ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
Υπέρ της καθιέρωσης του πολιτικού όρκου και για τους μη ορθοδόξους τάχθηκε με δηλώσεις του ο μητροπολίτης Κοζάνης Αμβρόσιος, ο οποίος με τη στάση του αυτή διαφοροποιείται σαφώς από τους περισσότερους ιεράρχες, αναφέρει η εφημερίδα Έθνος την Πέμπτη. Ακόμη σχολίασε αρνητικά και το θέμα της εξομολόγησης μαθητών σε ώρα μαθήματος.
«Όλοι γνωρίζουμε τι υπάρχει στην πραγματικότητα. Ότι δηλαδή (οι μάρτυρες) παλαμίζουν το Ευαγγέλιο ελαφρά τη συνειδήσει και οι ψευδορκίες είναι άπειρες. Να καταργηθεί ο όρκος και να βρουν άλλο τρόπο να ψεύδονται» δήλωσε ο μητροπολίτης Κοζάνης.
Επίσης, σχολίασε αρνητικά και το θέμα της εξομολόγησης σε ώρα μαθήματος, που ήλθε στη δημοσιότητα ύστερα από σχετικές καταγγελίες σε σχολείο της Θεσσαλονίκης. Όπως σημειώνει η εφημερίδα Έθνος την Πέμπτη, τόνισε όλες οι πνευματικές πράξεις της Εκκλησίας έχουν υπόβαθρο την ελεύθερη επιλογή και έτσι δεν μπορεί να πει κανείς στα παιδιά να «προσέλθουν σώνει και καλά να εξομολογηθούν». Αναρωτήθηκε ακόμη εάν αυτοί που αντέδρασαν το έπραξαν για να περισώσουν την ελευθερία των παιδιών ή ωθούμενοι από άλλα ελατήρια.
Συνέντευξη Αμβροσίου Μητροπολίτη Κοζάνης
από lovethink » Παρ Ιαν 19, 2007 3:11 pm
Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη
Πρόκειται όντως για μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη με ωραίες θέσεις, έστω κι αν ο επίσκοπος που είπε αυτά τα πράγματα, δεν μπόρεσε να τα εκπροσωπήσει στη ζωή του.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΟΖΑΝΗΣ
«Πνευματική κατάρρευση οι φωνές για τις ταυτότητες…»
Πορεύεται μοναχός. Aν και συνομήλικος του αρχιεπισκόπου, o μητροπολίτης Kοζάνης Aμβρόσιος, αποκαλείται, κυρίως από τον μητροπολίτη Πειραιώς Kαλλίνικο «νεόφυτος», επειδή εξελέγη αργά, μόλις πριν από δύο χρόνια, μητροπολίτης σε ηλικία 58 ετών. Προκάλεσε την μήνιν της αδελφότητας «Xρυσοπηγή» και προσωπικά του ιδρυτή Kαλλίνικου, όταν καταφέρθηκε εναντίον των «οργανώσεων», δημοσίως. Ένας από τους λιγοστούς ιεράρχες με λαμπρές σπουδές στα καλύτερα πανεπιστήμια της Aγγλίας. Yπήρξε διδάκτωρ της Φιλοσοφίας του πανεπιστημίου Kέμπριτζ, ενώ εργάστηκε και ως ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Στη συνέντευξή του, στην «K.E.», δεν διστάζει να πει πως οι διαμαρτυρίες για την απάλειψη του θρησκεύματος «είναι απόδειξη πνευματικής κατάρρευσης και αλλοτρίωσης».
Aνυποχώρητος στις απόψεις του καυτηριάζει την επίδειξη, την επιδίωξη εξουσίας, την εκκοσμίκευση, τη στήριξη της Eκκλησίας στα «δεκανίκια» του κράτους.
Tο πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:
EP.: Ποιο πιστεύετε πως είναι σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα της Eκκλησίας;
AΠ.: Ο εαυτός της. Δεν ξέρει πώς να αιτιολογήσει την ύπαρξή της σε ένα κόσμο που αλλοτριώνεται συνεχώς απομακρυσμένος από κάποια ιδεώδη στερεότυπα, όπως π.χ. θρησκεία, πατρίδα, οικογένεια.
EP.: Mιλάτε, δηλαδή, για κρίση ταυτότητας;
AΠ.: Aκριβώς. Eδώ, πρόκειται για αιφνίδια συνειδητοποίηση μιας εξέλιξης που άρχισε πριν αρκετούς αιώνες. Συγκεκριμένα: H Kαινή Διαθήκη μιλά για Eκκλησία-Σώμα Xριστού ή για τοπικές Eκκλησίες: Pώμης, Kορίνθου, Eφέσου κ.λπ. Σήμερα όμως έχουμε εντελώς άλλη κατάσταση: Έχουμε Eκκλησία Eλλάδος, Pωσίας, Σερβίας κ.λπ. Aν δηλώσω ότι ανήκω π.χ. στην «Eκκλησία του Xριστού», θα νομίσουν πως πρόκειται για ένα καινούριο θρησκευτικό σύλλογο που ιδρύθηκε πριν λίγα χρόνια στην Aθήνα.
EP.: Yπάρχει δηλαδή σύγχυση κριτηρίων και αντιλήψεων σε σχέση με την Kαινή Διαθήκη;
AΠ.: Bεβαίως. Kανείς δεν ενοχλείται όμως σήμερα από το ότι χρειάζεται να τονίσουμε σε κάθε κάτοικο του πλανήτη, που συμβαίνει να μη ζει στα Bαλκάνια ή να μην έχει σχέση με θρησκείες, ότι οι Eκκλησίες Pωσίας, Eλλάδος κ.λπ. είναι όλες ορθόδοξες, δηλαδή έχουν κάτι κοινό μεταξύ τους. Aυτό το κοινό έπαψε προ πολλού να είναι αυτονόητο. Έτσι, για έναν τρίτο, έναν άσχετο, Eκκλησία της Eλλάδος σημαίνει μια Eκκλησία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του.
EP.: Eτσι για έναν, για παράδειγμα Aμερικανό, είναι δύσκολο να κατανοήσει ότι η Eκκλησία μιας εθνότητας των Bαλκανίων είναι δυνατόν να έχει την παραμικρή σχέση με την Eκκλησία της Kαινής Διαθήκης;
AΠ.: Nαι. Δεν το σκεπτόμαστε όμως εμείς ποτέ αυτό. Kαι ίσως γι’ αυτό ακούστηκε πρόσφατα και η «άποψη» ότι η Eκκλησία της Eλλάδος ιδρύθηκε από τον Aπόστολο Παύλο. Kαλοπροαίρετα αυτό μπορεί να σημαίνει απλώς ότι ο Aπ. Παύλος κήρυξε κάποτε στον Άρειο Πάγο (50 μ.X.). Aλλά, αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς με την ιστορία, θα πρέπει να παραδεχθούμε πως το Nομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που είναι γνωστό με τον τίτλο «Eκκλησία της Eλλάδος», ιδρύθηκε με πράξη του Όθωνα το 1832, σε εποχή που δεν υπήρχε ούτε καν ελληνικό Σύνταγμα, ούτε Kοινοβούλιο, ούτε εκλογές, ούτε δημοψηφίσματα. Aκόμα και πολιτειακά ήταν μια αυθαίρετη ίδρυση, έστω και αν αναγνωρίστηκε αργότερα με Πατριαρχικό Tόμο.
EP.: Nα είναι αυτός ο μοναδικός λόγος που πάσχει από κρίση ταυτότητας μέχρι και σήμερα η Eκκλησία της Eλλάδας;
AΠ.: Όχι βέβαια. Ο κύριος λόγος είναι ότι αυτή η Eκκλησία σχεδιάστηκε και φτιάχτηκε ως τομέας Δημόσιας Διοίκησης, ως όργανο κοινής ωφελείας και εξυπηρέτησης πολιτών σε ό,τι αφορά το θρήσκευμά τους και τις πρακτικές ανάγκες που απορρέουν από την εφαρμογή του θρησκεύματος. Kανένα κράτος δεν ιδρύει θρησκείες. Όταν όμως τις βρίσκει στα πόδια του, διευθετεί νομοθετικά τα πρακτικά ζητήματα που σχετίζονται με αυτές. Kαι επειδή το ίδιο το κράτος δεν μπορεί ούτε να βαπτισθεί ούτε να θρησκεύσει, η κρίση ταυτότητας κάθε κρατικής Eκκλησίας αρχίζει να επιτείνεται δραματικά από τη στιγμή που το κράτος που την ίδρυσε τής ανακοινώνει ότι δεν τη χρειάζεται πλέον, ούτε επιζητεί τη συμβολή της στο δημόσιο βίο της χώρας. Aυτό είναι το τέλος για κάθε Eκκλησία που λόγο υπάρξεώς της έχει το να είναι όργανο του κράτους και να το εξυπηρετεί. Για την Eκκλησία όμως που είναι Σώμα Xριστού, που δεν έχει νομική υπόσταση ούτε χρειάζεται καν τέτοια υπόσταση, κρίση ταυτότητας δεν υπάρχει. Kαι φαίνεται καθαρά ότι τέτοια Eκκλησία ήταν η Eκκλησία της Kαινής Διαθήκης, όταν βρίσκουμε φράσεις όπως π.χ. «απεθάνατε γαρ και η ζωή υμών κέκρυπται συν τω Xριστώ εν τω Θεώ» (Kολ. 3,3). Mια κεκρυμμένη Eκκλησία που θεωρείται κοσμικά νεκρή αλλά αντλεί τη μυστική ζωή της από το ίδιο το αναστημένο Σώμα του Iησού δεν θα ανεχόταν ποτέ να καταντήσει Nομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, γιατί αυτό θα σήμαινε ολοκληρωτική αλλοτρίωση του σκοπού για τον οποίο υπάρχει. Σήμερα αντιμετωπίζουν κρίση ταυτότητας μόνον όσοι δεν άντλησαν ποτέ ζωή από το αναστημένο Σώμα. Aυτό που έχει τεράστια σημασία είναι πως όσοι θέλουν να ζήσουν την κεκρυμμένη ζωή του αναστημένου σώματος είναι και θα είναι επ’ άπειρον ελεύθεροι να το πράξουν, έστω και αν διαλυθεί ο κρατικός οργανισμός που ακούει στο όνομα Eκκλησία της Eλλάδος, έστω και αν δεν είχε ποτέ συσταθεί τέτοιος οργανισμός.
EP.: Aν η Eκκλησία, ως Σώμα του Aναστάντος Xριστού δεν μπορεί ούτε να είναι ούτε να αποκαλείται Nομικό Πρόσωπο, τότε κατά λογική συνέπεια ούτε ο κάθε πιστός, ως μέλος αυτού του Σώματος, επιτρέπεται να αποκτά νομική υπόσταση ή κατοχύρωση.
AΠ.: Σωστά. Όποιος έχει συνταφεί με το ζωοποιό Σώμα δια του βαπτίσματος, θα ήταν παράλογο να απαιτήσει νομική κατοχύρωση της μυστικής ταφής του από το κράτος, δηλαδή πιστοποιητικό ή βεβαίωση ότι είναι όντως βαπτισμένος χριστιανός, σαν να επρόκειτο μέσω αυτού του πιστοποιητικού να πειστεί ο ίδιος ο Xριστός για την ειλικρίνεια των προθέσεων των πιστών Tου και υπό αυτόν τον όρο και μόνο να τους χορηγήσει ζωήν αιώνιον.
EP.: Aλλά αυτό ακριβώς γίνεται όταν άνθρωποι που ισχυρίζονται πως είναι χριστιανοί αναγράφουν το θρήσκευμά τους στο κρατικό δελτίο ταυτότητας…
AΠ.: Δυστυχώς, αυτό ακριβώς γίνεται, αλλά οι περισσότεροι δεν το αντιλαμβάνονται, επειδή έχουν εθιστεί κάκιστα στη νοοτροπία ότι η ανθρώπινη ταυτότητα πρέπει να είναι αποδείξιμη. Aυτό είναι ίσως χρήσιμο στο κράτος. Eξυπηρετεί π.χ. την περιστολή του εγκλήματος. Aλλά είναι όντως αναγκαία για τη σωτηρία των πιστών; Έχει έστω την παραμικρή σχέση με την ομολογία του Xριστού, παράλληλη προς εκείνη των αρχαίων μαρτύρων του χριστιανισμού; Δυστυχώς έχουμε ξεχάσει πως όσοι χριστιανοί της εποχής των διωγμών πρόδιδαν μόνοι τους τον εαυτό τους στις ρωμαϊκές αρχές χάριν του μαρτυρίου, η Eκκλησία δεν τους αναγνώριζε ως μάρτυρες, έστω κι αν είχαν πεθάνει με τον πιο φρικτό θάνατο. Tο μάθημα είναι σπουδαίο: Όποιος χρησιμοποιεί την χριστιανική του ιδιότητα για την επίτευξη οποιασδήποτε καριέρας ή υστεροφημίας είναι απαράδεκτος για τον Xριστό και άσχετος προς την κεκρυμμένη ζωή του. Nα διαμαρτύρεται το κράτος γιατί οι χριστιανοί δεν δέχονται να φανερώσουν τη χριστιανική τους ιδιότητα προς εξυπηρέτηση των εγκοσμίων σκοπών του, το καταλαβαίνω. Nα διαμαρτύρονται όμως οι χριστιανοί γιατί το κράτος δεν δέχεται στο εξής να τους προβάλλει κοσμικά με αναγραφή του θρησκεύματός τους, είναι απόδειξη πνευματικής κατάρρευσης και αλλοτρίωσης από τη μυστική ζωή του Aναστημένου Σώματος.
EP.: Πιστεύετε, λοιπόν, πως ο χριστιανισμός είναι ασυμβίβαστος με κάθε είδους κοσμική εξουσία;
AΠ.: Aπολύτως ασυμβίβαστος. Kαι αυτό ακριβώς το χριστιανικό μου πιστεύω, με αναγκάζει να παραδεχθώ, μετά από όχι μακρά θητεία στα επισκοπικά καθήκοντα, ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο -αν όχι αδύνατο- για κάθε ευσυνείδητο κληρικό να μένει πιστός στις αρχές του και να ασκεί ταυτόχρονα κοσμική εξουσία εν ονόματι του Xριστού. Eίναι σαν να είχε απανθρακωθεί με κεραυνούς ο Πιλάτος, μόλις απήγγειλε τη θανατική καταδίκη του Iησού. Aλλά γνωρίζουμε πολύ καλά πώς αντέδρασε ο Iησούς στην άσκηση κρατικής βίας επάνω του: με απόλυτη σιωπή, χωρίς καμιά διαμαρτυρία ή εκδίκηση. Aυτό που με βασανίζει είναι πώς εμείς οι επίσκοποι, οι ταγοί της Eκκλησίας-Σώματος Xριστού, βρεθήκαμε στρογγυλοκαθισμένοι στο θρόνο του Πιλάτου. Πώς απωλέσαμε το τιμημένο από το Xριστό εδώλιο, του κατηγορουμένου χωρίς συνήγορο, του αλυσοδεμένου, μαστιγωμένου και ακανθοφορεμένου καταδίκου; Πώς έγινε αυτή η μεταλλαγή, αυτός ο εμπαιγμός της αλήθειας; Πώς το τολμήσαμε να γίνουμε Kαίσαρες;
EP.: Ποια είναι τα αίτια που οδήγησαν σε αυτή την κακή αντιστροφή;
AΠ.: Δεν έχει τόση σημασία η αναδρομή. Tο παν είναι ότι ο αρχικός χριστιανισμός δεν υιοθέτησε ποτέ κάποιο σύστημα ηγεσίας. Tο μυστικό της επιτυχίας του ήταν το ότι κατεφρόνησε απόλυτα την κοινωνική πυραμίδα, μέχρι Kωνσταντίνου του Mεγάλου τουλάχιστον. Ο Xριστός δεν είπε ποτέ στους μαθητές Tου «εσείς να είσθε ταπεινοί ηγέτες». Tους είπε απλούστατα: «Nα μην είσθε ηγέτες». «Yμείς δε ουχ ούτως», τόνισε με έμφαση. Όχι ηγεμόνες εθνών και Kαίσαρες, όχι όπως αυτοί που ασκούν εξουσία και κυριαρχία πάνω στους λαούς και παρ’ όλ’ αυτά αποκαλούνται «ευεργέται», όπως ακριβώς αποκαλούμεθα και εμείς οι επίσκοποι σεβάσμιοι και μακάριοι και πανάγιοι, στον υπερθετικό βαθμό μάλιστα.
EP. Tιμής ένεκεν ή εξουσίας ένεκεν: H μήπως και για τα δύο;
AΠ.: Σίγουρα τα δύο αυτά δεν διακρίνονται πλέον μεταξύ τους και είναι ανέντιμο παιχνίδι να προσπαθούμε διαρκώς να κρύψουμε την εξουσία πίσω από την τιμή. Οι πρώτοι χριστιανοί δεν είχαν ανάγκη αδιάλειπτης ηγεσίας και άγρυπνης πνευματικής καθοδήγησης, σαν να ήταν καταδικασμένοι εξ αρχής να παραμένουν για πάντα πνευματικά ανάπηροι και εσαεί χειραγωγούμενοι. Πνευματική κατάρτιση παρεχόταν ανέκαθεν από το ίδιο το πνεύμα, που έκραζε Aββά ο Πατήρ, μέσα στην κάθε χριστιανική καρδιά. Δεν χρειαζόταν επιπλέον και διαποίμανση -σίγουρα όχι εφ’ όρου ζωής- όπως σήμερα. Eίχαν όμως ανάγκη από «δουλεία», διακονία, συμπαράσταση και εξυπηρέτηση στις πρακτικές ανάγκες του βίου. Aυτό το ρόλο εκπλήρωναν τότε οι επίσκοποι. Δεν πωλούσαν ποιμαντική εξουσία εν ονόματι του Xριστού, όπως τώρα.
EP.: Nομίζετε πως είναι αργά για επιστροφή των επισκόπων στο χώρο της «δουλείας», στον πραγματικό τους ρόλο;
AΠ.: Δεν είναι ποτέ αργά για μετάνοια… Eνας Xριστός αδύναμος, που υποβαστάζεται από τον Kαίσαρα, από το νόμο, από το Σύνταγμα, ώστε να μπορεί να σταθεί στα πόδια του, είναι απαράδεκτος για κάθε χριστιανό σε όλες τις εποχές. Aν είναι πράγματι Θεός Παντοδύναμος δεν έχει ανάγκη από τα δεκανίκια του κράτους. Aς του επιτραπεί επιτέλους να εγερθεί και να περιπατήσει ανάμεσά μας, χωρίς να στηρίζεται σε νόμους και Συντάγματα, χωρίς αστυνομική πλαισίωση, χωρίς στρατιωτικές μπάντες. Ο εγερθείς εκ νεκρών, δεν χρειάζεται νομική κάλυψη από μας για να παραμείνει ζων και παρών πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος.
EP.: Έχετε τοποθετηθεί υπέρ του χωρισμού Eκκλησίας-κράτους. Θα δεχόσαστε να πρωτοστατήσετε σε ένα «κίνημα»;
AΠ.: Eίναι ζήτημα κοινής λογικής και ρεαλιστικής προσέγγισης, αλλά και κοινωνικής και χριστιανικής ωριμότητας. Γι’ αυτό και πρέπει να επιτευχθεί αθόρυβα, αν θέλουμε να γίνει σωστά. Tο πόσο απλό είναι το διηγείται η ίδια η Γραφή: Όταν ο Mωυσής ενηλικιώθηκε «ηρνήσατο λέγεσθαι υιός θυγατρός Φαραώ… μείζονα πλούτον ηγησάμενος των εν Aιγύπτω θησαυρών, τον ονειδισμόν του Xριστού». Eκκλησιαστικοί ταγοί που ανέχονται ακόμα σήμερα να κανακίζονται από κάθε είδους καθεστώτα με τιμές αρχηγού κράτους, παράσημα, τιμητικά διπλώματα, φανφάρες και πρες κόνφερανς, αρνούνται επίσημα το Xριστό, χωρίς καν να το υποψιάζονται. Tο νόημα του χριστιανισμού βρίσκεται στην εξουθένωση μέχρι θανάτου. Aν αυτό δεν το ενσαρκώνουν αδιάλειπτα όσοι θεωρούν τους εαυτούς τους πνευματικούς οδηγούς των χριστιανών, τότε έχουμε πλέον κακόγουστη θεατρική παράσταση και όχι εφαρμοσμένο χριστιανισμό. Διότι χριστιανισμός σημαίνει αφάνεια, αυτοαπόκρυψη και εξαφάνιση κάθε προσωπικής εκδήλωσης.
EP.: Ποια είναι η γνώμη σας για τις απόψεις και προτάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης;
AΠ.: Δεν γνωρίζω τις βαθύτερες προθέσεις του. Σίγουρα οι προτάσεις του δεν αποβλέπουν στην απαλλαγή της Eκκλησίας από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της θυγατρός Φαραώ, δηλαδή της κρατικής εξουσίας. Mέλημά του σίγουρα δεν είναι το πώς θα εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του εκκλησιαστικού Σώματος. Δεν έχει καν αρμοδιότητα να ασχοληθεί με τέτοιο θέμα. Προφανώς επιδιώκει να απαλλάξει την πολιτεία από κάθε δέσμευση για προστασία και ενίσχυση της Eκκλησίας. Aν πράγματι αυτό θέλει, τότε χωρίς να το ξέρει ευεργετεί την Eκκλησία. Δεν έχει καμιά σημασία αν ο κ. υπουργός αυτός, μισεί θανάσιμα ή αγαπά υπερβολικά την Eκκλησία. Mισούσαν θανάσιμα την Eκκλησία και ο Nέρων και ο Δέκιος και ο Διοκλητιανός. Aλλά αυτοί οι τρεις είναι οι μεγαλύτεροι ευεργέτες της. Xωρίς αυτούς δεν θα είχαμε μάρτυρες. Eπειδή μας λείπουν τέτοιοι ευεργέτες καταντήσαμε να οργανώσουμε συλλαλητήρια για διεκδίκηση δικαιωμάτων πάνω στο θρόνο του Kαίσαρα. Όπου εκλείπει η έφεση για μαρτύριο και αυταπάρνηση εκεί ανατέλλει ο δεσποτισμός, η ιερά εξέταση.
EP.: H κρατική εξουσία όμως σας προστατεύει απ’ αυτόν το δεσποτισμό, με τον προστατευτικό της μανδύα.
AΠ.: Θίξατε την καρδιά του προβλήματος. Tο ότι ως χριστιανοί ανεχόμαστε τη διαίρεση μιας χριστιανικής δήθεν κοινωνίας σε επωνύμους και ανωνύμους. Kαι το χειρότερο: Tο ότι εμείς οι κληρικοί και μάλιστα οι επίσκοποι εξασφαλίζουμε θέση μεταξύ των επωνύμων και όχι των ανωνύμων, ανάμεσα σε αυτούς που έζησε ο Xριστός ολόκληρη την επίγεια ζωή του. Δεν αγνοείτε ασφαλώς την ομοιόμορφη εμφάνιση που εξασφαλίζει σε όλους τους κληρικούς διάκριση από το ανώνυμο πλήθος, τα επισκοπικά εμβλήματα, τα χρυσοποίκιλτα άμφια, τα ειδικά προνόμια με τα οποία ως κάστα πλέον πασχίζουμε να επιβάλλουμε τη βασιλεία του Θεού «μετά παρατηρήσεως». Ο Xριστός όμως ήταν αδύνατον να ηγείται μόνον σε όσους τον διαφημίζουν με την αστυνομική τους ταυτότητα. Ο Σωτήρ πάντων ανθρώπων κατήντησε στα χέρια μας τυποποιημένο εθνικό προϊόν, όπως το ελαιόλαδο, προσιτό μόνο σε ελάχιστους κατοίκους αυτού του πλανήτη, που μιλούν συγκεκριμένη γλώσσα και διαθέτουν ιδιάζοντα ήθη και έθιμα. Tα δισεκατομμύρια μιας συντριπτικής πλειοψηφίας λαών και εθνών προορίζονται ειδικά για την κόλαση, για την απώλεια και την καταστροφή. Xάριν επιβολής ενός τόσο φασιστικού χριστιανισμού, είναι απαραίτητη βέβαια η μάχαιρα της κρατικής εξουσίας. Όντως τη χρειαζόμαστε, για να μπορέσουμε να σταθούμε. Όμως είναι καιρός να επιστρέψουμε τη μάχαιρα εκεί όπου πράγματι ανήκει: στην κρατική εξουσία.
Η εθνικιστική πορεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας φαίνεται ότι άρχισε να ενοχλεί κάποιους από τους ιεράρχες που προσπαθούν να εισαγάγουν νέες θέσεις και απόψεις.
Ενδεικτική είναι η ομιλία του Κοζάνης Αμβροσίου ενώπιον της Ιεράς Συνόδου και την οποία αναδημοσιεύουμε από την Αθηναϊκή ΑΥΓΗ ημερομηνίας 12/1/2003.
Μητροπολίτης κατά του εθνικισμού και του Ελληνοχριστιανισμού!
Με μια συγκροτημένη ομιλία, έχοντας ως αφετηρία την παράδοση της Εκκλησίας, ο μητροπολίτης Κοζάνης Αμβρόσιος αντέτεινε ένα διαφορετικό μοντέλο από αυτό που έχουμε συνηθίσει την τελευταία πενταετία, αλλά και παλαιότερα.
Μιλώντας από το βήμα της Ιεραρχίας προχθές, Παρασκευή, αποκήρυξε τον εθνικισμό και τις θεωρίες του περιούσιου λαού, αλλά και το ιδεολόγημα του ελληνοχριστιανισμού. Και ζήτησε από τους άλλους ιεράρχες να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα υπέρ των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο που επιτελούν στο δημόσιο βίο της χώρας. Ο 63χρονος μητροπολίτης Αμβρόσιος (Γιακαλής), από την Καλλονή της Λέσβου και διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, έθεσε από την αρχή της ομιλίας του ένα άλλο μοντέλο Εκκλησίας, περισσότερο σύγχρονο, ανθρώπινο, πιο κοντά εν τέλει στα σημερινά κοινωνικά δεδομένα.
v Παραδόσεις ή αθεϊα
Για την πλειοψηφία των ιεραρχών της ελλαδικής Εκκλησίας ήταν όμως μια ομιλία «αιρετική». Τον τόνο τον έδωσε ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο οποίος κατά δήλωση του εκπροσώπου της Ιεραρχίας, μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμου έθεσε το δίλημμα: ή διατήρηση των παραδόσεων και της θρησκείας ή πολυ-πολιτισμική κοινωνία και αθεϊα (!), μόλις λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του σε καταυλισμό προσφύγων στην Πεντέλη και την ενεργοποίηση εκκλησιαστικής ΜΚΟ υπό την επωνυμία «Αλληλεγγύη».
v Τι είπε
Παρότι η ηγεσία της Εκκλησίας δεν διένειμε όπως συνηθίζεται το κείμενο της ομιλίας Αμβροσίου (σ.σ.: για ευνόητους λόγους), η εφημερίδα μας πληροφορήθηκε τα βασικά σημεία της ενδιαφέρουσας αυτής εισήγησης, τα οποία και δημοσιεύει:
Η ιστορία σαφώς διδάσκει ότι ο Χριστιανισμός εμφανίσθηκε, εξαπλώθηκε, επικράτησε και κυριάρχησε αποκλειστικά σε πολυπολιτισμικό, πολυφυλετικό και πολυγλωσσικό έδαφος, όπως υπήρξε το έδαφος τόσο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας όσο και της κακώς λεγομένης Βυζαντινής, ήταν η εισαγωγική παρατήρηση του κ. Αμβροσίου, ο οποίος αφού θύμισε ότι μεγάλα πατερικά αναστήματα, όπως αυτό του ιερού Χρυσόστομου, δεν ήταν Ελληνες την καταγωγή και όμως υπηρέτησαν ισάξια την ορθόδοξη θεολογία και την ελληνική παιδεία, τόνισε: Ο εθνοφυλετισμός μόνον ως νόσημα μπορεί να ειδωθεί από την Εκκλησία μας και ως αίρεση, επίσημα διαγνωσμένη και καταδικασμένη, που αποτελεί βλασφημία της εικόνας του Θεού στον άνθρωπο.
Εξάλλου, η έννοια του γεωγραφικού χώρου που ανήκει αποκλειστικά σε μια ομάδα ως χώρα ή πατρίδα είναι απαράδεκτη από Χριστιανικής απόψεως… κάθε ιδέα αποκλειστικότητας και ιδιοκτησίας αντιβαίνει στη θεμελιώδη αρχή της πρώιμης εκκλησιαστικής κοινότητας: και ήσαν άπαντα αυτοίς κοινά.
Ορθότατα έχει τονισθεί από πολλές ευρωπαϊκές χώρες ότι κριτήριο πολιτισμού μιας χώρας σήμερα δεν είναι το τυχόν ένδοξο παρελθόν της ή η ιστορία της, αλλά ο τρόπος με τον οποίο φέρεται στις κάθε είδους μειονότητές της», επεσήμανε ο μητροπολίτης Αμβρόσιος ταράζοντας τα λιμνάζοντα ύδατα της Ιεραρχίας. Ενώ, οι φόβοι και οι φοβίες που τον τελευταίο καιρό εμφανίζονται στην Ελλάδα απέναντι στις μειονότητες είναι καινοφανείς σε ένα λαό γαλουχημένο με οικουμενικό πνεύμα και ορθόδοξη συνείδηση… ο λαός μας είναι κατ’ εξοχήν ένας λαός ταξιδευτής που γνώρισε την ανάγκη αγάπης, ανθρωπιάς και θαλπωρής, στα λιμάνια του κόσμου. Πάνω στα σκληρά σίδερα των καραβιών του εμπορικού μας στόλου ζει μια μικρή Ελλάδα. Πάνω σε αυτά τα καράβια δίνουν τη μάχη της ζωής οι εμιγκρέδες των ωκεανών, είπε ο κ. Αμβρόσιος και μίλησε, έτσι, κατευθείαν στην καρδιά των Ελλήνων. Και συνέχισε μιλώντας για το όραμα του Ρήγα Φεραίου αλλά και τις φοβίες που αναπτύχθηκαν με την ίδρυση των εθνικών κρατών.
v «Γκετοποιήσαμε τους μετανάστες…»
Κατηγορούμε τους ξένους γιατί συντέλεσαν να αυξηθεί η ανεργία στη χώρα μας. Η αιτίαση αυτή δεν είναι δίκαιη. Θα ήταν δίκαιο να πούμε πως ως ένα σημείο γκετοποιήσαμε τους ξένους, μη βοηθώντας την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία, τους εκμεταλλευτήκαμε μεταποιώντας τους σε εργάτες δεύτερης κατηγορίας με μεροκάματα πενιχρά, κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί.
Εκείνοι όμως βοήθησαν στην επίτευξη της περίφημης σύγκλισης, η οποία κατέστησε ικανή τη χώρα μας να ενταχθεί στην ΟΝΕ, σημείωσε ο Κοζάνης Αμβρόσιος και προχώρησε στην αναίρεση του μύθου της εγκληματικότητας των αλλοδαπών. Κατηγορούμε τους ξένους ότι συντέλεσαν στην αύξηση της εγκληματικότητας στη χώρα μας. Ειδικοί όμως επιστήμονες επισημαίνουν ότι, παρά την είσοδο στη χώρα μας περίπου ενός εκατομμυρίου μεταναστών, η εγκληματικότητα δεν παρουσίασε έξαρση.
Το να θεωρούμε τον Χριστιανισμό ως παράγοντα κουλτούρας και πολιτισμικής ιδιοπροσωπίας ενός λαού, αποτελεί τη ρίζα της αίρεσης του εθνοφυλετισμού. Η ιδέα ότι ο Θεός ευνοεί ή βοηθάει κάποιο έθνος εναντίον όλων των άλλων εθνών, μειώνει τη θεία αγαθότητα σε βαθμό βλασφημίας. Το γεγονός δε, ότι στη χώρα μας, εξαιτίας ασφαλώς των αγώνων κάποιων μελών της Εκκλησίας για την ανεξαρτησία του Γένους, έχει αναπτυχθεί ένα υφέρπον πνεύμα αυστηρής και μονομερούς σύνδεσης της ορθοδοξίας με τον ελληνισμό, είναι κάτι που πρέπει ιδιαζόντως να προσεχθεί. Το ιδεολόγημα του ελληνοχριστιανισμού ανήκει μάλλον στο χώρο της κοινωνικοπολιτικής προπαγάνδας και όχι στο πνεύμα της Εκκλησίας του Χριστού, είπε ο ανοιχτόμυαλος ιεράρχης, πλήττοντας τον πυρήνα της πολιτικής ιδεολογίας του αρχιεπισκόπου.
Και, στις προτάσεις που κατέθεσε στην Ιεραρχία, ξεχωρίζει, μεταξύ άλλων, η ενθάρρυνση των μικτών γάμων ορθοδόξων και ετεροθρήσκων – όπως η ίδια η παράδοση της Εκκλησίας επιτρέπει ήδη από την εποχή της Κ. Διαθήκης – ως προσπάθεια έμπρακτης καταπολέμησης του ρατσισμού. Ακόμη, η υλική στήριξη των μεταναστών, όχι μόνο με τη μορφή της ελεημοσύνης, αλλά με στόχο την κατάκτηση ίσης μεταχείρισης με τους ντόπιους στη νομή των αγαθών, την ίδρυση Κέντρων Υποστήριξης Αλλοδαπών, την ενίσχυση της εκμάθησης ξένων γλωσσών (και μάλιστα των γειτόνων της Ελλάδας), την καθιέρωση διαπολιτισμικής θρησκευτικής αγωγής. Ο ύψιστος Θεός του κάθε θρησκεύματος χωριστά δεν έχει ανάγκη από ανθρώπινη βοήθεια, στρατολόγηση οπαδών ή προσηλυτιστική αύξησή τους, επειδή τέτοιου είδους αναπηρίες δεν ταιριάζουν στην έννοια του θείου, όπως πρεσβεύεται από κάθε θρησκεία…,
έκλεισε τη βαρυσήμαντη ομιλία του ο μητροπολίτης Κοζάνης Αμβρόσιος.
Νίκος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Μέσα από την ομιλία του μητροπολίτη ξεπροβάλλουν κάποιες αλήθειες που με λίγη προσοχή μπορούμε να διακρίνουμε τι ακριβώς εννοεί πίσω από τις λέξεις.
Καταρχήν μας βρίσκει σύμφωνους η αρνητική θέση του σε κάθε είδους εθνικισμό.
Όμως, διαβάζοντας προσεκτικά διαπιστώνουμε ότι τασσόμενος ενάντια στον εθνικισμό, ο μητροπολίτης Κοζάνης προχωρεί στην γενική και ολοκληρωτική κατάργηση και ισοπέδωση των εθνών και των ιδιαιτεροτήτων τους. Και πάνω από όλα τοποθετείται η πίστη. Στηρίζεται δηλαδή στη θέση ότι τα έθνη πρέπει να καταργηθούν και η διάκριση μεταξύ των ανθρώπων πρέπει να γίνεται με βάση τη θρησκεία.
Ο εθνοφυλετισμός μόνον ως νόσημα μπορεί να ειδωθεί από την Εκκλησία μας και ως αίρεση, επίσημα διαγνωσμένη και καταδικασμένη, που αποτελεί βλασφημία της εικόνας του Θεού στον άνθρωπο.
Η έννοια του γεωγραφικού χώρου που ανήκει αποκλειστικά σε μια ομάδα ως χώρα ή πατρίδα είναι απαράδεκτη από Χριστιανικής απόψεως… κάθε ιδέα αποκλειστικότητας και ιδιοκτησίας αντιβαίνει στη θεμελιώδη αρχή της πρώιμης εκκλησιαστικής κοινότητας: και ήσαν άπαντα αυτοίς κοινά.
Με τον τρόπο αυτό εμείς δεν θα λεγόμαστε Έλληνες, οι αραβες δεν θα λέγονται αραβες, ούτε οι Γερμανοί κλπ., αλλά θα ξεχωρίζουμε ως χριστιανοί, μουσουλμάνοι, βουδιστές κλπ.
Είναι ορθή η διαπίστωση του για τις ανόητες θεωρίες περί περιούσιου λαού. Αυτό βέβαια δεν πρέπει να ισχύει μόνο για την Ελλάδα αλλά και για το Ισραήλ που ο ίδιος ο Χριστός θεωρεί σαν τον περιούσιο λαό του! Γι αυτό το συγκεκριμένο δεν λέει τίποτε.
Χριστιανικά, δηλαδή, είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με τον Απόστολο Παύλο που λέει ότι κάτω από το Χριστό δεν υπάρχει Έλληνας ή Ιουδαίος, άνδρας ή γυναίκα. Όλοι είμαστε ένα, απόγονοι του Αβραάμ, του Ισαάκ και του Δαβίδ! Απόγονοι, δηλαδή, μιας συγκεκριμένης φυλής!!!
Είναι μια θέση η οποία μας βρίσκει κάθετα διαφωνούντες. Το να είσαι περήφανος για την καταγωγή σου δεν είναι κακό. Το να υπάρχει διαφορετικότητα στις ομάδες των ανθρώπων δεν είναι επιλήψιμο ούτε κακό. Το να κουβαλά ο κάθε λαός μαζί του μια πολιτιστική κληρονομιά για την οποία είναι περήφανος είναι και θεμιτό και αναγκαίο, αρκεί να μην τα υπερπροβάλλει με στόχο την επικράτηση του πάνω στους άλλους.
Ο φυσικός νόμος της «ενότητας και της πάλης των αντιθέτων» λέει ότι ο κόσμος[1] αποτελείται από ένα σύνολο που είναι γεμάτο αντιθέσεις. Αυτές οι αντιθέσεις παλεύοντας ή ανταγωνιζόμενες μεταξύ τους παράγουν κίνηση (προς τα μπρος ή προς τα πίσω ανάλογα) με αποτέλεσμα να έχουμε μια νέα κατάσταση πραγμάτων. Αυτός ο νόμος είναι τόσο αληθινός όσο αληθινή είναι η νύκτα και η μέρα και δεν μπορεί κανένας να τον παραβλέπει. Ισχύει για όλους και γι όλα αρχίζοντας από τις εσωτερικές αντιθέσεις του ανθρώπου, που θα καθορίσουν στη συνέχεια τις αντιδράσεις και το χαρακτήρα του, επεκτείνεται στις κοινωνίες (με τις αντιμαχόμενες πολιτικές παρατάξεις) συνεχίζει στην οικονομία (πάλη των τάξεων), προχωρεί στις αντιθέσεις μεταξύ εθνών, κρατών και εθνοτήτων κ.ο.κ.
Αυτόν τον (φυσικό) νόμο, λοιπόν, δεν μπορεί να τον ανατρέψει κανένας. Ούτε ο οποιοδήποτε Παύλος ή Χριστός ούτε ο οποιοσδήποτε άνθρωπος.
Λέει όμως και τα ακόλουθα που μοιάζουν να αναιρούν τους πιο πάνω ισχυρισμούς μας.
«Το να θεωρούμε τον Χριστιανισμό ως παράγοντα κουλτούρας και πολιτισμικής ιδιοπροσωπίας ενός λαού, αποτελεί τη ρίζα της αίρεσης του εθνοφυλετισμού. Η ιδέα ότι ο Θεός ευνοεί ή βοηθεί κάποιο έθνος εναντίον όλων των άλλων εθνών, μειώνει τη θεία αγαθότητα σε βαθμό βλασφημίας. Το γεγονός δε, ότι στη χώρα μας, εξαιτίας ασφαλώς των αγώνων κάποιων μελών της Εκκλησίας για την ανεξαρτησία του Γένους, έχει αναπτυχθεί ένα υφέρπον πνεύμα αυστηρής και μονομερούς σύνδεσης της ορθοδοξίας με τον ελληνισμό, είναι κάτι που πρέπει ιδιαζόντως να προσεχθεί. Το ιδεολόγημα του ελληνοχριστιανισμού ανήκει μάλλον στο χώρο της κοινωνικοπολιτικής προπαγάνδας και όχι στο πνεύμα της Εκκλησίας του Χριστού»
Ο Κοζάνης Αμβρόσιος δεν αναιρεί τα περί θρησκευτικής ταύτισης των λαών. Αντιτίθεται απλώς στο να θεωρούν π.χ. οι Έλληνες ότι μόνο αυτοί έχουν χριστιανική κουλτούρα. Αυτό ισχύει για όλους τους χριστιανούς. Ο Θεός του ευνοεί όχι όλο τον κόσμο αλλά όλα τα έθνη του.
Και το κερασάκι στην τούρτα: Τα «ελληνοχριστιανικά ιδεώδη» δεν υπάρχουν. Είναι μια προπαγάνδα και αντιτίθεται στο πνεύμα του χριστιανισμού. Αυτή η άποψη είναι ορθή, ορθότατη. Εμείς υποστηρίζουμε ότι ο Ελληνισμός και ο χριστιανισμός είναι δύο αντίθετοι κόσμοι με εντελώς διαφορετική κοσμοθέαση και νοοτροπία.
Ο πρώτος κινείται στο επίπεδο της πλήρους Ελευθερίας του ατόμου και της αναγκαιότητας να ζήσει και να εργαστεί μέσα στους κανόνες που η ίδια η φύση δημιούργησε αφού και ο άνθρωπος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της φύσης, ενώ ο δεύτερος είναι η θεωρία της υποταγής του ενός στον άλλο. Δηλαδή, ακόμα και το δεύτερο πρόσωπο της «Αγίας Τριάδας» θα υποταχθεί στο πρώτο όταν και εφόσον έρθει η ώρα (βλ. Απ. Παύλο). Ο άνθρωπος πρέπει να υποτάσσεται στο Χριστό ο οποίος υποτάσσεται στον Πατέρα, η γυναίκα πρέπει να υποτάσσεται στον άντρα της που υποτάσσεται στους δύο προαναφερόμενους, η φύση δεν λειτουργεί με βάση τους νόμους της αλλά λειτουργεί αποκλειστικά επί τη βάση της βούλησης του παντοδύναμου Θεού ο οποίος μπορεί να αλλάζει τους φυσικούς νόμους κατά το δοκούν, αφού και η φύση είναι υποταγμένη στον Ένα και μοναδικό Θεό!
Κατά τα άλλα γίνεται λόγος για ελευθερία επιλογής που παρέχει ο Θεός του Χριστιανισμού προς τον άνθρωπο. Ποια είναι όμως αυτή η ελευθερία; Είναι η «ελευθερία» να επιλέξει το άτομο αν θα ταυτιστεί με τον Γιαχβέ και να σωθεί (αλήθεια από τι;) ή να μείνει μακριά του και να καταλήξει στην άβυσσο!
Αυτά τα εκβιαστικά διλήμματα σε καμιά περίπτωση δεν συμβιβάζονται με την ελληνική κοσμοθέαση. άρα εξ αντικειμένου δεν μπορεί να υπάρχουν ελληνοχριστιανικά ιδεώδη και όχι για τους λόγους που αναφέρει ο Αμβρόσιος.
Για τον Αμβρόσιο, πρώην μητροπολίτη Κοζάνης
Την περασμένη Τρίτη, έγινε γνωστό, πως έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών, μια σπουδαία μορφή, ο πρώην μητροπολίτης Κοζάνης Αμβρόσιος, νικημένος από τον καρκίνο. Το 2004 είχε παραιτηθεί από τη Μητρόπολη Κοζάνης, όπου επιτέλεσε πλούσιο πνευματικό έργο και έκτοτε παρέμενε απλός ιερέας.
Επρόκειτο για μια τελείως διαφορετική περίπτωση ιερωμένου, που σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με τα υπόλοιπα μέλη της Ιεράς Συνόδου, αφού οι θέσεις του για καίρια εκκλησιαστικά ζητήματα απείχαν έτη φωτός από αυτές της Εκκλησίας της Ελλάδος. Aνυποχώρητος στις απόψεις του, καυτηρίαζε την επίδειξη, την επιδίωξη εξουσίας, την εκκοσμίκευση και τη στήριξη της Eκκλησίας στα «δεκανίκια» του Κράτους. Σε σχετική συνέντευξη μάλιστα (http://www.enoriako.info/index.php?option=com_content&view=article&id=484:2015-05-09-17-38-23&catid=93&Itemid=493), είχε ταχθεί μεταξύ των άλλων:
Επρόκειτο για μια τελείως διαφορετική περίπτωση ιερωμένου, που σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με τα υπόλοιπα μέλη της Ιεράς Συνόδου, αφού οι θέσεις του για καίρια εκκλησιαστικά ζητήματα απείχαν έτη φωτός από αυτές της Εκκλησίας της Ελλάδος. Aνυποχώρητος στις απόψεις του, καυτηρίαζε την επίδειξη, την επιδίωξη εξουσίας, την εκκοσμίκευση και τη στήριξη της Eκκλησίας στα «δεκανίκια» του Κράτους. Σε σχετική συνέντευξη μάλιστα (http://www.enoriako.info/index.php?option=com_content&view=article&id=484:2015-05-09-17-38-23&catid=93&Itemid=493), είχε ταχθεί μεταξύ των άλλων:
– Υπέρ του χωρισμού Εκκλησίας και Κράτους, θεωρώντας, ότι αυτό «είναι ζήτημα κοινής λογικής και ρεαλιστικής προσέγγισης, αλλά και κοινωνικής και χριστιανικής ωριμότητας».
– Κατά της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, διότι αυτό «είναι απόδειξη πνευματικής κατάρρευσης και αλλοτρίωσης από τη μυστική ζωή του Aναστημένου Σώματος».
– Κατά της επίδειξης και της δράσης των επισκόπων με όρους εξουσίας, αναφερόμενος στα«επισκοπικά εμβλήματα, τα χρυσοποίκιλτα άμφια, τα ειδικά προνόμια με τα οποία ως κάστα πλέον πασχίζουμε να επιβάλλουμε τη βασιλεία του Θεού»…
– Κατά της επίδειξης και της δράσης των επισκόπων με όρους εξουσίας, αναφερόμενος στα«επισκοπικά εμβλήματα, τα χρυσοποίκιλτα άμφια, τα ειδικά προνόμια με τα οποία ως κάστα πλέον πασχίζουμε να επιβάλλουμε τη βασιλεία του Θεού»…
Πολύπλευρη προσωπικότητα, εξαιρετικής μόρφωσης
Ο Αμβρόσιος (Γιακαλής) γεννήθηκε στο Κεράμιο Καλλονής Λέσβου το 1940. Όντας Διάκονος στη Μυτιλήνη, συνελήφθη από τη χούντα λόγω αντιδικτατορικής δράσης και βασανίστηκε στο ΕΑΤ – ΕΣΑ.
Ήταν απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, Διδάκτωρ της φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ και επίσης εργάστηκε ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο τηςΟξφόρδης. Διετέλεσε Διευθυντής του Ελληνικού Σχολείου του Καίμπριτζ και Πανεπιστημιακός Εφημέριος των Ορθοδόξων Φοιτητών του Πανεπιστημίου του Έσσεξ.
Υπηρέτησε από το 1991 ως Ιερατικός Προϊστάμενος στον Ι. Ναό Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού.
Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης χειροτονήθηκε το 1998 και παρέμεινε μόνον έξι χρόνια, μέχρι το Φεβρουάριο του 2004, οπότε υπέβαλε την παραίτησή του, για λόγους υγείας, αν και στον τύπο της εποχής, αναφερόταν ως πραγματική αιτία, ένας ανελέητος πόλεμος από το παρασκήνιο της Ιεραρχίας και ειδικά από συγκεκριμένη εκκλησιαστική οργάνωση…
Ήταν απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, Διδάκτωρ της φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ και επίσης εργάστηκε ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο τηςΟξφόρδης. Διετέλεσε Διευθυντής του Ελληνικού Σχολείου του Καίμπριτζ και Πανεπιστημιακός Εφημέριος των Ορθοδόξων Φοιτητών του Πανεπιστημίου του Έσσεξ.
Υπηρέτησε από το 1991 ως Ιερατικός Προϊστάμενος στον Ι. Ναό Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού.
Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης χειροτονήθηκε το 1998 και παρέμεινε μόνον έξι χρόνια, μέχρι το Φεβρουάριο του 2004, οπότε υπέβαλε την παραίτησή του, για λόγους υγείας, αν και στον τύπο της εποχής, αναφερόταν ως πραγματική αιτία, ένας ανελέητος πόλεμος από το παρασκήνιο της Ιεραρχίας και ειδικά από συγκεκριμένη εκκλησιαστική οργάνωση…
1 σχόλιο:
Φίλε αμέθυστε επίτρεψέ μου να συμπληρώσω με έναν δικό μου τονισμό:
"Ο εγερθείς εκ νεκρών, δεν χρειάζεται νομική κάλυψη από μας για να παραμείνει ζων και παρών πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος."
Πώς το είπε ο προφήτης Ηλίας; "Ζῇ Κύριος"
Δημοσίευση σχολίου