Αντιπυραυλική ασπίδα: Οι ΗΠΑ “πάτησαν το κουμπί” στη Ρουμανία και η Μόσχα αντιδρά
Το αμερικανικό Ευρωπαϊκό Αντιπυραυλικό Σύστημα δεν θα χρησιμοποιηθεί για τη μελλοντική άμυνα κατά ρωσικών πυραύλων, δήλωσε ο υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουέρκ στο Ντεβεσέλου της Ρουμανίας, όπου ετέθη επισήμως σήμερα σε λειτουργία το νατοϊκό σύστημα.
Οταν ερωτήθηκε εάν στη βάση της Ρουμανίας και στην υπό σχεδιασμό βάση στην Πολωνία μπορεί να αναπτυχθεί η τεχνολογία για την αντιμετώπιση των ρωσικών πυραύλων, ο αμερικανός αξιωματούχος απάντησε: «Οχι, δεν υπάρχουν καθόλου τέτοια σχέδια».
Το αντιπυραυλικό σύστημα «αφορά την ευρύτερη άμυνα κατά κινδύνων που προέρχονται έξω από την ευρω-ατλαντική επιχειρησιακή ζώνη», διευκρίνισε ο αμερικανός αξιωματούχος.
Νωρίτερα στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η λειτουργία του αμερικανικής κατασκευής νατοϊκού αντιπυραυλικού συστήματος στη Ρουμανία συνιστά κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας.
«…αναμφίβολα, η εγκατάσταση του συστήματος RPO συνιστά πραγματικά απειλή για την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πεσκόφ.
«Λαμβάνονται μέτρα ώστε να διασφαλισθεί το αναγκαίο επίπεδο ασφάλειας για τη Ρωσία. Ο ίδιος ο πρόεδρος (Βλαντίμιρ Πούτιν), επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω, έχει επανειλημμένως θέσει το ερώτημα “κατά ποίου λειτουργεί το σύστημα;” ».
Το αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του Ντεσεβέλου, στη νότια Ρουμανία, ετέθη επισήμως σε λειτουργία σήμερα παρουσία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και αμερικανών και ρουμάνων αξιωματούχων.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ρουμανία γράφουν σήμερα Ιστορία εκκινώντας από αυτό το σύστημα του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη και την Αφρική Μαρκ Φέργκιουσον.
Το αντιπυραυλικό σύστημα του ΝΑΤΟ, βασισμένο σε αμερικανική τεχνολογία, ξεκίνησε το 2010 και έχει ως στόχο τη σταδιακή εγκατάσταση μονάδων αντιπυραυλικής άμυνας στην ανατολική Ευρώπη και την Τουρκία.
Η βάση του Ντεσεβέλου, η κατασκευή της οποίας κόστισε περί τα 800 εκατομμύρια δολάρια, αποτελείται κυρίως από πυραύλους τύπου SM-2.
Θα περιληφθεί επισήμως στο νατοϊκό αντιπυραυλικό σύστημα κατά τη σύνοδο κορυφής στη Βαρσοβία τον Ιούλιο.
Οι εργασίες ξεκίνησαν το 2013 και εντάσσονται στη δεύτερη φάση ανάπτυξης του σχεδίου, έπειτα από την εγκατάσταση ενός ραντάρ στην Τουρκία και τεσσάρων πλοίων Aegis με αντιπυραυλικές ικανότητες στη Ρότα της Ισπανίας.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου