Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΠΟΧΑΥΝΩΣΗΣ

Εύλογα αναρωτιέται κανείς γιατί δεν υπάρχει καμία κοινωνική αντίδραση – αφού δεν είναι ξεκάθαρος μόνο ο εμπαιγμός και η ληστεία των Ελλήνων, μεταξύ άλλων με το νέο πτωχευτικό νόμο-έκτρωμα ή/και με τα προγράμματα διάσωσης των τραπεζών εις βάρος των φορολογουμένων αλλά, επί πλέον, η μη βιωσιμότητα τόσο του υπέρογκου δημοσίου χρέους που πλησιάζει στα 380 δις €, όσο και του κόκκινου ιδιωτικού χρέους που υπερβαίνει τα 250 δις €. Επίσης η παράδοση ως αντάλλαγμα θαλάσσιων κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ή/και εδαφικής κυριαρχίας στην ανέκαθεν σύμμαχο της Γερμανίας, στην Τουρκία – όπως επίσης η επόμενη μείωση των συντάξεων.

. Βασίλης Βιλιάρδος

Επικαιρότητα

Καμία ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει σπαταλήσει τόσα πολλά χρήματα και μάλιστα με δανεικά – δημιουργώντας ένα έλλειμμα στον προϋπολογισμό ύψους 24,1 δις € ταμειακά, μέσα σε ένα μόλις έτος ή περί το 15% του ΑΕΠ. Το 2009 βέβαια συνέβη κάτι ανάλογο που οδήγησε την Ελλάδα στο ΔΝΤ – αλλά μόνο μετά τη διόγκωση του ελλείμματος από την ΕΛΣΤΑΤ που διοικούσε τότε το πρώην στέλεχος του Ταμείου (ανάλυση).

Περαιτέρω, καμία ελληνική κυβέρνηση δεν εκτόξευσε το δημόσιο χρέος (κεντρική κυβέρνηση) στο 230% του ΑΕΠ και το κόκκινο ιδιωτικό πάνω από το 150% ή περί τα 260 δις € – σε επίπεδα δηλαδή μοναδικά στην παγκόσμια ιστορία. Ταυτόχρονα, κανένας απολύτως οικονομικός δείκτης δεν είναι θετικός – με την ύφεση να υπερβαίνει το 10%, με το ΑΕΠ να καταρρέει στα 160 δις €, με τον πληθυσμό να μειώνεται κατά 40.000 άτομα εντείνοντας το ήδη μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, με το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών άνω του 10%, με τα νοικοκυριά σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ (πηγή) κοκ.

Εκτός αυτού, καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θυσίασε ποτέ για το 4% των συνολικών θανάτων (περί τους 120.000 ετησίως, όταν 5.000 από Covid) την οικονομία – κλειδώνοντας την διαδοχικά, χωρίς κανέναν προγραμματισμό. Οφείλουμε δε να σημειώσουμε εδώ πως, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού οικονομικών (όλες διαφέρουν μεταξύ τους), το κλείδωμα κοστίζει τζίρο 3 δις € μηνιαία (1 δις € το περιορισμένο) – εκ των οποίων το 50% αφορά το λιανεμπόριο και το 35% του λιανεμπορίου τη μαζική εστίαση (σημαίνει περίπου 500 εκ. € για τον πολύπαθο κλάδο που φαίνεται πως μισεί η κυβέρνηση).

Παράλληλα, καμία κυβέρνηση δεν είχε μετά από 19 περίπου μήνες τόσο μεγάλη πλειοψηφία στις δημοσκοπήσεις (γράφημα) – γεγονός εντυπωσιακό, αφού εκτός από την απίστευτη οικονομική καταστροφή που προκάλεσε, δημιούργησε πολλά εθνικά προβλήματα (παραχώρηση αλιευτικών ζωνών στην Ιταλία εντός των χωρικών μας υδάτων, παραχώρηση μέρος της πλούσιας σε πετρέλαιο λεκάνης του Ηροδότου στην Αίγυπτο,  αποδοχή της ενδοτικής συμφωνίας των Πρεσπών, καμία αντίδραση στις διεκδικήσεις της Τουρκίας, σκύψιμο του κεφαλιού στη Γερμανία κοκ.).

Τέλος, καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έλεγχε σε τόσο μεγάλο βαθμό τα ΜΜΕ (άνω του 80%), φυσικά επίσης τις εταιρείες δημοσκόπησης, «χρηματίζοντας» τα με τόσα πολλά χρήματα – γεγονός εντυπωσιακό για μία χρεοκοπημένη χώρα, η οποία ζει μόνο με δανεικά που αυξάνονται συνεχώς. Εν προκειμένω, σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση την αξιωματική, δεν εμφανίζονται ποτέ στις τηλεοράσεις – ενώ αγνοούνται από τα έντυπα και διαδικτυακά μέσα, σαν να μην υπάρχουν καθόλου!

Συνεχίζοντας, μόνο τον Ιανουάριο του 2021, μέσα σε έναν μόλις μήνα δηλαδή, η κυβέρνηση δανείσθηκε το ποσόν-ρεκόρ των 7,12 δις €, εκ των οποίων τα 5,5 δις € με ομόλογα και το 1,62 δις € με έντοκα γραμμάτια! Με τα χρήματα αυτά αυξήθηκε προφανώς ακόμη περισσότερο το δημόσιο χρέος, ενώ ασφαλώς θα προσφέρθηκαν ανταλλάγματα – όπου, εφόσον έχει υποθηκευθεί η δημόσια περιουσία από την Τρόικα Εσωτερικού (βίντεο), θα είναι εθνική κυριαρχία. Θαλάσσια κυριαρχικά δικαιώματα ή και εδαφική κυριαρχία πιθανότατα, με αποδέκτη την ανέκαθεν σύμμαχο της Γερμανίας, την Τουρκία (βίντεο).

Από την άλλη πλευρά, καμία κυβέρνηση δεν έδωσε ποτέ τόσες κενές υποσχέσεις στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, χωρίς να εκπληρώνει το μεγαλύτερο μέρος τους – όπως στο παράδειγμα της πρόσφατης επιστρεπτέας προκαταβολής, όπου από τις 25.126 αιτήσεις κρίθηκαν οι 17.613 μη επιλέξιμες (68%), σύμφωνα με πίνακα που έδωσε χθες ο υπουργός οικονομικών.

Παρεμπιπτόντως, εάν υπολογισθούν στο έλλειμμα οι εκκρεμείς συντάξεις άνω των 300.000 (170.000 κύρια σύνταξη), θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ – κάτι που προσπαθεί να επιλύσει ο νέος υπουργός, γνωστός ως ο εκκαθαριστής και εκτελεστής της Ελλάδας (ανάλυση), δρομολογώντας πονηρά τη μείωση τους με την υιοθέτηση της εθνικής σύνταξης των 384 € (πηγή).

Με κριτήριο τώρα όλα τα παραπάνω, εύλογα αναρωτιέται κανείς γιατί δεν υπάρχει καμία κοινωνική αντίδραση – αφού δεν είναι ξεκάθαρος μόνο ο εμπαιγμός και η ληστεία των Ελλήνων, μεταξύ άλλων με το νέο πτωχευτικό νόμο-έκτρωμα ή/και με τα προγράμματα διάσωσης των τραπεζών εις βάρος των φορολογουμένων αλλά, επί πλέον, η μη βιωσιμότητα τόσο του δημοσίου, όσο και του κόκκινου ιδιωτικού χρέους. Απάντηση δυστυχώς δεν έχουμε – εκτός ίσως από το ότι οι Έλληνες έχουν αποδεχθεί την σταδιακή εξαφάνιση τους ως Έθνος, οπότε έχουν αποχαυνωθεί συλλογικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: