Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Πόλεμος εξουσιών- Kόντρα κυβέρνησης και δικαστικού συστήματος.

Ενώ η αντιπολίτευση εξαπολύει μύδρους κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι προσπαθεί να ποδηγετήσει τη Δικαιοσύνη και να καταργήσει στην πράξη τη διάκριση εξουσιών, το κυβερνητικό επιτελείο προσπαθεί να αναδείξει την «άλλη όψη του νομίσματος»: Τη στάση και το ρόλο της δικαστικής εξουσίας, που είναι καθοριστική παράμετρος για την εύρυθμη λειτουργία του πολιτειακού συστήματος. Η αντιπαράθεση μετατοπίζεται λοιπόν από τα ζητήματα καθημερινής πολιτικής διαχείρισης σε «δύσκολα» θεσμικά θέματα.

«Λάδι στη φωτιά» έριξαν πρόσφατες αποφάσεις ανωτάτων δικαστηρίων, οι οποίες κατά την άποψη κυβερνητικών στελεχών, συνιστούν έμμεση παρέμβαση στην νομοθετική και εκτελεστική εξουσία, ή τουλάχιστον υποδηλώνουν πρόθεση μερίδας δικαστών να κινηθούν έξω από τα όρια του θεσμικού τους ρόλου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ φοβούνται ότι εάν η κόντρα αυτή κλιμακωθεί, μπορεί να έχουμε και στην Ελλάδα φαινόμενα χωρών της Λατινικής Αμερικής, όπου αριστερές-προοδευτικές κυβερνήσεις νομοθετούσαν μέτρα μη αρεστά στο οικονομικό κατεστημένο και τα ανώτατα δικαστήρια ακύρωναν τους νόμους ως αντισυνταγματικούς.

Αποφάσεις για εργασιακά

Ως «πρώιμα συμπτώματα» ενός τέτοιο φαινομένου επισημαίνουν την ακύρωση του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες από το ΣτΕ και τις δύο πρόσφατες αποφάσεις του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με τις οποίες:

• Η μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών του μισθωτού, έστω και μακροχρόνια, δεν συνιστά οπωσδήποτε «βλαπτική μεταβολή των όρων της σύμβασης εργασίας»

• Η επίσχεση εργασίας λόγω μη καταβολής μισθών, μπορεί να θεωρηθεί ως «σιωπηρή δήλωση βούλησης του εργαζόμενου να λύσει τη σύμβαση εργασίας του» -δηλαδή σιωπηρή παραίτηση.

Θύλακες στο δικαστικό σώμα

Οι αποφάσεις αυτές προκάλεσαν οργίλες αντιδράσεις από πλευράς κυβερνητικών βουλευτών και έγιναν αντικείμενο σφοδρής κριτικής από υπουργούς. Ο αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης μίλησε για «υπερσυντηρητικό θύλακα μέσα στη Δικαιοσύνη, ο οποίος στην πραγματικότητα επιχειρεί να επέμβει στη νομοθετική και πολιτική εξουσία».

Ο υπουργός επισήμανε πως όταν συμβαίνει αυτό, «η Δικαιοσύνη χάνει σε κύρος και σε αξιοπιστία και γίνεται ανοικτά πολιτικοποιημένη, ταξική και κοινωνικά άδικη, άρα απονομιμοποιείται».

Για κύκλους της Δικαιοσύνης που αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στη Real News, σημειώνοντας ότι «κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής».

Απαντώντας στην ερώτηση «Προς τι η ολομέτωπη επίθεση στη Δικαιοσύνη; Εκτιμάτε, όντως, ότι δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση; Ότι, π.χ., σας εμποδίζει να κυβερνήσετε, όπως τονίζουν στελέχη σας;», ο κ. Σκουρλέτης απάντησε:

«Μήπως το πραγματικό ερώτημα είναι γιατί ορισμένοι κύκλοι της δικαιοσύνης κάνουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και υπερβαίνουν τα όρια της εξουσίας τους; (…). Με απόλυτο σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών, πρέπει ο καθένας να κινείται εντός των συνταγματικών ορίων του».

Απόψεις ανάλογου περιεχομένου διατυπώνει και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, σε αναρτήσεις του σε social media.

Οι αιχμές αυτές κατά δικαστών και δικαστικών αποφάσεων δίνουν αφορμή στην αντιπολίτευση να συνεχίσει την πολεμική της κατά της κυβέρνησης, με κατηγορίες ότι προσπαθεί να καθυποτάξει τη Δικαιοσύνη.

Πηγή: sofokleousin.gr


hassapis-peter

Δεν υπάρχουν σχόλια: