Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Αυτό ξέρουν αυτό κάνουν. Κομισιόν «τους είπαμε να μειώσουν δαπάνες και αυτοί έβαλαν φόρους»


European Commissioner for Euro and Social Dialogue Valdis Dombrovskis speaks to the media during a press conference after a meeting with Cypriot Financial minister Charis Georgiades, at the foreign ministry house in capital Nicosia, Cyprus, Thursday, March 3, 2016. Dombrovskis lauded bailed-out Cyprus’ commitment to implementing structural reforms for turning the economy around and putting the Eurozone member back on a growth trajectory after nearly going bankrupt three years ago. (AP Photo/Petros Karadjias)

Σιγά μην έκοβαν δαπάνες ή έψαχναν να βρούν λύσεις. Αφού τα κορόϊδα πληρώνουν χωρίς να προβάλουν αντίσταση. Στη υγειά των κορόϊδων λοιπόν…
Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με την ελληνική κυβέρνηση είχε τονιστεί ότι οι μειώσεις δαπανών θα επηρέαζαν λιγότερο την ανάπτυξη από τις αυξήσεις φόρων, που τελικά επέλεξε η κυβέρνηση, δήλωσε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
«Είχαμε μια σειρά από μελέτες που υποστήριζαν αυτό το επιχείρημα. Στο τέλος όμως οι ελληνικές αρχές πρέπει να αποφασίσουν τα μέτρα. Η ελληνική κυβέρνηση είχε ισχυρή προτίμηση στο να αυξηθούν οι φόροι και τα έσοδα και όχι να μειωθούν οι δαπάνες. Βέβαια, έγιναν περικοπές στις δαπάνες μέσω της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης» δήλωσε σχετικά.
Ο κ. Ντομπρόβσκις πρόσθεσε επίσης πως η Κομισιόν δεν βάζει προθεσμία στην αξιολόγηση, ενώ, όσον αφορά στο χρέος, σημείωσε πως η Επιτροπή έχει προτείνει τα σχετικά μέτρα να κινηθούν σε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σίγουρα, αποκλείοντας το «κούρεμα». «Τα μέτρα που συζητούνται είναι επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων της περιόδου χάριτος, αλλά και μείωση των επιτοκίων, έτσι ώστε οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες να είναι βιώσιμες. Αυτή τη στιγμή συζητείται το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και κάλυψης των ελλειμμάτων στο 15% του ΑΕΠ, αλλά οι δανειστές πρέπει να αποφασίσουν αν αυτό είναι αποδεκτό» σημείωσε.
Παράλληλα, τόνισε ότι από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών η συμφωνία για το χρέος δεν συνδέεται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. «Το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους μπορεί να μεταφερθεί στα εθνικά κοινοβούλια, καθώς πολλά εξ αυτών επιθυμούν το ΔΝΤ να είναι ισότιμος εταίρος στο πρόγραμμα. Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, τονίζει ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι όρος για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Έτσι το χρέος δεν είναι νομικά συνδεδεμένο αλλά συνδεδεμένο με το συνολικό πακέτο».
Όσον αφορά στο πόσο φιλική είναι η Ελλάδα στις επενδύσεις, σημείωσε ότι προϋπόθεση είναι η οικονομική σταθερότητα, ενώ τόνισε ότι προϋπόθεση για να επιστρέψει η ανάπτυξη είναι το πρόγραμμα να μείνει εντός τροχιάς και η κυβέρνηση να κάνει τις απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σχετικά με την τήρηση των μέτρων, είπε ότι «δεν μπορούμε να ελέγξουμε κάθε βήμα της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι ευθύνη των Ελλήνων να τηρήσουν τη συμφωνία και να βάλουν πάλι την οικονομία στον σωστό δρόμο».
Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στις περσινές διαπραγματευτικές τακτικές της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι οι επιπτώσεις τους στην οικονομία ήταν πολύ αρνητικές. «Τα μέτρα είναι πολύ περισσότερα τώρα από το αν ολοκληρωνόταν η δεύτερη αξιολόγηση. Μπορείτε να δείτε ποιες ήταν οι ανεκπλήρωτες προϋποθέσεις, πόσο κοντά βρίσκονταν στους δημοσιονομικούς στόχους τότε και ποιο είναι το πακέτο μέτρων τώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: