Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Η Τρόικα της ντροπής

Διαπιστώνεται καθαρά πως η Τρόικα Εξωτερικού κυβερνάει την Ελλάδα, μέσα από το Επιτελικό Κράτος που την υπηρετεί, μαζί με τα υπόλοιπα δύο κόμματα της Τρόικα Εσωτερικού – ενώ φαίνεται πως σχεδιάζεται η τοποθέτηση μίας επόμενης «κυβέρνησης Τσολάκογλου», αποτελούμενης από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έτσι θα δεθούν πισθάγκωνα οι Έλληνες, για να μην αντιδράσουν στη συνέχιση της λεηλασίας τους, στη μεταναστευτική εισβολή, στη μετατροπή της κοινωνίας τους σε πολυπολιτισμική για να είναι ευκολότερα ελεγχόμενη, στην παράδοση του μισού Αιγαίου και όχι μόνο στην Τουρκία κοκ. – ενώ θα συνεχίζεται η χειραγώγηση τους, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στα μνημόνια της καταστροφής και στην υποταγή στη Γερμανία. Ασφαλώς όμως δεν είναι εναλλακτική λύση η καταστροφή μέσω των μνημονίων που έχει βιώσει η Ελλάδα, πόσο μάλλον αφού θα επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό – οδηγώντας την επιπλέον σύντομα στον ακρωτηριασμό της εθνικής της κυριαρχίας. Δυστυχώς χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αντίδραση των Ελλήνων, επειδή οδηγήθηκαν σταδιακά στο σημερινό τους κατάντημα – με το γνωστό τέχνασμα του βατράχου που τοποθετείται στην αρχή σε χλιαρό νερό, οπότε δεν αντιδράει όταν γίνεται σιγά-σιγά καυτό, προκαλώντας το θάνατο του.

Ανάλυση

Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, η πραγματική διακυβέρνηση της Ελλάδας ασκείται από την Τρόικα Εξωτερικού – αυτήν των δανειστών δηλαδή, παρά τους μύθους περί εξόδου από τα μνημόνια της Τρόικα Εσωτερικού. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύεται από την 7η αξιολόγηση που μόλις δημοσιεύθηκε – η οποία περιγράφει ότι ακριβώς εφαρμόζει η κυβέρνηση, ακολουθώντας πιστά, με σκυφτό το κεφάλι, τις εντολές των ξένων. Ορισμένα τώρα από τα ενδιαφέροντα σημεία της αξιολόγησης, είναι τα εξής:

(1) Ύφεση 9% το 2020, όταν η κυβέρνηση επιμένει στο 7,9% – καθώς επίσης ανάπτυξη 6% το 2021. Δεν αιτιολογείται βέβαια η ανάπτυξη, οπότε πιστεύει απλά στον κανόνα του ελατηρίου – το οποίο όμως έχει σπάσει προ πολλού στην Ελλάδα. Ευτυχώς πάντως διέσωσε τη χώρα μας το ναυτιλιακό μας συνάλλαγμα – το οποίο υποχώρησε για καλή μας τύχη περί το 12%, όταν ο τουρισμός πάνω από 75%. Εν προκειμένω η ναυτιλία μίας χώρας που με μόλις 11 εκ. πληθυσμό είναι η πρώτη στον πλανήτη, αποδεικνύει πως ως Έθνος έχουμε τεράστιες δυνατότητες – οι οποίες δυστυχώς δεν εκμεταλλεύονται από τις κυβερνήσεις μας.


(2) Δημοσιονομικά μέτρα 11,1 δις €, μαζί όμως με την επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους 2,8 δις € που στην ουσία είναι δάνειο, στη σελίδα 33 – οπότε πολύ λιγότερα.

(3) Για την ενίσχυση της ρευστότητας αναφέρονται μόνο το ΤΕΠΙΧ στα 838 εκ. €, συν 2 δις € για εγγυήσεις – ποσά που είναι αδύνατον να στηρίξουν την οικονομία, πόσο μάλλον την άμεση αλλαγή του οικονομικού μας μοντέλου που απαιτείται (ανάλυση). Ένα μοντέλο  με κέντρο βάρους τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση, την αμυντική βιομηχανία και την υψηλή τεχνολογία – παράλληλα με τη βελτίωση του τουριστικού μας μας προϊόντος σε ποιοτικά υψηλό, μακριά από το μαζικό, πάμφθηνο τουρισμό. Από έναν τουρισμό που μας κοστίζει πολύ περισσότερο από όσα μας προσφέρει – αφού καταπονεί τις υποδομές μας (ύδρευση, ηλεκτρισμό, δρόμους κλπ.), χωρίς κανένα αντίστοιχο όφελος.

(4) Δεν αναφέρεται στο Χρέος/ΑΕΠ που λόγω της ύφεσης θα υπερβεί το 200% – αλλά μόνο στο ότι το κόστος δανεισμού είναι χαμηλό (σελ. 47), έτσι ώστε  να μην αναγκασθούν οι δανειστές να το χαρακτηρίσουν μη βιώσιμο και να διαγράψουν μέρος του, όπως άλλωστε είναι. Εν προκειμένω είναι εξοργιστική η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους – ενώ ακόμη πιο εξοργιστικές είναι οι συνεχείς επικλήσεις της στο χαμηλό κόστος δανεισμού, ως απόδειξη για την καλή πορεία της χώρας! Θεωρεί πως απευθύνεται σε ηλιθίους, ισχυριζόμενη πως επειδή δανείσθηκε 14 δις € (ένα τεράστιο ποσόν στον ένα χρόνο που κυβερνάει), η Ελλάδα βαδίζει στο σωστό δρόμο, όταν είναι αυτονόητα τα εξής:

(α) κανένας δεν υπερηφανεύεται όταν δανείζεται αυξάνοντας τα χρέη του, αλλά όταν τα εξοφλεί,

(β) το επιτόκιο διατηρείται χαμηλό, επειδή η ΕΚΤ αγοράζει πλέον ελληνικά ομόλογα, έχοντας ήδη διαθέσει πάνω από 10 δις € – ενώ μία κεντρική τράπεζα μπορεί να διατηρεί το επιτόκιο στο μηδέν για όσο χρονικό διάστημα θέλει, ανεξαρτήτως του ύψους του χρέους, όπως τεκμηριώνεται από την Ιαπωνία και

(γ) αυτό που έχει σημασία, ειδικά για τις επενδύσεις, είναι το πραγματικό επιτόκιο και όχι το ονομαστικό, όπου πραγματικό είναι το ονομαστικό συν τον αποπληθωρισμό – γεγονός που σημαίνει πως στην Ελλάδα, με ετήσιο αποπληθωρισμό στο 1,9% το πραγματικό επιτόκιο είναι 1,18+1,9 = 3,08%. Όσο δηλαδή το Σεπτέμβρη του 2009, όπου όλοι γνωρίζουμε τι ακολούθησε.

(5) Επιβεβαιώνει πως η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στον τουρισμό, στη σελίδα  50 – τα έσοδα του οποίου θα είναι μόλις της τάξης των 3 δις €, σημειώνοντας πως το άνοιγμα άνευ όρων οφειλόταν στις πιέσεις της TUI και των δανειστών. Στο ποια είναι στην πραγματικότητα η TUI, έχουμε ήδη αναφερθεί (πηγή).

(6) Επαναφέρεται το θέμα των κόκκινων δανείων – του ιδιωτικού κόκκινου χρέους καλύτερα που είναι επίσης μη βιώσιμο. Δεν βρήκαμε πάντως κάτι για τις αποζημιώσεις που ζητούν οι αυτοκινητόδρομοι και οι άλλες ΣΔΙΤ – λόγω του κλειδώματος της οικονομίας.  Παρεμπιπτόντως, εμείς είμαστε εναντίον της άκριτης παροχής ενισχύσεων και επιδομάτων – ενώ για το πλεονάζον προσωπικό θα προτείναμε την απασχόληση του σε άλλους τομείς που θα εξυπηρετούν την αλλαγή του οικονομικού μας μοντέλου.

Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία αναφορά στις δαπάνες υγείας που περικόπηκαν από τα μνημόνια, με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα μεγάλη έλλειψη από ΜΕΘ – κάτι που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε ένα επόμενο κλείδωμα, με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία μας. Εναλλακτικά σε μη κλείδωμα, με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία μας.

Συνεχίζεται βέβαια το ξεπούλημα των επιχειρήσεων και των υποδομών, όπως φαίνεται με τα λιμάνια στη σελίδα 85 της έκθεσης – ενώ προωθούνται περαιτέρω συγχωνεύσεις στο ασφαλιστικό, με την κυνική αναφορά στη σελίδα 49 πως, παρά το ότι οι περικοπές ήταν αντισυνταγματικές, δεν θα δοθούν σε όλους.

Τέλος, προωθείται η τραπεζική ληστεία των Ελλήνων με το Hine Down (ανάλυση) και με το σχέδιο Ηρακλής (ανάλυση) στη σελίδα 58 – ενώ γίνονται νύξεις για την αύξηση των ποσών που κατακρατούνται για τις πράσινες επενδύσεις μέσω του ΕΤΜΕΑΡ ή των δικαιωμάτων ρύπων, για να χρηματοδοτήσουν οι Πολίτες τις ανεμογεννήτριες των Γερμανών.

Ειδικά όσον αφορά τις τράπεζες, μετά την κλοπή μέσω του Hine Down και τα επιπλέον 12 δις € στα πάνω από 60 δις € που μας κόστισαν ήδη, η bad bank, έτσι όπως προωθείται από την Τράπεζα της Ελλάδας, θα μας κοστίσει ακόμη 10 δις € – με αποτέλεσμα να συνεχισθεί η ξέφρενη άνοδος του δημοσίου χρέους, παρά τη λεηλασία των Ελλήνων και το ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων.

Διαπιστώνεται λοιπόν καθαρά πως η Τρόικα Εξωτερικού κυβερνάει την Ελλάδα, μέσα από το Επιτελικό Κράτος που την υπηρετεί, μαζί με τα υπόλοιπα δύο κόμματα της Τρόικα Εσωτερικού (πηγή) – ενώ φαίνεται πως σχεδιάζεται η τοποθέτηση μίας επόμενης «κυβέρνησης Τσολάκογλου», αποτελούμενης από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Έτσι θα δεθούν πισθάγκωνα οι Έλληνες, για να μην αντιδράσουν στη συνέχιση της λεηλασίας τους, στη μεταναστευτική εισβολή, στη μετατροπή της κοινωνίας τους σε πολυπολιτισμική για να είναι ευκολότερα ελεγχόμενη, στην παράδοση του μισού Αιγαίου και όχι μόνο στην Τουρκία κοκ. – ενώ θα κλιμακώνεται η χειραγώγηση τους, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στα μνημόνια της καταστροφής και στην υποταγή στη Γερμανία.

Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το ότι η κυβέρνηση δεν δρομολόγησε την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, όταν το έκανε η μικρή Κύπρος; Δεν είναι μόνο η Γαλλία η ελπίδα απέναντι στη γερμανική ΕΕ, αλλά και στην Τουρκία; Γιατί να συρθούμε σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία υπό την αιγίδα της Γερμανίας «εφ’ όλης της ύλης»;

Το πόσο καταστροφικά είναι τα μνημόνια τώρα φαίνεται από παντού  – μεταξύ άλλων από το δείκτη οικονομικής ελευθερίας του οικονομικού ινστιτούτου Frazer, όπου η Ελλάδα κατρακύλησε κυριολεκτικά (γράφημα), χάνοντας 57 θέσεις στην κατάταξη! Μία πτώση που συνεχίσθηκε μετά από μία μικρή αναλαμπή – κάτι που θα έπρεπε να κάνει να ντρέπονται αυτοί που τάσσονται υπέρ της ελεύθερης αγοράς και ταυτόχρονα υπέρ των μνημονίων.

Ολοκληρώνοντας, ασφαλώς δεν είναι εναλλακτική λύση η καταστροφή μέσω των μνημονίων που έχει βιώσει η Ελλάδα, πόσο μάλλον αφού θα επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό – οδηγώντας την επιπλέον στον ακρωτηριασμό της εθνικής της κυριαρχίας (πηγή). Δυστυχώς χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αντίδραση των Ελλήνων, επειδή οδηγήθηκαν σταδιακά στο σημερινό τους κατάντημα – με το γνωστό τέχνασμα του βατράχου που τοποθετείται στην αρχή σε χλιαρό νερό, οπότε δεν αντιδράει όταν γίνεται σιγά-σιγά καυτό, προκαλώντας το θάνατο του.

Πρόκειται βέβαια για κάτι που μας στενοχωρεί σε μεγάλο βαθμό, αφού υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν λύσεις – δυστυχώς όμως όλο και λιγότεροι Έλληνες είναι πρόθυμοι να τις ακούσουν, ενώ η πανδημία και οι συνέπειες της έχουν «πνίξει» τις τελευταίες υγιείς αντιδράσεις τους.

Η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί το πειραματόζωο της νεοφιλελεύθερης «ανακατασκευής» της Ευρωζώνης, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν κάνει η ίδια τεράστια λάθη – ενώ η ΕΚΤ θα μπορούσε να επιλύσει τα οικονομικά της προβλήματα σε χρόνο μηδέν. Αυτό ισχύει επίσης για τις υπόλοιπες χώρες του Νότου – κάτι που έχει αναλυθεί επαρκώς στο παρελθόν. Εν τούτοις, δεν πρόκειται να το κάνει, αφού ο στόχος της, την...

Η δημοκρατία της Βαϊμάρη που δεν θα ξεχάσει ποτέ η Γερμανία, διέθετε τη δική της κεντρική τράπεζα που εξέδιδε το «μάρκο του Ράιχ» – το οποίο όμως το 1923 είχε σχεδόν μηδενική αξία. Η αιτία ήταν το ότι, η κεντρική τράπεζα του Ράιχ είχε προηγουμένως ξεκινήσει να χρηματοδοτεί όλες τις κρατικές δαπάνες μέσω της αγοράς χρεωστικών τίτλων του δημοσίου (ομόλογα) – οπότε με το μονεταρισμό των κρατικών...

από Βασίλης Βιλιάρδος

Δεν υπάρχουν σχόλια: