Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Εκτεταμένα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας

πηγή : reporter.gr

Ευρείας έκτασης επεισόδια σημειώνονται αυτή την ώρα στο κέντρο της Αθήνας. Στην Πλατεία Συντάγματος και στην Οδό Πανεπιστημίου στα Προπύλαια είναι οι δύο εστίες έντασης ανάμεσα στους διαδηλωτές και τα ΜΑΤ. Μολότοφ και “κυνηγητό” ανάμεσα στα ΜΑΤ και τους διαδηλωτές βρίσκεται σε εξέλιξη στους γύρω δρόμους από την Πλατεία Συντάγματος και την Πανεπιστημίου. Οι απεργοί έδωσαν δυναμικό παρόν στις συγκεντρώσεις που διοργάνωσαν στο κέντρο της Αθήνας ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ, ώστε να διαμαρτυρηθούν κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Οι συγκεντρωμένοι κάλυψαν όλο το δρόμο από τη συμβολή της Σταδίου με την Αιόλου και μέσω Πατησίων έως το Πεδίο του Άρεως.

Η κυκλοφορία έχει διακοπεί στην Πατησίων, τη Σταδίου, τους δρόμους γύρω από την Ομόνοια και την Γ' Σεπτεμβρίου. Τα μέλη του ΠΑΜΕ βρέθηκαν στην Ομόνοια, από όπου ξεκίνησαν την πορεία τους και στο Πεδίο του Άρεως όπου ήταν η εκδήλωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Τα εμπορικά καταστήματα έμειναν κλειστά- ακόμη και πολλά απο τα καφέ του κέντρου έχουν κλείσει - ενώ στην απεργία συμμετέχουν οι δημόσιες υπηρεσίες, οι δήμοι, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα νοσοκομεία, οι τράπεζες, τα σχολεία και τα μέσα ενημέρωσης.

Η απεργία της Τετάρτης και κυρίως οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα αφενός διότι είναι μαζικές και αφετέρου διότι υποβόσκει μια έντονη ανησυχία μήπως οι διαμαρτυρίες πάρουν διάσταση διαρκείας - μετά τις προτροπές του Αλέκου Αλαβάνου που έρριξε το σύνθημα "Να γίνει πλατεία Ταχρίρ το Σύνταγμα". Η κυβέρνηση ανησυχεί για καταλήψεις δημοσίων κτηρίων - τα οποία απο χθές φυλάσσονται - ενώ έντονη ανησυχία υπάρχει και για τη μαζική συμμετοχή παράνομων μεταναστών στις κινητοποιήσεις. Ιδιαίτερη ανησυχία φαίνεται επικρατεί και στο ΚΚΕ, το οποίο μέσω άρθρου στην εφημερίδα Ριζοσπάστης προειδοποιεί την κυβέρνηση οτι "αν γίνουν επεισόδια θα ευθύνονται οργανωμένες παρακρατικές ομάδες προβοκατόρων και οτι η κυβέρνηση το γνωρίζει και θα έχει όλη την ευθύνη". Η στάση αυτή του ΚΚΕ δείχνει οτι υπάρχει έντονη ανησυχία στον κόμμα για την εκδήλωση άγριων επεισοδίων.

Η αστυνομία είναι στον ανώτατο βαθμό επαγρύπνισης και έχει εκπονήσει ειδικό σχέδιο φύλαξης της Βουλής και των Πανεπιστημίων.

Η ησυχία που επικρατεί λίγο πριν τις συγκεντρώσεις είναι πάντως ανησυχητική. "Είναι σαν Αυγουστιάτικη Κυριακή απόγευμα" λέει χαρακτηριστικά περιπτεράς του κέντρου.

Η πόλη έχει κυριολεκτικά παραλύσει και δεν λειτουργεί απολύτως τίποτα αφού στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν:

- Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί, το προσωπικό των Ταμείων και οι εργαζόμενοι στους δήμους και στις νομαρχίες.

- οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, το προσωπικό των ΔΕΚΟ και οι τραπεζοϋπάλληλοι.

-Οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι γιατροί του ΙΚΑ, το νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων, το προσωπικό του ΕΚΑΒ και οι εργαζόμενοι στην Πρόνοια ενώ τα νοσοκομεία θα εξυπηρετούν μόνο επείγοντα περιστατικά.

- Απεργούν επίσης οι δικηγόροι, οι γιατροί και οι μηχανικοί του δημοσίου.

- Τα εμπορικά καταστήματα σε όλη τη χώρα είναι κλειστά.

- Δεν θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις από τις 12 έως τις 4 το απόγευμα λόγω στάσης εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

- Τα πλοία θα μείνουν δεμένα στα λιμάνια, λόγω της απεργίας της ΠΝΟ.

- Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές πραγματοποιούν 48ωρη απεργία απο χθές.

Aμέθυστος

4 σχόλια:

Κ.Τ. είπε...

Μόλις τώρα γύρισα απ΄ το χάος και θα ξαναπάω.

Ενδεικτικό της απο-φασιστικότητάς τους ήταν η εν ψυχρώ ρίψη δακρυγόνων εν μέσω (στην κυριολεξία) πλήθους αποτελούμενο από απλούς και ειρηνικούς ανθρώπους. Να βλέπεις ανθρώπους κάθε ηλικίας - οι ηλικιωμένοι ήταν περισσότερο απ΄ όσο φαντάζεστε - να περπατούν σαν τυφλοί δίχως ανάσα!

Ανώνυμος είπε...

Αμα έριξε ο Αλαβάνος τέτοιο σύνθημα που γράφεις, Αίγυπτο θέλουν να μας κάνουν οι κερατάδες...
Κακό πόπαθα, αδερφή, κακό πόπαθα...και έχω ορφανά να αναθρέψω...

Ανώνυμος είπε...

Κ.Τ.,

γραφεις:

"Μόλις τώρα γύρισα απ΄ το χάος και θα ξαναπάω".

Δεν ήξερα οτι εισαι τοσο μαχητικός!
:))))))

Μπραβο στο κουράγιο σου!

Να υποθέσω μενεις κέντρο;

Μονο μην μου πεις αδερφέ οτι μενεις Κολωνάκι...ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΑΝΤΕΞΩ!

:((((((

Μυρμιδόνας

Κ.Τ. είπε...

Μυρμιδόνα μένουμε στην Καισαριανή. Γραβιάς και Ρήγα Φεραίου. Η παραπάνω οδός είναι η Δερβενακίων. Με τέτοιες οδούς τριγύρω και να μην θέλαμε, είμαστε υποχρεωμένοι να βγούμε στους δρόμους! :-)

Έστειλα ένα μικρό ρεπορτάζ με μέιλ στον αμέθυστο και ίσως μεταφέρει ένα τμήμα του εδώ, μαζί με άλλα, αν το κρίνει σκόπιμο.

Κάποια στιγμή καθόμουν στα σκαλιά στην είσοδο της κεντρικής αίθουσας του πανεπιστημίου, εκεί στην πλατεία με τα συντριβάνια και το τσαντίρι των Πακιστανών. Ανέβηκε μια διμοιρία σε ένα «ντου» και λέω δε θα μας πειράξουν, απλά καθόμαστε. Δεν πρόλαβα να το σκεφτώ και να σου το δακρυγόνο μπροστά μου στο ένα μέτρο να σφυρίζει! Τώρα αρχίζω να καταλαβαίνω πως νιώθουν οι μύγες όταν τις ψεκάζουμε! :-))