Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Ο φημισμένος Ουκρανός Ακαδημαϊκός Petro Tolochko σε διάλεξή του στη Μόσχα: το Κίεβο ιστορικά είναι μια ρωσική πόλη – ο Ρώσικος κόσμος ξεκίνησε ακριβώς από αυτή τη θέση. Yπάρχουν εκατομμύρια άλλοι σαν εμένα στην Ουκρανία που πιστεύουν στη ρωσικότητά της.

O πολύ φημισμένος Ουκρανός επιστήμονας και Ακαδημαϊκός Petro Tolochko αψήφισε την καταπίεση-καταστολή στην Ουκρανία και ταξίδεψε στη Μόσχα για ένα meeting του World Russian People’s Sobor, όπου εκφώνησε μια ομιλία που κατέρριψε τις θέσεις της προπαγάνδας του  καθεστώτος στην Ουκρανία.
Ο Tolochko ανέτρεψε τις ψευδείς θέσεις για  “αρχαίους ukrys” [Ουκρανούς ] και μια κάποια “Ουκρανία-Rus”, που χρησιμοποιήθηκαν από τους Ουκρανούς αποσχιστές   [εθνικιστές] για να δικαιολογήσουν την απόσχιση των ρωσικών εδαφών από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον Tolochko, το Κίεβο είναι ιστορικά μια ρωσική πόλη – ο Ρώσικος κόσμος ξεκίνησε ακριβώς από αυτή τη θέση. 
“Είναι από αυτό το βασίλειο της Μόσχας που ο Ρωσικός κόσμος άρχισε. Γεννήθηκε στις όχθες του Δνείπερου , στο αρχαίο Kievan Rus’. Όταν οι πρώτοι χρονικογράφοι και οι πρώτοι θεολόγοι προσπάθησαν να εννοήσουν τι είναι οι Rus , ταυτοποίησαν  αυτό τον τεράστιο χώρο από το Novgorod ως το Κίεβο  από τα Καρπάθια όρη ως το Βόλγα -Don interfluve ως ένα μοναδικό Ρώσικο Ορθόδοξο χώρο…
Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων – Yaroslav συνεργάτης του Wise  – στο πολύ γνωστό του  ‘Λόγος στο Νόμο και τη Χάρη’ λέει ότι οι Ρώσοι πρίγκιπες ‘δεν βασίλευαν σε μια φτωχή κι άγνωστη χώρα αλλά στη Ρωσία που είναι γνωστή και φημισμένη ως όλες τις εσχατιές, γωνιές της γης ’. Αυτός ο τεράστιος χώρος 1,5 εκατομμυρίων τ. χλμ ήταν αντιληπτός ως τέτοιος. Ο Ηγούμενος Δανιήλ ταξιδεύει στον Πανάγιο Τάφο αυτός είναι ένας Ηγούμενος από το  Chernigov (πόλη στη Β Ουκρανία), αλλά βάζει στον Πανάγιο Τάφο ένα θυμιατήρι από όλη τη Ρωσική γη-χώρα και παρουσιάζει τον εαυτό του ως έναν ιερέα της Ρώσικης γης. Δεν περιόρισε την αποστολή του στο Πριγκιπάτο του Chernigov αλλά δρα ως ένας πρέσβης όλης της Ρώσικης γης.
Η αντίληψη της Ρώσικης γης , του Ρώσικου κόσμου, ήταν επίσης στην εθνική συνείδηση. Tα πολύ γνωστά bylinas ( παραδοσιακά επικά προφορικά ποιήματα της Παλιάς Ρωσίας) , που διηγούνται την ιστορία των Rus όπως εκφράστηκε από τον ίδιο το λαό, δείχνουν Ρώσους bogatyrs, που ζουν έξω από το χωροχρόνο αλλά αυτοί προστατεύουν τους Αγίους Rus, φιλοδοξούν να πάνε στο Κίεβο με διαταγή να προστατεύσουν την πόλη πρωτεύουσα των Rus – έτσι διαμορφώθηκε η γενική αντίληψη του Ρωσικού κόσμου από τότε ,” είπε ο Tolochko.
 » Είμαι βέβαιος: ακόμη κι αν δεν υπήρχε όλη η μεταγενέστερη ιστορία μας , αν αυτό έτσι συνέβαινε στη γεννέτειρά μου Ουκρανία να παραμείνει στη δομή του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας ή Πολωνίας ακόμη και σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσαμε να έχουμε το απόλυτο δικαίωμα να κατατάξουμε εαυτούς στο Ρώσικο κόσμο. Μετά από όλα , υπήρξαν ολόκληρες εκατονταετίες της κοινής μας ιστορίας, η ιστορία των αδερφικών λαών μας —τώρα δεν είναι της μόδας
να μιλάει κανείς έτσι, αλλά τελικά, κατ΄ ουσίαν, είναι ακριβώς έτσι! Ο ορθόδοξος διαφωτισμός στην Ουκρανία, στη Μαλορωσία ( δηλ. Μικρή Ρωσία) και στη Ρωσία είναι αδιανόητος χωρίς τη διαδραστικότητα της Ακαδημίας Kίεβο-Mogyla και την Ακαδημία Σλαβο-ελληνο-λατινική. Δεν μπορώ να φανταστώ μια Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία χωρίς τον Δημήτριο του  Rostov, γεννημένο στην Malorossiya. Δεν μπορούμε να φανταστούμε μια ιστορική διαδικασία από τους καιρούς του Πέτρου  I χωρίς τον Feofan Prokopovich, το Διευθυντή της Ακαδημίας  Kίεβο-Mogyla , και στη συνέχεια συνεργάτη του Πέτρου I, ο οποίος , κατ΄ουσίαν , έδωσε ιδεολογική δικαιολόγηση της αυτοκρατορίας που γεννήθηκε. Δεν μπορούμε να φανταστούμε την ιστορία μας χωρίς τους αδερφούς Razumovsky στους καιρούς της Ελισάβετ και της Αικατερίνης, χωρίς τον καγκελάριο Bezborodko, χωρίς να προσμετρήσουμε τον Kochubey – τον καγκελάριο στην κυβέρνηση του Νικολάου I. Θεωρώ ότι δεν μπορούμε να φανταστούμε επίσης τη Σοβιετική ιστορία δίχως τους maloross μας, τους Ουκρανούς μας. Αυτοί κάθισαν εδώ, ακόμα και στο Κρεμλίνο, και κυβερνούσαν μια τεράστια χώρα και θεωρώ ότι είναι ανήθικο για εμάς, τους Ουκρανούς, σήμερα να αρνηθούμε αυτή – την κοινή μας ιστορία. Υπήρχαν τα πάντα – σκαμπανεβάσματα, επιτεύγματα και αποτυχίες, αλλά να πω ότι όλα αυτά δεν είναι δικά μας, ότι δεν έχουμε σχέση με αυτό, μου φαίνεται ανόητο « , δήλωσε ο Ακαδημαϊκός του Κιέβου.
“Θα ήθελα πολύ να ελπίζω ότι αυτή ώρα της αταξίας θα τελειώσει και η ιστορία θα περάσει σε ένα υψηλό επίπεδο. Δεν γνωρίζω τι μπορούμε πιθανώς να κάνουμε σε Βρυξέλλες ή στην  Washington, είμαι ένας ξένος εκεί, αλλά είμαι δικός τους σε Μόσχα και Αγ. Πετρούπολη και κόσμος σαν και εμένα είναι εκατομμύρια στην Ουκρανία,” τόνισε ο Tolochko.
Ο πατριάρχης Κύριλλος ευχαρίστησε τον Ακαδημαϊκό για την τοποθέτησή του και από την πλευρά του τόνισε:
«Είναι απολύτως προφανές ότι η Ουκρανία, που ονομαζόταν Malorossiya την εποχή του τσάρου αποκλήθηκε έτσι όχι γιατί κάποιος ήθελε να την ταπεινώσει και να δώσει έμφαση στη σημασία των ‘Velikaya Rus’,αλλά γιατί ο καθένας που γνωρίζει ιστορία πάντοτε κατανοεί ότι το Κίεβο είναι η μητέρα των ρωσικών πόλεων, μια πηγή του ρώσικου πολιτισμού.. Γιαυτό το όνομα ‘Malorossiya’ δύναται να συγκριθεί με το πως εμείς τώρα λέμε για την Ιστορική Μόσχα και τη Μεγάλη Μόσχα κατά το Λονδίνο και το Μεγάλο Λονδίνο. Και αυτό είναι το ίδιο και για τις 2 και για Malorossiya και Μεγάλη Ρωσία. Σε αυτό το όνομα υπάρχει ένας υπαινιγμός για την τεράστια πολιτιστική αξία των νότιων ρωσικών εκτάσεων, από όπου προέρχεται η ρωσική γη « , δήλωσε ο επικεφαλής της Ρωσικής Εκκλησίας….
H ομιλία του Ουκρανού Ακαδημαϊκού με τη ρώσικη συνείδηση παρουσιάστηκε στα ρώσικα μέσα στις 3.11.18

Δεν υπάρχουν σχόλια: