Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Ένα σενάριο

Image result for οικονομικος αρμαγεδωνΕίναι γεγονός οτι ο πρωθυπουργός προκάλεσε πολλά ερωτηματικά με την στάση του μετά το δημοψήφισμα με το πρωτοφανές 61,5% του ΟΧΙ, το οποίο αντανακλά και δικαίως την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, για να δοθεί ένα τέλος στην πολιτική της λιτότητας η οποία πασιφανέστατα δεν οδηγεί όχι μόνον στην ανάπτυξη αλλά νομοτελειακά σε χειρότερο τέλμα. Εδώ γεννάται και το λογικοφανές ερώτημα, εάν είναι δυνατόν ένας νέος πρωθυπουργός να έχει την συντριπτική πλειψηφία του λαού μαζί του και να προχωρά σε στροφή 180ο ερχόμενος σε ρήξη με τον λαό και όχι με την Ε.Ε. Πολλοί έσπευσαν να τον χαρακτηρίσουν πουλημένο, παπατζή, υποχείριο του συστήματος κ.λ.π. Μεταξύ αυτών και εγώ προσωπικά.
Αραγε είναι έτσι ή μήπως κάτι άλλο συμβαίνει;
Και πράγματι κάτι άλλο συμβαίνει εξόχως σοβαρό, το οποίο και αποκαλύπτω.
Το διεθνές οικονομικό σύστημα κινδυνεύει με κατάρρευση με οδυνηρές επιπτώσεις για όλη την ανθρωπότητα. Σε παγκόσμια κλίμακα τα σημάδια του οικονομικού αδιεξόδου είναι πλέον ορατά και τα οικονομικά επιτελεία και οι τράπεζες προσπαθούν να αποφύγουν απεγνωσμένα το επερχόμενο παγκόσμιο οικονομικό κράχ το οποίο έχει πλέον ξεφύγει απο κάθε έλεγχο.
Κάποια γεγονότα δεν πρέπει να διαλανθάνουν της προσοχής μας για την διεθνή ζοφερή οικονομική κατάσταση η οποία βαδίζει σε τεντωμένι σχοινί.
Τα σημάδια είναι πλέον ορατά.
1), Το Πουέρτο Ρίκο, δεν μπόρεσε να πληρώσει το χρέος των 58 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Πληρωμή αυτή έπρεπε να γίνει το περασμένο Σάββατο και παρά το γεγονός ότι αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες για τις ΗΠΑ, ο Ομπάμα άφησε να εννοηθεί ότι η αμερικανική πολιτεία θα πρέπει να πληρώσει το χρέος της.
2) Η κύρια τάση, σύμφωνα με τους ιδικούς, για το S&P 500 πέφτει μετά από έξι χρόνια. Πλησιάζει έτσι σε μια κρίσιμη καμπή, το σημάδι για πολλούς επενδυτές, ότι θα αρχίσουν να πωλούν τις μετοχές τους.
3) Το ΔΝΤ έχει δηλώσει ότι δεν θα στηρίξει το νέο μνημόνιο για την Ελλάδα. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ένα πολύ καλά σχεδιασμένο σενάριο ελληνικής κατάρρευσης που θα πυροδοτήσει τις επόμενες οικονομίες των άλλων χωρών…
Τα μέλη του ΔΝΤ διαφωνούν μεταξύ τους και έχουν πολλές αμφιβολίες κατά πόσον η ελληνική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να επιβάλει τις επιθυμητές μεταρρυθμίσεις…δεδομένου ότι το ελληνικό χρέος θα ανέλθει πάνω από τα 200% του ΑΕΠ.
Η Μέρκελ συμφώνησε την υποστήριξη της Ελλάδα, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ θα συμφωνήσει σε αυτήν την στήριξη!!!
4) η Ιταλία βρίσκεται ακριβώς στον ιδιο δρόμο που βρίσκεται η Ελλάδα, αλλά αυτή έχει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή η χώρα έχει μια πολύ μεγαλύτερη οικονομία. Αυτή την εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι η ανεργία των νέων έχει φτάσει στο 44 τοις εκατό και ότι το ιταλικό χρέος αυξήθηκε στα 135 τοις εκατό του ΑΕΠ.
5) Η οικονομία του Καναδά βρίσκεται επίσημα σε ύφεση. Αυτό είναι ένα απρόβλεπτο γεγονός για τους συστημικούς οικονομολόγους και είναι επομένως ένα νέο φιτίλι σε μια εύφλεκτη περιοχή και μάλιστα δίπλα στις ΗΠΑ.
6) Τον Ιούλιο η τιμή του πετρελαίου έπεσε κατακόρυφα με 20 τοις εκατό. Είναι η μεγαλύτερη πτώση τιμής του από τον Οκτώβριο του 2008. Τον μήνα της προηγούμενης οικονομικής κρίσης.
7) Οι τιμές των πρώτων υλών βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Πριν ξεκινήσει η προηγούμενη κρίση, κατέρρευσε η τιμή των πρώτων υλών εντελώς.
8) Η αμερικανική ανθρακοβιομηχανία εχει διαλυθεί, μερικοί από τους μεγαλύτερους παραγωγούς άνθρακα της χώρας υπέβαλαν αίτηση για πτώχευση.
Το Bloomberg αναφέρει οτι ο μεγαλύτερος παραγωγός άνθρακα των ΗΠΑ, που ονομάζεται Alpha είναι ήδη σε πτώχευση.
9) Τον Ιούλιο, το χρηματιστήριο στη Σαγκάη έχασε 13,4 τοις εκατό της αξίας του.
10) Η Exxon Mobile είχε το χειρότερο τρίμηνο από το 2009. Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους βρίσκεται 51 τοις εκατό χαμηλότερα.
11) Η Chevron ένας άλλος γίγαντας εξόρυξης πετρελαίου βλέπει τα κέρδη της να πέφτουν κατακόρυφα. Κατά το δεύτερο τρίμηνο αυτού του έτους, βρίσκεται στα 90 τοις εκατό χαμηλότερα σε σχέση με πέρσι.
12) Την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης εχθές να διαθέσει 6 δίς για τον εκσυγχρονισμό των στρατιωτικών της δυνάμεων.
13) Τις γεωπολιτικές διεργασίες με άτυπες συμμαχίες όπως μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.
14) Το τεράστιο παγκόσμιο χρέος όλων των χωρών με πρώτο αυτό των ΗΠΑ.
Εδώ θα ήθελα να αποκαλύψω τι συζήτησαν οι Ομπάμα – Τσίπρας.
Ο Ομπάμα κατά την διάρκεια του Eurogrup επικοινώνησε, ως γνωστόν, αρκετές φορές με τον κ. Τσίπρα και του εξέθεσε τον κίνδυνο ότι εάν η Ελλάδα αποχωρούσε από το ευρώ θα άρχιζε η κατάρρευση με ρυθμό ντόμινο του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος και ειδικότερα του δυτικού καπιταλιστικού μπλόκ, με ολέθριο αποτέλεσμα τον Αρμαγεδώνα ενός Γ΄παγκοσμίου και ανεξέλεγκτου πολέμου.
Του έθεσε το γεγονός και του κατέστησε σαφές ότι στην Ελλάδα κρέμεται το μέλλον της ανθρωπότητας και ότι παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις οφείλουν να προσπαθήσουν την αποφυγή του επερχόμενου ολέθρου.
Αυτή είναι και η αιτία της στροφής του κ.Τσίπρα. Βέβαια τίποτα δεν είναι σίγουρο και όπως δείχνουν τα σημάδια αργά ή γρήγορα το απευκταίο δεν είναι δυνατόν να αντιστραφεί.
Δυστυχώς η κρίση στην οποία ευρίσκεται η Ελλάδα αυτή την στιγμή δεν είναι τίποτα εμπρός σε αυτό το οποίο όπως προσδιορίζουν τα ορατά πλεόν σημάδια και κατά την γνώμη πολλών οικονομικών αναλυτών, θα βιώσει η χώρα μας και η ανθρωπότητα με τραγικά αποτελέσματα.
Δυστυχώς η πορεία πρός τον όλεθρο είναι μοιραία και εδώ προκύπτει ένα άκρως σοβαρό ερώτημα το οποίο πρέπει να προβληματίσει όλους μας.
Πρέπει η Ελλάδα να θυσιαστεί για να δοθεί χρόνος στην διεθνή κοινότητα και ειδικά στους ισχυρούς της γής και τις ελίτ να προετοιμαστούν έτσι ώστε να περιορίσουν τις συνέπειες στίς χώρες τους ή όχι; Αξίζει να παίξουμε τον ρόλο του θυσιαζόμενου αμνού η όχι;
Διότι εμείς και σε ασφυξία ευρισκόμαστε και εκ των πραγμάτων ολοκληρωτικά απροετοίμαστοι βέβαια.
Χρειάζεται νηφάλια προσέγγιση και βαθύς προβληματισμός.
Βέβαια μετά το πέρας αυτού του Αρμαγεδώνα, κανείς απο την παγκόσμια κοινότητα δεν πρόκειται να αναγνωρίσει με οποιοδήποτε τρόπο, την θυσία μας αυτή.
Αυτό αποδεικνύει και την βιασύνη της Ε.Ε. για την υπογραφή της συμφωνίας πρίν τιν 20η Αυγούστου, όπως αυτή εκφράστηκε απο τους κύκλους της Ε.Ε. τις τελευταίες ημέρες, και οι διάφορες δηλώσεις ευρωπαϊκών παραγόντων προεξοφλούν την υπογραφή του 3ου μνημονίου….ακόμη και μέσα στις επόμενες 1-2 ημέρες ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση!
Αυτό το φθινόπωρο – χειμώνας θα είναι βαρύς και μακρύς, θα ζήσουμει ιστορικές και κοσμογονικές αλλαγές. Πρωτίστως όμως προέχει η επιβίωση του λαού μας και η εθνική μας ανεξαρτησία.
Πέτρος Ι. Φιλίππου
olympia

1 σχόλιο:

Μαρία Π. είπε...

Αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά, αλλά η ιστορία γράφεται από ανθρώπους και μπορεί να είναι ή να μην είναι προβλέψιμη.Προσπαθούν γι' αυτό χρόνια, μέσω προγραμματισμού του νου, και χειραγώγησης της ανθρώπινης συμπεριφοράς.θεωρούν ότι έχουν τα μέσα και τους τρόπους να μην γίνουν τα πράγματα ανεξέλεγκτα. Πιστεύουν ότι είναι οι σωτήρες του πλανήτη.. αδίστακτοι.. νέας βιοηθικής.. Το κοσμολογικό τους μοντέλο συνοψίζεται στη θεωρία των τυχαίων πιθανοτήτων, και της εξελικτικής πορείας.Βλέπουμε τις υποθέσεις των αστρονόμων για τους πλανήτες που φτάνουν στο κωμικό σημείο να υποστηρίζουν ότι το επόμενο στάδιο από την εμφάνιση της ζωής και της δημιουργίας πολιτισμού είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου(!!)..τέτοια "βάρβαρη" (αντίθετη της αρχαίας ελληνικής) και μονοσήμαντη σκέψη!Δηλαδή αυτό που συμβαίνει στη γη είναι νομοτέλεια. Η πορεία που ακολουθήσαμε σε όλα τα επίπεδα είναι η φυσική εξέλιξη, ο συμπαντικός νόμος(!). Κάπου εκεί εντάσσεται και το πείραμα με τον επιταχυντή CERN. Είναι ακριβώς η φαντασίωση της νομοτελειακής, εξελικτικής πορείας μας, που μας ανεβάζει αλάθητα σε νέα επίπεδα γνώσης. Η πιθανότητα ότι σπάμε συνέχεια τα μούτρα μας, ότι κάπου υπάρχει λάθος στο δρόμο που πήραμε, δεν παίζει καθόλου.. Η μόνη βεβαιότητα είναι η αναγκαία (πολύ μεγάλη) χρονική διάρκεια της εξελικτικής διαδικασίας, άρα και της δικής μας ανόδου, η οποία περνάει μέσα από πολλές και μεγάλες πτώσεις.. Αυτή είναι η μόνη Πίστη που μας "επιτρέπεται"..