Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Ένα μακιαβελλικό σενάριο για την μετά τον Ρέντσι Ιταλία


Οι ανησυχίες που εκφράζονται σε διάφορα ΜΜΕ σχετικά με την μετά Renzi εποχή είναι ανυπόστατες και καλά ενορχηστρωμένες από την ΕΕ, της οποίας το "σχέδιο Β" για την Ιταλία είναι ήδη έτοιμο...

Γράφει ο Daniele Pozzati για το Sputnik News
Απόδοση: "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Μετά την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού Matteo Renzi, έχουν μπει στο τραπέζι διάφορα σενάρια για το τι θα συμβεί στη συνέχεια. Ο Ιταλός ευρωβουλευτής Marco Zanni και ο ειδικός σε θέματα γεωπολιτικής καθηγητής Daniele Scalea μίλησαν στο Sputnik Newsγια την πιθανότητα μιας κρίσης τύπου “Ελλάδα No 2” και για τις “παρτίδες” παιχνιδιών εξουσίας που θα παιχθούν μεταξύ της μεταβατικής κυβέρνησης της Ιταλίας, της ΕΕ και των διεθνών δανειστών.

Καθώς ο Ιταλός πρόεδρος Sergio Mattarella δεχόταν την παραίτηση του Renzi στις 5 Δεκεμβρίου, ανέκυψαν τα εξής δύο ερωτήματα: 

1) Θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές και αν ναι πότε;
2) Εάν δεν προκηρυχθούν εκλογές, τι είδους μεταβατική κυβέρνηση θα διορίσει ο πρόεδρος Mattarella;

Στην σημερινή κεντροαριστερά πλειοψηφία της ιταλικής βουλής, με επικεφαλής το Δημοκρατικό Κόμμα του Renzi [Partito Democratico (PD)], απομένουν λιγότεροι από 18 μήνεςδιακυβέρνησης, αφού η θητεία της εξαντλείται στα τέλη Φεβρουαρίου του 2018. Οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές έγιναν τον Φεβρουάριο του 2013, με την θητεία της εκάστοτε κυβέρνησης να διαρκεί 5 χρόνια.

O καθηγητής κ. Daniele Scalea, αναλυτής και γενικός διευθυντής του ανεξάρτητου γεωπολιτικού think tank “Istituto di Studi Alti in Geopolitica e Scienze Ausiliarie” (IsAG) θεωρεί ότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι κάτι απίθανο.

“Θεωρώ ότι ο πρόεδρος Mattarella θα προτιμήσει να εξαντληθεί κανονικά η τρέχουσα πενταετία, ενώ το κόμμα Partito Democratico (PD) του Renzi διαθέτει το απαιτούμενο ποσοστό ώστε να σχηματίσει ένα νέο συνασπισμό. Προσωπικά, αναμένω μια μεταβατική κυβέρνηση η οποία θα είναι μεν ασθενέστερη από του Renzi, αλλά παρ’ όλα αυτά θα είναι σε θέση να κυβερνήσει για τον υπόλοιπο ένα χρόνο συν”, δήλωσε στο Sputnik News ο Ιταλός καθηγητής.

“Οι υποψήφιοι για τον ρόλο ήδη κατονομάζονται στην Ιταλία. Ένα από τα ονόματα, αυτό του νυν υπουργού Οικονομικών, καθηγητή Pier Carlo Padoan, είναι βέβαιο ότι θα καθησυχάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, τις Βρυξέλλες και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)”, υποστηρίζει ο κ. Scalea. “Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χτυπηθεί από μια κρίση το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας από το 2018, το διάστημα δηλαδή εκείνο, κατά τον οποίο θα ασκεί την εξουσία η μεταβατική κυβέρνηση”.

Σενάριο “Ελλάδα Νο 2”;  

Ο Ιταλός ευρωβουλευτής Marco Zanni, μέλος του Κινήματος των Πέντε Αστέρων (M5S) του Beppe Grillo, δήλωσε στο Sputnik News ότι “οι ανησυχίες που εκφράζονται σε διάφορα ΜΜΕ, σχετικά με την μετά Renzi εποχή, είναι ανυπόστατες και καλά ενορχηστρωμένες από την ΕΕ, της οποίας το "σχέδιο Β" για την Ιταλία είναι ήδη έτοιμο. Θα βιώσουμε άλλη μία τραπεζική κρίση που θα έχουν σχεδιάσει οι ίδιοι, μέσα στα πλαίσια αυτής της φαινομενικά ατέρμονης κρίσης του ευρώ”.

“Όντως θα μοιάζει με σενάριο τύπου “Ελλάδα Νο 2”, διευκρινίζει ο Marco Zanni: “Ο στόχος είναι σαφής και έχει ήδη διατυπωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Eurogroup και τα μέλη μιας γερμανικής κάστας διανοούμενωννα αναγκάσουν την Ιταλία να μπει σε καθεστώς πτώχευσης υπό την Τρόικα”.

Εάν σας φαίνεται τραβηγμένο το σενάριο, οι μηχανισμοί που θα οδηγήσουν στον στόχο, τον οποίο έθεσαν οι ενδιαφερόμενοι, είναι ήδη αρκετά οικείοι:

“H "στήριξη" της Ιταλίας θα μπορούσε να επιτευχθεί με δύο τρόπους

1) Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (EΜΣ) θα μπορούσε να "διασώσει" αυτές τις ιταλικές τράπεζες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και απέτυχαν στα τεστ αντοχής του περασμένου καλοκαιριού.

2) Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αγοράσει, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ιταλικά κρατικά ομόλογα, για να μειωθεί η διαφορά στα επιτόκια επί του δημόσιου χρέους μεταξύ της Γερμανίας και της Ιταλίας”.

Φυσικά, κανένα από τα δύο είδη μηχανισμού “στήριξης” δεν πρόκειται να παραχωρηθεί με το αζημίωτο. Ούτε πρόκειται να βοηθήσουν στο ελάχιστο οι δανειστές, όπως μας δείχνει με σαφήνεια η περίπτωση της Ελλάδας. Οι δε όροι τους οποίους οι κυβερνήσεις καλούνται να εκπληρώσουν, προκειμένου να λάβουν “βοήθεια” από τον ΕΜΣ ή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, περιστρέφονται γύρω από ένα από τα πιο αντιλαϊκά φαινόμενα της εποχής μας: την λιτότητα.

Πολιτικές αυξημένων φορολογικών μέτρων και περικοπών

Τα παραπάνω μας οδηγούν στο σενάριο μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης, την οποία ο  ιταλικός λαός είναι βέβαιο ότι θα μισήσει όσο τίποτε άλλο – μιας λεγόμενης “κυβέρνησης τεχνοκρατών” (“Governo tecnico”). Αυτό ίσως και να οδηγούσε σε μια λαϊκή εξέγερση”, τονίζει ο ευρωβουλευτής κ. Zanni. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο της μετά Renzi εποχής, ο πρόεδρος Mattarella θα διορίσει σε θέσεις υπουργών εμπειρογνώμονες και όχι πολιτικούς.

“Αλλά εάν αυτοί οι εμπειρογνώμονες θα είναι μια έκφραση ισχυρών δυνάμεων, όπως οι διεθνείς δανειστές, θα πρέπει να αναμένουμε τις ίδιες πολιτικές αυξημένης φορολογίας και περικοπών που είχαμε και με την κυβέρνηση Monti”, εξήγησε ο κ. Scalea στο Sputnik News.

Πράγματι, το ιστορικό του “Governo tecnico” του Monti, το οποίο κυβέρνησε την χώρα από τον Νοέμβριο του 2011 έως τον Απρίλιο του 2013, δείχνει ότι οι εν λόγω εμπειρογνώμονες βρίσκονται στις συγκεκριμένες θέσεις, για να υπακούν στις επιταγές λιτότητας της ΕΕ.

Η καλύτερη λύση για τον Renzi

Ένας άλλος τύπος μεταβατικής κυβέρνησης θα ήταν η λεγόμενη “Governo del Presidente” (“Κυβέρνηση του Προέδρου”). Στην περίπτωση αυτή, ο Πρόεδρος της Ιταλικής Γερουσίας και Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας Pietro Grasso θα πάρει την σκυτάλη από τον Renzi, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η χώρα σε μια θεσμική λύση, αντί μιας πολιτικής ή τεχνικής.

“Πρόκειται για μια ισχυρή πιθανότητα, την οποία θα κληθεί να διαχειριστεί ο Renzi. Ενώ ο ίδιος θα ασκεί τα καθήκοντα του γραμματέα του κόμματος και ο Grasso του πρωθυπουργού, ο Renzi θα μπορούσε να επηρεάζει την κυβέρνηση, ενώ, ταυτόχρονα, να αποστασιοποιείται από αυτήν, εάν χρειαστεί”, υπογράμμισε ο κ. Scalea.

Εάν όλο αυτό το σενάριο σας ακούγεται μακιαβελλικό, είναι επειδή όντως είναι. Ωστόσο, ακόμη και μια μακιαβελλική παράσταση θα ήταν σίγουρα προτιμότερη από μια νέα (αρχαιο)ελληνικού τύπου τραγωδία.

kostasxan.

Δεν υπάρχουν σχόλια: