Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΘΕΜΑ.

Καμία οικονομική ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται σε μια κοινωνία, αν αυτή η κοινωνία έχει χάσει την ψυχή της. Εξαναγκασμένη οικονομική ανάπτυξη δεν υπάρχει. Όπου αποπειράται κάτι τέτοιο, στην πραγματικότητα έχουμε δουλεία και εξαθλίωση.

Πρώτα θα πρέπει η κοινωνία να βρει την ψυχή της, να βρει την ταυτότητά της, να υπάρξει δηλαδή
ψυχική ανάταση και μετά θα έρθει η οικονομική ανάπτυξη.

Και για να υπάρξει αυτή η ψυχολογική ανάταση, ένα είναι το φάρμακο. Δημοκρατία. Πραγματική δηλαδή συμμετοχή των πολιτών στη διακυβέρνηση της κοινωνίας τους. Αυτό το καταστροφικό ολιγαρχικό μόρφωμα που έχουμε και το ονομάζουν «δημοκρατία», μόνο δημοκρατία δεν είναι.

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι αυτή η "δημοκρατία" που έχουμε, μας χρεοκόπησε. Και δεν μας χρεοκόπησε μόνο οικονομικά από κάποιες λάθος οικονομικές επιλογές. Μας χρεοκόπησε πρωτίστως ηθικά και ψυχικά. Μας διέφθειρε και κατάστρεψε τον ψυχισμό μας. Είναι λοιπόν ανίκανη να προκαλέσει τώρα ψυχική ανάταση.

Πρώτα λοιπόν θα πρέπει να αλλάξουμε το χρεοκοπημένο πολίτευμα που συνεχώς μας αποξενώνει και διαλύει τον κοινωνικό μας ιστό και μετά θα έρθει η ανάπτυξη ελεύθερα και από μόνη της. Με λίγα λόγια, το πρόβλημα είναι πολιτειακό και όχι οικονομικό.
Όσα κόμματα και να ψηφίσουμε και όσους πολιτικούς και αν κάνουμε πρωθυπουργούς (νέους ή παλιούς) σε ένα στεγνά πρωθυπουργοκεντρικό πολιτειακό σύστημα, δεν πρόκειται να αλλάξουμε τίποτα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: