Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

Χρειάζεται κανείς ν΄ανατρέξει στις ” Πηγές του Ολοκληρωτισμού” της Hannah Arendt για να ερμηνεύσει το Νέο Ολοκληρωτισμό: όλα τα τυραννικά καθεστώτα φροντίζουν να προκαλούν την Απομόνωση.

Χρειάζεται κανείς κατά κυριολεξία ν΄ανατρέξει στις ” Πηγές του Ολοκληρωτισμού” έργο της Hannah Arendt για να ερμνηνεύσει την σύγχρονη μετακόβιντ πραγματικότητα που δελεαστικά την προανήγγειλαν ως Νέα Εποχή.

”Ξέρετε λοιπόν ότι ιστορικά το Κόμμα (σσ. η εξουσία) έχει πάντα δίκιο ( σύμφωνα με τον Τρότσκι: δεν μπορούμε να έχουμε δίκιο παρά μαζί με το Κόμμα’ ή σσ. δεν μπορούμε να έχουμε δίκιο παρά μαζί με την Εξουσία) .

Η απόλυτη τρομοκρατία δεν μπορεί να επιβληθεί παρά σε ανθρώπους που είναι απομονωμένοι μεταξύ τους γι αυτό κι όλα τα τυραννικά καθεστώτα φροντίζουν να προκαλέσουν αυτή την απομόνωση.” Η τρομοκρατία επιβάλλεται στους απομονωμένους ευνοεί την απομόνωση…. Σήμερα το lockdown, η καραντίνα, η φυσική απόσταση, η εξ αποστάσεως ζωή ,τηλεργασία, τηλεκπαίδευση, τα νέα κοινωνικά στερεότυπα συμπεριφοράς όπως αποφυγή χειραψίας, εναγκαλισμού, ασπασμού, η απομόνωση λευκά κελιά για την τρίτη ηλικία και πάσχοντες είναι απόρροια σίγουρα μιας απόλυτης τρομοκρατίας σύμφωνα με τη φιλόσοφο….

Η απομόνωση μπορεί να είναι η αρχή της τρομοκρατίας. Είναι σίγουρα το πιο γόνιμο πεδίο της και σίγουρα το αποτέλεσμά της.Η απομόνωση είναι προολοκληρωτική.Προκαλεί την αδυναμία γιατί η εξουσία προέρχεται πάντα από ανθρώπους που ”δρουν μαζί”(Μπούρκε).Οι απομονωμένοι άνθρωποι εξ ορισμού δεν έχουν καμιά εξουσία. Η απομόνωση και η αδυναμία δηλ. η απόλυτη ανικανότητα δράσης χαρακτηρίζουν πάντα τις τυραννίες.”

Σ΄ένα τυραννικό καθεστώς δεν υπάρχουν πια πολιτικές επαφές των ανθρώπων … Η απομόνωση είναι το αδιέξοδο των ανθρώπων όταν καταστρέφεται η πολιτική σφαίρα της ζωής τους όπου δρουν μαζί για την επίτευξη ενός κοινού στόχου… Η ολοκληρωτική εξουσία είναι μια νέα μορφή καθεστώτος κι αυτό επειδή δεν περιορίζεται σ΄αυτήν την απομόνωση αλλά καταστρέφει και την ιδωτική ζωή..Αυτό που ονομάζουμε απομόνωση στην πολιτική σφαίρα λέγεται αποξένωση στη σφαίρα των ανθρώπινων σχέσεων

η κατάργηση της αρχής του συνέρχεσθαι , η λογοκρισία, ο περιορισμός της ελευθερίας έκφρασης και ελεύθερης διακίνησης ιδεών, η απαγόρευση κυκλοφορίας-στρατιωτικός νόμος, το λοκάρισμα ολόκληρων πληθυσμών,η ποινικοποίηση και των παραμικρών δράσεων αμφισβήτησης, η υποχρεωτική μασκοφορία του απρόσωπου και της αποξένωσης εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο.)

Όσο για την εκπαίδευση: ”Ο στόχος της ολοκληρωτικής εκπαίδευσης δεν ήταν ποτέ η ενστάλαξη πεποιθήσεων, αλλά η καταστροφή της ικανότητας σχηματισμού οποιασδήποτε”.

τα κατά συνθήκη ψεύδη ….και ο μηχανισμός προπαγάνδας.

« όταν όλος ο κόσμος σας λέει διαρκώς ψέματα, το αποτέλεσμα δεν είναι ότι πιστεύετε αυτά τα ψέματα αλλά πια κανείς δεν πιστεύει πια τίποταΈνας λαός που δεν μπορεί πια να πιστεύει τίποτα δεν μπορεί να σχηματίσει μια γνώμη. Στερήθηκε όχι μόνο από την ικανότητά του ν΄αντιδράσει αλλά επίσης από την ικανότητά του να σκεφτεί και να κρίνει. Και μ΄έναν τέτοιο λαό μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε»

Τ΄αποσπάσματα από το βιβλίο ( Les Origines du totalitarisme (1951) Hannah Arendt) Η Χάνα Άρεντ ήταν Γερμανοαμερικανίδα, εβραίικής καταγωγής, πολιτική επιστήμονας και φιλόσοφος…

dimpenews.com

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=tlaHubJ-fKk&feature=emb_title

Ανώνυμος είπε...

........και εκεί ακριβώς θα την πατήσουν......από τους "απομονωμένους"........