Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Ενεργοποιούν plan B οι Τούρκοι στην Κύπρο

Image result for αμμοχωστος

Ανοίγουν μαρωνίτικα χωριά και Αμμόχωστο

Σε παιχνίδι για γερά νεύρα εξελίσσεται το Κυπριακό, με την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά να λαμβάνουν την πρωτοβουλία των κινήσεων μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά.

Την ώρα που η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθούσε να διαχειριστεί τη δημοσιοποίηση των πρακτικών του Κραν Μοντανά, προκειμένου να δείξει πως υπήρξε πράγματι θετική συνεισφορά στις συνομιλίες και το βάρος της κατάρρευσης πρέπει να αναζητηθεί στην άλλη πλευρά, η Άγκυρα και οι Τουρκοκύπροι αποφάσισε χθες επιστροφή Μαρωνιτών στα κατεχόμενα χωριά τους, ενεργοποιώντας το σχέδιο Β.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Πολίτης, πρόκειται για ένα θέμα που πηγαινοερχόταν εδώ και καιρό, καθώς μόλις τον περασμένο Μάρτιο ο Μουσταφά Ακιντζί επισκέφθηκε την Αγία Μαρίνα Σκυλλούρας για να ενημερώσει τους Τουρκοκύπριους πρώην κατοίκους για τους σχεδιασμούς αποχώρησης του τουρκικού στρατού ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μετεγκατάσταση όσων κατοίκων θέλουν να επιστρέψουν.

Το σενάριο επιστροφής των τριών μαρωνιτικών χωριών (Αγία Μαρίνα Σκυλλούρας, Καρπάσια, Ασώματος) σε συνδυασμό με το ειδικό καθεστώς του Κορμακίτη συζητούνταν ως μέρος του σχεδίου Β που θα εφάρμοζε η Τουρκία σε περίπτωση κατάρρευσης των συνομιλιών εδώ και χρόνια.

Παραταύτα η τουρκοκυπριακή πλευρά έσπευσε να διαβεβαίωσει τον σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ ότι δεν τίθεται θέμα να κινηθούν εκτός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών όπως προειδοποίησε αρχικά ο Τσαβούσογλου. Το σίγουρο είναι ότι η τουρκική πλευρά ενεργοποιεί ένα νέο πλάνο μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά, το οποίο προκαλεί τεράστια αμηχανία στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ψευτοπροεδρίας, η επιστροφή των Μαρωνιτών στα κατεχόμενα χωριά τους ήταν μία από τις προτάσεις που συζητούνταν στην «κυβέρνηση» των κατεχομένων. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο ψευτοπρωθυπουργός Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, υψηλά ιστάμενοι του στρατού και ο λεγόμενος Τούρκος πρέσβης Ντέρια Κανμπάι στα Κατεχόμενα και άλλοι «αρμόδιοι». Αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν αμέσως οι προετοιμασίες και θα διαμορφωθεί οδικός χάρτης για την εφαρμογή της απόφασης το συντομότερο, όμως το μεγάλο πρόβλημα πίσω από αυτή την κίνηση λέγεται Αμμόχωστος.

Ήδη από χθες τον τουρκικό Τύπο υπάρχουν αναφορές ότι επίκειται άνοιγμα και της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου με την προοπτική επιστροφής μέχρι και 16 χιλιάδων κατοίκων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση όμως!

Το σημείο αυτό αναδεικνύεται ως ιδιαίτερα προβληματικό με δεδομένο οτι η πόλη χρειάζεται περί τα 5 δισ. δολάρια προκειμένου να ανοικοδομηθεί και η φόρμουλα της επιστροφής υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση περιπλέκει τις συνομιλίες και αναιρεί ριζικά ένα από τα βασικά δεδομένα, που ήταν η απόδοση της περίκλειστης πόλης στην ελληνοκυπριακή πλευρά. 

Χαρακτηριστικό της αμηχανίας από την πλευρά της Λευκωσίας είναι ότι ενώ η κίνηση του ψευδοκράτους έγινε γνωστή από το μεσημέρι της Τετάρτης μέχρι το βράδυ δεν υπήρξε οποιαδήποτε κυβερνητική αντίδραση.

Αργά το βράδυ η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της Νίκου Χριστοδουλίδη, σχολίασε την απόφαση του κατοχικού καθεστώτος για επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους κάνοντας λόγο για ενέργεια που μόνο στόχο έχει τη διαιώνιση του απαράδεκτου στάτους κβο που προκάλεσε η εισβολή και τη νομιμοποίηση του καθεστώτος.

Πρόκειται για βήμα υλοποίησης των σχεδιασμών της Τουρκίας, μέρος των οποίων ήταν η αιτία πρόκλησης του αδιεξόδου στο Κραν Μοντανά, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως η απόφαση δεν αποσκοπεί παρά στην πρόκληση νέων τετελεσμένων και τη δημιουργία εντυπώσεων, αλλά αποτελεί και προσπάθεια να προκαλέσει αντιπαράθεση ανάμεσα στον προσφυγικό κόσμο.

Καταλήγοντας ο εκπρόσωπος κάλεσε την Τουρκία να «αφήσει κατά μέρος τα όποια επικοινωνιακά παιχνίδια και να εργαστεί εποικοδομητικά, και μακριά από ακραίες και αναχρονιστικές θέσεις, για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας».

Πηγή RizopoulosPost

kostasxan

Δεν υπάρχουν σχόλια: