Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

π. Νικόλαος Λουδοβίκος: Η δύναμη της ανθρώπινης θέλησης.

 

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Λουδοβίκος, Καθηγητής Δογματικής & Διευθυντής Σπουδών της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσ/νίκης,Επισκέπτης Καθηγητής του Ινστιτούτου Χριστιανικών Ορθοδόξων Σπουδών του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ Αγγλίας και Ερευνητής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Γουίντσεστερ Αγγλίας, σε συνέντευξή του στην Πεμπτουσία μιλά για τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης, πώς αυτή ενεργοποιείται και ποια είναι η αυθεντική χρήση της.

ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΥΤΙΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΝΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΑΣΗ. ΕΤΣΙ Η ΕΝΣΑΡΚΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΥΟ ΦΥΣΕΩΝ ΚΑΘ' ΟΛΟΚΛΗΡΙΑΝ
ΚΑΙ ΛΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟΥΤΟ Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ. ΑΝ ΤΟ ΘΕΛΗΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΕΙ ΣΩΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΦΥΣΕΙ ΣΩΖΟΜΕΝΟ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΦΥΣΕΙ ΣΩΖΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΣΕΙ ΣΩΖΟΜΕΝΟ. ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΩΣ ΣΚΟΠΟ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΠΡΟΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΓΙΟΙ. 
ΑΝ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΘΕΛΗΜΑ ΑΦΟΥ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΛΗΜΆ ΤΟΥ Ο ΘΕΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ, ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΛΗΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ, ΕΙΤΕ ΓΝΩΜΙΚΟ ΕΙΤΕ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑΣΟΥΜΕ Ή ΕΚΕΙΝΟ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΦΥΣΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΘΕΙΟ;;; ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΑΣΤΑΘΟΥΣ ΔΙΑΝΟΙΑΣ.
ΜΕ ΑΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΟΜΟΥΣΙΟ ΤΟΥ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ. ΛΕΕΙ: ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΤΟ ΟΜΟΟΥΣΙΟ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ, ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΝ ΠΡΟΙΟΝ ΑΣΤΑΘΟΥΣ ΔΙΑΝΟΙΑΣ; 
ΘΕΛΕΙ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΟΤΙ ΟΛΗ ΑΥΤΗ Η ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΤΩΝ ΝΕΟΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΟΝ ΗΣΥΧΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΙΟΤΗΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: