Με πατριαρχικό συλλείτουργο, η «αναγνώριση» της Ουκρανίας
Ρεπορτάζ
Αντ. Τριανταφύλλου
Αντ. Τριανταφύλλου
Το Σάββατο θα γίνει επί ελληνικού εδάφους η πρώτη επίσημη μνημόνευση του μητροπολίτη Κιέβου Επιφανίου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος το απόγευμα της Παρασκευής θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη προσκεκλημένος του μητροπολίτη Ανθίμου και την επόμενη ημέρα θα προεξάρχει στην πατριαρχική θεία λειτουργία στην παλαιοχριστιανική Βασιλική της Αχειροποιήτου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, με τον Πατριάρχη θα συλλειτουργήσει και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Ο Αρχιεπίσκοπος, οι μητροπολίτες, οι ιερείς και οι πιστοί θα ακούσουν τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να διαβάζει στη μνημόνευση των διπτύχων μετά τον Αρχιεπίσκοπο Πρέσοβ και Πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Ραστισλάβο και το όνομα του μητροπολίτη Κιέβου Επιφανίου, επισφραγίζοντας και τυπικά εν Ελλάδι τη διεύρυνση των ορθόδοξων αυτοκέφαλων Εκκλησιών.
Σε κοινωνία
Η μνημόνευση από τον κ. Βαρθολομαίο στη Θεσσαλονίκη έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία, καθώς όλες οι μητροπόλεις στην Ηπειρο, στη Μακεδονία, στη Θράκη και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται -εκ των πραγμάτων- σε κοινωνία με την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, διότι υπάγονται πνευματικά στο Φανάρι. Δηλαδή η Ουκρανία για τους 36 μητροπολίτες των εν Ελλάδι επαρχιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου ήταν ούτως ή άλλως αναγνωρισμένη ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο, που δόθηκε ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τις εξελίξεις και τα παραλειπόμενα από την Ιεραρχία του περασμένου Σαββάτου σε συνάντηση προτού ο κ. Βαρθολομαίος αναχωρήσει το μεσημέρι του Σαββάτου για το Αγιο Ορος.
Έπειτα από έξι χρόνια ο Πατριάρχης θα επιστρέψει στο Περιβόλι της Παναγιάς τηρώντας την υπόσχεση που είχε δώσει στους Αγιορείτες ότι θα τους επισκέπτεται τακτικά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η φετινή επίσκεψη, μια και έρχεται μετά τις εξελίξεις και στην Εκκλησία της Ελλάδος που αναγνώρισε την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας. Το Αγιο Ορος μπορεί να έχει αυτοδιοίκητο καθεστώς, αλλά πνευματικά οι 20 μονές και το σύνολο των μοναχών υπάγονται απευθείας στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αυτό σημαίνει ότι για το σύνολο των Αγιορειτών η Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας είναι αυτονόητη.
Βέβαια, υπάρχουν η περίπτωση της Μονής Αγίου Παντελεήμονος, στα εσωτερικά ζητήματα της οποίας παρεμβαίνει παρασκηνιακά το Πατριαρχείο της Μόσχας, αλλά και ζηλωτές μοναχοί που ζουν απομονωμένοι σε κελιά και καλύβες, οι οποίοι εκφράζονται κατά των κινήσεων του Φαναρίου.
Όπως είναι προφανές, ο Πατριάρχης θα μιλήσει ως επίσκοπος του Αγίου Όρους στους ηγουμένους και στα μέλη της ιεράς κοινότητας και θα δώσει το στίγμα για την υπόθεση της Αυτοκεφαλίας. Αυτό που μένει να φανεί είναι αν θα υπάρξει και από πού κάποια οργανωμένη επίσημη αντίδραση από Αγιορείτες για το Ουκρανικό.
Πειραιώς Σεραφείμ: «Διαφωνώ μεν, αλλά...»
Διευκρινίσεις σχετικά με την προσωπική θέση του αναφορικά με το ζήτημα της ουκρανικής Αυτοκεφαλίας, αλλά και τη στάση που τήρησε κατά την έκτακτη Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος έδωσε χθες ο μητροπολίτης Πειραιώς (φωτό).
Ο κ. Σεραφείμ σε ανακοίνωσή του διευκρίνισε ότι ουδέποτε αποδέχθηκε την πρόταση του Αρχιεπισκόπου για αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας. Ωστόσο πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν θα προβεί ατομικά σε οποιαδήποτε ενέργεια διάσπασης της ενότητας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Το Σάββατο, κατά τις επίσημες ανακοινώσεις, το όνομα του Πειραιώς δεν είχε περιληφθεί στη λίστα των μόλις επτά μητροπολιτών που ήθελαν να αναβληθεί η λήψη απόφασης, διότι, σύμφωνα με συνοδικές πηγές, την ώρα της τελικής απόφασης είχε φύγει από την αίθουσα.
Μάλιστα, μόνον πέντε -εκτός του Πειραιώς- μητροπολίτες επιχειρηματολόγησαν μέσα στην Ιεραρχία κατά της Αυτοκεφαλίας και ζήτησαν να καταγραφεί η διαφωνία τους. Ηταν οι Καρυστίας, Ηλείας, Καισαριανής, Μεσογαίας και Κυθήρων, που μίλησαν στην Ιεραρχία.
Σε αυτούς προστέθηκαν στο τέλος οι Κονίτσης και Αιτωλίας, που δεν μίλησαν, αλλά ζήτησαν να καταγραφεί ότι διαφωνούν με την Αυτοκεφαλία.
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙ' ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥ ΜΙΤΡΟΜΑΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΣΜΟΣ.
ΟΙ ΑΟΡΙΣΤΟΛΟΓΙΕΣ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΑΙΡΕΣΗΣ ΠΟΥ ΜΑΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΣΙΧΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΙΑΡΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥΣ, ΤΑ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΑ ΚΑΙ Η ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΡΩΜΑΝΙΔΗ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟΥΣ ΜΟΝΟΦΥΣΙΤΕΣ ΣΑΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ, ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΘΕΟΚΡΑΤΙΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΟΡΕΥΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΙΣΜΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΩΑΜΕΘΑΝΙΣΜΟ.
ΑΥΤΗ Η ΑΤΟΜΙΚΗ ΘΥΣΙΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ.
Αμέθυστος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου