Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

Η επέτειος


ΕΠΙΤΥΧΙΑ! Βρέθηκε ποιος θα ενσαρκώσει τον Κολοκοτρώνη στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από το 1821!


Μεγάλη επιτυχία της Εθνικής Προέδρου για τους γιορτασμούς των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821: Ο Αντετοκούνμπο δέχτηκε την πρόσκληση να εκφράσει τους αγωνιστές του '21 στις επετειακές εκδηλώσεις. Μια παγκόσμια νίκη της σημερινής Ελλάδας!

sibilla - σίβυλλα: ΕΠΙΤΥΧΙΑ! Βρέθηκε ποιος θα ενσαρκώσει τον Κολοκοτρώνη στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από το 1821! (sibilla-gr-sibilla.blogspot.com)

ΣΤΕΛΙΟΣ ΡΑΜΦΟΣ*

Γιορτάζουμε τα διακόσια χρόνια από την εθνεγερσία του 1821, όχι τα διακόσια χρόνια από το 1821. Η χρονολογία ισχύει για όλους· η γενέθλια σημασία της ισχύει μόνο για τους Ελληνες διότι αυτοί εξεγέρθηκαν τότε, κερδίζοντας με βαρύ φόρο αίματος τη νεότερη ιστορική τους υπόσταση. Η πορεία του έθνους μας ακόμη δεν έχει αποκρυσταλλωθεί ώστε να διατυπώσουμε επακριβώς με όρους ιστορικότητος τη δυναμική του ιδρυτικού εκείνου γεγονότος. Οσο η χώρα θα ταλαντεύεται μεταξύ των στρατηγικών της επιλογών και της καθημερινότητος των νοοτροπιών μας, τόσο το Εικοσιένα θα παραμένει στο νόημά του ρευστό, καίτοι ως συμβάν είναι αδιαμφισβήτητο. Η ελληνική κοινωνία μετεωρίζεται, αφού κυριαρχεί ακόμη στα πολιτικά πράγματα ένα μπρος – πίσω που εμποδίζει τη συνεπή της ενότητα στον ιστορικό χρόνο. Η συναισθηματική αοριστία ενός απολύτου υπαγορεύει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις απαιτήσεις του ορισμένου και πραγματικού.  

Τι είναι μία επέτειος; Είναι μία ημέρα ή μία περίοδος κατά την οποία μνημονεύουμε τακτικά αξιοσημείωτα, θετικά ή αρνητικά, γεγονότα. Τιμούμε φέτος την Επανάσταση του Εικοσιένα· θα αποτιμήσουμε του χρόνου, ελπίζω αναστοχαστικά, τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Γιορτάζουμε, με άλλα λόγια, στην κάθε επέτειο τη σημασία του αρχικού γεγονότος για εμάς σήμερα, όχι την ημερολογιακή του θέση στον χρόνο. Αυτή η σημασία μάς ζητεί να το αναλογιστούμε και να προχωρήσουμε απομακρυνόμενοι από το ίδιο το χρονικό γεγονός ανεπιστρεπτί. Αν αφεθούμε στην ιστοριογραφική ενθύμηση, το γεγονός θα σβήσει ή θα διατηρηθεί μυθολογικά και ρητορικά· θα το κρατούμε για πάντα μαζί μας σαν φυλαχτό, ζώντας το ως εφαλτήριο για το μέλλον. Με τον ιστορικό βηματισμό, η επέτειος δεν μας γυρίζει στην αφετηρία αναχρονιστικά· μας εκτοξεύει μαζί της μακριά και ψηλά, σημασιοδοτώντας την από το παρόν μας. 

amethystos: Η επέτειος (amethystosbooks.blogspot.com)

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα ίδια λέει και για την ερμηνεία των Ευαγγελίων.Έτσι γι αυτόν η παραβολή του ασώτου είναι η πανηγυρική δικαίωση αυτού που αυτονομείται. Δίχως την αυτονόμηση,πιστεύει, δεν υπάρχει εαυτός και ουσιαστική κατανόηση των πραγμάτων. Ό,τι να ναι...

Ανώνυμος είπε...

https://www.protothema.gr/greece/article/1082894/vasilis-tsiartas-den-ehei-thesi-o-adetokounbo-stous-eortasmous-gia-tin-epeteio-tou-1821/

Ανώνυμος είπε...

Εξηγήστε μας κύριε Ράμφο γιατί υποστηρίζετε Μητσοτάκη, γιατί υποστηρίξατε Παπανδρέου και Σημίτη.Ποιο είναι το πνεύμα που οδήγησε τους αγωνιστές του 1821 και το είδατε εκσυγχρονισμένο και εξελιγμένο να καθοδηγεί και αυτούς τους πολιτικούς;

Ανώνυμος είπε...

Βρέθηκε και συγκρότημα για την μουσική διάνθιση των εορτασμών

https://www.youtube.com/watch?v=nuBaRcQq6-Q

amethystos είπε...

Επειδή είναι άθεος καί γι'αυτό αρνείται τόν τίτλο τού φιλοσόφου δηλώνοντας φιλο-φιλόσοφος. Καί σάν τέτοιος δέν συλλαμβάνει ότι στήν παραβολή τού ασώτου, όπως καί στήν αρχαία φιλοσοφία η ουσία βρίσκεται στήν επιστροφή. Οτι η ουσία τής πραγματικότητος καί τών πραγμάτων είναι τά βελανίδια.Σέ όλα τά φυτά φαίνεται αλλά στό βελανίδι είναι ξεκάθαρο. Εχει δύο μέρη ο καρπός. Τόν υποδοχέα καί τόν καρπό πού τρώνε τά ζώα. Είναι ο λόγος τών όντων.

Ανώνυμος είπε...

Είναι φιλο-σοφιστής τελικώς!

amethystos είπε...

Μέ απόλυτη ακρίβεια.

Ανώνυμος είπε...

Ο Ράμφος πρώην κουμουνιστής ειχε γνωρισει τον αγιο Πορφυριο και απέρριψε την ιδεολογια του παλια κατάλοιπα βαίνουν παλι στην επιφάνεια .