Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

«Γράψε-σβήσε» στο ανακοινωθέν Ελλάδας – ΗΠΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών: Εξαφανίστηκε το «ιστορική»

 Η «ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών» έγινε σε λίγη ώρα σκέτη «Συμφωνία των Πρεσπών», στη σελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και συγκεκριμένα στο αγγλικό κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος Ελλάδας-ΗΠΑ. Πώς το σχολίασε ο Στέλιος Πέτσας.

Η Συμφωνία των Πρεσπών προκάλεσε αλαλούμ στο Υπουργείο Εξωτερικών και συγκεκριμένα στο κοινό ανακοινωθέν Ελλάδα και ΗΠΑ, με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Στο αρχικό κείμενο του ανακοινωθέντος, που είναι στα αγγλικά, καθώς και στο κείμενο που εστάλη στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η συμφωνία χαρακτηρίζεται «ιστορική». Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, το κείμενο διορθώνεται στο συγκεκριμένο σημείο και η συμφωνία δεν έχει πλέον χαρακτηρισμούς καθώς αναφέρεται απλά ως «Συμφωνία των Πρεσπών».

Υπενθυμίζεται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών που έφερε και ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προκαλέσει τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό, με τη Νέα Δημοκρατία να τάσσεται κατά.

Κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας και ΗΠΑ
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας και ΗΠΑ

Στο συγκεκριμένο απόσπασμα, το κοινό ανακοινωθέν αναφέρει:

«ΗΠΑ και Ελλάδα επανέλαβαν τη στήριξή τους για την ένταξη όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε ευρωπαϊκούς και διατλαντικούς θεσμούς, ενώ υπογραμμίστηκε και η προσπάθεια της Ελλάδας για το σκοπό αυτό, με τη συμφωνία των Πρεσπών και την επακόλουθη προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας τη σημασία της συνεπούς εφαρμογής της συμφωνίας με καλή πίστη».

Τι δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας για την αφαίρεση του όρου «ιστορική»

Μιλώντας στο MEGA για τη συγκεκριμένη αναφορά που στη συνέχεια αφαιρέθηκε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε ότι «υπήρξε μία αβλεψία που διορθώθηκε» και ότι συμβαίνει συχνά να υπάρχει ορθή επανάληψη σε τέτοια κείμενα.

Ως προς την ουσία, ερωτηθείς αν η συμφωνία των Πρεσπών είναι ιστορική, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι «είναι πολύ σημαντική συμφωνία που προσπαθήσαμε όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση να αποτρέψουμε». Στη συνέχεια ως κυβέρνηση «κάναμε ό,τι πρέπει για να προχωρήσει η υλοποίησή της με έναν τρόπο που δεν θα είναι προβληματικός».

Πυρά ΣΥΡΙΖΑ κατά ΝΔ: Η διπλωματία της χώρας έφτασε να εκλιπαρεί τις ΗΠΑ για μια ορθή επανάληψη

Η παλινδρόμηση αυτή δεν ξέφυγε από την προσοχή του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που έσπευσε να τη σχολιάσει κάνοντας λόγο για «διασυρμό της ΝΔ και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη».

«Δεν έχει ξανασυμβεί στα χρονικά, μετά τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή για την υποκρισία της ΝΔ, η διπλωματία της χώρας να εκλιπαρεί τις ΗΠΑ για να βγάλει ορθή επανάληψη στο κοινό ανακοινωθέν και να απαλείψει τη λέξη “ιστορική”, που επιβεβαίωσε την κοροϊδία και τα προεκλογικά ψέματα του κ. Μητσοτάκη».

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «τραγελαφική προσπάθεια» της κυβέρνησης «να συνεχίσει την ιστορική εξαπάτηση των Ελλήνων πολιτών και διασύρει τη χώρα διεθνώς για τα εσωκομματικά προβλήματα της ΝΔ».

«Τα υπόλοιπα με τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, όταν και αν βγάλει άκρη με τον κ. Σαμαρά και τους πρώην μακεδονομάχους βουλευτές του και τολμήσει να φέρει προς κύρωση τις συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία» καταλήγει.

Υπενθυμίζεται ότι, την προηγούμενη εβδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιτεθεί στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν έχει φέρει στη Βουλή για κύρωση μνημόνια συνεργασίας με τη γείτονα χώρα που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

https://sputniknews.gr/kyvernisi/202009288375381-grapse-svise-sto-anakoinothen-elladas--Ipa-gia-ti-symfonia-ton-prespon-exafanistike-to-istoriki/

Η ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΥΠΟΥΡΓΟ.

1 σχόλιο:

χαλαρωσε είπε...

http://koukfamily.blogspot.com/2020/09/blog-post_958.html

ΣΠΟΥΔΑΓΜΕΝΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ. ΔΕΝ ΘΑ ΜΕ ΕΚΑΝΕ ΚΑΜΙΑ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΑΝ ΑΚΟΥΓΑ ΟΤΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΣ ΠΟΥΜΕ, ΕΥΣΕΒΕΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΓΕΧΑ