Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Ο στρατός ίσως έσωσε τη ζωή του Ερντογάν.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία πυκνώνουν οι εκκλήσεις για σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Αυξάνονται οι συλλήψεις ενώ νέα στοιχεία δημοσιοποιούνται για ενδεχόμενη διάσωση του Ερντογάν από τον στρατό.

Έκκληση από το Βερολίνο απηύθυνε ο
Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας ενώ και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ μιλώντας στην εφημερίδα Die Welt δήλωσε πως ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν θα πρέπει τώρα να χρησιμοποιήσει το πραξικόπημα και να προχωρήσει στον περιορισμό των θεμελιωδών ελευθερίων, απομακρύνοντας με αυτό τον τρόπο την Τουρκία από τις αξίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Η επόμενη μέρα πάντως βρήκε στην Τουρκία χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους να πανηγυρίζουν. Κρατώντας σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα όπως «διαφύλαξε την δημοκρατία», διαδήλωσαν υπέρ του Τούρκου Πρόεδρου Ταγίπ Ερτνογάν.

Διαδηλώσεις αλληλεγγύης έγιναν και στο Βερολίνο. Ωστόσο ο Γκιγκέι Σοφούογλου, πρόεδρος της τουρκικής κοινότητας στη Γερμανία, που αριθμεί περίπου τρία εκατομμύρια, κάλεσε τον κόσμο να παρακολουθήσει με κριτικό βλέμμα τις εξελίξεις στην Τουρκία και να επικρίνει εξίσου αντιδημοκρατικές πρακτικές.

Στην Τουρκία έγιναν ήδη δυο συλλήψεις δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου ενώ προηγουμένως είχε εκδοθεί απόφαση για την καθαίρεση 2.700 δικαστών σε ολόκληρη την Τουρκία, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο ένα πέμπτο των δικαστών της χώρας. Συνολικά ο αριθμός των συλλήψεων ανέρχεται στις 6.000 σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση.

Τουρκικός Τύπος και αποκαλύψεις για τη διάσωση Ερντογάν

Ως «επίθεση αυτοκτονίας των οπαδών του Γκιουλέν» βλέπει σήμερα ο φιλοκυβερνητικός τουρκικός Τύπος, το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου προβάλλοντας ως αποτέλεσμα τη νίκη της δημοκρατίας, που μεταφράζεται σε νίκη της δημοκρατικής βούλησης του λαού που εξέλεξε τόσο τον Πρόεδρο Ερντογάν όσο και την κυβέρνηση της χώρας. Οι μεγάλες λαϊκές συγκεντρώσεις που έγιναν χθες βράδι στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας επρόκειτο να είναι μια μαζική υπερκομματική έκφραση του λαϊκού αισθήματος για τη νίκη της δημοκρατίας. Όμως κατέληξαν σε συγκεντρώσεις ένθερμων οπαδών της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης με προφανή δυσανεξία απέναντι σε όποιον δεν συμφωνεί με τις ιδέες τους. Τα επεισόδια που ακολούθησαν με επιθέσεις εναντίον καταστημάτων Σύρων μεταναστών ή νέων που κατανάλωναν αλκοόλ σε μπάρ της Κωνσταντινούπολης, κάθε άλλο παρά είναι ενθαρρυντικά.

Στο προσκήνιο επανήλθε και το αίτημα της επαναφοράς της θανατικής ποινής για τους προδότες που έγινε πλέον το σταθερό σύνθημα των οπαδών της κυβέρνησης.

Στο μεταξύ συνεχίζεται το κύμα συλλήψεων δικαστικών και στρατιωτικών σε όλη τη χώρα καθώς και νέες αποκαλύψεις για τις κινήσεις του Προέδρου Ερντογάν την μοιραία Πέμπτη. Σύμφωνα με έγκυρο δημοσιογράφο, μαθαίνουμε σήμερα, ότι ο λόγος που ο Ερντογάν επέλεξε την ημέρα εκείνη να μεταβεί με το προεδρικό αεροσκάφος στην Κωνσταντινούπολη και όχι στην Άγκυρα, ήταν επειδή ο αρχηγός του Πρώτου Σώματος Στρατού εγγυήθηκε προσωπικά την ασφάλεια του Ερντογάν.

Η επιλογή αυτή μπορεί να έσωσε και τη ζωή του καθώς το ξενοδοχείο όπου διέμενε στη Μαρμαρίδα της νότιας Τουρκίας, βομβαρδίστηκε μια ώρα μετά την αναχώρησή του από ελικόπτερο των κινηματιών.

Αριάνα Φερεντίνου, Κωσταντινούπολη
Πηγή:  dw.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: