Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Σε λίγο Το προσκύνημα Πούτιν στο Άγιο Όρος


image

Επίσκεψη προσκυνηματικού χαρακτήρα στο Άγιο Όρος πραγματοποιεί σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τις συναντήσεις που είχε την Παρασκευή στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και με τον έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη τσίπρα.
Χίλια χρόνια μετά την πρώτη παρουσία των Ρώσων στην Αθωνική Πολιτεία, ο Β. Πούτιν θα βρεθεί στη Ρωσική Μονή Παντελεήμονος για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τον χιλιετή ρωσικό μοναχισμό.
Η προηγούμενη φορά που ο Ρώσος πρόεδρος είχε βρεθεί στο Άγιο Όρος ήταν τον Σεπτέμβριο του 2005 όταν είχε βρεθεί τότε στην Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος όπου είδε όλα τα ανεκτίμητης αξίας έγγραφα που φυλάσσονται στο θησαυροφυλάκιο της. αλλά και τη Μονή Ιβήρων όπου προσκύνησε την εικόνα της Παναγίας την Πορταΐτισσας.
Η Αθωνική πολιτεία έχει μετατραπεί σε »φρούριο» για να τον υποδεχθεί, ενώ αναμένεται να λάβει ένα ιδιαίτερο δώρο κατά την επίσκεψή του. Ήδη από χθες βρίσκεται στο Όρος ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος.
Η παρουσία των δύο ανδρών σηματοδοτεί την ενίσχυση του ενδιαφέροντος και του προεξάρχοντος ρόλου, που φιλοδοξεί να έχει το Πατριαρχείο Μόσχας στην κοιτίδα της Ορθοδοξίας, και σηματοδοτεί τη συνέχεια στην ηγετική εμφάνιση – συνάντηση του Πατριάρχη Κυρίλλου με τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπα Φραγκίσκο, στην Αβάνα της Κούβας τον περασμένο Φεβρουάριο.
Σε όλο το Άγιον Όρος τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια για την πεντάωρη επίσκεψη του Β. Πούτιν που θα φθάσει πρώτα, ως είθισται στις Καρυές, την πρωτεύουσα της Αθωνικής Πολιτείας. Εκεί θα τον υποδεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και παρουσία του Πατριάρχη Κύριλλου και της Ιεράς Κοινότητας θα γίνει δοξολογία στο Ναό του Πρωτάτου, όπου βρίσκεται η εικόνα «Άξιον Εστί».
Η αντιπροσωπεία που θα συνοδεύει τον Βλαντιμίρ Πούτιν θα μεταβεί οδικώς από το αεροδρόμιο «Μακεδονία», με θωρακισμένο όχημα στην Ουρανούπολη και από εκεί με ταχύπλοο στη Δάφνη.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα του δοθεί ως δώρο αντίγραφο της εικόνας του Χριστού Ενθρονου, αγιογραφημένη περίπου το 1300 από τον Μανουήλ Πανσέληνο, που βρίσκεται στον Ναό του Πρωτάτου.
Μάλιστα, η συγκεκριμένη εικόνα, διαστάσεων 80Χ40, φιλοτεχνήθηκε από Αγιορείτες μοναχούς στις Καρυές.
Αίσθηση προκαλεί η απουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, τον οποίο είχε ενημερώσει ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλος, ότι θα μεταβεί για δύο μέρες στο Αγιον Ορος σε μια επίσκεψη προσκυνηματικού χαρακτήρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: