Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

"Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;". Παρουσιάσθηκε στη Λάρισα το νέο βιβλίο του καθηγητή του ΑΠΘ Χρυσ. Σταμούλη

Η Πολιτιστική ομάδα «Ανέγνων, Εγνων» και τα Βιβλιοπωλεία «Κλού» της Λάρισας παρουσίασαν το νέο βιβλίο του Καθηγητή Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. Χρυσόστομου Σταμούλη με τίτλο: «Τί γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;
Κείμενα για το διάλογο της Ορθοδοξίας με την πόλη, την πολιτική και τον πολιτισμό», το οποίο εκδόθηκε προσφάτως από τις εκδόσεις «Αρμός». 
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου  και ώρα 7 μ.μ. στο πατάρι του βιβλιοπωλείου «Κλού» (πρώην «Παιδεία»), Μεγ. Αλεξάνδρου 6, στη Λάρισα. Για το βιβλίο μίλησαν ο συγγραφέας του και οι Νικ. Παύλου, Δρ. Θεολογίας, Χάρης Ανδρεόπουλος, Δρ. Θεολογίας και Γ. Λίτσιος θεολόγος. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Νέλλυ Πανάγου, Master Θεολογίας.
* Αφορμές για συζήτηση αναφορικά με τις σχέσεις της Εκκλησίας με το Κράτος και την πολιτική «Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;», είναι το ερώτημα που διερευνά στο νέο του βιβλίο ο καθηγητής και τέως πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ κ. Χρυσόστομος Σταμούλης, το οποίο παρουσιάστηκε στη Λάρισα. Μέσα από μια σειρά παρεμβατικών κειμένων που απαρτίζουν το βιβλίο, τα οποία συνέγραψε ως επί το πλείστον κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, ο κ. Σταμούλης ασχολείται με τον διάλογο της Ορθοδοξίας με την πόλη, την πολιτική και τον πολιτισμό. Στην πατάρι του βιβλιοπωλείου «Κλού» (πρώην «Παιδεία») προχθές βράδυ άνθρωποι από τον εκπαιδευτικό, κυρίως, χώρο δεν παρακολούθησαν απλά μια βιβλιοπαρουσίαση αλλά μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση για τη θέση της Εκκλησίας στη δημόσια πλατεία, τις σχέσεις της με το Κράτος και την πολιτική καθώς και τον ρόλο Εκκλησίας και Θεολογίας απέναντι στα σύγχρονα προβλήματα.

Για το βιβλίο μίλησαν οι εκπαιδευτικοί κ.κ. Νικ. Παύλου Δρ. Θεολογίας, Χάρης Ανδρεόπουλος, Δρ. Εκκλησιαστικής Ιστορίας και Γιαν. Λίτσιος θεολόγος. Τη συζήτηση συντόνισε η Νέλλυ Πανάγου, Master Θεολογίας.

 Αφού ευχαρίστησε έναν έναν ξεχωριστά όλους όσους συμμετείχαν και διοργάνωσαν τη βιβλιοπαρουσίαση, ο κ. Σταμούλης μίλησε για τα κίνητρα συγγραφής του συγκεκριμένου βιβλίου, για το τι καταδυναστεύει τη θεολογία αλλά και το στοίχημα της Εκκλησίας σήμερα. Αναφορικά με τη σχέση της Εκκλησίας με την εξουσία, εξήγησε ότι «όταν η Εκκλησία συνδέεται με την εξουσία, αυτοκαταργείται. Από την άλλη, δεν μπορούμε να εξορίσουμε τη θρησκεία από τον δημόσιο διάλογο και τη δημόσια πλατεία γιατί εκεί γεννήθηκαν οι θρησκείες. Το ερώτημα και το μεγάλο στοίχημα είναι αν η Εκκλησία αντέχει να βρίσκεται στην πλατεία και αν η πλατεία αντέχει την Εκκλησία».

 Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αρμός».

Ακούστε παρακάτω τμήμα της ομιλίας του κ. Σταμούλη:



Εφημ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" Λαρίσης
Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια: