Άγιος Κλήμης Επίσκοπος Αγκύρας
Στις μέρες μας ακούμε συχνά από γονείς τα έξης λόγια: «Θέλουμε να εξασφαλίσουμε τη ζωή του παιδιού μας». Γι αυτό εργάζονται πολύ σκληρά, για να μαζέψουν -συχνά αδίκως- χρήματα ή να μορφώσουν τα παιδιά τους προς την κατεύθυνση που, όπως νομίζουν, φέρνει τη μεγαλύτερη δυνατή φυσική ασφάλεια και υλική ευμάρεια. Αυτό γίνεται από τους λεγόμενους χριστιανούς! Ενεργούν έτσι διότι η αντίληψη τους για την πραγματική ζωή και την πραγματική εξασφάλιση της ζωής είναι εσφαλμένη.
Ιδού με ποιόν τρόπο μια αληθινή χριστιανή μητέρα προετοίμαζε το γιό της, τον άγιο Κλήμεντα Αγκύρας: «Κάνε μου την τιμή γιέ μου να σταθείς ανδρείος για το Χριστό, να Τον ομολογήσεις άφοβα και χωρίς δισταγμό!
Ελπίζω μέσα στην καρδιά μου ότι σύντομα θα ανθίσει επάνω σου το στεφάνι του μαρτυρίου• προς τιμή μου και προς σωτηρία πολλών. Μή φοβηθείς τις απειλές ή τα ξίφη ή τους πόνους ή τις πληγές ή την πυρά.
Τίποτα να μη σε χωρίσει από το Χριστό, αλλά να κοιτάξεις προς τον ουρανό – από εκεί μπορείς να περιμένεις τη μεγάλη, αιώνια και πλούσια ανταμοιβή σου από το Θεό.
Να φοβάσαι το μεγαλείο του Θεού• να φοβάσαι τη φρικτή κρίση Του• να φοβάσαι τον Παντεπόπτη Θεό- διότι όλοι εκείνοι που Τον αρνούνται θα λάβουν μισθαποδοσία φοβερή• το πυρ το άσβεστο και τον αιωνίως ακοίμητο σκώληκα.
Ας είναι η ανταμοιβή μου από εσένα, γλυκύτατο παιδί μου, για τους πόνους με τους οποίους σε ανέθρεψα και σε μόρφωσα, αυτή: να κληθώ μητέρα ενός μάρτυρος.
Μη λυπηθείς να χύσεις το αίμα σου, αυτό το αίμα που δέχθηκες από μένα, γιατί από εκεί θα λάβω και εγώ τιμή. Υπόταξε το σώμα σου στα βασανιστήρια και τότε θα συνευφραίνομαι ενώπιον του Κυρίου μας – σαν να υπέφερα κι εγώ γι’ Αυτόν».
του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς
Πηγή: (Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, Ο Πρόλογος της Οχρίδας, Εκδ. Αθως, σ.223),
***
Ο άγιος Παυλίνος ο Ελεήμων
Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς
Ο Παυλίνος ήταν κατ’ αρχήν, Ρωμαίος συγκλητικός και στη συνέχεια, επίσκοπος στη Νόλα. Ακολούθησε το παράδειγμα του φίλου του αγίου Αμβροσίου, και έλαβε το άγιο βάπτισμα. Μετά το βάπτισμά του, ο Παυλίνος αποσύρθηκε στην Ισπανία, στα όρη των Πυρηναίων όπου έζησε βίο ασκητικό. Καθώς όμως συμβαίνει πάντοτε, με κάθε λυχνία φαεσφόρο, το φως της οποίας δεν κρύβεται, έτσι συνέβη και με τον άγιο Παυλίνο, ανακαλύφθηκε και εξελέγη επίσκοπος στην πόλη Νόλα. Ήταν ένας καλός και ελεήμων ποιμενάρχης. Κοιμήθηκε ειρηνικά το ετος 431 μ.Χ. Τα λείψανα του αναπαύονται στην εκκλησία του Αγίου Βαρθολομαίου στη Ρώμη.
Η συμπόνια ήταν πάντοτε χαρακτηριστικό ενός αληθινού ποιμένα του ποιμνίου του Χριστού. ….Ο άγιος Παυλίνος δικαίως ονομάστηκε Ελεήμων, γιατί ήταν στ’ αλήθεια, συμπονετικός με την πλήρη χριστιανική έννοια αυτής της λέξης. Όταν κάποτε, οι Βάνδαλοι λεηλάτησαν τη Νόλα, πήραν πολλούς άντρες σκλάβους. Ο Βανδάλος άρχοντας Ριγκ πήρε για σκλάβο τον μοναχογιό μιας χήρας. Η χήρα έτρεξε στον επίσκοπό της κλαίγοντας και του ζήτησε χρήματα, για να πληρώσει τα λύτρα για τον γιο της. Χωρίς να έχει τίποτα δικο του, ο Επίσκοπος Παυλίνος ντύθηκε με τα ρούχα ενός απλού ανθρώπου και ζήτησε από τη χήρα να τον πάει ενώπιον του άρχοντα και να τον ανταλλάξει με τον γιο της. Ο άρχοντας απελευθέρωσε τον γιο της χήρας και πήρε τον Παυλίνο μαζί του στην Αφρική, όπου ο Παυλίνος υπηρέτησε ως κηπουρός του άρχοντα, έως ότου ο Θεός επέτρεψε να ελευθερωθεί και να επιστρέψει στη Νόλα με τους άλλους σκλάβους.
iconandlight
Read more: http://iereasanatolikisekklisias.blogspot.com/2021/01/blog-post_42.html#ixzz6kQ832xSS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου