σ.σ. Δεν ξέρω εσείς αλλά εγώ είμαι πολύ «υπερήφανη» γι’ αυτούς τους Φαναριώτες. Τιμούν την Εκκλησία, την Ρωμηοσύνη, το ιστορικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως. Έρχεται μεγάλος πόλεμος…..αυτά τα αίσχη που γίνονται δεν θα τ’ αφήσει έτσι ο Τριαδικός Θεός.
***
Σαμπεζύ, Ελβετία – Νοέμβριος 2018
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιώβ (Getcha), ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έδωσε πρόσφατα συνέντευξη στο BBC, στην οποία μίλησε για την κρίση στην Ουκρανία και τα προνόμια του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Συγκεκριμένα, έκανε την προκλητική δήλωση ότι όλοι οι επίσκοποι στην Ουκρανία σήμερα είναι ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, είτε το γνωρίζουν είτε όχι.
Ιώβ: Είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι με την απόφαση της Συνόδου της 11ης Οκτωβρίου η πράξη του 1686 καταργήθηκε. Από πλευράς κανονικότητας αυτό σημαίνει ότι σήμερα το Πατριαρχείο Μόσχας δεν υπάρχει πλέον στην Ουκρανία. Όλοι οι ιεράρχες είναι ντε φάκτο ιεράρχες του Οικουμενικού θρόνου σύμφωνα με την απόφαση αυτή της συνόδου, και τώρα θα πρέπει να περιμένουν τις οδηγίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την περαιτέρω λειτουργία και ύπαρξή τους εν όψει της χορήγησης αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία.
<…>
BBC: Δηλαδή, κάποια στιγμή ο Μητροπολίτης Ονούφριος θα λάβει επιστολή από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο με κάποιες οδηγίες;
Ιώβ: Δεν μπορώ να σας πω τι θα συμβεί, αλλά είναι απαραίτητο να καταλάβουμε ότι η άρση της πράξης του 1686 κατάργησε την διοίκηση της Εκκλησίας της Μόσχας στην Μητρόπολη του Κιέβου και σε όλες τις επισκοπές στην Ουκρανία.
Ωστόσο, το σύνολο των επισκόπων της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και ένας αυξανόμενος αριθμός επισκοπών έχουν διακηρύξει ξεκάθαρα ότι το κανονικό τους καθεστώς ως αυτοδιοικούμενο σώμα της Ρωσικής Εκκλησίας είναι ικανοποιητικό για την ευαγγελική τους αποστολή στην Ουκρανία.
BBC: Θέλετε να πείτε ότι οι Ουκρανοί ιεράρχες που δεν θα παραστούν στο συμβούλιο ενοποίησης θα βρεθούν εκτός νόμου; Εκτός κανόνων στο έδαφος της Ουκρανίας;
Ιώβ: Σύμφωνα με τους κανόνες της Εκκλησίας δεν μπορεί να υπάρχουν δύο παράλληλες Εκκλησίες σε ένα έδαφος. Αν αυτό συνέβαινε όπως λένε κάποιοι -ότι όποιος δεν θέλει Ουκρανική αυτοκεφαλία μπορεί να παραμείνει ως Ρωσική εξαρχία ή οτιδήποτε άλλο- αυτό θα ήταν απλώς αντικανονικό. Σύμφωνα με τους κανόνες της Εκκλησίας θα πρέπει να υπάρχει μόνο μία Ορθόδοξη Εκκλησία στην επικράτεια ενός κράτους, και αυτή η αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία θα πρέπει να ενώνει τους πάντες.
BBC: Και η Εσθονία;
Ιώβ: Η Εσθονία, πρώτον, δεν είναι αυτοκέφαλη, είναι μια αυτόνομη Εκκλησία -υπάρχει μια διαφορά. Και δεύτερον, η επιλογή της Εσθονίας ήταν ένας προσωρινός συμβιβασμός.
BBC: Δηλαδή στην Ουκρανία δεν θα είναι όπως στην Εσθονία;
Ιώβ: Αν θέλουμε να ακολουθήσουμε τους κανόνες της Εκκλησίας δεν μπορεί να υπάρξει επανάληψη της Εσθονίας στην Ουκρανία.
Είναι ενδιαφέρον εδώ ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιώβ παραδέχεται στην ουσία ότι η δημιουργία μιας ανταγωνιστικής Εκκλησίας στην Εσθονία το 1996 από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η οποία προκάλεσε μια αξιοθρήνητη κατάσταση που συνεχίζεται έως σήμερα, ήταν αντίθετη με τους κανόνες.
Ο ιεράρχης του Φαναρίου έκανε επίσης μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση σε σχέση με την ιστορία της Εκκλησίας του Κιέβου: «Αν το Οικουμενικό Πατριαρχείο ήθελε να αποκτήσει κάτι, θα μπορούσε να πει: ‘Έχουμε το δικαίωμα να αποκαταστήσουμε τη Μητρόπολή μας που υπήρχε [στο Κίεβο] μέχρι τα τέλη του 17ου αιώνα.’ Αλλά η Κωνσταντινούπολη δεν το θέλει αυτό.» Ο Αρχιεπίσκοπος Ιώβ με αυτόν τον τρόπο αναγνωρίζει τον αληθή ισχυρισμό της Ρωσικής Εκκλησίας ότι η Μητρόπολη του Κιέβου τέθηκε υπό την δικαιοδοσία της το 1686.
Στην ίδια συνέντευξη ο Αρχιεπίσκοπος Ιώβ δήλωσε επίσης ότι η Κωνσταντινούπολη μπορεί εξίσου να παραχωρεί και να αίρει το αυτοκέφαλο κατά βούληση, απειλώντας με αυτόν τον τρόπο εμμέσως πλην σαφώς την Ρωσική Εκκλησία.
***
Μετάφραση Φαίη για το ΑΒΕΡΩΦ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου