Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Για όποιους διατηρούν επιφυλάξεις για το που οδηγούν τα πράγματα οι Εφιάλτες της Κύπρου, δείτε τι ομολογούν απερίφραστα

Ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί, από χτες μετέβη στις Βρυξέλλες για συναντήσεις με αξιωματούχους της ΕΕ. Μάλιστα, αναχωρώντας από τα Κατεχόμενα, υποστήριξε ότι «εμείς ως Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου σε μια έντιμη λύση θα πάρουμε τη θέση μας ως ίση πολιτεία. Θα είμαστε η μία από τις δύο συνιστώσες πολιτείες»...

Αποτέλεσμα εικόνας για αναστασιαδης

Από την άλλη, δυναμώνουν συζητήσεις για «περιφερειακά ενεργειακά πλαίσια συνεργασίας μετά τη διευθέτηση του Κυπριακού», σε μια περίοδο που - σημειωτέον - η Αγκυρα δυναμώνει προσπάθειες να μετατραπεί σε ευρύτερο «ενεργειακό κόμβο» προς τις ευρωπαϊκές και άλλες αγορές. Μάλιστα, ορισμένοι εμφανίζουν την Αγκυρα διαθέσιμη πλέον να...


εξετάσει όχι βέβαια κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων, αλλά μια «αναθεώρησή» του. Η συζήτηση αυτή δένει με μια σειρά «εναλλακτικές» που εδώ και καιρό συζητιούνται και για την «εγγύηση» της εφαρμογής της όποιας συμφωνίας, είτε με πολυεθνικές στρατιωτικές /αστυνομικές δυνάμεις στην Κύπρο, είτε ακόμα και με την παραμονή μέρους των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων που σήμερα βρίσκονται στο νησί. 


Στο ίδιο πλαίσιο «τεντώνεται» και η συζήτηση περί «μεταβατικών περιόδων» για την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, που γίνεται πλέον σαφές ότι δεν αφορά ένα λογικό χρονοδιάγραμμα μερικών μηνών. Δημοσιεύματα εμφανίζουν τους διαμεσολαβητές του ΟΗΕ να καταγράφουν εκατέρωθεν προτάσεις, που θέλουν τη «μεταβατική περίοδο» να διαρκεί οκτώ χρόνια, το ελάχιστο.

Σε νέα του συνέντευξη, αυτή τη φορά στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο Άιντε υποστηρίζει ότι σκοπός των συναντήσεων που θα γίνουν πριν τις 12 Γενάρη είναι «να αρχίσει η συζήτηση, όχι να ολοκληρωθεί», εξηγώντας χωρίς κανένα πρόσχημα: «Δεν θα είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί για τους Τούρκους εκτός του πλαισίου της πολυμερούς διάσκεψης, διότι εκεί θα παρακολουθούν τι θα γίνεται σε άλλα ζητήματα». Ενώ συνέχισε: «Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχουν διαφορές απόψεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, αλλά καμία πλευρά δεν θέλει να αποτύχει η προσπάθεια, διότι αναγνωρίζουν τις γεωπολιτικές συνέπειες μιας αποτυχίας να λύσουν το Κυπριακό. Μπορεί να δημιουργηθεί ένα αρνητικό σπιράλ».
Αποκαλυπτική, όμως, ήταν και η απάντηση του Νορβηγού διπλωμάτη σε ερώτημα για την παρουσία ξένου στρατού στην Κύπρο: «Είχαμε τις δυνάμεις για όλα αυτά τα χρόνια και δεν μπορούν να αποσυρθούν εν μια νυκτί... Αναγνωρίζω το ισχυρό επιχείρημα ότι δεν μπορεί να υπάρχει μια τέτοιου είδους παρουσία μόνιμα, αλλά ανάμεσα στη θέση ότι όλοι πρέπει να φύγουν την πρώτη μέρα και την άλλη περί μόνιμης παρουσίας, υπάρχει περιθώριο... Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ξένες δυνάμεις. Η Γερμανία έχει αμερικανικές δυνάμεις στο έδαφός της...».

Δεν υπάρχουν σχόλια: