Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 01/09/2021, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά: εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση, ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και συναφείς διατάξεις».
Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις :
- Απευθυνόμενος στον κ. Υπουργό Χατζηδάκη: Εεν πρώτοις απορήσαμε ειλικρινά με την αλαζονεία του. Δεν μας ενοχλεί βέβαια η αλαζονεία, αρκεί να στηρίζεται κάπου. Που τη στηρίζετε όμως, κύριε Υπουργέ; Συνειδητοποιείτε τις ζημιές που προκάλεσε η Κυβέρνησή σας μέσα σε δύο μόλις χρόνια; Ελλείμματα πάνω από 30 δισεκατομμύρια ευρώ. Εκτόξευσε το δημόσιο χρέος στα 387 δισεκατομμύρια ευρώ στα τέλη Ιουνίου. Νέα δανεικά 41 δισεκατομμύρια ευρώ. Κόστος πυρκαγιών τουλάχιστον 30 δισεκατομμύρια ευρώ και ούτω καθεξής.
- Καταλαβαίνετε, αλήθεια, τι έχετε κάνει; «Τελευταία τρύπα του ζουρνά», όπως είπατε εσείς για την Ελλάδα, εσείς την καταντήσατε, οι κυβερνήσεις σας, που τώρα επαναλαμβάνουν τη σπατάλη του 2004-2009, που οδήγησε η χώρα μας στο ΔΝΤ.
- Για τους νέους, που είπατε ότι δεν περιμένουν συντάξεις, έχετε απόλυτο δίκιο. Γιατί όμως; Επειδή γνωρίζουν πως χρεοκοπήσατε την Ελλάδα. Τι να περιμένουν με το δημόσιο χρέος στο 234% του ΑΕΠ, με το κόκκινο ιδιωτικό χρέος πάνω από το 150% του ΑΕΠ, με κατεστραμμένο τον παραγωγικό ιστό της χώρας και με τόσα άλλα πράγματα; Από μια Κυβέρνηση που παράγει μόνο ελλείμματα και χρέη εσείς, κύριε Υπουργέ, τι θα περιμένατε;
- Όσον αφορά τις επενδυτικές αποδόσεις, που ανέφερε ο κύριος Υπουργός, έχει ακούσει κάτι για τη φούσκα που δημιουργήθηκε μετά το 2010 και σήμερα είναι στα όρια μιας πραγματικά εκκωφαντικής έκρηξης; Το ανέκδοτο πάντως της ημέρας ήταν η εγγύηση του χρεοκοπημένου κράτους.
- Όσον αφορά δε την εξυγίανση της ΔΕΗ, δεν ήταν το αποτέλεσμα της μείωσης του κόστους ενέργειας, της λήξης των ΝΟΜΕ και του χαμηλού κόστους των ρύπων συγκριτικά με σήμερα; Τώρα που αυξήθηκαν, η «εξυγίανση» θα συνεχιστεί με την άνοδο των τιμών του ηλεκτρισμού έως και 50%;
- Σχετικά με το νομοσχέδιο, θα ξεκινήσουμε με μερικές ερωτήσεις στον Υπουργό. Πριν απ’ όλα γιατί κατέθεσε ένα καινούργιο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, όταν σχετικά πρόσφατα, τον Φεβρουάριο του 2020 ψηφίστηκε το ασφαλιστικό του τότε Υπουργού Εργασίας, του κ. Βρούτση;
- Οφείλουμε να σημειώσουμε εδώ ότι η αύξηση του δείκτη χρέους ως προς το ΑΕΠ της Ελλάδας μεταξύ των ετών 2019 και 2020 ήταν από τις μεγαλύτερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο συν 17,3%, ενώ είχαμε επιπλέον από τις υψηλότερες υφέσεις. Αρκετά με τη δικαιολογία της πανδημίας για τα οικονομικά σφάλματα, τα θηριώδη οικονομικά σφάλματα της Κυβέρνησης.
- Φαίνεται πως δυστυχώς η Ελλάδα συνεχίζει να εφαρμόζει αποτυχημένες ξένες συνταγές, αντί να σχεδιάσει μια δική της αυτοδύναμη αναπτυξιακή πολιτική, γεγονός που την οδηγεί σε συνεχή αδιέξοδα.
- Από την άλλη πλευρά, γιατί δρομολογείται τώρα, σε μια εποχή που η Ελλάδα έχει ανάγκη ρευστότητας, ενώ είναι δεδομένο πως μεγάλο μέρος αυτών των ποσών θα κατευθυνθεί στο εξωτερικό; Γιατί στο εξωτερικό; Επειδή η Ελλάδα δεν διαθέτει μία ώριμη χρηματιστηριακή αγορά, ούτε τα κατάλληλα επενδυτικά προϊόντα για τέτοιου είδους τοποθετήσεις. Ο Υπουργός βέβαια, ως άλλος Μάντοφ, υπόσχεται αποδόσεις 43% έως 68%, όπως αναφέρεται στην έκθεση του Υπουργείου, με τις προβλέψεις του να βασίζονται σε έναν μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ ύψους 4,51% και στις αποδόσεις του αμοιβαίου της ΑΕΔΑΚ της περιόδου 2003 έως το 2020.
Δεν γνωρίζει αλήθεια πώς στις Ηνωμένες Πολιτείες οι διαχειριστές κεφαλαίων υποχρεώνονται να γράφουν όταν απευθύνονται στο κοινό τη φράση «ιστορικές αποδόσεις δεν αποτελούν εγγύηση για μελλοντικά αποτελέσματα»;
- Πώς είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε σε ένα νομοσχέδιο στις υποστηρικτικές μελέτες του οποίου εκτός από τις μαθηματικές ακροβασίες του διαπιστώνονται αντεθνικές πολιτικές κατευθύνσεις.
- Tο κεφαλαιοποιητικό σύστημα προωθείται γενικότερα ως πανάκεια έναντι στο διανεμητικό που θεωρείται προβληματικό λόγω των δημογραφικών εξελίξεων και του ακριβού κόστους εργασίας, ενώ αντιμετωπίζεται και ως εστία κακοδιαχείρισης. Δεν γίνεται, όμως, καμία αναφορά στα τόσα σκάνδαλα που έχουν σχέση με τις αγορές και με το δήθεν αλάνθαστο αόρατο χέρι τους. Εντούτοις, εκτός από το οικονομικό μέρος, το διανεμητικό σύστημα έχει τη λογική του συνταγματικά κατοχυρωμένου αναδιανεμητικού εργαλείου του πλούτου, κάτι που όπως φαίνεται ενοχλεί τους νεοφιλελεύθερους που με τα μνημόνια έχουν επικρατήσει ανεξάρτητα των εκάστοτε κυβερνήσεων.
- Δεν λαμβάνονται δυστυχώς υπόψη ούτε η διεθνής εμπειρία ούτε η εγχώρια, ενώ σχεδιάζετε ένα επόμενο έγκλημα εις βάρος της πατρίδας μας των πολιτών της και των επόμενων γενεών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου