Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Δημιούργημα του κ. Τσίπρα το τρίτο Μνημόνιο

του Γιώργου Παπαϊωάννου

Το τρίτο Μνημόνιο όχι μόνο φέρει την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα αλλά είναι δημιούργημα της διακυβέρνησης που αυτοαποκαλείται «πρώτη φορά Αριστερά».

Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφήρμοσε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα με πρώτο «βιολί» τον Γιάννη Βαρουφάκη.

Και τούτο διότι για να μπει μια χώρα σε πρόγραμμα και να υπογράψει Μνημόνιο πρέπει να συντρέχουν οι εξής τρεις προϋποθέσεις:     

Πρώτον, να έχει πρωτογενές έλλειμμα.

Δεύτερον, να βρίσκεται σε ύφεση.

Τρίτον, το τραπεζικό της σύστημα να χρειάζεται κεφαλαιακή ενίσχυση.

Τότε είναι που έρχονται οι εταίροι να σε δανείσουν για να καλύψεις τα ελλείμματα που παράγει η ύφεση και να ανακεφαλαιοποιήσεις τις τράπεζες. Και φυσικά οι πιστωτές βάζουν τους όρους τους, δηλαδή επιβάλλουν Μνημόνιο.

Όταν λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές τον περασμένο Ιανουάριο και σχημάτισε κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ, καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις δεν υπήρχε.

Η χώρα «έτρεχε» πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014 και είχε στόχο για πλεόνασμα 3% το 2015.

Είχε επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ, αρχικά 0,4% το 2014 και πρόβλεψη για ανάπτυξη 2-2,5% το 2015.

Και το τραπεζικό σύστημα, που είχε ανακεφαλαιοποιηθεί το 2014, ήταν από τα κεφαλαιακά ισχυρότερα της Ευρώπης, με βάση τους ελέγχους της ΕΚΤ.

Όμως η «πρώτη φορά Αριστερά» έκανε ό,τι μπορούσε για να ανατρέψει τις συνθήκες αυτές και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε τρίτο μνημόνιο.

Στο πεντάμηνο της «σκληρής διαπραγμάτευσης» και της «δημιουργικής ασάφειας» του κ. Βαρουφάκη, η αγορά γονάτισε, η οικονομία διαλύθηκε και από 2-2,5% ανάπτυξη που περιμέναμε το 2015, τώρα προβλέπεται ύφεση 2,5-3%.

Στο ίδιο διάστημα, το πρωτογενές πλεόνασμα που είχε πετύχει με θυσίες ο ελληνικός λαός και το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων χρησιμοποιούσε ως επιχείρημα για μια καλύτερη συμφωνία, εξανεμίσθηκε.

Έτσι, φέτος, όπως προβλέπεται στο νέο μνημόνιο που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας, θα χρειαστούν μέτρα για να κλείσει η χρονιά με πρωτογενές έλλειμμα -0,25%. Διότι χωρίς μέτρα το πρωτογενές έλλειμμα είναι -1,5%.

Δηλαδή ο κ. Τσίπρας, που δεν δεχόταν τα μέτρα ύψους 1,5 δισ. ευρώ που ζητούσαν οι πιστωτές για να κλείσει το προηγούμενο μνημόνιο και να μπει η χώρα στην πιστωτική γραμμή ECCL (ένα βήμα πριν την κανονικότητα), συμφωνεί σήμερα να πάρει μέτρα 2,25 δισ. ευρώ για να πετύχει πρωτογενές έλλειμμα -0,25%!

Και καυχιέται γι΄αυτό λέγοντας ότι η χώρα δεν χρειάζεται να επιτύχει σήμερα να υψηλά πλεονάσματα που προβλέπονταν στο προηγούμενο πρόγραμμα. Μόνο που τότε ξεκινούσε από διαφορετική βάση.

Αλλά ακόμα μεγαλύτερο επίτευγμα της σκληρής διαπραγμάτευσης που κορυφώθηκε με το δημοψήφισμα και το περήφανο «Όχι» που έγινε «Ναι», ήταν η απαξίωση των τραπεζών. 

Διότι με την ύφεση, την κατάρρευση της αγοράς και τις προσδοκίες για «κούρεμα» των ιδιωτικών χρεών που καλλιέργησε η κυβέρνηση, δημιούργησε νέα γενιά προβληματικών δανείων.

Επίσης, το «φλερτ» του ΣΥΡΙΖΑ με τη δραχμή και η αβεβαιότητα που προκάλεσε «έδιωξαν» από τις τράπεζες καταθέσεις ύψους 40 δισ. ευρώ. Το τελειωτικό κτύπημα έδωσε το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls.

Ετσι, η περιουσία του δημοσίου από τη συμμετοχή του στις τράπεζες απαξιώθηκε από 12 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014 σε μόλις 3 δισ. ευρώ σήμερα.

Επιπλέον, το κράτος πρέπει να βάλει τώρα τουλάχιστον άλλα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους, επιβαρύνοντας ανάλογα το χρέος. Δηλαδή μόνο από τις τράπεζες η συνολική ζημιά που προκάλεσε η κυβέρνησης Τσίπρα είναι 20 δισ. ευρώ!

Στην κυριολεξία πρόκειται για ένα μεγάλο κατόρθωμα, μοναδικό αν λάβουμε υπόψη μας ότι ο κ. Τσίπρας εξελέγη για να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο.

Μια χώρα που είχε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εξόδου και βρισκόταν με το ένα πόδι εκτός και μέσα σε έξι μήνες η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαμόρφωσε συνθήκες για να υπογράψει ένα νέο τριετές μνημόνιο.

Ούτε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να είχε γράψει το σενάριο!

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
.vigla

Δεν υπάρχουν σχόλια: