Σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας έως το 2019
«Έξοδος» από το 2020 είτε στα 62 είτε στα 67
Με μια ρύθμιση-λαιμητόμο οι δανειστές της χώρας επιδιώκουν να βάλουν τέλος σε όλες τις περιπτώσεις πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και απαιτούν αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης όχι μόνο έξι μήνες ανά έτος, όπως είναι η ελληνική πρόταση, αλλά έως 18 μήνες, σε ετήσια βάση, προκειμένου να λάβει η χώρα μας νέα δανειακή βοήθεια. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η προσαρμογή για να χορηγούνται συντάξεις όχι νωρίτερα από το 62ο έτος ηλικίας με 40 χρόνια προϋπηρεσίας ή στο 67ο έτος ηλικίας δεν θα γίνει το 2022, αλλά πολύ νωρίτερα, ίσως και το 2019. Ετσι, όμως, θα υπάρξει δραματική αύξηση των ορίων ηλικίας, που σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, όπως είναι οι μητέρες με ανήλικο, θα κυμανθεί από 12 έως 17 έτη.
Ασφυξία
Στις συναντήσεις των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εργασίας με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, που έχουν ξεκινήσει και πάλι σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, καταγράφεται η συγκεκριμένη απαίτηση, η οποία προκαλεί ασφυξία σε περίπου 150.000 εργαζομένους που βρίσκονται πολύ κοντά στη συνταξιοδότηση.
Οι πιο ευάλωτες κατηγορίες ασφαλισμένων είναι οι μητέρες ανηλίκων, οι ασφαλισμένοι με 35ετία και οι άνεργοι άνω των 50 ετών, που προσδοκούσαν να βγουν με μειωμένη σύνταξη. Επηρεάζονται επίσης όσοι «παλαιοί» ασφαλισμένοι (έναρξη ασφάλισης πριν από 1/1/1993) έβγαιναν στη σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας, με 35ετία, αφού, ακόμα και αν επικρατήσει η ελληνική πρόταση, τίθεται όριο το 58ο έτος από την 1η Ιανουαρίου 2016 και μετά. Στο παραπάνω όριο προστίθεται ένα εξάμηνο ανά έτος.
Αντίστοιχα, στην ίδια διάταξη τονίζεται ότι για κάθε άλλη περίπτωση συνταξιοδότησης (π.χ. 25ετία στο Δημόσιο) το όριο ηλικίας είναι πια το 55ο έτος, με τη μεταβατική προσθήκη του εξαμήνου ανά έτος. Διασώζονται μόνο όσοι έχουν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα έως 30 Ιουνίου 2015, οι υπαγόμενοι σε καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, καθώς και ασφαλισμένοι απασχολούμενοι σε ορυχεία, λιγνιτωρυχεία και υπόγειες στοές. Διασώζονται επίσης οι μητέρες παιδιών που είναι ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία, οι σύζυγοι, οι γονείς και οι αδελφοί αναπήρων και οι ασφαλισμένοι ανάπηροι (συνολικά περίπου 80.000-100.000 ασφαλισμένοι). Ταυτόχρονα, όσοι επιλέξουν τη λύση της πρόωρης συνταξιοδότησης θα πρέπει να ξέρουν ότι στο εξής θα υπόκεινται σε πέναλτι-μείωση του ποσού σύνταξης, ίσο με 16% για κάθε χρόνο συνταξιοδότησης, πριν από το γενικό ηλικιακό όριο των 62 ετών.
Πέραν όλων αυτών, οι συνταξιούχοι καλούνται να υποστούν νέο «ψαλίδισμα» των αποδοχών τους, εξαιτίας της αύξησης της εισφοράς υγείας για κύριες συντάξεις από το 4% στο 6%, ενώ επιβλήθηκε αντίστοιχη εισφορά 6%, που έως τώρα δεν υπήρχε, και στις επικουρικές συντάξεις. Η νέα αυτή επιβάρυνση υπολογίζεται ότι θα προκαλέσει στους συνταξιούχους απώλειες ύψους περίπου 480 ευρώ, κατά μέσο όρο, σε ετήσια βάση.
Τα δύο σενάρια για τις τράπεζες
Δύο βασικά σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μια διαδικασία που ξεκινά άμεσα, με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να ευελπιστούν να ολοκληρωθεί μέσα στη χρονιά.
Το πρώτο, που είναι και το επικρατέστερο, προβλέπει διαδικασία ανάλογη με αυτή του 2012, δηλαδή την ανακεφαλαιοποίηση μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Σε αυτή την περίπτωση, εφόσον η διαδικασία ολοκληρωθεί εντός του 2015, δεν υπάρχει κίνδυνος bail in, δηλαδή «κουρέματος» μετόχων, ομολογιούχων και καταθετών. Το μειονέκτημα είναι ότι τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν θα επιβαρύνουν το χρέος, αφού την ανακεφαλαιοποίηση αναλαμβάνει το Δημόσιο.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση από τον ESM. Πάντως, βάσει κανονισμού ενδέχεται να προκύψει «κούρεμα» 8% σε μετοχές, ομόλογα ή καταθέσεις, ενώ οι διοικήσεις των τραπεζών μάλλον θα πρέπει να περάσουν στα χέρια του ESM. Το σενάριο του «κουρέματος» καταθέσεων είναι η έσχατη επιλογή που προβλέπουν οι νέοι κανονισμοί και αφορά όσους εξακολουθούν να διατηρούν λογαριασμούς με ποσά άνω των 100.000 ευρώ.
Την ίδια ώρα υπάρχει και σενάριο δημιουργίας bad bank, δηλαδή τράπεζας-φορέα η οποία θα αγοράσει τα πιο προβληματικά από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και στη συνέχεια είτε θα προσπαθήσει να τα πουλήσει σε επενδυτικά funds είτε θα επιδιώξει κάποιο ποσοστό τους να εξοφληθεί από τους δανειολήπτες.
«Για 30 χρόνια το νέο δάνειο»
Τριάντα χρόνια θα είναι η διάρκεια του νέου δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), όπως ανέφερε σε χθεσινή συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Ο κ. Σταθάκης παραδέχτηκε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει μέτρα υφεσιακού χαρακτήρα, αλλά υποστήριξε ότι δεν μπορούν να συγκριθούν με εκείνα των δύο προηγούμενων Μνημονίων.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, η συμφωνία είναι οικονομικά βιώσιμη και τα 25 δισ. ευρώ που προβλέπει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι υπεραρκετά και έτσι δεν θα υπάρξει κίνδυνος «κουρέματος» για τις καταθέσεις ακόμα και άνω των 100.000 ευρώ. Ο κ. Σταθάκης εκτίμησε επίσης ότι οι επιπτώσεις των capital controls έχουν αμβλυνθεί, καθώς «πολλές συναλλαγές τώρα γίνονται κανονικά» και «οι εισαγωγές έχουν σχεδόν ομαλοποιηθεί».
Πιέζει η τρόικα: «Να ιδιωτικοποιηθούν τώρα ΟΛΠ,ΟΛΘ,ΤΡΑΙΝΟΣΕ»!
Την τήρηση των ήδη συμφωνηθέντων για τις ιδιωτικοποιήσεις ζητούν επίμονα και με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, οι οποίοι αναμένεται να συναντηθούν αύριο με τη διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για κατάθεση δεσμευτικών προσφορών στους διαγωνισμούς πώλησης του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, καθώς και των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της εταιρίας τροχαίο υλικού του ΟΣΕ (ROSCO) μέσα στον Οκτώβριο. Μάχη, όμως, δίνεται τόσο για το μοντέλο ανοίγματος της αγοράς ενέργειας (π.χ. θα προχωρήσει η πώληση ΑΔΜΗΕ ή θα πωληθεί ποσοστό της ΔΕΗ;) όσο και για το μοντέλο λειτουργίας του νέου ταμείου εγγυοδοσίας, πυρήνας του οποίου θα είναι το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).
Οι δανειστές ζητούν, επίσης, ξεκαθάρισμα των εν εξελίξει διαγωνισμών του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς αρκετοί εξ αυτών εμφανίζονται ως ολοκληρωμένοι, αλλά είτε δεν έχει υπογραφεί συμφωνία με τον πλειοδότη είτε έχουν ανακύψει σοβαρά ζητήματα που καθυστερούν την υπογραφή συμβάσεων ή οδηγούν σε επανάληψη της διαδικασίας. Στο πλαίσιο αυτό ζητούν να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τη γερμανική Fraport για τα περιφερειακά αεροδρόμια και παρακολουθούν στενά την υπόθεση του «Αστέρα» Βουλιαγμένης, για τον οποίο το επενδυτικό σχήμα είχε αρχικώς δεχθεί να συζητήσει αλλαγές στους όρους, μετά την αρνητική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), αλλά μόνο με μείωση του τιμήματος.
Στο ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζουν ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, αλλά είναι πλέον κοινό μυστικό ότι οδηγούμαστε προς νέο διαγωνισμό. Υπενθυμίζεται ότι το επενδυτικό σχήμα (από το οποίο λέγεται ότι αποχώρησαν οι Τούρκοι της Dogus και έμειναν δύο κρατικά funds από Κουβέιτ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) είχε προσφέρει 400.000.000 ευρώ. Τώρα θεωρεί ότι το τίμημα είναι πολύ υψηλό με βάση τα νέα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας. Στο ΤΑΙΠΕΔ ούτε θέλουν να ακούσουν για υπογραφή σύμβαση με χαμηλότερο τίμημα, γι' αυτό και οδεύουμε προς νέο διαγωνισμό.
Σοβαρές εκκρεμότητες υπάρχουν και σε σειρά άλλων ολοκληρωμένων ή εν εξελίξει διαγωνισμών, όπως για το ακίνητο Αφάντου στη Ρόδο, για το ακίνητο του πρώην Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρο στο Μαρκόπουλο, αλλά κυρίως του Ελληνικού και του ΔΕΣΦΑ (εκκρεμεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας για εξαγορά της από την αζερική Socar, με την Κομισιόν να μην έχει εκδώσει σχετική απόφαση και την ελληνική πλευρά να ζητά αλλαγή όρων).
Οι προτάσεις της Φώφης για την αγορά
Να (απο)δείξει πως στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουν φύγει για διακοπές και ότι εργάζονται επιχειρεί η Φώφη Γεννηματά! καταθέτοντας χθες πέντε προτάσεις για άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας της αγοράς, μετά και την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών.
Μεταξύ άλλων, προτείνει να επιταχυνθούν με διαδικασίες εξπρές οι εγκρίσεις, χωρίς διαχωρισμούς μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων, αλλά και να επιτραπεί η ελεύθερη εισαγωγή για εμπορεύματα έως 100.000 ευρώ, με έμβασμα από λογαριασμούς όψεως. Επίσης, αναφέρει ότι θα πρέπει να επιτραπεί η πληρωμή φόρων μέσω πιστωτικών καρτών, όπως επίσης να επιτραπεί σε οδηγούς φορτηγών διεθνών μεταφορών η χορήγηση ενός ποσού (2.000-3.000 ευρώ) για κάθε ταξίδι. Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις για οφειλές στο Δημόσιο και καθυστερούν δόσεις λόγω των capital controls, προτείνει να δοθεί μια περίοδος χάριτος (έως δύο μήνες), ώστε να μην εκπέσουν της ρύθμισης.
Ι. Βαρουφάκης: Εγινε τελικά ό,τι ήθελε ο Σόιμπλε
«Μέρος του σχεδίου» του Γερμανού «τσάρου» των Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν τελικά η συμφωνία της 12ης Ιουλίου, στην οποία καταλήξαμε με τους εταίρους, δηλώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «El Pais». Ο τέως υπουργός Οικονομικών, που είχε υποστηρίξει παλαιότερα πως «το 2012 ο κ. Σόιμπλε κατέστησε σαφές ότι θα προτιμούσε ένα Grexit», αναφέρει τώρα ότι η συμφωνία που απέτρεψε το Grexit εξυπηρετεί τον στόχο του Γερμανού υπουργού να ανασχεδιάσει την ευρωζώνη και ότι «είναι καταδικασμένη να αποτύχει».
Ερωτηθείς στην ίδια συνέντευξη αν θα «πατούσε το κουμπί» για την ενεργοποίηση του λεγόμενου plan B της εξόδου από το ευρώ, απάντησε: «Ναι (θα το έκανα). Αλλά ήμουν στην πλευρά της μειοψηφίας και σέβομαι την απόφαση της πλειοψηφίας».
Υπερεπίτροπος
Στην ερώτηση σχετικά με την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, αρκέστηκε να σχολιάσει ότι «υπήρχαν επιχειρήματα υπέρ του σχεδίου, υπήρχαν και επιχειρήματα για να μην πατηθεί το κουμπί». Αναλυτικά, ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρει: «Ο Σόιμπλε θέλει να αποδυναμώσει την Κομισιόν για να δημιουργήσει ένα είδος υπερεπιτρόπου για θέματα φορολογίας, με εξουσία να επεμβαίνει στους κρατικούς προϋπολογισμούς, ακόμη και χωρών που δεν βρίσκονται σε πρόγραμμα... Το σχέδιό του είναι να επιβληθεί παντού η τρόικα: στη Μαδρίτη, τη Ρώμη και στο Παρίσι». Χαρακτήρισε, μάλιστα, το Παρίσι το μεγάλο «έπαθλο» και τον «τελικό προορισμό της τρόικας». Σχετικά με το αν η Ελλάδα θα αποχωρήσει από την ευρωζώνη, «ελπίζει όχι», αλλά συνεχίζει: «Θα υπάρξει πολύς θόρυβος, θα υπάρξουν καθυστερήσεις, στόχοι δεν θα επιτευχθούν, η ύφεση θα βαθύνει, θα υπάρξουν πολιτικά προβλήματα. Τότε θα δούμε αν η Ευρώπη θέλει να συνεχίσει με την εφαρμογή του σχεδίου Σόιμπλε ή όχι».
Ψάχνουν τον βουλευτή-κατάσκοπο
«Κυνηγούν τον κατάσκοπο» γράφει για τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες η εφημερίδα «Handelsblatt», αναφερόμενη στη δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη στον «New Yorker» πως Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής τον είχε επισκεφθεί την παραμονή του δημοψηφίσματος και του είχε πει: «Δεν πιστεύω σε αυτά που σας κάνουν». Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, κανένας εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU / CSU δεν είχε δηλώσει επίσκεψη στην Ελλάδα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Από την άλλη, η εφημερίδα «Die Welt» κάλεσε τον βουλευτή που είδε τον κ. Βαρουφάκη να... αποκαλυφθεί μόνος του, αφού έτσι κι αλλιώς θα τον... αποκαλύψει ο ίδιος ο τέως υπουργός Οικονομικών.
Πηγή
kostasxan
«Έξοδος» από το 2020 είτε στα 62 είτε στα 67
Με μια ρύθμιση-λαιμητόμο οι δανειστές της χώρας επιδιώκουν να βάλουν τέλος σε όλες τις περιπτώσεις πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και απαιτούν αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης όχι μόνο έξι μήνες ανά έτος, όπως είναι η ελληνική πρόταση, αλλά έως 18 μήνες, σε ετήσια βάση, προκειμένου να λάβει η χώρα μας νέα δανειακή βοήθεια. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η προσαρμογή για να χορηγούνται συντάξεις όχι νωρίτερα από το 62ο έτος ηλικίας με 40 χρόνια προϋπηρεσίας ή στο 67ο έτος ηλικίας δεν θα γίνει το 2022, αλλά πολύ νωρίτερα, ίσως και το 2019. Ετσι, όμως, θα υπάρξει δραματική αύξηση των ορίων ηλικίας, που σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, όπως είναι οι μητέρες με ανήλικο, θα κυμανθεί από 12 έως 17 έτη.
Ασφυξία
Στις συναντήσεις των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εργασίας με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, που έχουν ξεκινήσει και πάλι σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, καταγράφεται η συγκεκριμένη απαίτηση, η οποία προκαλεί ασφυξία σε περίπου 150.000 εργαζομένους που βρίσκονται πολύ κοντά στη συνταξιοδότηση.
Οι πιο ευάλωτες κατηγορίες ασφαλισμένων είναι οι μητέρες ανηλίκων, οι ασφαλισμένοι με 35ετία και οι άνεργοι άνω των 50 ετών, που προσδοκούσαν να βγουν με μειωμένη σύνταξη. Επηρεάζονται επίσης όσοι «παλαιοί» ασφαλισμένοι (έναρξη ασφάλισης πριν από 1/1/1993) έβγαιναν στη σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας, με 35ετία, αφού, ακόμα και αν επικρατήσει η ελληνική πρόταση, τίθεται όριο το 58ο έτος από την 1η Ιανουαρίου 2016 και μετά. Στο παραπάνω όριο προστίθεται ένα εξάμηνο ανά έτος.
Αντίστοιχα, στην ίδια διάταξη τονίζεται ότι για κάθε άλλη περίπτωση συνταξιοδότησης (π.χ. 25ετία στο Δημόσιο) το όριο ηλικίας είναι πια το 55ο έτος, με τη μεταβατική προσθήκη του εξαμήνου ανά έτος. Διασώζονται μόνο όσοι έχουν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα έως 30 Ιουνίου 2015, οι υπαγόμενοι σε καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, καθώς και ασφαλισμένοι απασχολούμενοι σε ορυχεία, λιγνιτωρυχεία και υπόγειες στοές. Διασώζονται επίσης οι μητέρες παιδιών που είναι ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία, οι σύζυγοι, οι γονείς και οι αδελφοί αναπήρων και οι ασφαλισμένοι ανάπηροι (συνολικά περίπου 80.000-100.000 ασφαλισμένοι). Ταυτόχρονα, όσοι επιλέξουν τη λύση της πρόωρης συνταξιοδότησης θα πρέπει να ξέρουν ότι στο εξής θα υπόκεινται σε πέναλτι-μείωση του ποσού σύνταξης, ίσο με 16% για κάθε χρόνο συνταξιοδότησης, πριν από το γενικό ηλικιακό όριο των 62 ετών.
Πέραν όλων αυτών, οι συνταξιούχοι καλούνται να υποστούν νέο «ψαλίδισμα» των αποδοχών τους, εξαιτίας της αύξησης της εισφοράς υγείας για κύριες συντάξεις από το 4% στο 6%, ενώ επιβλήθηκε αντίστοιχη εισφορά 6%, που έως τώρα δεν υπήρχε, και στις επικουρικές συντάξεις. Η νέα αυτή επιβάρυνση υπολογίζεται ότι θα προκαλέσει στους συνταξιούχους απώλειες ύψους περίπου 480 ευρώ, κατά μέσο όρο, σε ετήσια βάση.
Τα δύο σενάρια για τις τράπεζες
Δύο βασικά σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μια διαδικασία που ξεκινά άμεσα, με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να ευελπιστούν να ολοκληρωθεί μέσα στη χρονιά.
Το πρώτο, που είναι και το επικρατέστερο, προβλέπει διαδικασία ανάλογη με αυτή του 2012, δηλαδή την ανακεφαλαιοποίηση μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Σε αυτή την περίπτωση, εφόσον η διαδικασία ολοκληρωθεί εντός του 2015, δεν υπάρχει κίνδυνος bail in, δηλαδή «κουρέματος» μετόχων, ομολογιούχων και καταθετών. Το μειονέκτημα είναι ότι τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν θα επιβαρύνουν το χρέος, αφού την ανακεφαλαιοποίηση αναλαμβάνει το Δημόσιο.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση από τον ESM. Πάντως, βάσει κανονισμού ενδέχεται να προκύψει «κούρεμα» 8% σε μετοχές, ομόλογα ή καταθέσεις, ενώ οι διοικήσεις των τραπεζών μάλλον θα πρέπει να περάσουν στα χέρια του ESM. Το σενάριο του «κουρέματος» καταθέσεων είναι η έσχατη επιλογή που προβλέπουν οι νέοι κανονισμοί και αφορά όσους εξακολουθούν να διατηρούν λογαριασμούς με ποσά άνω των 100.000 ευρώ.
Την ίδια ώρα υπάρχει και σενάριο δημιουργίας bad bank, δηλαδή τράπεζας-φορέα η οποία θα αγοράσει τα πιο προβληματικά από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και στη συνέχεια είτε θα προσπαθήσει να τα πουλήσει σε επενδυτικά funds είτε θα επιδιώξει κάποιο ποσοστό τους να εξοφληθεί από τους δανειολήπτες.
«Για 30 χρόνια το νέο δάνειο»
Τριάντα χρόνια θα είναι η διάρκεια του νέου δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), όπως ανέφερε σε χθεσινή συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Ο κ. Σταθάκης παραδέχτηκε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει μέτρα υφεσιακού χαρακτήρα, αλλά υποστήριξε ότι δεν μπορούν να συγκριθούν με εκείνα των δύο προηγούμενων Μνημονίων.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, η συμφωνία είναι οικονομικά βιώσιμη και τα 25 δισ. ευρώ που προβλέπει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι υπεραρκετά και έτσι δεν θα υπάρξει κίνδυνος «κουρέματος» για τις καταθέσεις ακόμα και άνω των 100.000 ευρώ. Ο κ. Σταθάκης εκτίμησε επίσης ότι οι επιπτώσεις των capital controls έχουν αμβλυνθεί, καθώς «πολλές συναλλαγές τώρα γίνονται κανονικά» και «οι εισαγωγές έχουν σχεδόν ομαλοποιηθεί».
Πιέζει η τρόικα: «Να ιδιωτικοποιηθούν τώρα ΟΛΠ,ΟΛΘ,ΤΡΑΙΝΟΣΕ»!
Την τήρηση των ήδη συμφωνηθέντων για τις ιδιωτικοποιήσεις ζητούν επίμονα και με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, οι οποίοι αναμένεται να συναντηθούν αύριο με τη διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για κατάθεση δεσμευτικών προσφορών στους διαγωνισμούς πώλησης του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, καθώς και των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της εταιρίας τροχαίο υλικού του ΟΣΕ (ROSCO) μέσα στον Οκτώβριο. Μάχη, όμως, δίνεται τόσο για το μοντέλο ανοίγματος της αγοράς ενέργειας (π.χ. θα προχωρήσει η πώληση ΑΔΜΗΕ ή θα πωληθεί ποσοστό της ΔΕΗ;) όσο και για το μοντέλο λειτουργίας του νέου ταμείου εγγυοδοσίας, πυρήνας του οποίου θα είναι το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).
Οι δανειστές ζητούν, επίσης, ξεκαθάρισμα των εν εξελίξει διαγωνισμών του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς αρκετοί εξ αυτών εμφανίζονται ως ολοκληρωμένοι, αλλά είτε δεν έχει υπογραφεί συμφωνία με τον πλειοδότη είτε έχουν ανακύψει σοβαρά ζητήματα που καθυστερούν την υπογραφή συμβάσεων ή οδηγούν σε επανάληψη της διαδικασίας. Στο πλαίσιο αυτό ζητούν να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τη γερμανική Fraport για τα περιφερειακά αεροδρόμια και παρακολουθούν στενά την υπόθεση του «Αστέρα» Βουλιαγμένης, για τον οποίο το επενδυτικό σχήμα είχε αρχικώς δεχθεί να συζητήσει αλλαγές στους όρους, μετά την αρνητική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), αλλά μόνο με μείωση του τιμήματος.
Στο ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζουν ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, αλλά είναι πλέον κοινό μυστικό ότι οδηγούμαστε προς νέο διαγωνισμό. Υπενθυμίζεται ότι το επενδυτικό σχήμα (από το οποίο λέγεται ότι αποχώρησαν οι Τούρκοι της Dogus και έμειναν δύο κρατικά funds από Κουβέιτ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) είχε προσφέρει 400.000.000 ευρώ. Τώρα θεωρεί ότι το τίμημα είναι πολύ υψηλό με βάση τα νέα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας. Στο ΤΑΙΠΕΔ ούτε θέλουν να ακούσουν για υπογραφή σύμβαση με χαμηλότερο τίμημα, γι' αυτό και οδεύουμε προς νέο διαγωνισμό.
Σοβαρές εκκρεμότητες υπάρχουν και σε σειρά άλλων ολοκληρωμένων ή εν εξελίξει διαγωνισμών, όπως για το ακίνητο Αφάντου στη Ρόδο, για το ακίνητο του πρώην Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρο στο Μαρκόπουλο, αλλά κυρίως του Ελληνικού και του ΔΕΣΦΑ (εκκρεμεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας για εξαγορά της από την αζερική Socar, με την Κομισιόν να μην έχει εκδώσει σχετική απόφαση και την ελληνική πλευρά να ζητά αλλαγή όρων).
Οι προτάσεις της Φώφης για την αγορά
Να (απο)δείξει πως στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουν φύγει για διακοπές και ότι εργάζονται επιχειρεί η Φώφη Γεννηματά! καταθέτοντας χθες πέντε προτάσεις για άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας της αγοράς, μετά και την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών.
Μεταξύ άλλων, προτείνει να επιταχυνθούν με διαδικασίες εξπρές οι εγκρίσεις, χωρίς διαχωρισμούς μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων, αλλά και να επιτραπεί η ελεύθερη εισαγωγή για εμπορεύματα έως 100.000 ευρώ, με έμβασμα από λογαριασμούς όψεως. Επίσης, αναφέρει ότι θα πρέπει να επιτραπεί η πληρωμή φόρων μέσω πιστωτικών καρτών, όπως επίσης να επιτραπεί σε οδηγούς φορτηγών διεθνών μεταφορών η χορήγηση ενός ποσού (2.000-3.000 ευρώ) για κάθε ταξίδι. Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις για οφειλές στο Δημόσιο και καθυστερούν δόσεις λόγω των capital controls, προτείνει να δοθεί μια περίοδος χάριτος (έως δύο μήνες), ώστε να μην εκπέσουν της ρύθμισης.
Ι. Βαρουφάκης: Εγινε τελικά ό,τι ήθελε ο Σόιμπλε
«Μέρος του σχεδίου» του Γερμανού «τσάρου» των Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν τελικά η συμφωνία της 12ης Ιουλίου, στην οποία καταλήξαμε με τους εταίρους, δηλώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «El Pais». Ο τέως υπουργός Οικονομικών, που είχε υποστηρίξει παλαιότερα πως «το 2012 ο κ. Σόιμπλε κατέστησε σαφές ότι θα προτιμούσε ένα Grexit», αναφέρει τώρα ότι η συμφωνία που απέτρεψε το Grexit εξυπηρετεί τον στόχο του Γερμανού υπουργού να ανασχεδιάσει την ευρωζώνη και ότι «είναι καταδικασμένη να αποτύχει».
Ερωτηθείς στην ίδια συνέντευξη αν θα «πατούσε το κουμπί» για την ενεργοποίηση του λεγόμενου plan B της εξόδου από το ευρώ, απάντησε: «Ναι (θα το έκανα). Αλλά ήμουν στην πλευρά της μειοψηφίας και σέβομαι την απόφαση της πλειοψηφίας».
Υπερεπίτροπος
Στην ερώτηση σχετικά με την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, αρκέστηκε να σχολιάσει ότι «υπήρχαν επιχειρήματα υπέρ του σχεδίου, υπήρχαν και επιχειρήματα για να μην πατηθεί το κουμπί». Αναλυτικά, ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρει: «Ο Σόιμπλε θέλει να αποδυναμώσει την Κομισιόν για να δημιουργήσει ένα είδος υπερεπιτρόπου για θέματα φορολογίας, με εξουσία να επεμβαίνει στους κρατικούς προϋπολογισμούς, ακόμη και χωρών που δεν βρίσκονται σε πρόγραμμα... Το σχέδιό του είναι να επιβληθεί παντού η τρόικα: στη Μαδρίτη, τη Ρώμη και στο Παρίσι». Χαρακτήρισε, μάλιστα, το Παρίσι το μεγάλο «έπαθλο» και τον «τελικό προορισμό της τρόικας». Σχετικά με το αν η Ελλάδα θα αποχωρήσει από την ευρωζώνη, «ελπίζει όχι», αλλά συνεχίζει: «Θα υπάρξει πολύς θόρυβος, θα υπάρξουν καθυστερήσεις, στόχοι δεν θα επιτευχθούν, η ύφεση θα βαθύνει, θα υπάρξουν πολιτικά προβλήματα. Τότε θα δούμε αν η Ευρώπη θέλει να συνεχίσει με την εφαρμογή του σχεδίου Σόιμπλε ή όχι».
Ψάχνουν τον βουλευτή-κατάσκοπο
«Κυνηγούν τον κατάσκοπο» γράφει για τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες η εφημερίδα «Handelsblatt», αναφερόμενη στη δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη στον «New Yorker» πως Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής τον είχε επισκεφθεί την παραμονή του δημοψηφίσματος και του είχε πει: «Δεν πιστεύω σε αυτά που σας κάνουν». Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, κανένας εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU / CSU δεν είχε δηλώσει επίσκεψη στην Ελλάδα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Από την άλλη, η εφημερίδα «Die Welt» κάλεσε τον βουλευτή που είδε τον κ. Βαρουφάκη να... αποκαλυφθεί μόνος του, αφού έτσι κι αλλιώς θα τον... αποκαλύψει ο ίδιος ο τέως υπουργός Οικονομικών.
Πηγή
kostasxan
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου