Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Οι Τούρκοι ζητούσαν να κάνουν την Κύπρο προτεκτοράτο και η απάντηση ήταν «ΟΧΙ»

Οι Τούρκοι ζητούσαν να κάνουν την Κύπρο προτεκτοράτο και η απάντηση ήταν «ΟΧΙ»
Στις 03.08 ξημερώματα Παρασκευής (ώρα Ελλάδας και Κύπρου) και ενώ συνεχιζόταν το μαραθώνιο δείπνο εργασίας που είχε ξεκινήσει από τις 22.45 το βράδυ της Πέμπτης, η Τουρκία τίναξε τις συνομιλίες για το Κυπριακό στον αέρα.
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, δεν υπήρξε αποτέλεσμα λόγω της εμμονής της Τουρκίας σε διατήρηση των εγγυήσεων και στην παραμονή των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων.
Για τις εγγυήσεις και το επεμβατικό δικαίωμα οι Τούρκοι απαίτησαν επανεξέταση σε 15 χρόνια και στο θέμα των κατοχικών στρατευμάτων συμφωνημένη μείωση.
Στο εδαφικό αποδέχθηκαν με χίλια ζόρια επιστροφή μόνο μέρους της Μόρφου.
Απαιτούσαν επίσης πρωτογενές δίκαιο και ισότιμη μεταχείριση των Τούρκων πολιτών στην Κύπρο.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας απάντησαν αρνητικά.
Ήταν 03.00 το πρωί, όταν απέναντι σε έναν άκρως προκλητικό νεο-οθωμανό Τσαβούσογλου, ο οποίος δεν δίσταζε να φέρεται στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ακιντζί μπροστά σε όλους σαν να επρόκειτο για υποτακτικό του, ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ότι η Αθήνα απορρίπτει κάθε σκέψη για επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας σε όλη την Κύπρο.
Οι Τούρκοι απαιτούσαν να μπορούν να επέμβουν στρατιωτικά όχι μόνο στα εδάφη υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση αλλά σε όλη την Κύπρο. Σε μια χώρα μέλος της Ε.Ε., οι Τούρκοι είχαν την απαίτηση να την έχουν προτεκτοράτο τους.
«Αυτή είναι η τελευταία μας κουβέντα για το θέμα αυτό», φέρεται να είπε ο Νίκος Κοτζιάς.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απέρριψε επίσης την απαίτηση της Τουρκίας να συνεχίσει να είναι εγγυήτρια δύναμη και ζήτησε την άμεση αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, δεν υπήρξε αποτέλεσμα λόγω της εμμονής της Τουρκίας σε διατήρηση των εγγυήσεων και στην παραμονή των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων. Για τις εγγυήσεις και το επεμβατικό δικαίωμα οι Τούρκοι απαίτησαν επανεξέταση σε 15 χρόνια και στο θέμα των κατοχικών στρατευμάτων συμφωνημένη μείωση. Στο εδαφικό αποδέχθηκαν με χίλια ζόρια επιστροφή μόνο μέρους της Μόρφου. Απαιτούσαν επίσης πρωτογενές δίκαιο και ισότιμη μεταχείριση των Τούρκων πολιτών στην Κύπρο. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας απάντησαν αρνητικά. Ήταν 03.00 το πρωί, όταν απέναντι σε έναν άκρως προκλητικό νεο-οθωμανό Τσαβούσογλου, ο οποίος δεν δίσταζε να φέρεται στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ακιντζί μπροστά σε όλους σαν να επρόκειτο για υποτακτικό του, ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ότι η Αθήνα απορρίπτει κάθε σκέψη για επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας σε όλη την Κύπρο. Οι Τούρκοι απαιτούσαν να μπορούν να επέμβουν στρατιωτικά όχι μόνο στα εδάφη υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση αλλά σε όλη την Κύπρο. Σε μια χώρα μέλος της Ε.Ε., οι Τούρκοι είχαν την απαίτηση να την έχουν προτεκτοράτο τους. «Αυτή είναι η τελευταία μας κουβέντα για το θέμα αυτό», φέρεται να είπε ο Νίκος Κοτζιάς. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απέρριψε επίσης την απαίτηση της Τουρκίας να συνεχίσει να είναι εγγυήτρια δύναμη και ζήτησε την άμεση αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.
tribune

Δεν υπάρχουν σχόλια: