Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Ιερά Σύνοδος: Ομόφωνο «όχι» στο σημείο της συμφωνίας που αφορά τη μισθοδοσία των κληρικών



Ιερά Σύνοδος: Ομόφωνο «όχι» για τη μισθοδοσία των κληρικών
Ομόφωνο "όχι" στο σημείο της συμφωνίας που αφορά τη μισθοδοσία των κληρικών προέκυψε μετά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου που συζήτησε το προσύμφωνο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας.

Το θέμα της μισθοδοσίας τέθηκε εκτός διαλόγου, αφού δεν το δέχονται οι ιεράρχες, οι οποίοι θέλουν να παραμείνει ως έχει.
Η Συνδερίαση σημαδεύτηκε από τις αποχωρήσεις δύο μητροπολιτών, οι οποίοι τάχθηκαν κατά της συμφωνίας. Πρώτος αποχώρησε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ζήτησε το λόγο, δεν του επετράπη να μιλήσει και έτσι αποφάσισε να αποχωρήσει στο διάλειμμα της συνεδρίασης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος είχε εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή του στη συμφωνία Εκκλησίας-Πολιτείας.
Ακολούθησε ο Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ, ο οποίος έφυγε πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης χωρίς να κάνει δηλώσεις.
Οι τρεις προτάσεις του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου
Κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος στην ομιλία του, η οποία διήρκησε μιάμιση ώρα, έθεσε τρεις προτάσεις, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Ειδικότερα, ο κ. Ιερώνυμος πρότεινε να εγκριθούν τα 15 σημεία του σχεδίου συμφωνίας με τον πρωθυπουργό, κάνοντας έκκληση να μην απαξιωθεί η προσπάθεια. Επίσης, πρότεινε τη δημιουργία νομοπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας που θα αποτελείται από αρχιερείς, που θα γνωρίζουν από νομικά, την νομική υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου και κληρικούς, οι οποίοι θα δουλέψουν από κοινού με την Πολιτεία για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου. Σχέδιο νόμου το οποίο και θα τεθεί στη συνέχεια προς έγκριση στην Ιερά Σύνοδο. Επιπλέον, ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο το ποσό που θα δίνει η Πολιτεία για την μισθοδοσία των κληρικών και τούτο να συμπεριληφθεί στη συνταγματική αναθεώρηση.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε ακόμα ότι ασχολείται εδώ και 30 χρόνια με το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, κάτι που το έθεσε από την αρχή στον ενθρονιστήριο λόγο του. Προς τούτο, διευκρίνισε, ότι συνεργάστηκε με όλους τους πρωθυπουργούς από τον Γιώργο Παπανδρέου μέχρι και τον σημερινό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι ένα πρώτο βήμα έγινε με τον Αντώνη Σαμαρά για τη διαμόρφωση εταιρείας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Μάλιστα, παρουσίασε τα πρακτικά όλων των ενημερώσεων στους αρχιερείς και την Ιερά Σύνοδο.
«Ως επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος έχω υποχρέωση και καθήκον να εργαστώ για την ευόδωση και την επίτευξη αυτών των στόχων. Δεν υπάρχει τρόπος να πάρει σάρκα και οστά αυτός ο οραματισμός, χωρίς ανθρώπους που να συμμερίζονται, να επιθυμούν και να αγωνιούν για την εκπλήρωση του. Απευθύνω, λοιπόν, θερμή παράκληση στον Ιερό Κλήρο και στα στελέχη του εκκλησιαστικού έργου: σταθείτε στο πλευρό μου, υιοθετήστε τις αγωνίες μου, αφουγκραστείτε τις προσδοκίες του λαού μας, συμμεριστείτε τις κοινές μας ευθύνες. Υπόσχομαι να σταθώ κοντά σας, να συμπαρασταθώ στις δυσκολίες σας, τα προβλήματα σας. Να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση της διακονίας σας και την εξασφάλιση σας, όπως και των αγαπημένων σας προσώπων», είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.
Κλείνοντας ο κ. Ιερώνυμος, υπογράμμισε ότι «παρά τις στεναχώριες των τελευταίων ημερών, η σημερινή ημέρα είναι η αφετηρία για μια ελεύθερη Εκκλησία».
https://www.cnn.gr Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018

ΑΚΤΙΝΕΣ

Ανατράπηκε η συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου: Οι κληρικοί θα παραμείνουν στο μισθολόγιο του Δημοσίου! - Ολο το παρασκήνιο
Πώς άλλαξε το κλίμα και πώς ανατράπηκε ο σχεδιασμός Τσίπρα-Ιερώνυμου; Γιατί οι αντίθετοι Μητρπολίτες, ήταν περισσότεροι και θα τον έριχναν ακόμα και σήμερα τον Ιερώνυμο από τον αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Οχι ότι ο Ιερώνυμος έχει «πολλή ζωή» ως Αρχιεπίσκοπος. Ηδη ξεκίνησε η «αντίστροφη μέτρηση».
Τη θέση των ιεραρχών περιέγραψε εξερχόμενος της Μονής Πετράκη, ο Μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος, ο οποίος είπε ότι το ζήτημα της μισθοδοσίας του κλήρου είναι έξω από το τραπέζι της συζήτησης, ενώ υπό συζήτηση είναι τα υπόλοιπα σημεία του προσχεδίου συμφωνίας.

Αν η κυβέρνηση επιμείνει και το θέσει εκ νέου, τότε θα συζητηθεί, αλλά όχι άμεσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν δόθηκε ο λόγος ούτε στους Μητροπολίτες Πειραιώς Πειραιώς και Ναυπάκτου, οι οποίοι τάσσονται ανοιχτά κατά της συμφωνίας Τσίπρα - Ιερώνυμου.

Ο ακριβής διάλογος που οδήγησε στην αποχώρησή τους:

Αρχιεπίσκοπος: Ήρθαμε να συζητήσουμε για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Μητροπολίτης Σμύρνης: Αυτό είναι το θέμα; Οι κληρικοί αγωνιούν.

Αρχιεπίσκοπος: Σώπα καλέ μην μεγαλοποιείτε το θέμα με τους κληρικούς.

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Δεν μπορούμε να δεχθούμε την αλλαγή μισθοδοσία του κλήρου.

Αρχιεπίσκοπος: Αυτά που μας λετε δεν μας ενδιαφέρουν σταματήστε.

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Μα τι είναι αυτά που λετε Μακαριώτατε; Αφήστε με να μιλήσω...

Αρχιεπίσκοπος: Δεν υπάρχει λόγος είστε εκτός θέματος.

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Μπορώ να συνεχίσω;

Μητροπολίτης Ιωαννίνων: Σας απάντησε ο Μακαριότατος.

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Σας παρακαλώ μην παρεμβαίνετε εσείς! Αρκετά!

Αρχιεπίσκοπος: Είστε εκτός θέματος.

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Μας ζητάτε να τοποθετηθούμε μονολεκτικά αν συμφωνούμε ή όχι;

Αρχιεπίσκοπος: Ό, τι έχετε να πείτε να το πείτε όταν σας καλέσουν στην επιτροπή που θα συσταθεί.

Μητροπολίτης Πειραιώς: Δεν μπορούμε να εκχωρήσουμε την μισθοδοσία του κλήρου. Δέκα χιλιάδες κληρικοί αγωνιούν δεν γίνεται να το κάνουμε αυτό.

Αρχιεπίσκοπος: Αυτή είναι η άποψή σου να την κρατήσεις για τον εαυτό σου.

Μητροπολίτης Δημητριάδος: Θα πρέπει να καταλάβετε ότι προσπαθούμε να σας σώσουμε Μακαριότατε. Δεν θα μπορείτε να κυκλοφορήσετε στην χώρα. Δεν θα μπορείτε να πάτε σε καμιά μητρόπολη από τις αντιδράσεις που θα υπάρχουν από τους κληρικούς.

Μητροπολίτης Καλαβρύτων: Να παραιτηθείς δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Αρχιεπίσκοπος: Άποψη σας κλείστε τον υπολογιστή (tablet) και αν δεν θέλετε να είστε εδώ αποχωρήστε.

Οι τρεις προτάσεις Ιερώνυμου

Η συνεδρίαση αναμένεται να αποφανθεί αναφορικά με το προσύμφωνο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας.

Κατά τη διάρκειά της, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πραγματοποίησε εισήγηση με θέμα «Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του θέματος της Εκκλησιαστικής Περιουσίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες στην πολυσέλιδη εισήγησή του ο Αρχιεπίσκοπος κατέληξε σε τρεις προτάσεις:

1. Κάλεσε τους αρχιερείς να εγκρίνουν τις προτάσεις που διαμόρφωσε η Εκκλησία από κοινού με την πολιτεία

2. Πρότεινε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος να προχωρήσει στη δημιουργία Νομοπαρασκευαστικής Ομάδας Εργασίας, η οποία θα απαρτίζεται από αρχιερείς με νομικές γνώσεις, νομικούς συμβούλους της Εκκλησίας της Ελλάδος και κληρικούς, οι οποίοι θα εργαστούν από κοινού με την Πολιτεία για να καταλήξουν στην επιθυμητή Συμφωνία Εκκλησίας-Κράτους.

3. Διαβεβαίωσε ότι θα εξασφαλίσει το ποσό που απαιτείται για την μισθοδοσία του κλήρου, προτείνοντας ακόμη και να συμπεριληφθεί στην Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Κύκλοι της Εκκλησίας σχολίαζαν τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία και ανέφεραν ότι αυτό δεν ισχύει.

«Η σημερινή ημέρα είναι αφετηρία για μια ελεύθερη Εκκλησία», είπε ο Αρχιεπίσκοπος, κλείνοντας την ομιλία του.

Διαβεβαίωσε, μάλιστα, τους κληρικούς ότι θα σταθεί κοντά τους, ΘΑ συμπαρασταθεί στα προβλήματά τους και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει τους ίδιους και τα πιο αγαπημένα τους πρόσωπα.

ΑΡΧΗΓΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ Ο ΣΡΕΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: