Σαφές μήνυμα στην Τουρκία, ότι δεν νοείται να αμφισβητούνται σύνορα και συνθήκες, έστειλε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Βάλτερ Σταϊνμάγερ, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.«Υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας θέματα και παράλληλα την ίδια την Ευρώπη, και σημείωσε ότι υπερασπιζόμενοι την τήρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, η οποία καθορίζει όχι μόνο τα ελληνικά σύνορα, αλλά και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπερασπιζόμαστε την ίδια την Ευρώπη», διαμήνυσε από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα τείνει «χείρα φιλίας στην Τουρκία» και οι Έλληνες «θέλουμε μια Τουρκία δημοκρατική, ευημερούσα, με ευρωπαϊκή προοπτική, και επανέλαβε ότι η Ελλάδα αποτελεί το παράθυρο και την πόρτα της γείτονος προς την Ευρώπη».
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρατήρησε ότι αναμένουμε από την Τουρκία μια πλήρη, ειλικρινή και έμπρακτη απόδειξη του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό του, καθώς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου και πρόσθεσε ότι αν αυτό δεν συμβεί τότε από κει και πέρα δεν είναι δυνατό να χτισθεί μια φιλία, αφού -όπως ανέφερε- οι φιλίες χτίζονται πάνω στην ειλικρινή βάση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.
Για το Κυπριακό
Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στις δηλώσεις τους και στο Κυπριακό ζήτημα, με τον Γερμανό ΥΠΕΞ να εκφράζει την άποψη ότι οι δύο πλευρές απέδειξαν το Σαββατοκύριακο πως υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης, ποτέ δεν βρέθηκαν τόσο κοντά, όπως είπε. Τόνισε, δε, ότι σε μια τόσο μακρά πορεία δεν πρέπει κανείς να φοβάται να διανύσει τα τελευταία μέτρα.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, επανέλαβε ότι το Κυπριακό είναι ένα διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα, επισήμανε ότι η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους- μέλους της ΕΕ δεν μπορεί να είναι ακέραιη εάν υπάρχουν στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις και υπενθύμισε ότι η έννοια της κυριαρχίας προκύπτει μέσα από το ίδιο το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Παράλληλα, επισήμανε, ότι αν αποδεχόμασταν μια Κύπρο με μειωμένη Κυριαρχία, θα δημιουργούσαμε ένα προηγούμενο για ευρωπαϊκό κράτος, που θα σήμαινε ότι και σε άλλες περιπτώσεις θα ήταν εφικτό να ανεχθούμε μειωμένη Κυριαρχία. «Κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά ολόκληρη την Ευρώπη» υπογράμμισε ο Πρόεδρος.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Σταϊνμάγερ και στις τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό της ΕΕ και ιδίως μετά το Brexit, ενώ υπογράμμισε πως το ενδιαφέρον όλων σήμερα είναι στραμμένο σε Βιέννη και Ρώμη. Μάλιστα, σημείωσε ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα στις δύο αυτές χώρες δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες, καθώς χρειάζονται προσπάθειες για την σταθεροποίηση στην Ευρώπη των 27 χωρών-μελών.
Πηγή: ΑΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου