Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Η Ευρώπη κινδυνεύει από τη «διαρροή» εγκεφάλων.

Παρά το εξαιρετικά υποχρησιμοποιούμενο εργατικό δυναμικό, περίπου το 27% των θέσεων εργασίας μένουν κενές κάθε χρόνο στις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες λόγω έλλειψης κατάλληλα ειδικευμένων αιτούντων εργασία.

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σοβαρό πρόβλημα διαρροής εγκεφάλων. Από την εισαγωγή του ευρώ, περισσότεροι
ειδικευμένοι εργαζόμενοι έχουν εγκαταλείψει την Ευρώπη από όσοι είναι οι νεοαφιχθέντες.

Στα προ της κρίσης χρόνια, οι χώρες που το υιοθέτησαν παρουσίασαν κατά μέσο όρο μια καθαρή απώλεια περίπου 120.000 εργαζόμενων με τριτοβάθμια εκπαίδευση κάθε χρόνο. Έλκονται κυρίως από τους υψηλότερους μισθούς, τα πανεπιστήμια παγκόσμιας κλάσης και την αποτελεσματική γραφειοκρατία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στα χρόνια που προηγήθηκαν της Μεγάλης Ύφεσης, από το 2000 ως το 2008, η Ιταλία έχασε περίπου 1,5 εκατομμύριο ειδικευμένους επαγγελματίες, πολλοί από αυτούς με πολύ προηγμένες δεξιότητες.

Η κρίση του ευρώ επιδείνωσε αυτήν την αιμορραγία ταλέντων. Τα τελευταία χρόνια, η Ευρώπη γνώρισε μια έξοδο επαγγελματιών με υψηλά προσόντα από την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία -τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση- σε αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών στο εξωτερικό.

Και η αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών δεν περιορίζεται πλέον κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες: Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι μεταναστεύουν στην Αφρική και στη Νότια Αμερική, επίσης.

Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την προοπτική να αντιμετωπίσει στα επόμενα χρόνια τεράστιες ελλείψεις έμψυχου εξειδικευμένου δυναμικού. Στην πραγματικότητα, η οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται στο χείλος μιας καταστροφικής έλλειψης δεξιοτήτων.

Παρά το εξαιρετικά υποχρησιμοποιούμενο εργατικό δυναμικό, περίπου το 27% των θέσεων εργασίας μένουν κενές κάθε χρόνο στις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες λόγω έλλειψης κατάλληλα ειδικευμένων αιτούντων εργασία. Μέχρι το 2020, μόνο ο ψηφιακός τομέας της ηπείρου θα έχει έλλειψη 900.000 ειδικών.

Ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) εκτιμά ότι κατά μέσο όρο η Ευρώπη, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες υποδέχονται περισσότερους κορυφαίους επιστήμονες από όσους στέλνουν στο εξωτερικό, είναι καθαρός συνεισφέρων στην παγκόσμια αγορά των κορυφαίων επιστημόνων, εκείνων των οποίων η έρευνα έχει την μεγαλύτερη επίδραση.

Ακόμα και η πανίσχυρη Γερμανία αντιμετωπίζει πρόβλημα. Το μορφωτικό επίπεδο των Γερμανών μεταναστών υπερβαίνει τον μέσο όρο, ενώ πρόκειται κατά κύριο λόγο για νέους ανθρώπους. Πτυχιούχοι ανώτατης εκπαίδευσης και υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων καταλαμβάνουν μεγάλο ποσοστό.

Μεταξύ 1967 και 2013 εγκατέλειψαν τη Γερμανία 1,4 εκατομμύριο περισσότεροι Γερμανοί από όσους επέστρεψαν στην πατρίδα τους από το εξωτερικό. Συνηθέστεροι προορισμοί των Γερμανών μεταναστών ήταν η Ελβετία, οι ΗΠΑ, η Αυστρία, η Πολωνία, η Μ. Βρετανία, η Ισπανία και η Γαλλία.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr
Από:  euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: