Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Δέσμευση-σοκ από Τσίπρα: «Θα πάρω όσα μέτρα χρειαστούν»


Έτοιμος να υπογράψει ό,τι του ζητήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και να αποδεχθεί ακόμη και πρόσθετα μέτρα, αν απαιτηθεί από τους δανειστές, είναι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως ο ίδιος δηλώνει στην επιστολή προθέσεων που έστειλε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ.

Η επιστολή φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του κ. Τσίπρα και συνυπογράφεται από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Το πεντασέλιδο κείμενο, με ημερομηνία 7 Ιουλίου 2017, αποδεικνύει την πλήρη παράδοση της κυβέρνησης στις απαιτήσεις του ΔΝΤ, μολονότι επί μήνες το Μέγαρο Μαξίμου είχε κάνει σημαία του την αποχώρηση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε ασκήσει τον περασμένο Μάρτιο δριμεία δημόσια κριτική κατά του διεθνούς οργανισμού σε ομιλία του στη Ρώμη.

Στην τελευταία παράγραφο της επιστολής, ακριβώς πάνω από την υπογραφή του πρωθυπουργού, η ελληνική πλευρά αναφέρει ότι θεωρεί επαρκή για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, αλλά σπεύδει να δηλώσει πλήρη υποταγή, προσθέτοντας: «Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε οποιαδήποτε μέτρα τυχόν χρειαστούν για την επίτευξη των στόχων, καθώς οι συνθήκες μεταβάλλονται. Θα συμβουλευτούμε το Ταμείο για την υιοθέτηση οιωνδήποτε τέτοιων δράσεων και προτού προχωρήσουμε σε αναθεωρήσεις των πολιτικών που περιλαμβάνονται σε αυτή την επιστολή προθέσεων, σύμφωνα με την πολιτική του Ταμείου για τέτοιες συμβουλευτικές δράσεις».

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ έχει ήδη ζητήσει να εφαρμοστεί από το 2019 (αντί του 2020) η δραστική μείωση του αφορολόγητου ορίου, θέτοντας θέμα αναθεώρησης των πολιτικών που αποτυπώνονται στην επιστολή! Στο πεντασέλιδο κείμενο η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος δεσμεύονται ότι «θα εφαρμόσουν πλήρως τις ήδη ψηφισθείσες μεταρρυθμίσεις».

Φθάνουν μάλιστα στο σημείο να δηλώσουν ότι η νέα περικοπή συντάξεων που θα εφαρμοστεί από το 2019, η μείωση του αφορολόγητου ορίου που θα επιβληθεί το 2020 και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2018-2021, που, μεταξύ άλλων, βασίζεται στην κατάργηση των τελευταίων φοροαπαλλαγών και σε νέο «μαχαίρι» στα κοινωνικά επιδόματα για να φθάσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ, αποτελούν μέτρα που ελήφθησαν για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και ταυτοχρόνως «να γίνει πιο βιώσιμη και φιλοαναπτυξιακή η δομή του Προϋπολογισμού»!

Προκαταλαμβάνει και τη Δικαιοσύνη!

Η απροκάλυπτη προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει τη Δικαιοσύνη και να προκαταλάβει τις αποφάσεις της αποτυπώνεται και στην επιστολή του κ. Τσίπρα προς την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση επιχειρεί με την επιστολή να πείσει το ΔΝΤ ότι, ακόμα κι αν κάποια μέτρα κριθούν αντισυνταγματικά, θα βρει τρόπο να παρακάμψει τις δικαστικές αποφάσεις!

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο, «αν η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση» (όπως αποκαλείται το νέο άγριο «μαχαίρι» στις συντάξεις από το 2019) «κριθεί αντισυνταγματική, θα διασφαλίσουμε ότι οι μεσοπρόθεσμες εξοικονομήσεις που θα προέκυπταν από αυτή θα επιτευχθούν λαμβάνοντας ισοδύναμα μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα».

Στο σημείο αυτό υπάρχει, ωστόσο, παραπομπή που προεξοφλεί πως η περικοπή συντάξεων δεν θα καταπέσει, αφού η κυβέρνηση έλαβε επίσημη γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και τη Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.
Η επιστολή επισημαίνει ακόμα ότι η μείωση του αφορολόγητου ορίου είναι συνταγματική, όπως διαβεβαίωσαν οι υψηλότερες νομικές αρχές στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων του υπουργείου Δικαιοσύνης και ανεξάρτητων νομικών.


Πηγή "Δημοκρατία"

kostasxan

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι Έλληνες έχουν αποφασίσει, εδώ και καιρό, και εντελώς απροκάλυπτα πλέον τώρα, να παραδοθούν... Στις ορέξεις όλων όσων τους επιβουλεύονται, ή επιβουλεύονται τέλος πάντων την πατρίδα τους... Ποτέ άλλοτε δεν ήταν, ή δεν φαινόταν τουλάχιστον τόσο 'διάφανα', πόσο κενοί και άδειοι είναι πλέον οι Έλληνες... Μαζί με τα πολλά 'ξερά' θα καούν και τα ελάχιστα 'χλωρά'... Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει μέλλον, οι δυνάστες, εντόπιοι και ξένοι, αλλά προπαντός οι εντόπιοι, γίνονται και θα γίνονται κάθε μέρα και πιο αδυσώπητοι στην εξουσία τους... Και ο υπόλοιπος 'λαός' θα ζη κυριολεκτικά στον 'αέρα', ως φούσκα φουσκωμένη ή ξεφούσκωτη... Και όμως δεν πρέπει να απελπιστούμε, έστω κι αν ο λαός μας πάψει πια να υπάρχη ως ιδιαίτερος λαός... Γίνεται;

amethystos είπε...

Δέν γίνεται. Θά χαθεί η γλώσσα τού Ευαγγελίου καί τού πολιτισμού.