Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Bloomberg View: Η Ελλάδα δεν έχει γυρίσει σελίδα

Η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές ομολόγων αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά μετά από χρόνια, αντλώντας περίπου 3 δισ. ευρώ σε ένα σχετικά ανεκτό επιτόκιο, του 4,6%. Πρόκειται για ενθαρρυντικές ειδήσεις –αλλά δεν σημαίνει ότι η πιο κατεστραμμένη οικονομία της ευρωζώνης είναι σε πορεία σταθερής ανάπτυξης.

Η οικονομία εμφανίζει σημάδια ζωής, παρουσιάζοντας μικρή ανάπτυξη στο
 α΄ τρίμηνο, και η κυβέρνηση έχει έναν πιο αυστηρό έλεγχο στον προϋπολογισμό. Αλλά η εδώ και καιρό κατάσταση της Ελλάδας αναφορικά με το χρέος, εξακολουθεί να είναι άσχημη, και μετά βίας έχουν ξεκινήσει οι βαθύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη αφήσει πίσω της τα προβλήματα.

Οι επενδυτές είναι προφανώς πρόθυμοι να είναι εμφανιστούν αισιόδοξοι για την πιθανότητα αποπληρωμής τους. Το ΔΝΤ έχει τροφοδοτήσει αυτή την αισιοδοξία με την έγκριση "κατ’ αρχήν" νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, κάτι που λειτουργεί ως σφραγίδα εγκρίσεως των πολιτικών του και εκείνων των επίσημων πιστωτών της ευρωζώνης.

Αλλά αξίζει να σημειώσουμε ότι το ΔΝΤ επεκτείνει την έννοια της "αρχής" πέρα από τα όρια της συνηθισμένης χρήσης. Αναφέρει ότι η λεγόμενη ρύθμιση θα τεθεί σε εφαρμογή μόνο αφού οι αξιωματούχοι του λάβουν "συγκεκριμένες και αξιόπιστες διαβεβαιώσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους". Ζητά τέτοιες διαβεβαιώσεις εδώ και μήνες και οι κυβερνήσεις της Ευρώπης δεν τις έχουν δώσει ακόμη. Είναι ασαφές γιατί το Ταμείο εκτιμά πως αυτή η κατάσταση δικαιολογεί την στήριξή του, ακόμη και "επί της αρχής".

Η θέση της Ελλάδας δεν είναι απελπιστική. Η Ευρώπη στο σύνολό της τα πάει καλύτερα, και οι βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις για ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι δίκαιες. Αλλά η κατάσταση παραμένει σοβαρή. Η αυστηρότητα στον προϋπολογισμό που απαιτείται από την ΕΕ, και επιτυγχάνεται παρόλες της αντιξοότητες, δεν θα υποστηρίξει την μελλοντική ανάπτυξη. Αυτό πρέπει να έρθει μέσω μεταρρυθμίσεων για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, την προώθηση επενδύσεων και την ενθάρρυνση του εγχώριου ανταγωνισμού. Η μακροπρόθεσμη χρηματοπιστωτική σταθερότητα εξαρτάται από την πρόοδο σε αυτούς τους τομείς- και από τα μέτρα που έχουν καθυστερήσει, για να καταστήσουν το χρέος της Ελλάδας διαχειρίσιμο.

Είναι καλό που η Ελλάδα αναπτύσσεται ξανά, αν και διστακτικά, και ότι οι ιδιώτες επενδυτές είναι πρόθυμοι να δανείσουν. Αλλά το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ελλάδα είναι εφησυχασμός για τις προοπτικές της.

Πηγή: 
capital.gr 

hassapis-peter

Δεν υπάρχουν σχόλια: