Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Η δήλωση που πέρασε «στα ψιλά»: Σε ποιες χώρες απηύθυνε σοβαρές προειδοποιήσεις ο Πούτιν

PUTIN GREECE
ASSOCIATED PRESS
Τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ επικεντρώθηκαν στις εξαγγελίες οικονομικής φύσηςκατά τις κοινές δηλώσεις Πούτιν- Τσίπρα, ωστόσο ο Ρώσος πρόεδρος, «μετρ» της γεωπολιτικής, δεν παρέλειψε να προβεί και σε δηλώσεις ιδιαίτερου ενδιαφέροντος όσον αφορά στις εντάσεις με το ΝΑΤΟ και την Τουρκία- «στοχοποιώντας» συγκεκριμένες χώρες.
Αναλυτικότερα, ο Βλάντιμιρ Πούτιν, αναφερόμενος στην αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη, προέβη στις εξής δηλώσεις- κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη Ρουμανία και την Πολωνία.
«Οι ΗΠΑ, σε μια μονομερή ενέργεια, αποχώρησαν από τις συνομιλίες για το θέμα της αντιαεροπορικής/ αντιπυραυλικής άμυνας.Θα πω ότι από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 λέμε συνεχώς τα ίδια. Κανείς δεν θέλει να κάνει διαπραγματεύσεις μαζί μας. Δεν ακούμε τίποτα το εποικοδομητικό εκτός από γενικολογίες. Το μόνο που ακούμε είναι ότι οι ενέργειές τους (των Αμερικανών) δεν στρέφονται εναντίον της Ρωσίας, δεν αποτελούν απειλή για τη Ρωσία, αλλά θα υπενθυμίσω ότι από την αρχή μας έλεγαν ότι οι ενέργειές τους δικαιολογούντο από την απειλή που προήρχετο από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Πού είναι τώρα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν; Μα, ασφαλώς, δεν υπάρχει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταλήξει σε συμφωνία με το Ιράν, δεν υπάρχει πυρηνική απειλή από το Ιράν, ωστόσο οι εγκαταστάσεις αντιαεροπορικής αντιπυραυλικής άμυνας παραμένουν.Τι είδους είναι αυτές οι εγκαταστάσεις; Πρόκειται για ραντάρ και συστήματα εκτοξεύσεως ειδικών πυραύλων με μεγάλη εμβέλεια χιλίων χιλιομέτρων. Βεβαίως, αυτά τα συστήματα απειλούν εμάς. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι εκεί μπορούν να εγκατασταθούν εξοπλιστικά συστήματα πυραύλων εδάφους – αέρος με ακόμη μεγαλύτερη εμβέλεια. Και – πιστέψτε με – δεν είναι πολύ δύσκολο να γίνει αυτή η αλλαγή των οπλικών συστημάτων. Ακόμη και οι Ρουμάνοι δεν θα το προσέξουν».
Όπως πρόσθεσε ο κ. Πούτιν, «αυτό δημιουργεί οπωσδήποτε απειλή για εμάς, για αυτό και αναγκαζόμαστε να αντιδράσουμε αντιστοίχως. Θα προβούμε σε ενέργειες με τις οποίες θα διασφαλίσουμε τη δική μας ασφάλεια. Επαναλαμβάνω ότι αυτά τα μέτρα έρχονται ως απάντηση. Το ίδιο θα γίνει και στην Πολωνία. Θα περιμένουμε να γίνουν παρόμοιες ενέργειες και στην Πολωνία. Βεβαίως, εμείς δεν θα κάνουμε τίποτε, πριν δούμε τους πυραύλους στη γειτονική χώρα».
Στη συνέχεια, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι στη Συρία «όλος ο κόσμος παρατήρησε τις δυνατότητές μας, τις δυνατότητες της Πολεμικής μας Αεροπορίας και τις δυνατότητες του Ναυτικού μας. Επίσης διαθέτουμε το πυραυλικό σύστημα ISKANDER εμβέλειας 500 χιλιομέτρων. Στο εν λόγω σύστημα μπορούν να εγκατασταθούν και πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς» επεσήμανε.
Το μόνο που μπορεί να γίνει στο ζήτημα της Συρίας είναι όλες οι πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών, αρκεί οι συνομιλίες να είναι ουσιαστικές και συγκεκριμένες επί του εν λόγω θέματος, συμπλήρωσε- ενώ, όσον αφορά στην Τουρκία και την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, είπε ότι « οι δυνάμεις μας, οι στρατιώτες μας δεν πολεμούν στη Συρία ενάντια σε τακτικό κανονικό στρατό, αλλά ενάντια στα μορφώματα και ποτέ δεν σκεφθήκαμε ότι το τουρκικό μαχητικό θα μπορούσε να πλήξει το δικό μας αεροσκάφος. Αν το ξέραμε, θα το κάναμε αλλιώς από την αρχή. Ελπίζω να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο. Δεν συνετρίβη μόνο το αεροσκάφος, αλλά πυροβόλησαν και σκότωσαν τον πιλότο του αεροσκάφους μας. Αυτό είναι έγκλημα πολέμου, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Δεν ακούσαμε τις εξηγήσεις της τουρκικής ηγεσίας. Δεν ακούσαμε λέξη για αποζημίωση. Ακούσαμε μόνον για την επιθυμία τους να αποκαταστήσουν τις σχέσεις. Και εμείς έχουμε τέτοια επιθυμία».

Ως προς το κουρδικό κράτος, είπε ότι «εμείς δεν ασχολούμαστε με αυτό, δεν είναι δικό μας θέμα. Είναι θέμα του κουρδικού λαού. Είναι θέμα κυβερνήσεων εκείνων των χωρών, όπου μένουν οι Κούρδοι. Εμείς ασχολούμαστε με την καταπολέμηση τρομοκρατικών οργανώσεων και με τη διατήρηση των νόμιμων εξουσιών, για να μην δούμε στη Συρία τα γεγονότα στη Λιβύη ή ακόμη χειρότερα τα γεγονότα στη Σομαλία». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: