Σκληρή κριτική στους Ευρωπαίους ηγέτες για τις "αόριστες υποσχέσεις" που έδωσαν την περασμένη εβδομάδα για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους, άσκησε χθες Δευτέρα 30 Μαΐου 2016 σε άρθρο γνώμης η αμερικανική εφημερίδα New York Times.
"Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αλληλοσυνεχάρησαν την περασμένη εβδομάδα για την επίτευξη συμφωνίας να παράσχουν
"Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει σε όλα εκτός από το όνομα" υπογραμμίζει η εφημερίδα και σημειώνει ότι "η χώρα έχει ένα χρέος πάνω από 300 δισ. ευρώ (333 δισ. δολάρια) ή περίπου το 180% του ΑΕΠ της, ένα ποσό που δεν μπορεί να ελπίζει να επιστρέψει στο ακέραιο".
Στο άρθρο υπογραμμίζεται ακόμη, ότι "η πραγματικότητα είναι, ότι η Ελληνική οικονομία δεν μπορεί να συμπιεστεί ακόμη περισσότερο" και συμπληρώνει ότι "οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης όμως ζητούν ακόμα περισσότερες περικοπές δαπανών και αύξηση των φόρων. Θέλουν να δουν ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ πριν τις πληρωμές τόκων από το 2018".
Όπως επισημαίνει το άρθρο "μια σταθερή και ταχέως αναπτυσσόμενη χώρα θα ήταν σε θέση να πετύχει το στόχο" και προσθέτει ότι "είναι παράλογο να περιμένουμε κάτι τέτοιο από την Ελλάδα", σημειώνοντας ότι "το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλει μια πιο ρεαλιστική λύση με πλεόνασμα της τάξης του 1,5%".
Η New York Times αναφέρει, ότι "η καθυστέρηση της ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους μέχρι το 2018 θα βλάψει περαιτέρω την στραγγαλιζόμενη ελληνική οικονομία".
Όπως επισημαίνει, "το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα ήταν 24,4% τον Ιανουάριο και η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά τους πρώτους 3 μήνες του έτους", σημειώνοντας ότι "το ΔΝΤ που έχει επίσης δανείσει την Ελλάδα, εκτίμησε πρόσφατα ότι με την τρέχουσα πορεία, το χρέος της Ελλάδας θα αυξηθεί τελικά σε 250% του ΑΕΠ".
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η Γερμανία κατά κύριο λόγο, αλλά και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης "δεν έχουν οποιαδήποτε άλλη ιδέα για την επίλυση της κρίσης, εκτός από την επιβολή όλο και περισσότερης λιτότητας".
Στο άρθρο σημειώνεται ότι "η κυβέρνηση της καγκελαρίου της Γερμανίας Angela Merkel δεν θέλει να δεσμευτεί για την αναδιάρθρωση του χρέους πριν από τις εκλογές το 2017, δεδομένου ότι πολλοί Γερμανοί αντιτίθενται σε οποιαδήποτε πολιτική δίνει εγγυήσεις στην ελληνική κυβέρνηση, ενώ γίνεται αντιληπτό, ότι οι Γερμανοί βουλευτές είναι απρόθυμοι να παραδεχτούν, ότι το χρέος δεν θα πρέπει να καταβληθεί στο ακέραιο, καθυστερώντας τη συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, κάτι που δεν θα κάνει το πρόβλημα να πάει μακριά".
Η New York Times υποστηρίζει, ότι "το ΔΝΤ καλά θα κάνει να πιέσει τους υπουργούς της Ευρωζώνης σχετικά με το θέμα".
Καταλήγοντας τονίζει, ότι "αυτή η κρίση δεν θα τελειώσει ποτέ, εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχίσουν να ασκούν πολιτικές, που έχουν αποτύχει επανειλημμένα".
Πηγή: bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου