Ανεπαρκής είναι η δήθεν διευθέτηση του ελληνικού χρέους είναι το συμπέρασμα των οίκων αξιολόγησης ειδικά της Fitch αλλά και της αγοράς που έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προβληματισμού μέσω του χρηματιστηρίου.
Στέλεχος της Barclays Capital μιλώντας στο bankingnews ανέφερε τα εξής ενδιαφέροντα.
«Η λύση για το ελληνικό χρέος είναι ανεπαρκής και χρονικά και ποσοτικά και ποιοτικά.
Είναι ανεπαρκής χρονικά γιατί η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη το 2016 και 2017 οπότε η μετάθεση της ουσιαστικής διευθέτησης για το τέλος του 2018 δεν βοηθάει την ελληνική προσπάθεια να ανακάμψει η οικονομία.
Οι ευρωπαίοι εταίροι επέλεξαν μια περίεργη λύση για την Ελλάδα, κρατούν τον ασθενή ζωντανό αλλά παραμένει στην μονάδα εντατικής θεραπείας.
Αποφάσισαν να χορηγήσουν λίγο μεγαλύτερη δόση για να ανεβάσουν τον αιματοκρίτη του ασθενή αλλά η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στην εντατική.
Η λύση για το χρέος είναι ανεπαρκής ποσοτικά γιατί χρειάζεται ελάφρυνση τουλάχιστον 4% ετησίως με όρους ΑΕΠ.
Το όφελος για την Ελλάδα με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν δεν θα υπερβεί το 1,5 δισεκ. ετησίως και μόνο για τα πρώτα χρόνια.
Η λύση για το χρέος είναι ανεπαρκής ποιοτικά γιατί δεν αποκαθιστά την εμπιστοσύνη στις αγορές.
Η Ελλάδα δεν διασφαλίζει μια βιώσιμη λύση για το χρέος.
Στο Eurogroup επιτεύχθηκε ένας στόχος. Ο στόχος να μετατεθεί η λύση όχι να βρεθεί η λύση για την βιωσιμότητα του χρέους.
Ως εκ τούτου το ζήτημα της εμπιστοσύνης που είναι ζωτικό δεν αποκαθίσταται.
Ωστόσο με τις δόσεις που θα χορηγηθούν στην Ελλάδα τα 10,3 δισεκ. σε δύο υποδόσεις η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να αποπληρώσει υποχρεώσεις ύψους 3,5 δισεκ. και αυτά τα 3,5 δισεκ. να στηρίξουν το ΑΕΠ.
Το ίδιο σκηνικό είχε επαναληφθεί το 2014 επί διακυβέρνησης Σαμαρά πήρε χρήματα από την ΕΕ και με αυτό τον τρόπο κάλυψε υποχρεώσεις και έτσι βελτιώθηκε το ΑΕΠ.
Δηλαδή με δανεικά κεφάλαια και όχι με εθνική παραγωγή θα βελτιωθεί το ΑΕΠ.
Το βασικότερο όλων είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση από Σεπτέμβριο – Οκτώβριο θα βρεθεί αντιμέτωπη με την δεύτερη αξιολόγηση νέα μέτρα νέες προκλήσεις.
Ως προς την αντίδραση στα όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup εκτιμώ ότι
1)Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα αναβαθμίσουν την Ελλάδα πριν δουν αισθητή βελτίωση.
Ακόμη και αν υπάρξει αναβάθμιση θα είναι πολύ – πολύ οριακή.
2)Το waiver δηλαδή ποια στοιχεία του ισολογισμού των τραπεζών θα είναι επιλέξιμα ως εγγύηση στην ΕΚΤ ίσως δοθεί στις 2 Ιουνίου.
Υπάρχει ενδεχόμενο να εξεταστεί αλλά να μην δοθεί άμεσα αλλά λίγο αργότερα.
Αν όμως εγκριθεί αυτό θα σημάνει ότι οι τράπεζες από 69 δισεκ. ELA θα βρεθούν στα 62 δισεκ. ευρώ.
3)Ως προς την ποσοτική χαλάρωση το βασικό σενάριο θέλει αρχές του 2017 ωστόσο υπάρχει και μια πιθανότητα για τον Σεπτέμβριο του 2016 ωστόσο είναι μάλλον πολύ αισιόδοξο σενάριο.
Ως προς το σκέλος των αγορών, τα περιθώρια μεγάλης ανόδου της αγοράς δεν είναι μεγάλα.
Οι επενδυτές αγοράζουν ελληνικά ομόλογα γιατί θέλουν να τα πουλήσουν σε υψηλότερες τιμές στην ΕΚΤ όταν θα ενεργοποιηθεί η ποσοτική χαλάρωση.
Το γνωστό σενάριο επαναλαμβάνεται αλλά όλα αυτά δεν αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη».
Πηγή: bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου