από τους Αγίους Σαράντα χωρίς να έχουν διαπιστώσει ούτε ίχνος ελληνικής παρουσίας. Σαραντίτες επιτέλους ξυπνήστε, οργανώστε έναν πολιτιστικό σύλλογο και αναδείξτε την ελληνικότητα της πόλης σας και την πολιτιστική σας κληρονομιά.

Υπεύθυνος ύλης: Το Δ.Σ. της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

"Ανοχύρωτα" τα Ελληνοαλβανικά σύνορα (Χαρδαβελλας, 'Ε', Part_of_it)
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013, 14:49
Ενώ οι περιοχές της Ηπείρου που βρίσκονται κοντά στα σύνορα «βράζουν», κάποιοι τις αντιμετωπίζουν ως «Ελλάδα β' κατηγορίας» - Ποιοι σχεδιάζουν να βάλουν «λουκέτο» στα δύο μοναδικά τάγματα προκάλυψης που έχουν απομείνει στην περιοχή
Την περασμένη εβδομάδα περισσότεροι από τρεις χιλιάδες Αλβανοί εθνικιστές συμμετείχαν στην προκλητική φιέστα που οργανώθηκε στην ελληνοαλβανική μεθόριο, απέναντι του Κώστα από το χωριό Μαυρομάτι Θεσπρωτίας

Αφορμή για την εκδήλωση στάθηκαν τα εγκαίνια του «μαυσωλείου των Τσάμηδων», όπως το αποκαλούν οι οπαδοί του εθνικιστικού κόμματος, που στήθηκε στην περιοχή όπου υπάρχουν, υποτίθεται, οι τάφοι των «θυμάτων της γενοκτονίας των Τσάμηδων από τους Έλληνες».

Είχε προηγηθεί η κατάθεση ψηφίσματος στην αλβανική Βουλή, με το οποίο το εθνικιστικό κόμμα ζητούσε να καταδικαστεί η Ελλάδα για τη «γενοκτονία» που συντελέστηκε, λένε, στην περιοχή της Θεσπρωτίας. Κατά τη διάρκεια της συζήτησής της στο αλβανικό Κοινοβούλιο οι εκπρόσωποι του PDUIU δεν παρέλειψαν να επαναφέρουν το γνωστό θέμα επιστροφής των «περιουσιών» τους στην «Τσαμουριά», η οποία βρίσκεται
«υπό ελληνική κατοχή και εκτείνεται στις ακτές του Ιονίου από τους Άγιους Σαράντα μέχρι την Πρέβεζα».

Είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες ότι στα αλβανικά σχολεία τα παιδιά διδάσκονται πως «τα αλβανικά εδάφη καθορίστηκαν άδικα από τη Συνδιάσκεψη του Λονδίνου το 1913, η οποία άφησε πολλές αλβανικές περιοχές έξω από τα πολιτικά σύνορα της Αλβανίας στην Ελλάδα», καθώς, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των Αλβανών, «τα νότια σύνορα της Αλβανίας βρίσκονται στην πραγματικότητα στους ποταμούς Καλαμά και Αχέροντα, σε μια περιοχή που περιλαμβάνει την Ηγουμενίτσα, την Παραμυθιά, την Πρέβεζα, τη Φιλιππιάδα και την Άρτα».

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

SOS από τα ακριτικά χωριά στην ελληνοαλβανική μεθόριο

Το τι ισχυρίζονται οι «Τσάμηδες» ή όποιοι αυτοαποκαλούνται έτσι και τι διεκδικούν σε δικαστήρια και διεθνείς οργανισμούς αποτελεί ένα σημαντικό εθνικό ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να απασχολεί σοβαρά τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές. Είναι όμως τουλάχιστον εξοργιστικό, την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, η περιοχή των ελληνοαλβανικών
συνόρων στην περιφέρεια της Ηπείρου να αντιμετωπίζεται από την ίδια την ελληνική κυβέρνηση ως «Ελλάδα β' κατηγορίας».

Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί το σχέδιο που εδώ και καιρό επεξεργάζονται οι αρμόδιοι υπουργοί για «λουκέτο» δύο στρατιωτικών μονάδων που βρίσκονται στην Ήπειρο και είναι οι τελευταίες που έχουν απομείνει στις ακριτικές επαρχίες των Ιωαννίνων - καθώς τα τελευταία χρόνια σχεδόν όλα τα στρατιωτικά φυλάκια (πλην του Μεθοριακού Σταθμού της Κακαβιάς) είτε έκλεισαν είτε μεταφέρθηκαν στις πόλεις.

Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι των περιοχών της Θεσπρωτίας καταγγέλλουν ότι τα ελληνικά χωριά που βρίσκονται κατά μήκος της ελληνοαλβανικής συνοριογραμμής της Ηπείρου έχουν εγκαταλειφθεί στο έλεος των κακοποιών και των λαθρομεταναστών. Ο λόγος; Η επιχείρηση «Ασπίδα», που ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο με σκοπό να ενισχυθούν τα σύνορά μας στον Έβρο και να αντιμετωπιστεί η είσοδος λαθρομεταναστών, είχε ως συνέπεια την απομάκρυνση εκατοντάδων συνοριοφυλάκων από τα χωριά των Ιωαννίνων.

http://www.zougla.gr/blog/article/757000

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Καταγραφή Βορειοηπειρωτών: 286.852

Σας αποστέλλω συνημμένο ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ σχετικά με τα αποτελέσματα της
περατωθείσας καταγραφής των μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ “ΟΜΟΝΟΙΑ”
BASHKIMI DEMOKRATIK I MINORITETIT ETNIK GREK “OMONIA’’
DEMOKRATIC UNION OF GREEK MINORITY IN ALBANIA “OMONIA”
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Address: Rruga Nr3, Sarande, Albania, web site: www.deem-omonoia.com, e-mail: info@deem-omonoia.com, tel – fax 00355 85222522

Δελτίο Τύπου

Θέμα: Κοινοποίηση γενικών αποτελεσμάτων της διαδικασίας Καταγραφής Μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία, από την Ειδική Γραμματεία Καταγραφής.

Ολοκληρώθηκε εντός των προθεσμιών που είχαν οριστεί απ’ το Γενικό Συμβούλιο της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ, η διαδικασία Καταγραφής Μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν απ’ τα σχετικά έντυπα ερωτηματολόγια και την ηλεκτρονική σελίδα που λειτούργησε για το σκοπό αυτό έχουν ήδη υποστεί την βασική επεξεργασία. Γενικά συμπεράσματα και στατιστικά ευρήματα που προκύπτουν και αφορούν στα αριθμητικά μεγέθη και τη γεωγραφία της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας παρουσιάζουμε περιληπτικά ακολούθως:
Έχουν συμπληρωθεί συνολικά 286 852 ατομικά δελτία εκ των οποίων το 30%, δηλαδή 86 000 στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η συλλογή έγινε σε εντελώς εθελοντική βάση από τις τοπικές οργανώσεις της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, ελαχιστοποιώντας την όλη δαπάνη του εγχειρήματος. Με βάση τις πληροφορίες, τα ισχύοντα στις στατιστικές έρευνες και τις εκτιμήσεις των ειδικών στα περί δημογραφίας, η διαδικασία Καταγραφής άγγιξε το 85% των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Το ποσοστό απ’ την μια αξίζει συγχαρητηρίων και απ’ την άλλη αποτελεί ασφαλή βάση για την εκτίμηση της ολοκληρωμένης εικόνας των Ελληνικών Κοινοτήτων στην Αλβανική επικράτεια.
Απ’ την πρώτη επεξεργασία προκύπτει ότι το 50% των μελών της ΕΕΜ έχει σχεδόν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, διατηρεί όμως πολύ καλή επαφή με τη γενέτειρα, καθώς πάνω απ’ το 70% αυτών επισκέπτονται περισσότερες των τριών περιόδων τα χωριά και της πόλεις τους.
Σε μια άλλη προσέγγιση ανά γεωγραφική περιοχή και όχι τόπο προσωρινής διαμονής θα μπορούσε ενδεικτικά να αναφερθεί ότι στην ευρύτερη Περιφέρεια Αυλώνας έχουν συμπληρωθεί 85 841 ατομικά δελτία, το Αργυρόκαστρο, 51 067 ατομικά δελτία, την ευρύτερη Περιφέρεια Κορυτσάς 33 561, το υπόλοιπο της Αλβανίας με σημείο αναφορά την πρωτεύουσα Τίρανα 32 298, ενώ το υπόλοιπο των ατομικών δελτίων συλλέχθηκαν στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ και αλλού. Η διαδικασία συμπεριέλαβε προφανώς και την παλιά διασπορά, ως βασικό στόχο που είχε τεθεί εξ αρχής.
Σε ότι αφορά ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό για τον προσδιορισμό της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, εκείνο της θρησκευτικής πίστης προκύπτει ότι στο σχετικό ερώτημα έχουν απαντήσει άνω του 90%, δηλαδή 259 000 ότι είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, ενώ το υπόλοιπο απλώς δεν συμπλήρωσε το σχετικό τετράγωνο.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Το 65%, των συμμετεχόντων στη διαδικασία Καταγραφής των Μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, δηλαδή 186 454 δήλωσαν ως μητρική γλώσσα την Ελληνική, ενώ στο υπόλοιπο κυριαρχεί η Βλάχικη διάλεκτος με παράλληλη γνώση της ελληνικής καθώς και της Αλβανικής.
Η διαδικασία έφερε στο φως επίσης ένα ενδιαφέρον δημογραφικό εύρημα που αφορά στην αναλογία των ελληνικών πληθυσμών που ζουν στα χωριά και τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα σε μια αναλογία 60% προς 40% περίπου.
Υπάρχουν και άλλα στοιχεία των γενικών αποτελεσμάτων απ’ την έως τώρα επεξεργασία που αφορούν στην ηλικιακή δομή της κοινότητας των Ελλήνων στην Αλβανία, το μορφωτικό επίπεδο, τους γάμους και τα μεγέθη των οικογενειών τα οποία στην πορεία η Γραμματεία θα κοινοποιήσει.

Επί της ευκαιρίας το Γενικό Συμβούλιο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίηση για την αίσια ολοκλήρωση μιας διαδικασίας που εκκρεμούσε από πολλά χρόνια σε ότι αφορά τους στόχους της Οργάνωσης. Εκφράζει επίσης τη δημόσια ευγνωμοσύνη στα στελέχη που συμμετείχαν εντελώς εθελοντικά στη διαδικασία και ειδικά την Ειδική Γραμματεία Καταγραφής.
Ως γνωστό η ΟΜΟΝΟΙΑ εκφράζοντας το σύνολο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας δεν αναγνώρισε τα αποτελέσματα της Γενικής Απογραφής και Πληθυσμού στην Αλβανική Δημοκρατία –Census 2011, σε ότι αφορά στην εθνική καταγωγή, την μητρική γλώσσα και το θρήσκευμα των πολιτών.
Τα αποτελέσματα της Καταγραφής των Μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία, που διενέργησε η ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ, θα είναι χρήσιμα όχι μόνο για τα εσωτερικά της και την επεξεργασία θέσεων αλλά και οδηγός για τα αναμενόμενα από μια κρατική διαδικασία που θα σέβεται την ελεύθερη έκφραση πάνω στα χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν μια εθνική ή πολιτιστική μειονότητα.

Άγιοι Σαράντα 10 Δεκεμβρίου 2013
Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας


ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Ποιος Έλληνας πρόεδρος θα πει «Η ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ» ;;
Στο InfognomonPolitics δημοσιεύθηκε η είδηση για την δήλωση του προέδρου της Ρουμανίας, ότι «Η Μολδαβία είναι ρουμανική».
Η Μολδαβία πέραν του ποταμού Προύθου, λάφυρο του Στάλιν στο Β΄ παγκόσμιο πόλεμο αλλά και παλαιότερο μήλο της έριδας ανάμεσα στην Ρουμανία και στην Ρωσία κατοικείται στην πλειοψηφία από Ρουμάνους Μολδαβούς. Σοβιετική δημοκρατία, γίνεται Δημοκρατία της Μολδαβίας με την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
Η ιστορική περιοχή της Μολδαβίας λίκνο της Ρουμανικής εθνογέννεσης αλλά και παραδουνάβια ηγεμονία με βυζαντινές καταβολές και Έλληνες ηγεμόνες, μαζί με την Βλαχία και την Τρανσυλβανία δημιουργούν τον εθνικό κορμό της Ρουμανίας. Η πορεία της στον χρόνο παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με αυτή της Ηπείρου. Στην Μολδαβία όπως και στην Ήπειρο το βορειότερο κομμάτι της βρέθηκε χάρη στις διεθνείς γεωπολιτικές συνθήκες εκτός των συνόρων της μητέρας πατρίδας.
Όμως ο πρόεδρος της Ρουμανίας, μίας χώρας, από τις τελευταίες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μία από τις φτωχότερες χώρες μέλη, είχε το ανάστημα να βγει και να πει το αυτονόητο σαν πρόεδρος της χώρας του.
Ποιος Έλληνας πρόεδρος, πρωθυπουργός ή έστω υπουργός θα πει το επίσης αυτονόητο, πως η Βόρειος Ήπειρος είναι ελληνική επικράτεια. Και ακόμα ποιος Έλληνας θα έχει το ανάστημα να δηλώσει κάτι παρόμοιο για την Κύπρο όπου από ζήτημα τουρκικής παράνομης εισβολής και κατοχής φθάσαμε να συζητάμε όλες τις παράλογες τουρκικές απαιτήσεις που ουσιαστικά αμνηστεύουν και δικαιώνουν την Τουρκίας.
Και προχωρώ, ποιος θα σηκωθεί να δηλώσει κάτι παρόμοιο για τα μαρτυρικά νησιά, την Ίμβρο και την Τένεδο, τα οποία δόθηκαν με την συνθήκη της Λωζάνης στην Τουρκία, σε καθεστώς όμως αυτονομίας, το οποίο η Τουρκία ούτε μια στιγμή δεν το σεβάστηκε, αλλά αντίθετα πραγματοποίησε σχεδιασμένη τουρκοποίηση που περιλάμβανε σωρεία εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και για τα οποία από επίσημα χείλη δεν ειπώθηκε ποτέ ούτε μία λέξη. ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΙΟΣ;
Δημήτρης Περδίκης

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

4/1/14
Πρόεδρος Ρουμανίας: Η Μολδαβία είναι ρουμανική επικράτεια
Η Ρουμανία το 2014, θα πρέπει να πει ότι η γειτονική Μολδαβία είναι ρουμανική επικράτεια, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Τας.

«Αυτή η χώρα δεν έχει δημιουργηθεί με το σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότοφ, [από Γερμανία και Ρωσία], αλλά, έχει ιστορία, πολιτισμό και γλώσσα, σχετίζεται με τη Ρουμανία, και τον ρουμανικό λαό», δήλωσε ο Μπασέσκου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η ιδέα αυτή καλύπτει όχι μόνο τους πολιτικούς αλλά και όλους τους Ρουμάνους.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Ρουμάνος πρόεδρος, δήλωσε ότι η ενοποίηση των δύο χωρών, Μολδαβίας και Ρουμανίας, θα πρέπει να θεωρηθεί το τρίτο εθνικό έργο του Βουκουρεστίου, μετά την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ “ΟΜΟΝΟΙΑ”
BASHKIMI DEMOKRATIK I MINORITETIT ETNIK GREK “OMONIA’’
DEMOKRATIC UNION OF GREEK MINORITY IN ALBANIA “OMONIA”
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Address: Rruga Nr3, Sarande, Albania, web site: www.deem-omonoia.com, e-mail: info@deem-omonoia.com, tel – fax 00355 85222522

Ανακοίνωση Τύπου


Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Ιανουαρίου ο εορτασμός της 23ης επετείου της ίδρυσης της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ». Πρώτα έγινε δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Δερβιτσάνη και αμέσως μετά ακολούθησαν οι χαιρετισμοί. Την Ελλάδα αντιπροσώπευε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κύριος Νικόλαος Κοτροκόης ο οποίος ανάγνωσε τον χαιρετισμό του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κύριου Κάρολου Παπούλια, και του υφυπουργού εξωτερικών κύριου Γεροντόπουλου. Την κεντρική ομιλία στην Εκδήλωση είχε ο Πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ κ. Βασίλης Μπολάνος ο οποίος ανέγνωσε και τον χαιρετισμό του Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά. Επίσης ο κύριος Μπολάνος στην ομιλία του αναφέρθηκε και χαιρέτησε το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού για τα προβλήματα που απασχολούν την κοινότητα μας. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κύριο Στύλο, τον βουλευτή του Σύριζα κύριο Μπάρκα και ομιλία από τον Πρόεδρο του ΚΕΑΔ και αντιπρόεδρο της αλβανικής βουλής κύριο Ντούλε. Στο τέλος έγινε η καθιερωμένη κοπή της πίτας και ακολούθησε κοκτέιλ.

Αγ. Σαράντα, 13 Ιανουαρίου 2014


Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας

Ανώνυμος είπε...

Άμεσα οι συντάξεις στους Βορειοηπειρώτες άμεσα τώρα ο υπουργός εργασίας να υπογράψει τώρα Λ.Ο.Κ