Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ : "Η φιλοσοφική σημασία της διάκρισης «κτιστό-άκτιστο»" ΤΟΥ κ.ΠΑΥΛΟΥ ΚΛΙΜΑΤΣΑΚΗ

APEX   MENTIS

MEISTER ECKART
Πρόκειται γιά μιά αρχαία προβληματική η οποία αφορούσε τήν δυνατότητα τής λογικής νά μιλήσει γιά τόν εκάστοτε θεό. Ο σχολαστικισμός τράβηξε στά άκρα αυτή τήν δυνατότητα δημιουργώντας τήν χριστιανική φιλοσοφία. Η ιστορία έδειξε πώς δέν κατόρθωσε μέν νά μιλήσει γιά τον αληθινό θεό, εφόσον ο θεός γιά τόν οποίο μίλησε ΠΕΘΑΝΕ, αλλά στήν προσπάθειά του αυτή έφερε στήν επιφάνεια τήν ανθρωπολογία. Τόν άνθρωπο μέτρο τού θεού. Αυτός ο άνθρωπος εξελίχθηκε μέσα από τήν σύγχρονη νοησιαρχία καί φαινομενολογία, σέ θεό δημιουργό, ή βοηθό τού θεού κατά Γιόνας. ΤΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ. ΙΣΩΣ ΝΑ ΚΑΘΡΕΦΤΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ. Ακόμη καί σήμερα υπάρχουν άνθρωποι πού βαδίζουν τόν αρχαίο σχολαστικό δρόμο, νεοθωμιστές ως επί τό πλείστον, στούς οποίους ανήκει καί ο κ. Γιανναράς καί ο συμπαθέστατος κ.Κλιματσάκης ο οποίος ονομάζει αυτή τήν κορυφή τού νού, το apex mentis, «υπερούσιο».

Πρώτοι οι Στωικοί φιλόσοφοι έθεσαν τις βάσεις τις εννοήσεως του ανθρωπίνου πνεύματος σαν ένα στοιχείο θεϊκό, σαν τόπο τής ομοιώσεως με τον Θεό. Ονόμασαν το κέντρο της ψυχής, ηγεμονικόν, το οποίο διευθύνει και κατευθύνει το ζωντανό όν σύμφωνα με μια τάξη. Το ηγεμονικό δέν είναι ούτε σκέψη, ούτε θέληση, δέν είναι η αίσθηση, ούτε η επιθυμία. Είναι όλα αυτά μαζί και καμμία απο αυτές, είναι η κοινή τους πηγή. Θέτει σε ενέργεια όλες αυτές τις ιδιαίτερες λειτουργίες σύμφωνα με ένα ενοποιητικό σχέδιο και τις τακτοποιεί προς ένα μοναδικό τέλος : Την συντήρηση του όλου, του μικρόκοσμου, ο οποίος ρυθμίζεται απο μία ενοποιό ζωτική δύναμη, την συντήρηση, sinderesis. Είναι η πρώτη ορμή, στην υπηρεσία της οποίας βρίσκονται όλες οι υπόλοιπες ορμές: η σκέψη σαν ορμή προς την αλήθεια, η θέληση σαν ορμή προς το αγαθό κ.τ.λ.

Και για τον Πλάτωνα η ουσία του Νού, είναι ο προσανατολισμός του πνεύματος προς το απόλυτο και πραγματοποιείται μόνον μέσω της ελεύθερης επιστροφής του στο απόλυτο και της αλλαγής πορείας του. Και είναι δίπλα στον Θεό όταν τον γνωρίζει στον έρωτα.

Για τους Στωικούς ένα τέτοιο βάθος της ψυχής, που θα επέτρεπε μια Γνωστική άμεση επαφή με το πρωταρχικό θεμέλιο όλου τού είναι, είναι αδιάφορο. Δέν έχουν κανένα ενδιαφέρον για την γνώση του κόσμου ή του Εγώ ή του θεμελίου του σύμπαντος. Τους ενδιαφέρει μόνον το γεγονός ότι αυτή η σπίθα του Θείου πυρός, που βρίσκεται μέσα μας, είναι σε θέση να τακτοποιήσει έναν μικρόκοσμο όμοιο και σύμφωνο με τον μακρόκοσμο.

Η μεταμόρφωση της Στωικής εννοίας του ηγεμονικού, στην ιδέα ενός βάθους της ψυχής , για μια γνώση του απολύτου στον βυθό του πνεύματος, πέραν του ορατού, κατορθώνεται στο μοναδικό σημείο που έδενε το ψυχολογικό σχήμα της Στοάς με την Πλατωνική θεωρία. «Η βασική ορμή του Πνεύματος είναι να γνωρίσει το απόλυτο. Είναι μια ορμή που έχει το νόημα μιας προσπάθειας και μιας κατευθύνσεως».

Έτσι φτάνουμε στον Πλωτίνο, Έν. V1 9,8 «εμείς ακουμπάμε με το κέντρο μας ΑΥΤΟ που είναι σαν το κέντρο του παντός».

Και στον Αυγουστίνο, η πολιτεία του Θεού VIII, 4 «Πραγματικά ο άνθρωπος εδημιουργήθη για να αγγίξει, Χάρις στο ανώτερο του μέρος, ΑΥΤΟΝ, που είναι ανώτερος απο όλα τα πράγματα».

Βλέπουμε πώς με το ίδιο περιεχόμενο ο Αυγουστίνος με την πρόσθεση ενός απλού γράμματος του (Ν), μεταμόρφωσε το απρόσωπο σε πρόσωπο.

Και φτάνουμε στον αγαπητό μας κ.Κλιματσάκη, ο οποίος γράφει τα εξής θεολογικά «Ο Θεός είναι αγάπη, επειδή υπερβαίνει τον ίδιο του τον εαυτό και σχετίζεται με τον εαυτό του ώς έτερο του εαυτού του στον Υιό και το Άγιο Πνεύμα (Ω θεία σχιζοφρένεια) ο Θεός είναι αγάπη και αυθυπέρβαση εντός του ίδιου του εαυτού του και έτσι είναι Θεός.

Αλλά υπάρχει ακόμη μια αυθυπέρβαση του Θεού, η δημιουργία. Η δημιουργία είναι πράξη θυσιαστική απο την πλευρά του Θεού, κατα την οποία αυτοεξωτερικεύεται ή θέτει τον εαυτό του ώς εξωτερικό όριο του εαυτού του. Επομένως το δημιουργημένο όν είναι τόσο εκτός Θεού και παντελώς διάφορο του δημιουργού, αλλά ταυτόχρονα είναι η επέκταση του Θεού εκτός του εαυτού του και επομένως αντανακλά τη Θεϊκή φύση.

Το δημιουργημένο όν είναι διττώς αντανάκλαση της υπερουσιότητας. Αφενός δέν θα υπήρχε παρα μόνον εφόσον την αντανακλά ώς αυτοεξωτερικευμένος Θεός, και αφετέρου αντανάκλαση της υπερουσιότητας μέσω των ακτίστων ενεργειών, εφόσον δηλαδή υπόκειται στην Θεοποιητική χάρη.

Η φιλοσοφία λοιπόν εξελίχθη και έφτασε στο σημείο να συνειδητοποιήσει ότι αυτό το οποίο πρέπει να βρίσκουμε μέσα στα κτιστά όντα είναι το στοιχείο της υπερουσιότητας. Διότι τα διάφορα είδη των δημιουργημένων όντων είναι ατελείς αναπαραστάσεις της υπερουσιότητας. Αυτή είναι η διαλεκτική και ιδιαιτέρως του Χέγκελ».

ΕΝΑΣ ΚΑΘΑΡΟΣ ΠΛΑΤΩΝΙΣΜΟΣ.

Αγαπητέ κ.Κλιματσάκη, ο Θεός ενσαρκώθηκε και ένωσε στην υπόσταση Του τις δύο φύσεις, όχι τις δύο ουσίες. Δέν θεοποιείται ο άνθρωπος με τις άκτιστες ενέργειες. «Απλώς» ενώνεται με την υπόσταση του Κυρίου κατα χάριν. Προς τούτο δέ ο Κύριος προέβη σε καινούργια δημιουργία καταργώντας το κατ’εικόνα και το καθ’ομοίωσιν. ΙΔΟΥ ΚΑΙΝΑ ΠΟΙΩ ΠΑΝΤΑ. Βεβαίως μας δίνει και καινούργιο όνομα που μόνο αυτός γνωρίζει. Αυτά δέ τα καινούργια ονόματα αποτελούν το σώμα Χριστού.

Μέ εκτίμηση

Αφορμή τού κειμένου μας απετέλεσε ο λόγος τού π.Σωφρόνιου :

Όταν κάποιος αφήσει τον εαυτό του να οδηγηθεί από προσωπικές εμπειρίες μπορεί να καταλήξει σε πλάνη. Μια τέτοια περίπτωση αναφέρει ο π. Σωφρόνιος κάνοντας λόγο για τους "θεολόγους-φιλοσόφους" που κινούνται στο χώρο του ορθολογισμού. Στην προσπάθειά τους να βρουν την αλήθεια, ανεβαίνουν σε μια σφαίρα υπέρ-λογική που όμως κινείται στο χώρο της διανόησης. Η σφαίρα αυτή δεν είναι βέβαια ο θείος κόσμος, περικλείεται στα όρια της ανθρωπινής κτιστής φύσεως και αυτή της η ιδιότητα την κάνει εφικτή στο λογικό, σύμφωνα με τη φυσική τάξη των πραγμάτων. Αναμφιβόλως η υπέρβαση του στενού ορθολογισμού, που υπόκειται σε νόμους, αποτελεί ένδειξη διανοητικής καλλιέργειας. Όμως δεν είναι ακόμα η "αληθινή πίστη" και η αυθεντική θεωρία του Θεού.


Υπάρχει ένα φυσικό φως του νου του ανθρώπου, ο οποίος κτίστηκε "κατ' εικόνα" του Θεού. Ο άνθρωπος που συγκεντρώνει όλη του την προσοχή στο "νου", απομακρύνοντας τις σκέψεις του τελείως από τον εξωτερικό κόσμο με οποιεσδήποτε τεχνικές, αποκτά επίγνωση ότι είναι αδύνατο να αντιληφθεί ολόκληρο το είναι στα περιορισμένα πλαίσια των λογικών συλλογισμών, ανεβάζει τη "θεωρία" πάνω από την τυπική λογική και βλέπει την ωραιότητα του νου, που κτίστηκε "κατ εικόνα Θεού". Αισθάνεται τότε ένα «μυστικιστικό δέος» και νομίζει πως αποκτά εμπειρία μυστικής κοινωνίας με τον Θεό, ενώ στην πραγματικότητα μένει στα όρια της κτιστής ανθρωπινής φύσεως.

«Οι κατηγορίες που χρησιμοποιεί ο νους-λογικό σε παρόμοιες καταστάσεις βγαίνουν έξω από τα όρια των χωροχρονικών διαστάσεων και δίνουν στον θεατή τους το αίσθημα μιας αιώνιας σοφίας. Αυτό είναι το τελευταίο όριο που μπορεί να φθάση ο Διανοούμενος νους μέσα από το δρόμο της φυσικής αναπτύξεως και αυτογνωσίας του, που είναι δυνατό να πάρη τη μορφή μιας φωτόμορφης αυτοθεωρίας. Αυτή η εμπειρία, ανεξάρτητα από το πως θα ερμηνευθή και ποια δογματική διατύπωση θα λάβη, είναι ουσιαστικά εμπειρία πανθεϊστικής τάξεως» (π. Σωφρόνιος)


Υπάρχει Λοιπόν στον άνθρωπο και ένα "φυσικό φως" του νου, που κτίστηκε "κατ' εικόνα του Θεού", που όμως μπορεί να χαρακτηρισθεί και σαν "σκότος", γιατί εκεί δεν υπάρχει αληθινή εμπειρία του Θεού. Γι' αυτό και ο άνθρωπος λαμβάνει την προειδοποίηση να προσέξει μήπως το "φως" που είναι μέσα του γίνει σκότος (Λουκ. ια' 35)

«Πράγματι η πρώτη κοσμική προϊστορική καταστροφή, η πτώση του Εωσφόρου, που έγινε άρχοντας του σκότους, ήταν αποτέλεσμα αυτοερωτικής θεωρίας της ωραιότητάς του, θεωρίας που κατέληξε σε αυτοθέωση» (π. Σωφρόνιος)


Aμέθυστος

Mπορούμε επίσης νά ανατρέξουμε καί στίς κάτωθι αναρτήσεις, όπου αναλύεται θεολογικά ο Hegel : 12,  3,  4

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα Αμέθυστε

Θελω να σε ρωτησω:

Το "(Ω θεία σχιζοφρένεια)" που 'γραφεις' στο κειμενο του Κλιματσάκη..

..το εγραψε εκεινος ή εσυ;
Δηλ ειναι δικο σου σχόλιο;

*********************************

Επισης Αμέθυστε, τι εννοεις οταν λες:

"Προς τούτο δέ ο Κύριος προέβη σε καινούργια δημιουργία καταργώντας το κατ’εικόνα και το καθ’ομοίωσιν".

Ομολογω οτι πρώτη φορα ακουω οτι "καταργήθηκε" το "Κατ εικόνα και Καθ' ομοιωση"!

*********************************

Οσο για τον συμπαθέστατο κ. Κλιματσάκη, πειραζει αν πω οτι αισθανομαι τωρα 'δικαιωμενος'....

...οταν απο την πρώτη ανάρτηση του που διαβασα, καταλαβα οτι κινειται μεσα σε 'πλάνη';

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Το επιφώνημα είναι δικό μου Μυρμιδόνα. Όταν βαπτιζόμαστε και το ένδυμα Κυρίου εισέρχεται και εγκαθίσταται στο Νού. Όταν ο σκοπός του ανθρώπου είναι να γεννήσει τον λόγο που ενυπάρχει στο Νού και όχι να κατανοήσει την πραγματικότητα του κόσμου, κάτι που πρόσφερε στον άνθρωπο ο αρχαίος Νούς, χωρίς να υπολογίσουμε τα λόγια του Κυρίου, κάτι δέν αλλάζει; Έρχεται ο Κύριος. Δέν επιστρέφουμε εμείς. Όταν ακόμη και το σώμα μας μεταμορφούται, όπως και ο Νούς με τον Λόγο, με την Θεία Ευχαριστία κάτι δέν αλλάζει ριζικά απο τον αρχαίο τρόπο ο οποίος απαιτούσαι την εγκατάλειψη του σώματος, διότι δέν μπορούσε να αγιάσει, κάτι που είναι δυνατό μετά την ενσάρκωση.
ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΜΕΙΝΕ ΙΔΙΟ.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Αμέθυστε,

γραφεις σοφά:

"Έρχεται ο Κύριος. Δέν επιστρέφουμε εμείς"!

**********************************

Ομως, επιτρεψε μου να επιμεινω λιγο!

Επειδή στο Κατηχητικο και στο μαθημα των θρησκευτικων ακουμε οτι ειμαστε "εικονα και Ομοιωση" του Θεού -

- δεν ακουγεται 'σκανδαλωδως' αυτο που λες "καταργήθηκε το εικονα και Ομοιωση";

Θελω να πω...μεχρι και "αιρετικη αποψη' θα μπορουσε ισως ενας εχθρος να το χαρακτηρισει αυτο...

Εδω πανω τι γνωμη εχεις;

Εκτος αν 'εννοείς' το ιδιο, απλα το λες με άλλα λογια!

ή μαλλον να υποθεσω.. δεν 'καταργείς', απλα 'συμπληρώνεις' την παραπανω εκφραση...μεσα απο τον Αγώνα!

Λοιπον;

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε,

θελω επισης να σε ρωτησω κατι ακομα!

Γραφεις:

"κάτι δέν αλλάζει ριζικά απο τον αρχαίο τρόπο ο οποίος απαιτούσαι την εγκατάλειψη του σώματος, διότι δέν μπορούσε να αγιάσει, κάτι που είναι δυνατό μετά την ενσάρκωση"

*********************************

Αφου τωρα δεν 'απαιτείται η εγκατάλειψη του σώματος' - τότε γιατι οι Μοναχοι κάνουνε Αγώνα κατα 'του σωματος';

Τοτε γιατι υπαρχει αυτη η Ασκητικη παραδοση στην Ορθοδοξια κατα του σώματος;

**δες Νηστειες, αγρυπνιες, ορθοστασιες, μετανοιες, ερημο, αποχή απο ενστικτα και γεννετήσιες ορμες!

Λοιπον;

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Επισης Αμέθυστε σε ρώτησα κατι στο "Μικρες πικρες αληθειες' για τον Σωκράτη.

Αν θελεις απαντα εδω...νομιζω 'κολλαει' σε αυτην την ανάρτηση.

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Μυρμιδόνα δέν έχεις ακούσει γιά τό δαιμόνιο τού Σωκράτη; (Μέ τήν αρχαία έννοια πού σήμαινε "γνωρίζω"). Αυτό ήταν η συνείδηση, δηλ. ο εαυτός, ο οποίος ξεκάθαρα μάς κατευθύνει τίς πράξεις λέγοντάς μας ναί ή όχι, εφόσον έχουμε διατηρήσει τήν παιδικότητά μας.

Ανώνυμος είπε...

Άρα Αμέθυστε,

αυτό ειναι τότε καλό, σωστα;

Ας πουμε ειναι το πρώτο βήμα, πριν ωριμάσουμε στον Χριστιανισμό;

Τουλάχιστον να κανουμε αυτο που εκανε ο Σωκρατης;

Βεβαια ευχης εργο ο ανθρωπος να διατηρησει την ΠΑΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ!

"Αν δεν γινεται σαν τα παιδιά, δεν θα μπειτε στην Βασιλεία των ΟΥρανών"!

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Μυρμιδόνα είχες ρωτήσει και για την άσκηση. Όπως λένε οι Πατέρες με την άσκηση δέν θέλουν να εξουθενώσουν το σώμα αλλά θέλουν να σκοτώσουν τη σάρκα των παθών. Είναι κάτι σαν επισκληρίδιες πλάκες που προστίθενται στο σώμα των ανθρώπων οι ψυχές των οποίων έχουν εγκαταλειφθεί στα πάθη. Και γιατί λέμε πάθη της ψυχής; Διότι μόνον η συμμετοχή της ψυχής δίνει ηδονή. Τα μόνα πλάσματα γύρω μας που διαθέτουν σώμα χωρίς σάρκα είναι τα παιδιά, μέχρι να πονηρέψουν, μέχρι να κυριευθούν απο τις ορμόνες.

Βασίλης Χαλάς είπε...

Ευχαριστούμε που αποκαλύπτετε, καί δεί γραπτώς, τήν πλάνη του αυτοέρωτος στήν οποία μπορεί να περιπέσει το εγώ.

Παύλος Κλιματσάκης είπε...

Αγαπητέ Αμέθυστε,

σας χαιρετώ και σας ευχαριστώ για την πάντα καλή σας διάθεση.

Δυστυχώς μου είχε διαφύγει το σχόλιό σας. Σας ευχαριστώ για τις κρίσεις σας και προσπαθώ να συνειδητοποιήσω σε ποιο βαθμό σφάλλω.

Ωστόσο, επειδή πιστεύω, πάντα στα πλαίσια των ανθρωπίνων δυνατοτήτων, ότι δεν περιπίπτω σε κάποιες από τις πλάνες που διαγιγνώσκετε, θα ήθελα να απαντήσω με κάποιο τρόπο.

Εάν θεωρείτε ότι έχει κάποιο νόημα να συγγράψω κάποια απάντηση, ευχαρίστως θα το κάνω. Ξέρετε χρειάζεται κάπως περισσότερος χώρος από τη δυνατότητα που παρέχουν τα σχόλια.

Παρακαλώ επίσης εσάς και τους αναγνώστες σας να λαμβάνουν υπ' όψιν ότι σε ένα άρθρο πολλά λέγονται χωρίς να διαφαίνονται οι προϋποθέσεις τους, και επομένως μπορεί να παρεξηγηθούν.

Τέλος, και για να μην περιπέσω σε ματαιδοξία,όπως έλεγε και ο γέροντας Παϊσιος "ας λέμε τουλάχιστον, έτσι μου λέει ο λογισμός μου". Αυτό ισχύει λοιπόν και για τα γραφόμενά μου, και όπως καταλαβαίνετε, εγώ δεν έχω "θεωρία" (Θεού όραση), αλλά ασχολούμαι με τη θεωρία ως επιστήμη του όντος. Αυτή ισχυρίζομαι είναι όχι μόνο δυνατή αλλά και χρέος του ανθρώπου.

Σας ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Κλιματσάκη,

αν και στο απώτατο παρελθον ειχατε αποφύγει - διακριτικά παντοτε - να μου απαντησετε...

θα κανω μια προσπάθεια ακομα! :)

*******************************

Με μπερδέψατε: τι εννοειται οταν λετε

"εγώ δεν έχω "θεωρία" (Θεού όραση), αλλά ασχολούμαι με τη θεωρία ως επιστήμη του όντος"

Ποια ειναι η επιστήμη του όντος;

Παρακαλω, απαντήστε με απλα λογια, καθότι εχω βγάλει μονο Λύκειο!

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Αγαπητέ μας κ.Παύλο, έχετε κάτι αγαθό μέσα σας που σας εξασφαλίζει φίλους. Δέν χρειαζόμαστε περαιτέρω εξηγήσεις ούτε απολογίες. Θα τα βρούμε όλα σιγά σιγά και απο το βιβλίο που πρόκειται να εκδώσεται. Το θέμα το οποίο προσπαθείται να διευκρινήσεται είναι το ουσιαστικώτερο της εποχής μας και επειδή εμείς σαν καλοί Χριστιανοί θέλουμε να υπερασπιστούμε το αγαθό σας, προσθέτουμε και ετούτο το ελάχιστο. Στη Δύση ο Θεός πέθανε, τον σκότωσαν οι ίδιοι, αφού και οι ίδιοι τον είχαν κατασκευάσει, κατ’εικόνα τους. Τελικώς γκρέμισαν το είδωλο γιατί τους στένευε. Και σήμερα λοιπόν στην αγαπητή μας Δύση συμβαίνει το εξής: με τα γκρεμισμένα υλικά του νεκρού Θεού, οι Δυτικοί, με το ίδιο πάθος φτιάχνουν άνθρωπο, ανθρωπόθεο. Με τα ίδια ακριβώς υλικά. Γι’αυτό και ευγενικώς σας προτρέπουμε να προσέξεται το θέμα αυτό.

Καλό Πάσχα.

Ανώνυμος είπε...

Πες τα βρε Αμέθυστε!

Να αγιάσει το στόμα σου!

***********************************

Ετσι στην Δύση:

"....συμβαίνει το εξής: με τα γκρεμισμένα υλικά του νεκρού Θεού, οι Δυτικοί, με το ίδιο πάθος φτιάχνουν άνθρωπο, ανθρωπόθεο"

Μυρμιδόνας