Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Παραλειπόμενα τής ανταλλαγής επιστολών ανάμεσα στόν Περγάμου καί στόν Ναυπάκτου

 Παναγιώτης Σημάτης :

Το ιστολόγιο panagiotisandriopoulos δημοσίευσε την επιστολή του Μητροπολίτη Περγάμου κ. Ιω. Ζηζιούλα, στην οποία  ο Περγάμου  κατηγορεί τον μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο, ότι «παραποίησε κατάφωρα κείμενό του». Στα σχόλια επισημάναμε την θέση του κ. Δ. Ρουμελιώτη, ο οποίος σημειώνει ότι:

«Για εμενα προσωπικα, ειναι απoριας αξιο, πως ο σεβαστος Ιεραρχης Περγαμου Ιωαννης και επιστημων, παραπονιεται για την προσθηκη μιας προτασεως, που δεν γνωριζω εαν οντως εχει δικιο, και εαν εχει δικιο, βεβαιως δικαιως παραπονειται.

Ομως, οταν εχουμε απο τον λογο του, παρέκκλιση της θεόθεν Ορθοδόξου θεολογίας και παραδόσεως, το θέμα της προτάσεως κατά την ταπεινή μου γνώμη ωχριά».
Ο ίδιος στη συνέχεια παραθέτει μια από τις πολλές αιρετίζουσες θέσεις του Ζηζιούλα. Γράφει: «Τωρα επι του προκειμενου, εαν ιεραρχης της Ορθοδοξιας μας λεγει οτι η θεωση ειναι θεμα της προσωπικης υποστασεως του Χριστου και οχι των ακτιστων ενεργειων της Αγιας Τριαδος, αυτος Ορθοδοξει???».

Στη συνέχεια παραθέτω τό σχόλιο του κ. Ρουμελιώτη:

Ο/Η Dimitris Roumeliotis είπε...
Το θεμα της ενωσεως ειναι ακανθωδες και σπουδαιο.
Ολοι οι ορθοδοξοι επιθυμουμαι την ενωση.
Και για αυτη προσευχωμασται.
Εχουμε ενα ημερολογιακο σχισμα να καλυψουμε και μια παπικη αιρεση.
Ομως η ενωση εχει νοημα μονο εαν ειναι εν Χριστω...
Και αυτο δεν φαινεται να ειναι της μοδας.
Η ενωση μπορει να γινει μονον εαν οσοι εφυγαν οικειοθελως, ζητησουν να επιστρεψουν και οικειοθελως και απωδεχθουν τα οσα το Θεος απεκαλυψε, αρνουμενοι οσα το ανθρωπινο μυαλο ετεχνουργησε.
Θα χαρουμε να δουμε τον Οικουμενικο Πατριαρχη να βαπτιζει τον παπα τσ ρωμης, τον Σεβ. Περγαμου να βαπτιζει τον ρατσιγκερ και τον κο Πανωτη σε χρεος αναδοχου και την αγια πιστη των πατερων μας ΑΛΩΒΗΤΟΝ.
Και ολα αυτα, εν Χριστω, και παντων επομενων των πατερων και ΑΠΑΝΤΕΣ ΕΠΙ ΓΗΣ επομενων Χριστου εν τη κοινη πιστη, αποκλειομεων των πονηρων ιδιοπιστιων.
Τωρα επι του προκειμενου, εαν ιεραρχης της Ορθοδοξιας μας λεγει ότι
η θεωση ειναι θεμα της προσωπικης υποστασεως του Χριστου και οχι των ακτιστων ενεργειων της Αγιας Τριαδος
αυτος Ορθοδοξει???
Κατα ποσο το σεβαστο αυτο προσωπο, το οποιο αξιωθηκε της αρχιερωσυνης εν τη Ορθοδοξω Εκκλησια, ορθοτομει τον απεκαλυμενο λογο του Θεου???
Και στην νοητικη του προσωπου αυτου ως ιεραρχου και αδελφου, πως θα υπαρξει η ορθοτομηση του λογου του Θεου και η ορθοδοξη εννοια της ενωσεως των αιρεσεων και σχισματων μετα της Εκκλησιας, οταν πρεσβευει τα αλλοτρια ιδιοπιστων???
Οταν ο ιεαρχης αυτος ομιλει περι ενωσεως, εχουμε καθε δικαιωμα να φοβουμεθα οτι εννοει μια ενωση του ειδους της καταπτιστου Φεραρας.
Εμεις, οταν μιλαμε για ενωση, εννοουμε την οιειοθελη βαπτιση των αιρετικων μετα την αιτηση των να κατηχηθουν και να επιστρεψουν στην Μια Αγια και ΑΔΙΑΙΡΕΤΟ Εκκλησια.
Για μια τετοια ενωση πολλοι θα εδιναν και την ζωη τους αγνωστοι στους ανθρωπους και γνωστοι στον Θεο.
26 Σεπτεμβρίου 2012 4:00 μ.μ.
http://panagiotisandriopoulos.blogspot.co.uk/2012/09/blog-post_5881.html




ΣΧΟΛΙΟ: "οτι η θεωση ειναι θεμα της προσωπικης υποστασεως του Χριστου και οχι των ακτιστων ενεργειων της Αγιας Τριαδος"
Αυτή είναι η απλή καί αυτονόητη αλήθεια. Δυστυχώς είναι μιά αλήθεια η οποία αγνοείται από τήν σύγχρονη ορθόδοξη θεολογία. Οι κοινές ενέργειες τής Αγίας Τριάδος δέν ουσιώνουν. Αντιθέτως η θέωση η οποία χαρίζεται μετά τήν ενσάρκωση τού Κυρίου υποστασιάζει τήν ανθρώπινη φύση. Εάν η θέωση ήταν θέμα τών ακτίστων ενεργειών δέν θά υπήρχε κανένας λόγος νά ενσαρκωθεί ο Κύριος.
Αμέθυστος

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

H θεωση επιτυγχανεται απο τις ακτιστες ενεργεις της Αγιας Τριαδας η απο την υποσταση του Χριστου . Το ερωτημα ειμαι 1000 τοις 100 σιγουρος 99 στους 100 νεομαρτυρες θα μεναν μεταξεταστεοι . Που να το απαντησουν οταν οι πλειστοι εξ αυτων δεν μπορουσαν να κατανοησουν τι λενε τα 12 ευαγγελια της μεγαλης πεμπτης . Μπορουσαν ομως να απαντησουν σε 2 ερωτηματα . Πρωτον . Υπαρχει Θεος ; Ναι υπαρχει . Δευτερον . Σταυρωθηκε ο Χριστος για μας ; Ναι . Η ευκολια που απαντουσαν στα 2 αυτα ερωτηματα τους εκανε ακλονητους στο τριτο ερωτημα κατω απο το μαχαιρι του Τουρκου . Χριστος η Μωαμεθ . Απαντηση . Χριστος . Και μετα μαρτυριο . Για τον εαυτο μου ειμαι σχεδον σιγουρος οτι σε ερωτημα με τετοιο διλημα θα ξεχνουσα την χριστιανικη μου ιδιοτητα και θα φωναζα Αλλαχ Ακμπαρ . Αγριο πραγμα ο θανατος με μαχαιρι η σουβλα η γδαρσιμο .Αυτοι ομως που δεν διαβασαν ουτε γραφη ουτε πατερες οι περισοτεροι ηταν βεβαιοι . Μετα το μαχαιρι ο παραδεισος . Γενικα καλη η υψηλη θεολογια αλλα πιστευω οτι καποιοι στην θεολογια θετουν μια προυποθεση . Την υπαρξη της θεολογιας . Και καποιοι αλλοι θετουν προυποθεση την υπαρξη του Θεου . Ολα αυτα χωρις καμια αιχμη για το περιεχομενο τοσο του αρθρου οσο και του σχολιασμου απο τον blogger . Απλως βλεποντας καποια σημαδια πιστευω οτι πολλοι θα κληθουμε καποια στιγμη να απαντησουμε στο απλο ερωτημα . Χριστος η απολυση απο την δουλεια ; Χριστος η Αλλαχ . Μπορει και αυτο . Εχω μεγαλη αμφιβολια αν θα απαντησουμε οπως εκεινοι οι παλιοι . Χριστος και οτι θελει ας γινει

Παναγιώτης είπε...

Εμείς γνωρίζουμε ότι στην Αγία Τριάδα υπάρχουν τα "κοινά" των θείων Υποστάσεων και τα "ακοινώνητα".
«Ο Θεός είναι ένας και η ετερότητα των υποστάσεων εξηγεί το γιατί ο Θεός είναι τρισυπόστατος.
Έτσι στην ορθόδοξη θεολογία γίνεται αντιληπτό πως έχουμε διαχωρισμό των κ ο ι ν ώ ν και α κ ο ι ν ω ν ή τ ω ν, ιδιοτήτων με τις κ ο ι ν έ ς να βρίσκονται πλήρως και στις τρεις υποστάσεις...
και των α κ ο ι ν ω ν ή τ ω ν δηλαδή των χαρακτηριστικών που εμπεριέχονται μόνο σε κάθε μια υπόσταση αποκλειστικώς όπως ...το αγέννητο, το γεννητό, το εκπορευτό. Οι παραπάνω ιδιότητες, ονομάζονται "υποστατικά ιδιώματα" και κάθε ιδίωμα ανήκει στην ιδιαίτερη υπόσταση και μόνο:
Κάθε Πρόσωπο (όμως) στην επαφή του με τον κόσμο και την ιστορία, δηλαδή στα πλαίσια της Θείας Οικονομίας, επιτελεί ένα ιδιαίτερο έργο».
http://el.orthodoxwiki.org/%CE%91%CE%B3%CE%AF%CE%B1_%CE%A4%CF%81%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B1

Αξίζει να παρουσιαστεί τι λέγουν οι άγιοι Πατέρες γι’ αυτό το "ιδιαίτερο έργο" κάθε Αγίου Προσώπου, στα πλαίσια της θείας Οικονομίας.

Θωμάς είπε...

Το θέμα που θέτει ο Αμέθυστος είναι ουσιαστικό και θυμάμαι ότι και παλαιότερα έχει εγκαλέσει τον Μητρ. Ναυπάκτου για το συγκεκριμένο θέμα (που μάλλον πρόκειται για λάθος του Ρωμανίδη) αλλά ουδέποτε δόθηκε απάντηση.

amethystos είπε...

Στήν Αγία Τριάδα, καθώς μάς διδάσκουν οι Πατέρες, έχουμε ουσία καί υποστάσεις. Δέν υπάρχει ουσία ανυπόστατος, ούτε υπόσταση ανούσιος. Η ουσία, πού είναι τό περιεχόμενο τών τριών υποστάσεων, είναι υπερούσιος, δηλ. αμέθεκτος από τήν κτίση. Μέ τήν θέλησή τους οι δύο υποστάσεις, ο Υιός καί τό Άγιο Πνεύμα, εργάστηκαν γιά τήν ελευθερία τής κτίσεως καί τού ανθρώπου από τά δεσμά τής αμαρτίας καί τού θανάτου, φυσικά καί τού Πατρός συναινούντος. Έτσι έχουμε δύο τριάδες, από τίς οποίες γνωρίζουμε μόνο τήν τριάδα η οποία εγράζεται τήν σωτηρία μας.
Η μία Τριάδα είναι η θεολογική λεγόμενη Τριάδα καί η άλλη είναι η οικονομική. Ό,τι γνωρίζουμε γιά τήν θεολογική Τριάδα, τό γνωρίζουμε από τόν Υιό.
Μόνον οι άκτιστες ενέργειες μπορούν νά γίνουν μεθεκτές, οι οποίες προέρχονται από τήν ουσία, είναι άκτιστες, αλλά δέν είναι η ουσία. Οι δύο υποστάσεις οι οποίες σώζουν τόν άνθρωπο καί τήν κτίση χορηγούν τίς άκτιστες ενέργειες "χρωματισμένες" από τίς ιδιότητες τής κάθε μιάς, στούς πιστούς καί τούς οδηγούν στήν ένωση μέ τόν Κύριο σάν σώμα Χριστού. Αυτοί είναι οι Άγιοί μας. Οι κοινές άκτιστες ενέργειες τής Αγίας Τριάδος συνεχίζουν τό έργο τής συντήρησης, τής αύξησης, τής πρόνοιας, στήν κτίση καί στόν άνθρωπο. Η χάρις τών κοινών ενεργειών χορηγούν ακόμη καί τήν δυνατότητα κατανοήσεως στόν άνθρωπο. Οργή θεού είναι η απόσυρση αυτής τής χάριτος τών κοινών ενεργειών, κάτι πού υφίσταται σήμερα η εκκλησία καί η Πατρίδα μας καί είναι η αιτία πού βυθιστήκαμε στήν κρίση. Αυτή η κρίση σημαίνει ότι δέν μπορούμε νά διακρίνουμε ούτε τό συμφέρον μας. Κυριαρχεί τό σκότος, τό ψεύδος. Ένα φαινόμενο πού βλέπουμε ξεκάθαρα γύρω μας.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΟΠΟΙΟΣ ΑΚΤΙΣΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΤΩΝ ΥΠΟΣΤΑΣΕΩΝ.

amethystos είπε...

Εάν η θέωση καί η σωτηρία τού ανθρώπου από τόν θάνατο επιτυγχάνετο από κάποια θεοποιό άκτιστη ενέργεια, δέν θά υπήρχε η ανάγκη τής ενσαρκώσεως τού Κυρίου.
Αυτή η θεολογία είναι η μέγιστη δυνατή ύβρις κατά τής Θεοτόκου. Εκφράστηκε από τούς Ρώσους, από τόν μετριότατο Μέγιεντορφ πχ. καί διαδόθηκε στήν Ελλάδα από τόν μακαριστό Ρωμανίδη. Στή θεολογία τού Ρωμανίδη απουσιάζει παντελώς η Θεοτόκος, διότι δέν ήταν έμπειρος τής πνευματικής ζωής. Διέθετε έναν δυνατό νού.