Μια διεθνής ερευνητική ομάδα έχει προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου, πολλά υποσχόμενου, κβαντικού τσιπ (ολοκληρωμένου κυκλώματος) που ανοίγει τον δρόμο για απολύτως ασφαλείς επικοινωνίες στα κινητά τηλέφωνα και για πολύ γρήγορους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, με δυνατότητες σαφώς πέρα από αυτές των τωρινών....συσκευών που βασίζονται στα συμβατικά τσιπ.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής ερευνητές του πανεπιστημίου του Μπρίστολ, που αναμένεται να κάνουν τις σχετικές επίσημες ανακοινώσεις αυτή την εβδομάδα στο πλαίσιο του Βρετανικού Φεστιβάλ Επιστήμης στο Αμπερντίν της Σκωτίας, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», φιλοδοξούν ότι το νέο τσιπ θα κάνει τις ηλεκτρονικές συσκευές άτρωτες έναντι πιθανών απειλών από χάκερ και έτσι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές των χρηστών με τράπεζες και γενικότερα το ηλεκτρονικό εμπόριο θα διεξάγονται με μεγαλύτερη ασφάλεια.
Οι κβαντικοί υπολογιστές είναι σε θέση να λύσουν πολύπλοκα προβλήματα που συνήθως απαιτούν συμβατικούς σούπερ- υπολογιστές.
Η κβαντική τεχνολογία αποτελεί ένα παλαιό όνειρο στο πεδίο της πληροφορικής και, κατά καιρούς, ανακοινώνονται νέοι πρόοδοι σε αυτό τον τομέα.
Το νέο κβαντικό τσιπ είναι κατασκευασμένο από πυρίτιο, χρησιμοποιεί το φως και είναι χιλιάδες φορές μικρότερο από τα υπάρχοντα. Οι ερευνητές θεωρούν εφικτή τη μαζική παραγωγή και αξιοποίησή του σε εμπορικά προϊόντα.
Η χρησιμοποίηση του πυριτίου στο κβαντικό τσιπ έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι παρέχει συμβατότητα με τα υπάρχοντα εξαρτήματα, που εδώ και χρόνια η βιομηχανία ηλεκτρονικών χρησιμοποιεί για την παραγωγή τσιπ για κινητά και υπολογιστές. Σύμφωνα με τον καθηγητή φυσικής Τζέρεμι Ο΄Μπράιαν του πανεπιστημίου του Μπρίστολ, οι κβαντικοί επεξεργαστές θα ήταν δυνατό να ενσωματωθούν στα συμβατικά μικροηλεκτρονικά κυκλώματα το πολύ μέσα στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια.
Αντίθετα με τα συμβατικά τσιπ πυριτίου που δουλεύουν μέσω «χειραγώγησης» του ηλεκτρικού ρεύματος που τα διατρέχει, τα κβαντικά τσιπ «χειραγωγούν» τα σωματίδια του φωτός, τα φωτόνια, για να εκτελέσουν τους υπολογισμούς τους. Ένα τσιπ με 100 φωτόνια θεωρητικά θα μπορούσε να λύσει τρισεκατομμύρια εξισώσεις ταυτόχρονα.
Για το νέο τσιπ, εκτός από το Μπρίστολ, έχουν συνεργαστεί το σκοτσέζικο πανεπιστήμιο Heriot-Watt, το ολλανδικό πανεπιστήμιο Delft και τρεις εταιρίες (η ιαπωνική Toshiba, η φινλανδική Nokia και η βρετανική Oclaro).
Ο Άντι Νισκάνεν του Ερευνητικού Κέντρου της Nokia στο Κέμπριτζ δήλωσε ότι «η κατανόηση της κβαντικής φωτονικής ανοίγει συναρπαστικές προοπτικές για περαιτέρω έρευνα στην ασφάλεια, στους αισθητήρες και στην επεξεργασία των πληροφοριών. Η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων, η ικανότητα μιας συσκευής να αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω της και η δυνατότητά της να ερμηνεύει γρήγορα αυτές τις πληροφορίες, θα προσφέρουν από κοινού μελλοντικά οφέλη στους χρήστες των κινητών συσκευών».
Τα νέα κβαντικά κυκλώματα είναι συμβατά και με την τεχνολογία των οπτικών ινών που χρησιμοποιείται στις υποδομές των ευρυζωνικών τηλεπικοινωνιακών δικτύων και του διαδικτύου διεθνώς, καθώς λειτουργούν στα ίδια μήκη κύματος. Τα φωτόνια των κβαντικών τσιπ και το φως που μεταφέρει τις πληροφορίες μέσω των οπτικών ινών, «μιλούν την ίδια γλώσσα», όπως είπε ο Μαρκ Τόμσον του Κέντρου Κβαντικής Φωτονικής του πανεπιστημίου του Μπρίστολ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου