Κανείς δεν περίμενε, όταν πρωτοακούστηκε το όνομα Ρέντσι, που από δήμαρχος της Φλωρεντίας άρχισε να ανεβαίνει με φρενήρη ρυθμό στο ιταλικό πολιτικό σύστημα, το πόσο έξυπνος θα ήταν αυτός ο δαιμόνιος Ιταλός. Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κατάφερε να κερδίσει όλη της Ευρώπη και ταυτόχρονα να κολλήσει στον τοίχο τη Γερμανία.
Τι έκανε; Κάτι πολύ απλό, σαν τέχνασμα, το οποίο κι εμείς εδώ και πολύ καιρό ήδη υποστηρίζαμε. Ενώ προτείνει πλήρη ολοκλήρωση της ΕΕ μέσω της ομοσπονδιοποίησης, δηλαδή τη δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης (ΗΠΕ) στην πραγματικότητα στο πίσω μέρος του κεφαλιού του έχει την κατάργηση της λιτότητας, δηλαδή του όπλου με το οποίο η Γερμανία κρατά αιχμάλωτη την ΕΕ. Βάζει μπροστά τις ευρωπαϊκές αξίες και θεωρεί ότι μέσα σ’ αυτές δεν είναι το κοινό νόμισμα. Με τη γνωστή φράση του «δώστε μας τις αξίες μας και κρατείστε το ευρώ σας» δείχνει ότι βάζει μπροστά το ευρωπαϊκό όνειρο και όχι τη λιτότητα των Γερμανών.
Ο Ρέντσι φυσικά δεν είναι αφελής. Γνωρίζει ότι ΗΠΕ δεν πρόκειται να υπάρξουν ποτέ στην Ευρώπη. Είναι απείρως πιο πιθανό να γίνει ένας ακόμα εξοντωτικός πόλεμος μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, παρά ΗΠΕ. Γνωρίζει ότι οι εθνικισμοί είναι τόσο ριζωμένοι στο DNA των ευρωπαίων, έπειτα από μακροχρόνιους μεταξύ των σφαγιασμούς και τα ευρωπαϊκά έθνη είναι τόσο διαφορετικά και εχθρικά μεταξύ τους, που ΗΠΕ είναι αδύνατο να γίνουν.
Τι κάνει λοιπόν; Αυτό που θα έκανε ο κάθε έξυπνος πολιτικός του Νότου. Προτάσσει τον όνειρο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ανοίγοντας αυτιά, καρδιές και αγκαλιές στην ΕΕ, ενώ στην ουσία θέλει να απονομιμοποιήσει το όπλο της λιτότητας, με το οποίο η Γερμανία κυριαρχεί στην Ευρώπη, φέρνοντας την Ιταλία στο επίκεντρο της ΕΕ. Μακάρι να μπορούσαν να αντιληφθούν το κόλπο του και οι άλλες κυβερνήσεις του Νότου, προκειμένου να σχηματίσουν ένα μέτωπο που θα εκφράζει το ευρωπαϊκό όνειρο, στριμώχνοντας τις πλούσιες χώρες του Βορρά.
Φυσικά, ούτε οι Γερμανοί είναι αφελείς. Έπιασαν αμέσως το κόλπο του Ρέντσι και αυτό τους έχει εκνευρίσει αφόρητα. Δεν μπορούν όμως να τον εκθέσουν δημόσια. Πώς να εκθέσεις έναν πολιτικό που επαγγέλλεται το ευρωπαϊκό όνειρο; Έτσι, σχολιάζοντας ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, την ομιλία του Ρέντσι στο Μιλάνο, δήλωσε με εμφανή εκνευρισμό: «Ο Ρέντσι, τώρα, μας λέει τι να κάνουμε. Το να δημιουργήσουμε, όμως, περισσότερα χρέη, δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη». Η πλευρά του Ρέντσι βέβαια δεν άφησε αναπάντητη αυτή τη θέση της Bundesbank. Με την αίσθηση των πρωτοβουλιών που πήρε στα χέρια του ο Ρέντσι, κύκλοι του απάντησαν με αυστηρό τόνο ότι: «αν η Bundesbank νομίζει ότι θα μας φοβίσει, ίσως έχει επιλέξει λάθος χώρα. Σίγουρα, πάντως, έχει επιλέξει λάθος κυβέρνηση». Πως λέμε δηλαδή Ελλάδα και ελληνική κυβέρνηση; Καμία σχέση.
ΥΓ. Τι λέτε λοιπόν; Υπάρχει περίπτωση αυτή η Ευρώπη να ολοκληρωθεί; Όχι βέβαια. Γι’ αυτό κι εμείς λέμε: Είτε ΗΠΕ, είτε διάλυση αυτού του μορφώματος που υπάρχει αυτή τη στιγμή (το οποίο εξαθλιώνει τους λαούς του Νότου) και επιστροφή στην προτέρα κατάσταση. Πάντως όχι αυτό που υπάρχει τώρα. Όταν είσαι αποφασισμένος να πας ακόμα πιο μακριά τότε έχεις και το ανάστημα να ζητήσεις τη διάλυση αυτού που υπάρχει τώρα. Και μόνο τότε γίνεσαι πειστικός, όπως ο Ρέντσι.
Πέτρος Χασάπης
olympia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου