Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

ΠΤΩΣΗ - ΚΡΙΣΗ - ΚΟΛΑΣΗ Ή Η ΔΙΚΑΝΙΚΗ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ - ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ

Το έμβρυο δεν "ξέρει" τίποτα για τον τρόπο της ύπαρξής του μετά τη γέννηση - για τη μετά τον θάνατό του ζωή. Κανένα έμβρυο δεν "γύρισε πίσω" ποτέ, να ξαναγίνει έμβρυο μετά τη γέννησή του, ποτέ δεν επέστρεψε ως βρέφος στα έμβρυα, να τα "πληροφορήσει" ποια θα είναι η υπαρκτική τους πραγματικότητα μετά τη γέννησή τους!

Ο άνθρωπος έρχεται στη ζωή με πλήρη άγνοια και απόλυτη μοναξιά, όπως και φεύγει από τα εγκόσμια με πλήρη άγνοια για την πραγματικότητα τη μετά τον θάνατό του. Πραγματικότητα, ίσως, ανάλογη με τη διαφορά ανάμεσα στο έμβρυο και το λογικό υποκείμενο. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Όλο το βιβλίο μπορείτε να το δείτε στην παρακάτω διεύθυνση:


Για το βιβλίο «Πτώση-Κρίση-Κόλαση ή η δικανική υπονόμευση της οντολογίας»  μίλησε ο καθηγητής κ. Χρήστος Γιανναράς στο βιβλιοπωλείο  Άπειρος Χώρα.

Το έμβρυο δεν «ξέρει» τίποτα για τον τρόπο της ύπαρξής του μετά τη γέννηση - για τη μετά τον θάνατό του ζωή. Κανένα έμβρυο δεν «γύρισε πίσω» ποτέ, να ξαναγίνει έμβρυο μετά τη γέννησή του, ποτέ δεν επέστρεψε ως βρέφος στα έμβρυα, να τα «πληροφορήσει» ποια θα είναι η υπαρκτική τους πραγματικότητα μετά τη γέννησή τους!

Ο άνθρωπος έρχεται στη ζωή με πλήρη άγνοια και απόλυτη μοναξιά, όπως και φεύγει από τα εγκόσμια με πλήρη άγνοια για την πραγματικότητα τη μετά τον θάνατό του. Πραγματικότητα, ίσως, ανάλογη με τη διαφορά ανάμεσα στο έμβρυο και το λογικό υποκείμενο.
Πηγή: Αντίφωνο  (Antifono.gr)


ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ : "ΠΤΩΣΗ, ΚΡΙΣΗ, ΚΟΛΑΣΗ". Κέρκυρα, 5.9.2018. Παρουσίαση του βιβλίου του στην "Γωνιά - Άγιοι Πάντες πόλεως". 
Προλογίζει, ο πρωτοπρεσβύτερος π.Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γ.Α.Επίτροπος Ι.Μ.Κερκύρας (στο 0:00, ο ήχος είναι κακός ίσαμε το 12:35, λόγω τεχνικού θέματος κατά την καταγραφή). Παρουσιάζει ο συγγραφέας (από το 15:17 έως το 48:15, οπότε και καταγράφεται ολόκληρη η συζήτηση, που επηκολούθησε).
Διαπραγματεύεται τους δύο τρόπους πορείας της ύπαρξης, τον τρόπο του Ακτίστου και τον τρόπο του Κτιστού, τον τρόπο της φύσης και τον τρόπο της σχέσης. την ανάγκη το πρώτο κεφάλαιο της "Γενέσεως" να διαβαστεί αλληγορικά-εκκλησιαστικά και όχι ιστορικά, είδαμε ότι κόλαση σημαίνει ο άνθρωπος να επιλέξει την οδό της αυτοθέωσης, την οδό της φύσης, την οδό του ατομοκεντρισμού, την οδό χωρίς Θεό, ενώ τονίσαμε ότι ο Θεός είναι πατέρας και όχι εισαγγελέας. Μείζων πάντων η αγάπη! 
Ο καθηγητής και συγγραφέας και σπουδαίος λόγιος απάντησε με υπομονή στις πολλές ερωτήσεις και στην συνέχεια χάρηκε και την υλική τράπεζα!
Τον ευχαριστούμε.

Σχόλια στο παραπάνω βίντεο:
jordan tsak
Πολύ ωραία ανάλυση. Αν κατάλαβα καλά, ο κύριος Γιανναράς δεν δέχεται το λεγόμενο ''προπατορικό αμάρτημα'' (αγγλικά: original sin). Άρα, θεωρεί ότι ο άνθρωπος δεν έχασε κανένα ''κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση''. Αρα, θεωρεί ότι είμαστε όλοι στην κατάσταση του Αδάμ και της Εύας, ελεύθερα να επιλέγουμε το καλό ή το κακό. Εδώ, όμως, υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Τινάζει στον αέρα τη θεολογία του Ευαγγελίου, δηλαδή της Χάρης που αν ο άνθρωπος δεν είναι σε κατάσταση ''πτώσης'', δεν έχει νόημα. Αν ο άνθρωπος δεν ''έπεσε'' μερικώς (σύμφωνα με τη Ρωμαιοκαθολική/Ορθόδοξη/Νεοπροτεσταντική εκκλησία) ή ολικώς (Λουθηρανική/Καλβινική εκκλησία), τότε, γιατί ήρθε ο Χριστός; Σε τι διαφέρει ο χριστιανισμός από τον ιουδαϊσμό ή το ισλάμ; Επίσης, αναπαράγει άθελά του ή συνειδητά την αρχαία αίρεση του Πελαγιανισμού. Σε καθετί άλλο που λέει περί αγάπης, εκκλησιαστικής σύναξης, νόμου, ηθικής, γιορτής κτλ είναι ''ορθόδοξος'', αλλά σε όσα ανέφερα, είναι εντελώς ''ανορθόδοξος''. Αναρωτιέμαι, αν έχει ποτέ διαβάσει Λούθηρο. Η ευσεβίστικη οργάνωση ΖΩΗ από την οποία προήλθε και η οποία τον ταλαιπώρησε στα νιάτα του, αν και προτεσταντικής προέλευσης ομάδα, όμως, δεν είχε σχέση με τον ορθόδοξο προτεσταντισμό, δηλαδή τη Μεταρρύθμιση. Σε όσα θετικά λέει,  προσεγγίζει τη Μεταρρύθμιση, αλλά  σε όσα γίνεται ανορθόδοξος, απομακρύνεται σημαντικά.

Nikos Tzafestas
Σας είπε ότι δεν πιστεύει στην ύπαρξη Αγγέλων και Δαιμόνων? Και δεν θυμάμαι αν πιστεύει και στην αιωνιότητα της κόλασης? Όσο δε για την προσωπική ύπαρξη ή όχι του Αδάμ και της Εύας αν την απορριπτει, τότε καταρρέει όλη η Αγία Γραφή, καταρρέει όλο το Πάσχα, καταρρέει όλη η υμνολογία, και η ύπαρξη της Εκκλησίας δεν έχει κανένα νόημα. Επίσης ο,τι πίστευαν οι παλιοί μας χριστιανοί 2000 χρόνια τώρα όχι μόνο καταρρέουν αλλά και η Εκκλησία αποδεικνύεται απατεώνας γιατί τόσες γενιές έχουν ζήσει και έχουν πεθάνει με διαφορετική πίστη από αυτά που πιστεύει ο κ.Γιανναρας. και μια τελευταία ερώτηση: Ο Άγιος Σπυρίδωνας πίστευε σε Αγγέλους και Δαιμονες? Πίστευε σε αιώνια κόλαση? Πίστευε σε Αδάμ και Εύα?

ΜΗΔΕΝΑ ΠΡΟ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΜΑΚΑΡΙΖΕ!!!

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Aν και δεν ειδα το βιντεο ωστοσο επειδη και αλλες φορες ακουσα σε εκπομπες τον γεροντα πια κυριο Γιανναρα να μιλα ειλικρινως σε αυτο τουλαχιστον το κομματι του επιστητου δηλαδη οτι ο ανθρωπος ( ο οποιος ανθρωπος , οταν φτασει στην ηλικια του πρεσβυτη οσο χρηστα και να εζησε την ζωη του εχει φοβο και αμφιβολιες για το αγνωστο περαν του ταφου ) ας κανουμε τον συνηγορο του αμισθι εναντι των ορθοδοξοαμυντορων που σχολιασαν και ειναι αμφιβολο αν κολησαν τοσα ενσημα στην ορθοδοξια απο εφηβοι οσα ο πολιος καθηγητης , ας μην ξεχνουμε απο εφηβος στις αδελφοτητες εποχες που οταν αντρας πηγαινε στην εκκλησια περαν γαμων βαφτισεων και κηδειων χαρακτηριζονταν απο τους υπολοιπους αντρες ως μειωμενου ανδρισμου . Οταν ο ανθρωποι οπως ο γερων πια Γιανναρας πηγαινε εκκλησια στην εφηβικη του ηλικια οπως και οι αλλοι των αδελφοτητων η συντριπτικη πλειοψηφια νεων και εφηβων οταν βλεπαν παπα στον δρομο πιαναν τα τετοια τους . Μετα ΤΟ 1990 η Ορθοδοξια αρχισε να γινεται trendy και βρηκαν πολλοι γεροντα και αλλες τετοιες αηδιες οταν δεν αφορα μοναχους που οντως ειναι στην υπακοη . Εγω λοιπον εδω και 10 χρονια που λογω ηλικιας σταματησα να πηγαινω στα νεανικα στεκια και αρχισα να πηγαινω σε καφενεια οπου συναναστρεφομαι και ηλικιωμενους ( μικροτερους του Γιανναρα ) δεν γνωρισα ουτε εναν ακομη και φιλακολουθο που να μην αναρωτιεται με ειλικρινεια μηπως ολα ειναι παραμυθια και οταν κλεισεις τα ματια δεν υπαρχει τιποτα . Βεβαιωμενα ουδεις απο αυτους τους σεβαστους οντως ανθρωπους δεν εχει ιχνος επιδρασης απο τον δυτικο ουμανισμο . Αλλα βρε παιδια ας μην πετροβολουμε εμεις οι κατω των 60 εναν γεροντα πλεον 85 ετων οταν εν πληρη συναισθηση αναφερει πολλες φορες στα πολιτικα του αρθρα οτι ο ανθρωπος την μονη σιγουρη ζωη που εχει και οφειλει το κρατος να την κανει οσο γινεται ανθρωπινη ειναι αυτη που ζει τωρα . Το λεω εγω που λογω μητερας ειμαι αμεσα επηρεασμενος απο το εντονα βιβλικο περιβαλλον των Αδελφοτητων και κατα 99 τοις 100 πιστευω οσα και οπως τα λεει η Αγια Γραφη και οι δογματικοι Οροι των Συνοδων αλλα ρε παιδια ΟΛΟΙ μα ΟΛΟΙ σε στιγμες απελπισιας ειπαμε , βρε μπας και μας δουλευουν ? Αμαν πια . Ολοι στις ημερες μας γιναν κατι μεταξυ αγιου Σισωη και αγιου Βαρσανουφιου ενω ο βιος ειναι πιο εκλυτος απο του Σαρδαναπαλου . Νισαφι πια . ΑΜ

amethystos είπε...

Γειά σου φίλε. Ομως σέ κάποιο σημείο δηλώνει ότι έγραψε τό βιβλίο γιά νά τό καταθέσει στήν σύνοδο ώστε νά διορθώσει σιγά-σιγά όσα δέν συνάδουν μέ τήν επιστήμη καί τήν φιλοσοφία τής υπάρξεως.Τό τράβηξε στά άκρα. Ολοι μας σταθήκαμε μέ δέος σάν νεώτεροι μπρός στήν πολυμάθειά του καί στήν έντεχνη γλώσσα του, αλλά προκαλούσε τήν τύχη του από τότε. Γιά φαντάσου νά λέει ότι ο Ζηζιούλας είναι στό ύψος τού Παλαμά.Νά ζαλιζόμαστε μέ τούς υπόλοιους πού μάς έλεγαν ότι ο Ρωμανίδης είναι καί αυτός στό ύψος τού Παλαμά καί τόσες διαστρεβλώσεις. Ανατάραξε τά λιμνάζοντα νερά τής κολυμβήθρας τού Σιλωάμ αλλά κανένα Θαύμα δέν έγινε. Πολλοί τόν δόξασαν καί πολλοί τόν φθόνησαν. Σύμφωνα μέ τήν μεγάλη παράδοση τής σοφιστικής αλλά η φιλοσοφία καί η θεολογία ζημιώθηκαν. Ολοι οι επίσκοποι κάποιας ηλικίας τόν θεωρούσαν δάσκαλό τους, γιά φαντάσου. Καρπός δέν φύτρωσε.

Ανώνυμος είπε...

Λέει κάπου ο Χ.Γ., ότι η "Γένεση" π.χ. μπορεί να διαβαστή είτε εκκλησιαστικά - αλληγορικά - συμβολικά, είτε ιστορικά... Αποκλείεται να διαβαστή "θεολογικά"; Ο Μέγας Βασίλειος λέει κάπου επίσης στην "Εξαήμερο", ότι το εκπληκτικό θέαμα και γεγονός της βλάστησης μέσα απ' τη "στεγνή" γη κάθε άνοιξη φανερώνει πως η Πλάση ακολουθεί και θα ακολουθή μέχρι Δευτέρας Παρουσίας το πρώτο εκείνο "πρόσταγμα" του Θεού: "Βλαστησάτω η γη βοτάνην χόρτου"! Κάθε άνοιξη!

amethystos είπε...

Δέν είναι όμως θεολόγος. Δέν γνωρίζει τούς Πατέρες. Δέν τόν ενδιαφέρουν. Ο Μέγιεντορφ είχε πεί στόν Σμέμαν:δέν καταλαβαίνω γιατί διαβάζουν τούς Πατέρες. Γιά τό στύλ τους ίσως. Αυτά πού λέει γιά τό έμβρυο είναι πολύ πονηρά αλλά υπάρχει στήν βάση ο απόηχος τού Λόκ. Ο άνθρωπος γεννιέται ένας άγραφος πίνακας. Δέν είνα κάν χριστιανός. Ελκεται από τήν κατάνυξη τών ακολουθιών από τό στύλ.