Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017

«Βόμβα» από τον Πρόεδρο ΣτΕ: «Έκανα γαϊδουρινή υπομονή – Θέλω να προλάβω το δημοψήφισμα»


 «Δεν έκανα τυχαία σήμερα αυτή την παρέμβαση.

Εγώ έκανα αυτή την παρέμβαση σήμερα για να προλάβω όσα ακούγονται για δημοψήφισμα», σχολίασε με νόημα ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου επιβεβαιώνοντας τις έντονες πληροφορίες για διεξαγωγή δημοφηφίσματος.

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είχε αναφέρει στο άρθρο *** O κύβος ερρίφθη: Ο Α.Τσίπρας ετοιμάζει δημοψήφισμα – Τι αφορά τους σχεδιασμούς του Α.Τσίπρα για δημοψήφισμα ώστε να αντικαταστήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας με ένα Συνταγματικό Δικαστήριο.

«Άρωμα»… Δικαιοσύνης είχε η χθεσινή επέτειος στο Προεδρικό Μέγαρο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας αφού μετά την ηχηρή παρέμβαση που έκανε ο Πρόεδρος του ΣτΕ για την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και Δικαιοσύνης τα βλέμματα στράφηκαν πάνω του.

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες σε συζήτηση του Νικόλαου Σακελλαρίου με δημοσιογράφους ο πρόεδρος του ΣτΕ είπε: «Εκανα γαϊδουρινή υπομονή μέχρι να παρέμβω και τελικά το έκανα. Δεν είναι τυχαίο ότι η παρέμβασή μου έγινε ανήμερα της αποκατάστασης του πολιτεύματος και είναι αλληλένδετη με τη δήλωση Παυλόπουλου».

Ωστόσο ο ίδιος αναφερόμενος στη σκληρή ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση του λέγοντας:

«Δεν έπρεπε όμως να κάνει τέτοια επίθεση κατά της κυβέρνησης η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Είναι άκομψη και άγαρμπη».

Χθες, για πρώτη φορά στην ιστορία του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου ο πρόεδρός του προέβη σε δημόσιες δηλώσεις ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών υπό την μορφή διαγγέλματος.

Ο κ. Σακελλαρίου καταδίκασε με «τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις παντελώς αδικαιολόγητες αυτές επιθέσεις από όπου και αν προέρχονται, επιθέσεις οι οποίες στρέφονται ευθέως κατά του Κράτους Δικαίου, θεμελιώδης πυλώνας του οποίου είναι η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, στη μείωση του κύρους της οποίας προδήλως αποβλέπουν».

Μάχη Κυβέρνησης-ΝΔ και δικαιοσύνης

Ο πρωθυπουργός, εγκαλώντας τη Ν.∆. ότι επέχαιρε µε την απόφαση του ΣτΕ, ανέφερε µεταξύ άλλων πως:

«Θα σας θέλαµε σύµµαχο και όχι να χαίρεστε για το αν ισχύσουν ίσως διάφορα θεσµικά εµπόδια ίσως ίσως λέω, γιατί το καλό το παλληκάρι ξέρει κι άλλο µονοπάτι».

«Η συγκεκριμένη αναφορά δια στόματος Αλέξη Τσίπρα «για άλλο μονοπάτι», ουσιαστικά, «νομιμοποίησε» την κλιμακούμενη αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη, στην οποία παίρνουν μέρος όλο και περισσότεροι θεσμικά ή μη ενδιαφερόμενοι, αλλά και κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης και η οποία μονοπωλεί πλέον την εσωτερική επικαιρότητα», αναφέρει -μεταξύ άλλων- η εφημερίδα.

Ομως και ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, αφήνει υπονοούμενο για δημοφήφισμα.

«Η ΝΔ είναι αυτή που επιχειρεί, κατά συνταγματικά ανεπίτρεπτο τρόπο, να χρησιμοποιήσει τη Δικαιοσύνη ως πολιορκητικό κριό εναντίον μας», τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Υπογραμμίζει σε συνέντευξή του ότι «ο δικαστής δεν είναι το στόμα που διαβάζει τον νόμο. Πρέπει να τον ερμηνεύει, και υπάρχουν περιπτώσεις δεκτικές προοδευτικής και συντηρητικής ερμηνείας από καλόπιστους και τίμιους εφαρμοστές του δικαίου.

Άλλο αυτό, όμως, και άλλο να τελούν δικαστικοί λειτουργοί υπό εργαλειακή εξάρτηση από ένα κόμμα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα υποστηρίζοντας ότι «οι ελίτ στην Ελλάδα και το πολιτικό κατεστημένο περιφρονούν και φοβούνται τη λαϊκή ετυμηγορία.

Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στο λαό και θέλουμε να έχει το λόγο για όλα τα σημαντικά ζητήματα».

*** O κύβος ερρίφθη: Ο Α.Τσίπρας ετοιμάζει δημοψήφισμα – Τι αφορά

πηγη

national-pride

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...