Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

Μητροπολίτης Δημητριάδος σε συνέδριο Ορθοδοξίας–Ισλάμ: Αληθινοί Χριστιανοί μόνο αν αγαπάμε τον εχθρό μας

Αυτό που χρειαζόμαστε επειγόντως, είναι να επανεξετάσουμε νέα μοντέλα ειρηνικής συνύπαρξης, διαλόγου, ανοχής και συμφιλίωσης, νέους τρόπους επικοινωνίας

Διαδικτυακό σεμινάριο διαθρησκειακού διαλόγου Ορθοδοξίας – Ισλάμ με θέμα: «Θρησκεία και Υγεία»

Διαδικτυακό σεμινάριο πραγματοποιήθηκε, στις 7 Σεπτεμβρίου 2020, στο πλαίσιο του διαθρησκειακού διαλόγου ανάμεσα στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό και το Ισλάμ, με πρωτοβουλία του Μορφωτικού Τμήματος της Πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, και την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Το σεμινάριο, που είχε τον χαρακτήρα προ-συνεδριακής συνάντησης ενός προγραμματισμένου διαθρησκειακού συνεδρίου στην Τεχεράνη, το οποίο και αδυνατεί να λάβει χώρα, λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού, προλόγισε ο Μορφωτικός Σύμβουλος της Ιρανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Δρ. Μαχντί Κομί.

Στη συνέχεια, απηύθυνε χαιρετισμό ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, τονίζοντας την ουσιαστική ανάγκη ενός βαθύτερου οικουμενικού διάλογου, μεταξύ των διαφόρων θρησκευτικών κοινοτήτων για την υπέρβαση του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας, ιδιαίτερα στις δυσχερείς συνθήκες μιας πανδημίας.
“Αυτό που χρειαζόμαστε επειγόντως, είναι να επανεξετάσουμε νέα μοντέλα ειρηνικής συνύπαρξης, διαλόγου, ανοχής και συμφιλίωσης, νέους τρόπους επικοινωνίας,
αμοιβαίας γνωριμίας και αποδοχής μεταξύ των διαφόρων θρησκευτικών κοινοτήτων.
[ΓΙΑ ΝΕΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΣΤΟ CERN Ή ΣΤΗΝ ΚΟΚΟ ΣΑΝΕΛ ΚΥΡΙΟΙ]

Να αναζητήσουμε μεθόδους υπέρβασης του φανατισμού, της μισαλλοδοξίας και της συμμετοχής σε φαύλους κύκλους βίας και αντιποίνων” είπε και συμπλήρωσε πως η κρίση που προκάλεσε η πανδημία του COVID‐19 μας έδωσε μια καλή ευκαιρία να εκφράσουμε τη βαθιά δέσμευσή μας στην υπέρβαση τέτοιων φαινομένων θρησκευτικού
φανατισμού, με στόχο τη στενή συνεργασία για την ανακούφιση των λαών μας.“Όσον αφορά στην Ορθοδοξία, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι θεωρούμαστε αληθινοί Χριστιανοί μόνον στο βαθμό που παραμένουμε πιστοί στην ευαγγελική εντολή της άνευ όρων αγάπης και αλληλεγγύης προς όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φυλής, φύλου, θρησκείας,κοινωνικής κατάστασης και προέλευσης, μια αγάπη που περιλαμβάνει ακόμη και τους εχθρούς μας” σχολίασε.

 Η ανάγκη για έναν περαιτέρω, ευρύτερο και βαθύτερο οικουμενικό διάλογο μεταξύ των θρησκευτικών παραδόσεων είναι απολύτως κρίσιμη, κατά τον Έλληνα Ιεράρχη.Ο Πρόεδρος του Κέντρου Διαθρησκειακού Διαλόγου και Πολιτισμού τής Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Αγιατολάχ Τασχιρί, έχοντας και τον ρόλο του συντονιστή της συζήτησης, παρουσίασε τις θέσεις του για τις οργανωμένες προσπάθειες της Ιρανικής Πολιτείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.Ακολούθησε εισήγηση του Αναπληρωτή Διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και Διδάσκοντα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, κ. Νικολάου Ασπρούλη, με τίτλο, «Η Ορθόδοξη Εκκλησία και η πρόκληση του νέου κορωνοϊού COVID-19», στην οποία τονίστηκε η ανάγκη της Ορθόδοξης Εκκλησίας και θεολογίας να αναζητήσουν τα αναγκαία κριτήρια ερμηνευτικής προσπέλασης της πλούσιας παράδοσης για την ανάδειξη συγκεκριμένων προτάσεων στην προσπάθεια αντιμετώπισης του COVID-19.

Ο Συντονιστής του Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στον Χώρο της Υγείας, π. Σταύρος Κοφινάς, στην εισήγησή του, που έφερε τίτλο «Συμπεριλαμβάνοντας μια "ξεχασμένη διάσταση" της Υγείας στην θεραπεία: η Ορθόδοξη αντίληψη περί πνευματικότητας που αναζωογονεί», υπογράμμισε τη διάσταση της πνευματικότητας στην ανθρώπινη θρησκευτική συνείδηση, στοιχείο που ολοκληρώνει τον άνθρωπο ως υπαρξιακή οντότητα, προπάντων σε καιρούς χαλεπούς.Ο καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας και Ηθικής του πανεπιστημίου του Κομ (Ιράν), Σεγιέντ Χασάν Εσλαμί Αρντακανί, με την εισήγησή του, «Υγεία και Ενσωμάτωση, μια ισλαμική προσέγγιση», παρουσίασε τις θεμελιώδεις αρχές του Ισλάμ, όσον αφορά τη διατροφή και έκανε λόγο για τη βαθιά σχέση θρησκείας και υγείας.Τέλος, ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Τεχεράνης, Δρ. Νίκναμ εξέθεσε αναλυτικά τις θέσεις του για την αμοιβαία σχέση θρησκείας και επιστήμης, στην εισήγησή του, «Θρησκεία και Επιστήμη συμπορεύονται χέρι με χέρι στην αντιμετώπιση του COVID-19»

https://www.pentapostagma.gr/ekklisia/6964198_mitropolitis-dimitriados-se-synedrio-orthodoxias-islam-alithinoi-hristianoi-mono

Ο ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΑΝΔΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΑ ΠΟΙΟ ΚΩΜΙΚΟ-ΤΡΑΓΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ.

ΕΙΠΕ ΠΟΤΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΝΑ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΟΥ; "η ανάγκη της Ορθόδοξης Εκκλησίας και θεολογίας να αναζητήσουν τα αναγκαία κριτήρια ερμηνευτικής προσπέλασης της πλούσιας παράδοσης για την ανάδειξη συγκεκριμένων προτάσεων στην προσπάθεια αντιμετώπισης του COVID-19" Μάς μαύρισες τό μάτι βρέ Ασπρούλη. ΜΕΓΑΣ ΜΑΓΟΣ Ο ΖΗΖΙΟΥΛΑΣ ΜΑΓΚΕΣ. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΝΕΙ ΤΑ ΘΡΑΝΙΑ ΣΕ ΕΔΡΕΣ, Ο ΓΕΡΩΝ. ΕΞΟΧΑ!!!

1 σχόλιο:

Θωμάς είπε...

Nick Cave and the Bad Seeds – Higgs Boson Blues
https://youtu.be/1GWsdqCYvgw?list=RD1GWsdqCYvgw&t=5