Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

3. ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΛΒΟ (Β’ Μέρος)

Μελλοντικά Σχέδια

H ΕΛΒΟ είναι μία στρατηγικής σημασίας αμυντική βιομηχανία. Μόνο για αυτό πρέπει να διατηρηθεί., αλλιώς ας ελπίζουν κάποιοι δήθεν ορθολογιστές πως παρέχουν ασφάλεια οι διεθνείς συμμαχίες ή η τύχη και ας αφοπλιστούμε. Η παραγωγή οχημάτων για στρατιωτική χρήση είναι στρατηγικής σημασίας ειδικά στις σημερινή εποχή της ασύμμετρης πολεμικής τακτικής και των επιχειρήσεων αστυνόμευσης. Ενδεικτικά ο Ελληνικός Στρατός καταγράφει φορτηγά στην Θράκη,καθώς θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να μετατραπούν για αμυντική χρήση σε περιπτώσεις εχθροπραξίων. Είναι λογικό επίσης ότι σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ζωτική η προμήθεια ανταλλακτικών. Παράλληλα βέβαια εταιρίες σαν την ΕΛΒΟ που δυστυχώς στην αποβιομηχανισμένη Ελλάδα δεν έχουμε πολλές, παρέχει ποιοτικές θέσεις εργασίας και εγχώρια προστιθέμενη αξία για την οικονομία!
Όπως είδαμε και πιο πριν, η ΕΛΒΟ έχει ήδη επιχειρήσει ή έχει αναλάβει σημαντικά έργα παρά το καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης:
Επιτρέψτε μας να προσθέσουμε ακόμη κάποιες δικές μας ιδέες:
  • συντήρηση των θωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ και ΤΟΜΑ) του Ελληνικού Στρατού (εκτός των Λεωνίδας, πρόσφατα προμηθεύτηκε και μεταχειρισμένα Μ113, Μ114 από τις ΗΠΑ)
  • συμπαραγωγή νέων ΤΟΜΠ και ΤΟΜΑ για τον Ελληνικό Στρατό όπως και τζιπ (θα μπορούσαν και να εξαχθούν όπως τα Λεωνίδας σε Κύπρο και Σκόπια), όπως και φορτηγών και άλλων μηχανημάτων που θα χρήζουν αντικατάστασης (κάποια δε μπορεί να είναι και εναλλακτικών καυσίμων όπως ηλεκτρικά ή φυσικού αερίου).
  • Επίσης θα μπορούσε να συμμετέχει σε παραγωγή οχημάτων για εμπορικές χρήσεις. Έχει αναφερθεί και η σκέψη κάποιων για παραγωγή ηλεκτρικών Hummer (χωρίς να έχει αναφερθεί πως σχετίζεται με την ΕΛΒΟ – αν και θα ήταν καλή ιδέα λέμε εμείς). Η ΕΛΒΟ έχει ήδη παράξει Hummer. Αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις από άλλους φιλόδοξους παραγωγούς και σχεδιαστές που υπάρχουν ακόμα και σε αυτό το απαισιόδοξο οικονομικό περιβάλλον ως ερευνητικά προγράμματα με τα ΑΕΙ και startup (πχ σαν κάποιοι ρομαντικοί που προσπαθούν για ηλεκτρικά οχήματα).  Παρένθεση: Για όποιον παραξενεύεται για την παραγωγή οχημάτων θα απαντήσουμε: γιατί αλήθεια η αυτοκινητοβιομηχανία να είναι απαγορευμένη λέξη στην Ελλάδα; Γιατί η Ελλάδα είναι μόνη χώρα EE χωρίς εργοστάσιο παραγωγής οχημάτων, όταν αυτή είναι η βασική βιομηχανία στην ΕΕ αντιπροσωπεύοντας το 7% εξαγωγών; Η Ελλάδα έχει συμπληρωματικές δραστηριότητες (χαλυβουργία, αλουμίνιο, μπαταρίες, βιοτεχνίες, επιστήμονες που φεύγουν στο εξωτερικό, με το καταστροφικό braindrainόπως πχ η ερευνητική ομάδα της Tesla).  Επίσης εκτός από τις εφαρμογές στην αμυντική βιομηχανία, η τεχνογνωσία της αυτοκινητοβιομηχανίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αγροτικά μηχανήματα (η ΕΛΒΟ εξάλλου έφτιαχνε τρακτέρ μια μεγάλη πρόοδο για εποχή) που χρειάζεται και σήμερα λόγω διαφυγής στο εξωτερικό σημαντικών ποσών για προμήθειες της γεωργίας.
  • παραγωγή λεωφορείων των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών (το πρόγραμμα των ΟΑΣΑ και ΟΑΣΘ αφορά έως και 1.000 λεωφορεία αντίστοιχα σύμφωνα με διαγωνισμό που πρόκειται να προκηρυχθεί (αξίας πλέον των 400-500 εκ. €). Συμμετοχή της ΕΛΒΟ στον ανταγωνισμό μπορεί να αποφέρει έργο έως 370 εκ. € σύμφωνα με την διακήρυξη τους διαγωνισμού για προμήθεια 750 λεωφορείων που προκηρύχτηκε λίγο πριν τις εκλογές – αλλά ακυρώθηκε και πολύ περισσότερο για τα 1.000. Με δεδομένο ότι η ΕΛΒΟ χρειάζεται έργα 50 εκ. € το χρόνο τότε ένας τέτοιος διαγωνισμός (αν δεν υπάρχει έκπτωση) μπορεί να δώσει έως και 8 χρόνια ζωής στην Εταιρία αν εκτελεστεί σε βάθος χρόνου. Και όπως είδαμε με βάση την πολλαπλασιαστική δράση να προσφέρει έως και 15 θέσεις εργασίας άρα με το υπάρχον δυναμικό των 220-315 από 3.500 ως 5.000 συνολικά.

Επίλογος

Συνεπώς το ερώτημα είναι αν θέλουμε αν διατηρηθεί η ΕΛΒΟ και υπό ποιους όρους. Θα υπάρχουν προσωπικό και προστιθέμενη αξία, απασχόληση και τεχνολογία; Η θα κατακρεουργηθεί και θα εξαρτόμαστε από παραχωρήσει αγορές ή έστω σε αποσπασματική συμμετοχή σε παραγωγή για τα μάτια του κόσμου;
Σκοπεύουν κάποιοι να αφοπλίσουν την χώρα και να την κάνουν έρμαιο «προστάτιδων» δυνάμεων και ορέξεων εχθρών, συμβολαίων με δωροδοκίες και άλλα; Όπως όταν η Τρόικα απαιτούσε στα πρώτα χρόνια των μνημονίων να κλείσουν οι αμυντικές βιομηχανίες και όπως πρόσφατα υποστήριξε και το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ και σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Μιράντα Ξαφά;
Τέλος, η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι αποικία τουρισμού ή χρέους της Ευρώπης – ενώ το εκπαιδευμένο προσωπικό της, οι νέοι επιστήμονες για να μείνουν, δεν φτάνουν παχιά λόγια για αλληλεγγύη που εξαντλούνται σε μνημόνια ή σε θέσεις στο Δημόσιο, στον τουρισμό, στα logistics και στους αγωγούς! Χρειάζονται δουλειές αν όχι ανάλογα υψηλών αποδοχών με την Ευρώπη ή με τις ΗΠΑ, τουλάχιστον στο αντικείμενό τους – ώστε να χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους για να παράγουν προστιθέμενη αξία και πρόοδο στην κοινωνία, με την ικανοποίηση της αυτοπραγμάτωσης που αυτό συνεπάγεται! Η πατρίδα μας χρειάζεται ένα όραμα, ένα σχέδιο και μια ελπίδα, ένα φως στο τούνελ – αντί μεγάλα λόγια, φτιασίδια και φιέστες 2021 για μια ανεξαρτησία που έχει χαθεί και για την οποία εταιρίες σαν την ΕΛΒΟ αποτελούν μια εμπράγματη εγγύηση!
Ο Παναγιώτης Χατζηπλής είναι χρηματοοικονομικός αναλυτής και σύμβουλος επιχειρήσεων σε εξαγορές, συγχωνεύσεις, επιχειρηματικό σχεδιασμό και άντληση κεφαλαίων. Έχει εργαστεί στο συμβουλευτικό τμήμα των Deloitte και PriceWaterhouseCoopers και ανεξάρτητα στην Ελλάδα και την Νέα Υόρκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: