Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Αυθεντικοί Λόγοι του Γέροντα Παΐσιου


Το κείμενο που ακολουθεί, σε φωτογραφική απεικόνιση, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΠΡΩΤΑΤΟΝ, τεύχ. 3, Φεβ.-Μάρ. 1983.
Αποκτά ιδιαίτερη αξία γιατί αναφέρεται σ’ έναν Αββά του Άθω, ο οποίος δεν κατονομάζεται, αλλά σήμερα εύκολα διαπιστώνουμε πως πρόκειται για τον Γέροντα Παΐσιο.
Είναι γραμμένο σε μια εποχή που ζούσε ο Γέροντας και δεν είχε ξεκινήσει η βιομηχανία παραγωγής του «Είπε ο Παΐσιος», με αποτέλεσμα να μην αμφισβητείται η αυθεντικότητα του κειμένου και ν’ αποδίδεται με πιστότητα το ύφος του Γέροντα. Απουσιάζουν όλα αυτά που αναφέρει 27 χρόνια μετά, σε άρθρο του με τίτλο «Ο προφητικός Γέροντας Παΐσιος», στο ίδιο περιοδικό (ΠΡΩΤΑΤΟΝ, τεύχ. 120, Οκτ.-Δεκ. 2010), ο Αγιορείτης μοναχός Μωυσής:
…Δεν είναι ορθό να γενικεύονται, παραποιούνται, παραμορφώνονται και αλλοιώνονται οι σοφοί λόγοι του. Κάποια λόγια του προφητικά έχουν μεγεθυνθεί από ορισμένους, που αγαπούν τις υπερβολές και θέλουν να περάσουν δικά τους μηνύματα, χρησιμοποιώντας λόγια του αειμνήστου Γέροντος. Υπάρχουν πάντοτε κάποιοι που αρέσκονται στον φανατισμό, τον ζηλωτισμό, τον τρομοκρατισμό και τον φοβερό εσχατολογισμό…
…Πρόσφατες αναφορές σε εμφανίσεις του, όπου είπε να συγκεντρωθούν τρόφιμα, φαίνεται δεν ευσταθούν, δεν έχουν βάση, αλλά είναι φαντασίες αδαών, αφελών και αγαθών…

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς μέσα στην σημερινή κατάπτωση δημιουργήθηκαν διάφορα "υποκατάστατα" υποτιθέμενης "πνευματικότητας". Ένα τέτοιο υποκατάστατο είναι η λεγόμενη "προφητολαγνεία". Η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμα και σαν μια ιδιότυπη "αιρετική κατάσταση". Η αίρεση ξεκινάει με επιλεκτική αποδοχή πραγμάτων, και καταλήγει σε διαστροφή. Κάπως έτσι μπορεί να συμβεί και με αυτά τα θέματα. Οι λόγοι των Γερόντων είναι πρώτα πνευματικοί. Ότι έχουν πει αναφέρεται κυρίως στην μετάνοιά μας, στην εμπιστοσύνη στην αγάπη και προστασία του Θεού, και στις "παιδαγωγικές μεθόδους" Του, που μπορεί πολλές φορές να φαίνονται σκληρές αλλά το αποτέλεσμα είναι αγαθό.
Η "προφητολογία" έχει καταντήσει μια υλιστική κατάσταση που θυμίζει προτεσταντισμό και μάλιστα αιρέσεις χειρίστου τύπου όπως ο χιλιασμός. Είναι κρίμα να διαστρέφεται έτσι το πνεύμα με το οποίο μίλησαν οι Γέροντες. Σε τελική ανάλυση το πρόβλημα είναι "αν θα πάρουμε την Πόλη";; Τι μας λέει ο Θεός;; "Δεν έχουμε εδώ πόλη διαμένουσα αλλά την μέλλουσαν επιζητούμε!"
Το θέμα των προφητειών είναι ναρκοπέδιο. Οι περισσότεροι νεοέλληνες δεν έχουν διαβάσει ούτε μια φορά την Καινή Διαθήκη αλλά ξέρουν απέξω Λιακόπουλο και προφητείες Γερόντων που κυκλοφορούν με κυριακάτικες εφημερίδες. Δυστυχώς έχουμε καταντήσει υλιστές.
Ο Άγιος Παϊσιος όμως μιλούσε για μετάνοια, ταπείνωση, άσκηση, ολιγάρκεια, φιλότιμο πνευματικό αγώνα, και πνευματική επαγρύπνηση. Είπε ότι ο Θεός δεν θα αφήσει την Ελλάδα. Όμως η οπτική του ήταν κυρίως πνευματική, γιατί ήξερε ότι και η υποδούλωσή μας είναι πνευματική. Επειδή πονούσε η ψυχή του καθώς έβλεπε τι ερχόταν (υπήρχε εξάλλου ήδη η συνθήκη Σένγκεν), είπε ότι ο Θεός θα επέμβει για να τους χαλάσει (προσωρινά) τα σχέδια. Η προσδοκία για "χαμένες πατρίδες" αναφερόταν περισσότερο στην επανάκτηση των ιερών προσκυνημάτων και αγιασμένων τόπων.Σήμερα καταντήσαμε χιλιαστές. Περιμένουμε ένα επίγειο ΥΛΙΚΟ παράδεισο. Ένα βασιλιά που θα σκοτώσει τους εχθρούς μας.. και "τα τέκνα τους εν πυρί αναλώσει" αν αρνηθούν να βαπτιστούν. Ακριβώς δηλ. αυτό που περιμένουν οι Εβραίοι και οι Μουσουλμάνοι.
Το διαδίκτυο έχει κατακλυστεί από πολλές αλληλοαντικρουόμενες προφητείες. Κυκλοφορούν "μηνύματα" τα οποία υποτίθεται ότι δίνονται σε κάποιους και τα δημοσιεύουν. Έτσι όμως γίνεται και στην Αμερική μέσα στις διάφορες προτεσταντικές ομάδες. Ο Κύριος πριν πει οτιδήποτε, γι΄αυτά τα θέματα ξεκίνησε με την φράση "Βλέπετε μην πλανηθείτε".
Ξέρουμε ότι ζούμε σε εσχατολογικές εποχές πλάνης και σύγχυσης. Χρειάζεται λοιπόν μεγάλη προσοχή.